«ο σιωπών δοκεί συναινείν», qui tacet consentire videtur (όπoιoς σιωπά φαίνεται ότι συναινεί)

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
Ιωάννης ΒΡΥΖΑΣ
δικηγόρος - Δρ Νομικής - ΔΜΣ Ποινικού Δικαίου
Βασ. Ηρακλείου 37-39
τηλ. 2310-238435 κιν. 6977-813733
Ε-mail : vryzas-1@otenet.gr
546 24 Θεσσαλονίκη

Πέμπτη, 2 Απριλίου 2015

Μια διαμαρτυρία στο προαύλιο της Βουλής

Βουλή: Δεν σημειώθηκε ουδεμία εισβολή

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΠΑΝΟ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΩΝ ΣΤΟΥΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥΣ ΑΠΕΡΓΟΥΣ ΠΕΙΝΑΣ ΣΤΟ ΠΡΟΑΥΛΙΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ | EUROKINISSI

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
Ιωάννης ΒΡΥΖΑΣ
δικηγόρος - Δρ Νομικής - ΔΜΣ Ποινικού Δικαίου
Βασ. Ηρακλείου 37-39
τηλ. 2310-238435 κιν. 6977-813733
Ε-mail : vryzas-1@otenet.gr
546 24 Θεσσαλονίκη


Τα γεγονότα που συνέβησαν το μεσημέρι στον προαύλιο χώρο του Κοινοβουλίου, δεν έμειναν ασχολίαστα από τη Βουλή των Ελλήνων. «Με αφορμή τη διαστρεβλωτική της πραγματικότητας 'ενημέρωση', από τα γνωστά 'έγκυρα' ΜΜΕ», η Βουλή διευκρινίζει:
«Ουδεμία 'εισβολή' σημειώθηκε στη Βουλή. Ας μην ανησυχούν, επομένως, όσοι εμφανίζονται ως Κασσάνδρες για να αναγγείλουν κινδύνους για το Κοινοβούλιο, με δηλώσεις οι οποίες αυτονοήτως ανοίγουν πολλές ορέξεις.
Τα πραγματικά περιστατικά:
Περί ώρα 13.15 εισήλθαν στον Προαύλιο χώρο της Βουλής περί τους 15 πολίτες, με εμφανή τα χαρακτηριστικά τους και με ειρηνικό τρόπο εκδήλωσαν τη διαμαρτυρία τους για τις φυλακές Τύπου Γ΄ και τη συμπαράστασή τους σε κρατουμένους οι οποίοι πραγματοποιούν πολυήμερη απεργία πείνας. Οι πολίτες έριξαν
μικρών διαστάσεων φυλλάδια που συνοψίζουν τη διαμαρτυρία τους και κράτησαν για λίγη ώρα πανώ στην είσοδο της Βουλής, το οποίο ανέγραφε 'Αλληλεγγύη στους Απεργούς Πείνας Άμεση Ικανοποίηση των Αιτημάτων τους'.
Σύμφωνα με όλα τα στοιχεία και τις καταγραφές, ουδέν ανησυχητικό ανέκυψε και η διαμαρτυρία εντάσσεται στο αντίστοιχο Συνταγματικό δικαίωμα των πολιτών. Οι πολίτες δεν επιχείρησαν να εισέλθουν στο εσωτερικό του Κοινοβουλίου, ούτε και θα είχαν τέτοια δυνατότητα, αφού ελήφθησαν προληπτικά από τη Φρουρά της Βουλής όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία του κτηρίου και των ευρισκομένων εντός του. Οι πολίτες εξήλθαν οικειοθελώς του προαυλίου χώρου, αμέσως μετά τη διαμαρτυρία τους, υπό την επίβλεψη της Φρουράς της Βουλής.
Κάθε προσπάθεια δημιουργίας πανικού και αισθήματος ανασφάλειας αφενός ενεργεί ως προβοκάτσια και αφετέρου δυναμιτίζει καταστάσεις σε μία περίοδο κατά την οποία επίκειται η συζήτηση στη Βουλή της νομοθετικής πρωτοβουλίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, αλλά και διακυβεύεται η ζωή κρατουμένων οι οποίοι βρίσκονται σε απεργία πείνας.
Προς τους ανησυχούντες: Τα μέτρα ασφαλείας της Βουλής είναι επαρκή για την αντιμετώπιση κάθε περιστατικού. Η Φρουρά της Βουλής έχει την εμπειρία να αξιολογεί γεγονότα και προθέσεις και αναλόγως να κινείται, πάντα στο πλαίσιο του Συντάγματος και του σεβασμού των δικαιωμάτων όλων των πολιτών, ακόμη και εκείνων που μπορεί να διαμαρτύρονται εναντίον του Κοινοβουλίου, όπως έχουν δικαίωμα σε μια δημοκρατία. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η Φρουρά διαπίστωσε ότι πρόκειται περί ειρηνικής διαμαρτυρίας και, προκειμένου να μην προκαλέσει περαιτέρω ένταση, προέβη στο πρώτο μέτρο προστασίας του Κοινοβουλίου, κλείνοντας για καθαρά προληπτικούς λόγους όλες τις εισόδους του κεντρικού κτηρίου και επιβλέποντας την αποχώρηση των διαδηλωτών». 

