«ο σιωπών δοκεί συναινείν», qui tacet consentire videtur (όπoιoς σιωπά φαίνεται ότι συναινεί)

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
Ιωάννης ΒΡΥΖΑΣ
δικηγόρος - Δρ Νομικής - ΔΜΣ Ποινικού Δικαίου
Βασ. Ηρακλείου 37-39
τηλ. 2310-238435 κιν. 6977-813733
Ε-mail : vryzas-1@otenet.gr
546 24 Θεσσαλονίκη

Τρίτη, 28 Απριλίου 2015

Διαγράφονται και πρόστιμα λαθρεμπόρων κτό με Π.Ν.Π. ;

Διαγράφει πρόστιμα μεγαλοεπιχειρηματιών με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου!
«Κούρεμα» σε πρόστιμα και οφειλές από φορολογικές παραβάσεις στο κεφάλαιο, ανελέητο κυνηγητό για τα «μνημονιακά» χαράτσια στο λαό
Η κυβέρνηση «κυνηγά την απάτη και τη διαφθορά», χαρίζοντας εκατομμύρια ευρώ από τα φορολογικά πρόστιμα και τις οφειλές του κεφαλαίου...
Η κυβέρνηση «κυνηγά την απάτη και τη διαφθορά», χαρίζοντας εκατομμύρια ευρώ από τα φορολογικά πρόστιμα και τις οφειλές του κεφαλαίου...
Διαγραφές προστίμων, τόκων και κάθε είδους προσαυξήσεων, και για κάθε είδους προκλητικές όσο και κραυγαλέες παραβάσεις του φορολογικού όσο και του τελωνειακού κώδικα, προβλέπεται σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), που δημοσιεύθηκε την περασμένη Παρασκευή στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως». Προκλητικά ευνοημένοι είναι ισχυρές επιχειρήσεις και επιχειρηματικοί όμιλοι, οι οποίοι, εκτός από τις απαλλαγές των προσαυξήσεις για το χρόνο της καθυστέρησης στην απόδοση των φόρων (εισοδήματος, ΦΠΑ, τέλη κ.ά.), απαλλάσσονται πλέον μέχρι και στο 100% για τα πρόστιμα πους τους επιβλήθηκαν μετά από φορολογικούς ελέγχους, όπως για λαθρεμπόριο, έκδοση εικονικών τιμολογίων, απόκρυψη φορολογικής ύλης, μη απόδοση ΦΠΑ και εδικών φόρων.Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που φέρει την υπογραφή και του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, έχει δημοσιευτεί σε ΦΕΚ (αρ. φύλλου 35/27.3.2015)// πρβλ. https://www.youtube.com/watch?v=7479fPViqAQ //, δηλαδή έχει ήδη και
νομική κύρωση. Κατά τ' άλλα, μέχρι και χτες, δεν είχε γίνει γνωστό πότε η κυβέρνηση θα κατέθετε την εν λόγω ΠΝΠ για κύρωση από τη Βουλή (το Μέγαρο Μαξίμου ισχυριζόταν με non-paper ότι θα το έκανε προχτές Δευτέρα, χωρίς ωστόσο να καταθέσει τίποτα τελικά).
Καραμπινάτες ρυθμίσεις «φορολογικής αμνηστίας» για το κεφάλαιο
Ειδικότερα, με την προκλητική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου:
-- Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έρχεται να επεκτείνει σε όφελος των μεγαλοεπιχειρηματιών τη ρύθμιση για την τμηματική εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την Εφορία μέχρι και σε

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
Ιωάννης ΒΡΥΖΑΣ
δικηγόρος - Δρ Νομικής - ΔΜΣ Ποινικού Δικαίου
Βασ. Ηρακλείου 37-39
τηλ. 2310-238435 κιν. 6977-813733
Ε-mail : vryzas-1@otenet.gr
546 24 Θεσσαλονίκη

