«ο σιωπών δοκεί συναινείν», qui tacet consentire videtur (όπoιoς σιωπά φαίνεται ότι συναινεί)

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
Ιωάννης ΒΡΥΖΑΣ
δικηγόρος - Δρ Νομικής - ΔΜΣ Ποινικού Δικαίου
Βασ. Ηρακλείου 37-39
τηλ. 2310-238435 κιν. 6977-813733
Ε-mail : vryzas-1@otenet.gr
546 24 Θεσσαλονίκη

Τρίτη, 28 Απριλίου 2015

Περίπου 85.000 ονόματα με εμβάσματα στο εξωτερικό άνω των 200.000 ευρώ στη «λίστα Νικολούδη»

Η επιλεγόμενη «λίστα Νικολούδη» δεν αφορά πλέον τον υπουργό Επικρατείας Παναγιώτη Νικολούδη, ξεκαθαρίζει με έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή ο κ. Νικολούδης, ο οποίος τονίζει ότι πλέον ο υπουργός Επικρατείας δεν έχει καμία σχετική αρμοδιότητα, ούτε έχει δικαίωμα να ζητήσει τη γνωστοποίηση του συγκεκριμένου καταλόγου από την αρμόδια Αρχή.
Το έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή, έπειτα από ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων που είχε καταθέσει ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Αντώνιος Γρέγος ζητώντας να χορηγηθούν τα στοιχεία για τη «λίστα Νικολούδη».
Σύμφωνα με την απάντηση που διαβίβασε στη Βουλή ο υπουργός Επικρατείας, η επιλεγόμενη «λίστα Νικολούδη» δεν αφορά πλέον τον υπουργό Επικρατείας Παναγιώτη Νικολούδη. Είναι ένας κατάλογος 85.000 περίπου προσώπων, τα οποία είχαν στείλει στο εξωτερικό εμβάσματα άνω των 200.000 ευρώ, κατά περίπτωση, από το 2010 και εντεύθεν. Ο κατάλογος αυτός είχε καταρτιστεί από την Αρχή του άρθρου 7 του Ν. 3691/2008, της οποίας ο νυν υπουργός Επικρατείας ήταν πρόεδρος μέχρι τις 26.1.2015.
Ο κ. Νικολούδης επισημαίνει ότι η αποστολή εμβασμάτων στο εξωτερικό δεν είναι εξ ορισμού παράνομη και τονίζει ότι η γνωστοποίηση του ως άνω καταλόγου (ακριβέστερα ονομάτων που περιλαμβάνονται σε αυτόν) δεν είναι κατά νόμο δυνατή δεδομένου ότι αποτελούν απόρρητες πληροφορίες της ως άνω Ανεξάρτητης Αρχής.
Σε κάθε περίπτωση ο υπουργός Επικρατείας δεν έχει καμία σχετική αρμοδιότητα, ούτε έχει δικαίωμα να ζητήσει κάτι σχετικό από την ως άνω Αρχή.
[αγγελιοφορος 27 4 15] 


Πολιτική θύελλα για τη «λίστα Νικολούδη»

mitropoulos.jpg

O Αλέξης Μητρόπουλος Η ερώτηση κατατίθεται μετά από καταγγελίες του αντιπροέδρου της Βουλής και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Μητρόπουλου. | EUROKINISSI / ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
Να κατατεθούν στη Βουλή τα ονόματα των προσώπων που μετέφεραν παράνομα τεράστια ποσά στο εξωτερικό ζητούν οι βουλευτές της Ν.Δ., Μάξιμος Χαρακόπουλος και Κώστας Τσιάρας, με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή προς τον υπουργό Επικρατείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, Παναγιώτη Νικολούδη.
Σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι δύο βουλευτές, η ερώτηση κατατίθεται μετά από καταγγελίες του αντιπροέδρου της Βουλής και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Μητρόπουλου, για τη συμμετοχή πολιτικών προσώπων και όλων των διατελεσάντων υπουργών Οικονομικών ή των οικογενειών τους στη «λίστα Νικολούδη». Σημειωτέον ότι ο κ. Νικολούδης έχει δώσει στο ΣΔΟΕ και την εφορία τα ονόματα 4.500 φοροφυγάδων, μεταξύ των οποίων υπουργοί Οικονομικών, πολιτικών και δημοσιογράφων.
«Πρέπει αύριο κιόλας να φέρει και να καταθέσει ο κ. Νικολούδης στη Βουλή τη λίστα για την οποία μίλησε ο κ. Μητρόπουλος», δήλωσε ο βουλευτής της Ν.Δ και αντιπρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης.
Παράλληλα, με ερώτησή του προς τον υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, ο βουλευτής του Ποταμιού, Χάρης Θεοχάρης, ζητά να ενημερωθεί σχετικά με τα αποτελέσματα των ελέγχων σε υποθέσεις αποστολής εμβασμάτων στο εξωτερικό και offshore. Ο βουλευτής υπογραμμίζει ότι η εντατικοποίηση των ελέγχων εμβασμάτων και offshore περιλαμβάνεται στην τελευταία λίστα των μέτρων που έχει δώσει η ελληνική κυβέρνηση, στο πλαίσιο του Brussels Group, και η απόδοση του μέτρου υπολογίζεται από 725 έως 825 εκατομμύρια ευρώ μόνο για το 2015.
«Η διερεύνηση των καταγγελιών του κ. Μητρόπουλου είναι κάτι παραπάνω από επιβεβλημένη. Σε καμία περίπτωση δεν γίνεται να αιωρούνται αναπάντητες στην πολιτική ατμόσφαιρα τέτοιου είδους και τέτοιας σοβαρότητας καταγγελίες», είπε η εκπρόσωπος των ΑΝ.ΕΛΛ., Μαρίνα Χρυσοβελώνη.
Σύμφωνα με την κ. Χρυσοβελώνη, οι φοροδιαφεύγοντες θα πρέπει να κληθούν να πληρώσουν. «Αν, πάλι, οι καταγγελίες του κ. Μητρόπουλου δεν ευσταθούν, θα πρέπει να τύχουν άμεσης διάψευσης για να μη δηλητηριάζεται σε επικίνδυνο και διχαστικό βαθμό η πολιτική ατμόσφαιρα», είπε χαρακτηριστικά
[εφημ. συντακτών]