[ ΠΗΓΗ > 01.04.2015, 17:26 | Συντάκτης: efsyn.gr ]
Πολιτική θύελλα για την πρωτοφανή εισβολή αντιεξουσιαστών στη Βουλή και σε δημόσια κτίρια

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14:03 | ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Πριν 0' |
Ομάδα αναρχικών εισήλθε στο προαύλιο της Βουλής την Τετάρτη
Πολιτική θύελλα για την πρωτοφανή εισβολή αντιεξουσιαστών στη Βουλή και σε δημόσια κτίρια
 
     

 

Πολιτική θύελλα προκαλεί το μπαράζ καταλήψεων σε πανεπιστήμια και δημόσια κτίρια που πραγματοποιούν οι αντιεξουσιαστές τις τελευταίες ημέρες.

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κάλεσε εκτάκτως στο Μέγαρο Μαξίμου στις 6 το απόγευμα τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση και τον υπουργό Δικαιοσύνη Νίκο Παρασκευόπουλο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Γιάννης Πανούσης ακύρωσε την προγραμματισμένη για την Πέμπτη συνάντηση που είχε με τους διαπιστευμένους αστυνομικούς συντάκτες, επικαλούμενος «έκτακτα γεγονότα».

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η πρωτοφανής εισβολή ομάδας από περίπου 20 αντιεξουσιαστές στον προαύλιο χώρο της Βουλής, υπό την ανοχή της Αστυνομίας, όπου ανήρτησαν πανό με συνθήματα κατά των φυλακών τύπου Γ.

Οι αντιεξουσιαστές φώναξαν συνθήματα υπέρ των απεργών πείνας και στη συνέχεια, μετά το σοκ που προκάλεσε η παρουσία τους, και αφού οι φύλακες του Κοινοβουλίου έκλεισαν τις πόρτες, έφθασε στο χώρο μία κλούβα των ΜΑΤ και οι αστυνομικοί  προχώρησαν στην προσαγωγή 15 εξ αυτών.

Να προασπίσει την έννομη τάξη κάλεσε την κυβέρνηση ο πρώην υπουργός και βουλευτής της ΝΔ Νίκος Δένδιας.

«Αυτό το οποίο συνέβη σήμερα είναι κάτι το απολύτως προκλητικό. Καλώ λοιπόν την κυβέρνηση να εκτελέσει το συνταγματικό της καθήκον και να προασπίσει την έννομη τάξη. Το πιο απίστευτο δεν είναι αυτό που συνέβη, αλλά ότι δεν υπήρξε ούτε μια σύλληψη. Νομίζω ότι επιστρέφουμε στο καθεστώς ανομίας το οποίο μεγάλη προσπάθεια σταματήσαμε τον Ιούνιο του 2012» ανέφερε ο κ. Δένδιας.

Για «ανασφάλεια, που τείνει να γίνει γενικευμένη» κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραγκούνης, με αφορμή την εισβολή αναρχικών στο προαύλιο της Βουλής.

Η δήλωση του κ. Καραγκούνη έχει ως εξής: «Αναρχικοί, με και χωρίς κουκούλες, εισέβαλαν στο προαύλιο της Βουλής. Η ανασφάλεια τείνει να γίνει γενικευμένη. Η κυβέρνηση που επαγγέλθηκε διάλογο με τους κουκουλοφόρους, τώρα δεν μπορεί να περιφρουρήσει ούτε την ίδια τη Βουλή. Τους ρωτάμε ευθέως: Υπάρχει κράτος ή καταργήθηκε και αυτό;».


Την παραίτηση του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση, ζήτησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ιωάννης Δριβελέγκας.

