«ο σιωπών δοκεί συναινείν», qui tacet consentire videtur (όπoιoς σιωπά φαίνεται ότι συναινεί)

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
Ιωάννης ΒΡΥΖΑΣ
δικηγόρος - Δρ Νομικής - ΔΜΣ Ποινικού Δικαίου
Βασ. Ηρακλείου 37-39
τηλ. 2310-238435 κιν. 6977-813733
Ε-mail : vryzas-1@otenet.gr
546 24 Θεσσαλονίκη

Πέμπτη, 19 Φεβρουαρίου 2015

Αγωγή κατά του Facebook από 25.000 χρήστες


Το δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο Facebook κατηγορείται από 25.000 χρήστες του ότι με τον τρόπο που παρακολουθεί τη διαδικτυακή δραστηριότητά τους παραβιάζει τους νόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Την κίνηση κατά του Facebook οργανώνει ο (δικηγόρος) Μαξ Σρεμς, ένας 26χρονος Αυστριακός χρήστης. Η αγωγή ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
Ιωάννης ΒΡΥΖΑΣ
δικηγόρος - Δρ Νομικής - ΔΜΣ Ποινικού Δικαίου
Βασ. Ηρακλείου 37-39
τηλ. 2310-238435 κιν. 6977-813733
Ε-mail :
vryzas-1@otenet.gr
546 24 Θεσσαλονίκη
εναντίον του Facebook έχει κατατεθεί σε δικαστήριο της Βιέννης.
Η αγωγή αφορά τον τομέα του Facebook που είναι εγκατεστημένος στην Ιρλανδία και είναι υπεύθυνος για όλους τους λογαριασμούς του κοινωνικού δικτύου εκτός Βορείου Αμερικής.

Ο Σρεμς καλεί τους χρήστες, που κατοικούν εκτός ΗΠΑ και Καναδά, μέσω εφαρμογής που έχει δημιουργήσει να καταγγείλουν το Facebook. Σύμφωνα με τον Σρεμς, το Facebook παραβιάζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία 
διότι:
1ο. Μέσω της εφαρμογής Graph Search επιτρέπει στους χρήστες να παρακολουθούν και να εντοπίζουν άλλους χρήστες με βάση τα ενδιαφέροντα και τις δραστηριότητές τους.
 

2ο. Παρακολουθεί τη δραστηριότητα των χρηστών του κάθε φορά που εκείνοι κάνουν χρήση των κουμπιών Likes.
 

 3ο. Πραγματοποιεί υπερ-αναλύσεις με βάση των δεδομένων που αντλεί από την καθημερινή διαδικτυακή δραστηριότητα των χρηστών του.

  • Δεν παρέχει τη δυνατότητα συγκατάθεσης για πολλούς σκοπούς χρήσης των δεδομένων των χρηστών
  • Συμμετέχει ενεργά στο πρόγραμμα παρακολούθησης PRISM
  • Επιτρέπει τον εντοπισμό των χρηστών σε εξωτερικές σελίδες (π.χ. μέσω του κουμπιού like)
  • Παρακολουθεί και αναλύει τη συμπεριφορά των χρηστών μέσω συστημάτων “big data”
  • Εισήγαγε παράνομα το πρόγραμμα αναζήτησης “Graph Search”
  • Μεταβιβάζει δεδομένα χρηστών σε εξωτερικές εφαρμογές χωρίς την έγκρισή τους
  • Η πολιτική προστασίας προσωπικών δεδομένων του (privacy policy) είναι ανίσχυρη με βάση το κοινοτικό δίκαιο 
Η υπερασπιστική γραμμή του Facebook επικεντρώνεται στην προσπάθεια απόρριψης της αγωγής ως απαράδεκτης, καθώς, όπως ισχυρίζονται οι δικηγόροι του δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικτύωσης, οι κατηγορίες εναντίον του είναι ανυπόστατες. Παράλληλα, υπογραμμίζουν πως οι χρήστες του Facebook δεν έχουν τη δυνατότητα να το μηνύουν από τη στιγμή που αποδέχονται τους όρους χρήσης του. Η πρώτη ακροαματική διαδικασία έχει, άλλωστε, ως σκοπό να καθορίσει το αν όντως το Facebook έχει βάσιμες ενστάσεις σχετικά με το παραδεκτό της αγωγής.

Όπως τονίζεται, ο Σρεμς διεκδικεί αποζημίωση 500 ευρώ για κάθε ένα από τους 25.000 χρήστες που συνυπογράφουν την αγωγή του εναντίον του δημοφιλούς κοινωνικού δικτύου.