100 μηνιαίες δόσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, οι επιχειρήσεις που θα ενταθούν θα έχουν έκπτωση μέχρι 100% όχι μόνο επί των προσαυξήσεων και των τόκων εκπρόθεσμης καταβολής που έχουν συσσωρευτεί μέχρι την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής, αλλά και επί των πρόσθετων φόρων ή των προστίμων που τούς έχουν επιβληθεί κατόπιν φορολογικών ελέγχων, λόγω διαπιστωμένων παραβάσεων.
-- Τα παραπάνω ποσά για τις φοροπαραβάσεις του κεφαλαίου, τα οποία έχουν βεβαιωθεί μετά από φορολογικούς ελέγχους, δεν εντάσσονταν στο «κούρεμα» που προέβλεπε η αρχική ρύθμιση για τις 100 δόσεις, καθώς, με βάση τη φορολογική νομοθεσία, θεωρούνται ποσά που ανήκουν στις αρχικές οφειλές προς το Δημόσιο. Ετσι, οι υπηρεσίες της Φορολογικής Διοίκησης (οι ΔΟΥ και τα τελωνεία) θεωρούσαν τα ποσά αυτά ως ενταγμένα στις αρχικές οφειλές, δηλαδή στο αρχικό κεφάλαιο κι όχι στις προσαυξήσεις και τους τόκους καθυστέρησης. Το ζήτημα αυτό ήρθε να ρυθμίσει στη συνέχεια η συγκυβέρνηση, προχωρώντας με την ΠΝΠ και σε «κούρεμα» των οφειλών που προέρχονται από κάθε είδους φορολογικές παραβάσεις της πλουτοκρατίας!
-- Απόλυτα χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στη ρύθμιση για τις 100 δόσεις (και βέβαια στην ΠΝΠ) εντάσσονται οφειλές ανεξάρτητα από ύψος ακόμη και ποσά πάνω από 1 εκατ. ευρώ, που προέβλεπε η προηγούμενη ρύθμιση τμηματικής εξόφλησης. Σε κάθε περίπτωση, κερδισμένοι αποδείχνονται οι μεγαλοοφειλέτες που έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν, γλιτώνοντας τεράστια ποσά. Η ρύθμιση έχει οριζόντια εφαρμογή, ενώ τα ίδια ακριβώς κριτήρια ισχύουν για όλους, ανεξάρτητα από το ύψος του εισοδήματος και της περιουσίας...
Επί της ουσίας, πρόκειται για «καραμπινάτη» ρύθμιση φορολογικής αμνηστίας σε όφελος των μερίδων του κεφαλαίου. Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της «ολοκληρωμένης λίστας» με τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις, η συγκυβέρνηση σχεδιάζει έναντι συμβολικού φόρου να προχωρήσει και σε νέα ρύθμιση φορολογικής αμνηστίας για το κεφάλαιο, αυτή τη φορά για τους μεγαλοεπιχειρηματίες που φυγάδευσαν κεφάλαια σε τράπεζες του εξωτερικού...
Απειλές στα λαϊκά νοικοκυριά
Την ίδια ώρα που προωθεί με διαδικασίες - εξπρές ρυθμίσεις διαγραφής των προστίμων των μεγαλοεπιχειρηματιών, καθώς και των οφειλών τους από φορολογικές παραβάσεις, την ώρα που περνάει ευνοϊκές ρυθμίσεις για όσους έχουν τη δυνατότητα εφάπαξ εξόφλησης των οφειλών τους ή καταβολής ενός σημαντικού ποσού (προφανώς δυνατότητα που δεν αφορά το λαό!), η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ εντείνει τη φοροεπιδρομή εναντίον του λαού.
Τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά εκβιάζονται να «κόψουν το λαιμό τους» και να καταβάλουν όσα περισσότερα μπορούν από τους φόρους και τα άλλα χαράτσια που φορτώθηκαν στις πλάτες τους κατά τη διάρκεια της «μνημονιακής περιόδου» (από φορολογία εισοδήματος με κατάργηση αφορολόγητου ορίου, καθώς κατάργηση και σειράς φοροελαφρύνσεων για λαϊκές δαπάνες, ΕΝΦΙΑ, το προγενέστερό του χαράτσι στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, τέλος αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος κ.ο.κ.).
Σε κάθε περίπτωση, η αρχική οφειλή καταβάλλεται στο ακέραιο, ενώ όσες περισσότερες δόσεις αναγκαστεί να βάλει ένα εργατικό - λαϊκό νοικοκυριό, τόσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό των προσαυξήσεων που πρέπει να πληρώσει.
Η νέα νομοθετική ρύθμιση για την είσπραξη των οφειλών της λαϊκής οικογένειας αναμένεται να ενεργοποιηθεί αμέσως μετά το Πάσχα, σε μια εξέλιξη που διευκολύνει τη συγκυβέρνηση, προκειμένου να αποπληρώνει στο «ακέραιο και εγκαίρως» τις δόσεις των κρατικών δανείων και να καλύπτει λειτουργικές ανάγκες του κράτους... Αλλωστε, για τον ίδιο σκοπό συγκεντρώνει σε ειδικό λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδας τα ταμειακά διαθέσιμα ασφαλιστικών ταμείων και δημόσιων φορέων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στα ειδοποιητήρια του φοροεισπρακτικού μηχανισμού για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των λαϊκών νοικοκυριών (τα περιβόητα «ραβασάκια» που θα αρχίσουν και πάλι να αποστέλλονται μαζικά), θα περιλαμβάνεται και η προειδοποίηση ότι σε περίπτωση μη ανταπόκρισης, θα ληφθούν όλα τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης που προβλέπονται από τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, δηλαδή κατασχέσεις κινητών ή ακινήτων περιουσιακών στοιχείων ή κατασχέσεις απαιτήσεων των οφειλετών «εις χείρας τρίτων» (καταθέσεων στις τράπεζες, μισθών, συντάξεων, ενοικίων, επιδοτήσεων και άλλων εισοδημάτων ή εσόδων που περιμένουν να εισπράξουν οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι από τρίτους).
Χαρακτηριστική, ως προς αυτό, ήταν η δήλωση της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών, Νάντιας Βαλαβάνη (20/3, στη Βουλή), ότι «όσοι δεν θα μπουν - ενώ μπορούν να μπουν στη ρύθμιση - αυτοί να είναι σίγουροι ότι αργά ή γρήγορα από αυτούς θα περάσει η εφορία». Προφανώς και δεν αναφέρεται στους μεγαλοεπιχειρηματίες και τους επιχειρηματικούς ομίλους που θα επιδιώξουν να μπουν στη ρύθμιση για να σβήσουν πρόστιμα και οφειλές πολλών εκατομμυρίων ευρώ, αλλά στα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά που θα «τολμήσουν» να μην «κόψουν το λαιμό τους» (δηλ. να μην περικόψουν κι άλλο από στοιχειώδεις ανάγκες διαβίωσης), ώστε να μπουν στη ρύθμιση... «ενώ μπορούν»!
[Ριζσσπάτης 1 4 2015 ----- λέτε να είναι Πρωταπριλιάτικο ψέμα ;]