«Ήμουν έξω από τη Βουλή και ξαφνικά βλέπω 30, 40 άτομα ίσως και περισσότερα να τρέχουν, να περνάνε κάτω από τη μπάρα που είναι για τα αυτοκίνητα και να τρέχουν, να πετάνε τα φέιγ βολάν και κρατούσαν και ένα πανό το οποίο σήκωσαν. Τέτοιο πράγμα, είμαι από το 1993 βουλευτής, στη Βουλή δεν έχω ξαναδεί. Και νομίζω ότι ο κ. Πανούσης αυτήν τη στιγμή, ο ίδιος, πρέπει να υποβάλει την παραίτησή του. Πρέπει να παραιτηθεί. Διότι καταλύουν τη Δημοκρατία» είπε ο κ. Δριβελέγκας.

Παραίτηση Πανούση ζήτησε η Φ. Γεννηματά


«Αν δεν μπορεί να διασφαλίσει τα αυτονόητα, να παραιτηθεί ο υπουργός τώρα», αναφέρει σε δήλωσή της η υπεύθυνη του Τομέα Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, σχετικά με «την επίθεση στη Βουλή από αντιεξουσιαστές».

 Η κ. Γεννηματά αναφέρει ειδικότερα ότι «το κρίσιμο ερώτημα μετά το μπαράζ καταλήψεων Πανεπιστημίων, Δημαρχείων, πολιτικών γραφείων αλλά και την επίθεση στη Βουλή από τους γνωστούς "αντιεξουσιαστές", είναι: υπάρχει κυβέρνηση και ειδικότερα υπάρχει ή έχει καταργηθεί το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη;».

 Διότι, όπως σημειώνει, «δεν μπορεί να καταστρέφεται η δημόσια περιουσία, να γίνονται βανδαλισμοί, να παρεμποδίζεται η λειτουργία των ΑΕΙ και της Αυτοδιοίκησης, να απειλούνται πολίτες και ο υπουργός και η Αστυνομία να μην παρεμβαίνουν. Και μάλιστα όταν και οι πρυτανικές Αρχές και ο εισαγγελέας το ζητούν».

«Αν δεν μπορεί να διασφαλίσει τα αυτονόητα, να παραιτηθεί ο υπουργός τώρα» καταλήγει η κ. Γεννηματά.

Σακελλαρίδης: «Προκλητική η ενέργεια αντιεξουσιαστών»

Προκλητική και ακατανόητη χαρακτηρίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης την ενέργεια των αντιεξουσιαστών να εισβάλουν στο προαύλιο της Βουλής, θέτοντας παράλληλα το ερώτημα «ποιους ευνοεί αυτή η ενέργεια;» την ώρα που η κυβέρνηση έχει ξηλώσει τα κάγκελα γύρω από τη Βουλή και προωθεί το νόμο για τον εξανθρωπισμό του σωφρονιστικού συστήματος.

Η δήλωση Σακελλαρίδη έχει ως εξής:

«Είναι προκλητική και ακατανόητη η σημερινή ενέργεια ομάδας αντιεξουσιαστών να εισβάλουν στον προαύλιο χώρο του Κοινοβουλίου. Σειρά τέτοιων ενεργειών δίνουν επιχειρήματα σε όσους δεν θέλουν τον εξανθρωπισμό του σωφρονιστικού συστήματος. Η εισβολή αυτή λειτουργεί σε βάρος της απόφασης της κυβέρνησης να ξηλωθούν τα κάγκελα της ντροπής από τον προαύλιο χώρο του Κοινοβουλίου. Απόφαση στην οποία θα επιμείνουμε.

» Η κυβέρνηση ήδη από τις προγραμματικές τις δηλώσεις είχε εξαγγείλει την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ και τον εξανθρωπισμό του σωφρονιστικού συστήματος. Το νομοσχέδιο οδεύει άμεσα προς ψήφιση. Ποιους λοιπόν ευνοεί μια τέτοιου είδους ενέργεια;

» Αυτές τις ώρες πρέπει να είμαστε όλοι προσεκτικοί και ψύχραιμοι καθώς υπάρχει μια απεργία πείνας σε εξέλιξη. Η κυβέρνηση λειτουργεί σταθερά με γνώμονα την προστασία της ανθρώπινης ζωής, την υπεράσπιση του κράτους δικαίου και διασφάλισης της έννομης τάξης».