Ορίστηκε δικάσιμος στις 9 Απριλίου ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
Ιωάννης ΒΡΥΖΑΣ
δικηγόρος - Δρ Νομικής - ΔΜΣ Ποινικού Δικαίου
Βασ. Ηρακλείου 37-39
τηλ. 2310-238435 κιν. 6977-813733
Ε-mail :
vryzas-1@otenet.gr
546 24 Θεσσαλονίκη
για την ομαδική αγωγή εναντίον του Facebook

Ανεξαρτήτως του αν κάποιος συμφωνεί ή διαφωνεί με το επιχειρηματικό μοντέλο του Facebook και με τις κατηγορίες που του προσάπτονται, το σίγουρο είναι πως η δημόσια συζήτηση σχετικά με τη χρήση προσωπικών δεδομένων από ιδιωτικούς οργανισμούς και τη συνεργασία τους με κυβερνητικούς φορείς θα εντείνεται διαρκώς. ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
Ιωάννης ΒΡΥΖΑΣ
δικηγόρος - Δρ Νομικής - ΔΜΣ Ποινικού Δικαίου
Βασ. Ηρακλείου 37-39
τηλ. 2310-238435 κιν. 6977-813733
Ε-mail :
vryzas-1@otenet.gr
546 24 Θεσσαλονίκη
Καθίσταται δε ολοένα και πιο σαφές, ότι η αποτελεσματική προστασία των προσωπικών δεδομένων ξεκινάει από την ορθή χρήση τους εκ μέρους των χρηστών.


Υπενθυμίζουμε ότι αγωγές κατά του FB έχουν κατατεθεί και πέραν του Ατλαντικού ...πρβλ.
Το Facebook αντιμετωπίζει συλλογική αγωγή για παραβίαση του δικαιώματος των μελών του στην προστασία της ιδιωτικής ζωής.
Δύο χρήστες του κοινωνικού δικτύου υποστηρίζουν ότι η εταιρεία υποκλέπτει τα μυνήματά τους, χωρίς τη συγκατάθεση τους, προκειμένου να συλλέξει δεδομένα τα οποία εκμεταλλεύεται για να αποκομίσει κέρδη, μια διαδικασία που αποκαλείται data mining (εξόρυξη δεδομένων).
Οι Μάθιου Κάμπελ και Μάικλ Χάρλεϊ, κατέθεσαν αγωγή εναντίον του Facebook, τη Δευτέρα, στο Περιφερειακό Δικαστήριο της Βόρειας Περιφέρειας της Καλιφόρνια. Οι δύο άνδρες κατηγορούν το Facebook ότι "σαρώνει" την αλληλογραφία που περιέχει διευθύνσεις URL "για λόγους που περιλαμβάνουν, αλλά δεν περιορίζονται, στην εξόρυξη δεδομένων και τη σκιαγράφηση του προφίλ του χρήστη". Η αγωγή υποστηρίζει ότι η πρακτική αυτή αποτελεί παραβίαση της νομοθεσίας περί προστασίας του απορρήτου των ηλεκτρονικών επικοινωνιών.
"Πιστεύουμε ότι οι ισχυρισμοί είναι αβάσιμοι και θα αμυνθούμε σθεναρά", δήλωσε εκπρόσωπος του Facebook.
Η αγωγή, ωστόσο, επικαλείται μια έκθεση της ελβετικής εταιρείας ασφαλείας High-Tech Bridge, σύμφωνα με την οποία, το Facebook "σαρώνει" τους συνδέσμους (link) που περιέχονται σε προσωπικά μηνύματα. Επικαλείται, επίσης, δημοσιεύματα για πρόσθετα τρίτων εφαρμογών στο Facebook, μέσω των οποίων γίνεται καταμέτρηση των "like" στα προσωπικά μηνύματα.
"Οι χρήστες που πιστεύουν ότι επικοινωνούν μέσω μιας υπηρεσίας χωρίς επιτήρηση, είναι πιθανό να αποκαλύψουν γεγονότα για τον εαυτό τους, που δεν θα αποκάλυπταν αν γνώριζαν ότι περιεχόμενο παρακολουθείται", σημειώνουν μεταξύ άλλων οι ενάγοντες.
Η αγωγή κατατέθηκε για λογαριασμό όλων των χρηστών στις ΗΠΑ που έχουν στείλει ή λάβει μηνύματα που περιελάμβαναν διευθύνσεις URL. Οι ενάγοντες ζητούν τη λήψη προσωρινών μέτρων κατά του Facebook για να σταματήσει την πρακτική σάρωσης διευθύνσεων URL στα μηνύματα, καθώς και εκ του νόμου αποζημίωση, η οποία περιλαμβάνει $100 για κάθε ημέρα παραβίασης της νομοθεσίας, για κάθε χρήστη.