Στη ρύθμιση-εξπρές 6 μεγαλοοφειλέτες κατέβαλαν 2 εκατ. ευρώ έκαστος

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Ευκαιρία για να «καθαρίσουν» τις οφειλές τους προς τις εφορίες αποδείχτηκε για τους μεγαλοοφειλέτες η ρύθμιση-εξπρές που σχεδίασε η κυβέρνηση και ολοκληρώθηκε την Τρίτη. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, το Δημόσιο εισέπραξε 147 εκατ. ευρώ από 151.214 οφειλέτες, με εκείνους που είχαν χρέη άνω των 5.000 ευρώ να είναι μόλις 4.185, αλλά να αποπληρώνουν 79,3 εκατ. ευρώ ή το 54% των συνολικών εισπράξεων του Δημοσίου. Από την άλλη πλευρά, οι 147.029 μικροοφειλέτες (με χρέη έως 5.000 ευρώ) κατέβαλαν 67,7 εκατ. ευρώ.
Επίσης, με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) για τη ρύθμιση των χρεών που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση, διευκολύνεται μεγάλο μέρος των φοροφυγάδων. Σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στην ΠΝΠ, μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση και τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί για περιπτώσεις φοροδιαφυγής όπως εικονικά και πλαστά τιμολόγια. Κάτι που δεν γινόταν στις προηγούμενες ρυθμίσεις. 
Ωστόσο, δεν μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση πρόστιμα από λαθρεμπόριο.
Από την ανάλυση των στοιχείων του υπουργείου Οικονομικών για τα αποτελέσματα της ρύθμισης-εξπρές, προκύπτει ότι από αυτήν επωφελήθηκαν 6 οφειλέτες με άνω του 1 εκατ. ευρώ χρέη, στους οποίους είχαν καταλογιστεί 162 φορολογικές παραβάσεις και έσβησαν τα χρέη τους πληρώνοντας 12,3 εκατ. ευρώ ή 2 εκατ. ευρώ ο καθένας κατά μέσον όρο. Μάλιστα, το ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι ότι 4 εξ αυτών είχαν χρέη άνω του 1 εκατ. ευρώ, τα οποία τα είχαν δημιουργήσει πριν από το 2010. Δηλαδή, πριν ξεσπάσει η κρίση και συγκεκριμένα από το 2001 έως το 2010. Επί της ουσίας, ενώ είχαν τη δυνατότητα να καταβάλουν εφάπαξ ένα ποσό της τάξης των 2 εκατ. ευρώ κατά μέσον όρο, δεν το έπρατταν κατά τη διάρκεια της κρίσης, αναμένοντας μία ευνοϊκή ρύθμιση, όπως αυτή που ολοκληρώθηκε την Τρίτη 31 Μαρτίου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία για τα αποτελέσματα της ρύθμισης-εξπρές:

1. Το 54% του ποσού των 147 εκατ. ευρώ καταβλήθηκε από 4.185 οφειλέτες με χρέη από 5.000 ευρώ έως και άνω του 1 εκατ. ευρώ.
2. Το 32,5% του ποσού των 147 εκατ. ευρώ ή τα 47,9 εκατ. ευρώ καταβλήθηκαν από μόλις 657 οφειλέτες με χρέη άνω των 20.000 ευρώ.
3. Οι περισσότεροι οφειλέτες (35.446) είχαν χρέη έως 50 ευρώ και συνολικά κατέβαλαν 0,78 εκατ. ευρώ.
4. Η κατηγορία των οφειλετών που πλήρωσαν το μεγαλύτερο ποσό (26,3 εκατ. ευρώ) ήταν εκείνοι που χρωστούσαν από 1.000 ευρώ έως 3.000 ευρώ.
5. Συνολικά, στη ρύθμιση εντάχθηκαν 151.214 οφειλέτες, με 247.173 φορολογικές παραβάσεις.
6. Υπήρξαν 56 φορολογικές παραβάσεις που είχαν βεβαιωθεί το διάστημα 1971-1980 και τακτοποιήθηκαν τώρα. Και το ποσό που αντιστοιχούσε ανήλθε σε 14,3
εκατ. ευρώ.
7. Από τα 147 εκατ. ευρώ, τα 92,6 εκατ. ευρώ που εξοφλήθηκαν αφορούσαν οφειλές που είχαν βεβαιωθεί την περίοδο 2013–2015.
[ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 2.4.2015 ]

αλλά ... 

πρβλ και