Η δήλωση της Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Στην έκδοση επίσημης ανακοίνωσης προχώρησε η Βουλή το απόγευμα της Τετάρτης. Ερωτηθείσα από δημοσιογράφους που πλησίασαν την πρόεδρο της Βουλής στον διάδρομο καθώς κατευθυνόταν σε συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, η κ. Κωνσταντοπούλου ανέφερε ότι θα εκδοθεί ανακοίνωση ενώ στο ερώτημα αν την προβληματίζει ότι αντιεξουσιαστές κατάφεραν με τόση ευκολία να περάσουν στον προαύλιο χώρο, η κ. Κωνσταντοπούλου απάντησε με τη δηκτικό σχόλιο: «Είστε αναστατωμένοι επειδή κάποιοι διαμαρτυρήθηκαν;» και ζήτησε από τους δημοσιογράφους να αναμείνουν την έκδοση ανακοίνωσης που θα δίνει τις απαντήσεις για το περιστατικό.

Το Ποτάμι: «Να αναλάβει ο Πανούσης την προεδρία της Βουλής»

Να αναλάβει η Ζωή Κωνσταντοπούλου το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και ο Γιάννης Πανούσης τη προεδρία της Βουλής αναφέρει σε σχόλιό του το Ποτάμι με αφορμή την είσοδο αντιεξουσιαστών στον προαύλιο χώρο της Βουλής.

Θα ήταν μια αμοιβαία και επωφελής για όλους μετακίνηση αναφέρεται στο σχόλιο, καθώς «είναι βέβαιο ότι με αυτή τη λύση οι μεν αντιεξουσιαστές θα μείνουν από μόνοι τους εκτός Βουλής, το Κοινοβούλιο θα αποκτήσει την ομαλή λειτουργία του υπό την προεδρεία ενός έμπειρου πανεπιστημιακού- όπως ο κ. Πανούσης-, που είναι προφανές ότι κάποιοι τον εμποδίζουν να ασκήσει τα καθήκοντά του»

Στη Νέα Σμύρνη

Αυτής της πρωτοφανούς εισβολής αντιεξουσιαστών στη Βουλή, προηγήθηκε κατάληψη από τις 7 σήμερα το πρωί, του δημαρχείου Νέας Σμύρνης.

Οι καταληψίες οι οποίοι έχουν κοινά αιτήματα με τους αντιεξουσιαστές που έχουν καταλάβει, εδώ και τρεις ημέρες, το κτίριο της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, ζητούν την απελευθέρωση συντρόφων τους, κάποιοι εκ των οποίων βρίσκονται σε απεργία πείνας (Ν. Μαζιώτης, Κ. Γουρνάς, Δ. Κουφοντίνας, Α. Σταμπούλος, Τ. Θεοφίλου, Φ. Χαρίσης κ.α.), την κατάργηση της ειδικής αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας, την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ', καθώς και την οριοθέτηση της χρήσης και επεξεργασίας του DNA ως αποδεικτικού υλικού.

Ο δήμαρχος Νέας Σμύρνης, Σταύρος Τζουλάκης, εκτιμά ότι η κατάληψη έχει συμβολικό χαρακτήρα και θα τερματιστεί εντός της ημέρας.

Σε γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ

Την ίδια ώρα σε κατάληψη των γραφείων της νομαρχιακής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας, που βρίσκονται στο κέντρο της Πάτρας, έχει προχωρήσει ομάδα αντιεξουσιαστών.

Οι αντιεξουσιαστές έχουν αναρτήσει πανό, στα οποία αναγράφονται συνθήματα κατά των φυλακών υψίστης ασφαλείας και ταυτόχρονα ζητούν την αποφυλάκιση κρατουμένων.

Επίσης, μία δεύτερη ομάδα αντιεξουσιαστών βρίσκεται στην είσοδο των γραφείων της νομαρχιακής επιτροπής, στην οδό Κορίνθου, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα.

Εδιωξαν πανεπιστημιακούς από τα Προπύλαια


Για τρίτη ημέρα συνεχίζεται η κατάληψη της πρυτανείας του πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ επεισοδιακή αποδείχθηκε η συγκέντρωση διαμαρτυρίας των πανεπιστημιακών στα Προπύλαια καθώς εκδιώχθηκαν, όπως καταγγέλλουν, προς την πλατεία Κοραή από ομάδες αντιεξουσιαστών που συγκεντρώθηκαν στον ίδιο χώρο.

Η συγκέντρωση των πανεπιστημιακών πραγματοποιήθηκε έπειτα από κάλεσμα των πρυτανικών αρχών του ΕΚΠΑ.

Ωστόσο, τα περίπου εκατό μέλη ΔΕΠ που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα βρέθηκαν αντιμέτωπα με αντιεξουσιαστές που τους υποχρέωσαν να αποχωρήσουν από τα Προπύλαια, με συνθήματα και ύβρεις.

Στο ΑΠΘ

Υπό κατάληψη βρίσκεται από το μεσημέρι της Τετάρτης και το κτίριο διοίκησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Νεαροί σήκωσαν πανό, με τα αιτήματά τους, στον 5ο όροφο του κτιρίου.

Η κατάληψη γίνεται σε ένδειξη συμπαράστασης στην ομάδα που έχει κάνει κατάληψη στο ΕΚΠΑ.

«Το Πανεπιστήμιο χρησιμοποιείται, για ακόμη μια φορά, για θέματα που δεν έχουν καμία σχέση με αυτό», επισημαίνεται σε ανακοίνωση των πρυτανικών Αρχών του ΑΠΘ.

«Σήμερα 01/04/2015 στις 12:00μ. μια ομάδα περίπου 50 ατόμων, μερικοί από αυτούς με καλυμμένα πρόσωπα και κοντάρια, εισέβαλε στο Κτίριο Διοίκησης για να το καταλάβει, με αιτήματα παντελώς άσχετα με το Πανεπιστήμιο», αναφέρεται στην ανακοίνωση, ενώ γνωστοποιείται ότι «για το γεγονός είναι ενημερωμένες οι Αστυνομικές Αρχές», καθώς και ότι «το κτίριο εκκενώθηκε με ψυχραιμία και ασφάλεια για όλους τους εργαζόμενους και το κοινό, και κλειδώθηκαν όλοι οι όροφοι».


 [ εφημ. ΤΑ ΝΕΑ 1 4 2015 ]

Α. Σαμαράς: Η δημόσια ασφάλεια απειλείται σε καθημερινή βάσηΕπίθεση στην κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – Αν.Ελ έκανε ο πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αντώνης Σαμαράς, με αφορμή τις καταλήψεις στα Πανεπιστήμια και την διαμαρτυρία που πραγματοποίησαν αντιεξουσιαστές στον προαύλιο χώρο της Βουλής.
Ο κ. Σαμαράς κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας πως «Η χώρα βρίσκεται υπό συνεχή κατάληψη. Η δημόσια ασφάλεια απειλείται καθημερινά. Από τον πολύ… «διάλογο με τους κουκουλοφόρους», έχασαν τον έλεγχο στα Πανεπιστήμια, ανέχονται επιθέσεις σε αστυνομικά τμήματα, δεν μπορούν να προστατέψουν τη χώρα από τα κύματα λαθρομεταναστών που πολλαπλασιάζονται».
Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Ν.Δ. αναφέρθηκε στη Βουλή, επισημαίνοντας πως «ούτε αυτή δεν μπορούν να προστατέψουν, αφού δεν συμφωνούν μεταξύ τους, αν η εισβολή αναρχικών στη Βουλή είναι «πρόκληση για τη Δημοκρατία» ή ειρηνική διαμαρτυρία. Τώρα βεβηλώνεται και ο χώρος στον Άγνωστο Στρατιώτη! Αν είναι δυνατόν!»
Καταλήγοντας ο ίδιος τονίζει πως τα στελέχη της κυβέρνησης, τυφλωμένα από τις ιδεοληψίες τους, επανέφεραν την ανασφάλεια, όχι μόνο στην αγορά, αλλά και στον απλό πολίτη».
ΣΥΡΙΖΑ: Το πολιτικό DNA του κ. Σαμαρά δεν αλλάζει
Αμεση ήταν η απάντηση της κυβέρνησης στις δηλώσεις του αρχηγού της ΝΔ, με το Μαξίμου να τονίζει:
«Το ότι ο κ. Σαμαράς επιμένει σε μια εξωφρενική ακροδεξιά κινδυνολογία δεν είναι μόνο λυπηρό για την ιστορική παράταξη της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και επικίνδυνο για την πολιτική ζωή του τόπου. Τέτοιου είδους δηλώσεις είναι που τροφοδοτούν τη Χρυσή Αυγή».
«Μπορεί ο κ. Μπαλτάκος να έχει αποχωρήσει, εν τούτοις η σκιά του σκεπάζει ακόμα τη Συγγρού. Το πολιτικό DNA του κ. Σαμαρά δεν αλλάζει», επισημαίνει ακόμη.

[ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