«ο σιωπών δοκεί συναινείν», qui tacet consentire videtur (όπoιoς σιωπά φαίνεται ότι συναινεί)

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
Ιωάννης ΒΡΥΖΑΣ
δικηγόρος - Δρ Νομικής - ΔΜΣ Ποινικού Δικαίου
Βασ. Ηρακλείου 37-39
τηλ. 2310-238435 κιν. 6977-813733
Ε-mail : vryzas-1@otenet.gr
546 24 Θεσσαλονίκη

Κυριακή, 26 Απριλίου 2015

Grexit και ... πράσινα άλογα ...

... .... [μεταξύ άλλων]
Σημερινό δημοσίευμα στη διαδικτυακή πύλη Politico, με τίτλο «Wall Street: Ο Τσίπρας είναι μπελάς» και υπότιτλο «Εντείνονται οι φόβοι ότι η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη μπορεί να προκαλέσει καταστροφή», αναφέρεται σε προειδοποιήσεις που απευθύνουν κορυφαία στελέχη της Wall Street και ανώτεροι φορείς χάραξης πολιτικής στην Ουάσιγκτον προς τους ευρωπαίους ομολόγους τους να αποτρέψουν ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας και έξοδο αυτής από την ευρωζώνη, φοβούμενοι την αντίδραση των αγορών σε μια περίοδο βραδείας ανάπτυξης στις ΗΠΑ και αστάθειας στην παγκόσμια οικονομία.
Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι η στάση αυτή της Wall Street υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη οφείλεται στην αβεβαιότητα σχετικά με της συνέπειες ενδεχόμενης εξόδου, καθώς η αμερικανική οικονομία των ΗΠΑ ταλαντεύεται, η ανάπτυξη στην Κίνα επιβραδύνει και η Μέση Ανατολή βρίσκεται κοντά σε πλήρη κρίση. Ένα επιπλέον πρόβλημα εξαιτίας της Ελλάδας στην εξίσωση αποτελεί ως εκ τούτου απευκταίο σενάριο.
Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι ο φόβος μιας ελληνικής χρεοκοπίας και εξόδου από την ευρωζώνη θα μπορούσε να προκαλέσει πανικό στις αγορές, ανησυχεί επίσης τα υψηλότερα κλιμάκια των ΗΠΑ. Αναφέρεται ακόμη ότι αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης πιέζουν δημοσίως και ιδιωτικώς την Ελλάδα και τους ευρωπαίους πιστωτές της να καταλήξουν σε κάποιου είδους συμφωνία μέχρι το τέλος της εβδομάδας, αν και η προθεσμία αυτή φαίνεται τώρα ότι δε θα τηρηθεί.
Ανώτερος αξιωματούχος από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ανέφερε προς την Politico ότι αναμένει πως τελικά θα επιτευχθεί συμφωνία, καθώς η εναλλακτική λύση θα μπορούσε να θέσει θεωρητικά να επιτρέψει και σε άλλα κράτη μέλη της ευρωζώνης να εγκαταλείψουν το κοινό νόμισμα, με αποτέλεσμα την κατάρρευση του ευρώ, τη βαθιά ύφεση σε ολόκληρη την Ευρώπη και την αστάθεια των αγορών επί μακρόν. "Η κατάσταση αυτή θα μπορούσε να βλάψει σοβαρά το επενδυτικό κλίμα και την επιχειρηματική εμπιστοσύνη και να εκτροχιάσει την οικονομία των ΗΠΑ. Κανένα από αυτά τα σενάρια δεν είναι βέβαιο, δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος και παραμένει αρκετά πιθανό ότι αν η Ελλάδα εγκαταλείψει το ευρώ, ο αντίκτυπος θα είναι σχετικά μικρός. Όμως, η αβεβαιότητα παραμένει υψηλή ότι μια συμφωνία πρέπει να επιτευχθεί, σημείωσε ο αξιωματούχος υπό τον όρο της ανωνυμίας" αναφέρεται στο δημοσίευμα.
Το δημοσίευμα αναφέρει στη συνέχεια ότι στελέχη της Wall Street εκφράζουν φόβους για τις πιέσεις που θα αντιμετωπίσουν τα κρατικά ομόλογα της Πορτογαλίας και της Ιταλίας, σε περίπτωση ελληνικής εξόδου από το ευρώ, καθώς στην περίπτωση αυτή, όσα κράτη θεωρούνται ευάλωτα σε πτώχευση λόγω υψηλού δημόσιου χρέους θα μπορούσαν να πληγούν. Οι φόβοι για έναν τέτοιο φαύλο κύκλο
δημιουργούν σκεπτικισμό στη Wall Street σχετικά με το επιχείρημα που προβάλλεται συχνά ότι οι αγορές είναι πλέον προετοιμασμένες για μια ελληνική έξοδο και ότι η εξέλιξη αυτή θα μπορούσε στην πραγματικότητα να είναι προτιμότερη από την τρέχουσα κατάσταση.
Το δημοσίευμα καταλήγει, ωστόσο, επισημαίνοντας ότι η ευρέως διαδεδομένη άποψη -στην Ουάσιγκτον και στη Wall Street- είναι ότι ενώ η Ευρώπη έχει πράγματι καλύτερες άμυνες και έχει μειώσει την έκθεση του ιδιωτικού τομέα στο ελληνικό χρέος, η άγνωστη αντίδραση των αγορών σε ένα Grexit είναι δυνητικά πολύ χειρότερο σενάριο από τους ενοχλητικά οικείους και όλο και περισσότερο κουραστικούς γύρους των συνομιλιών ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ ΜΠΕ / 23 4 2015

 ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) θεωρεί ότι ο κίνδυνος μιας αρνητικής έκβασης της ελληνικής κρίσης έχει αυξηθεί και οδηγεί την Ευρωζώνη σε αχαρτογράφητα ύδατα. Οπως εκτιμά, ενδεχόμενοι κεφαλαιακοί έλεγχοι θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε χρεοκοπία και έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη: α) αν η ΕΚΤ δεν συνεχίσει να στηρίζει τη χώρα, β) αν το ΔΝΤ δεν της δώσει κάποια περίοδο χάριτος και γ) αν δεν επιτευχθεί γρήγορα συμφωνία για την επανεκκίνηση της χρηματοδότησης.
Σε εσωτερική έκθεση με τίτλο «Περιορισμένες οι επιπτώσεις στις αγορές, παρά την εντεινόμενη ελληνική κρίση», το τμήμα αναλύσεων αγορών της Fed βλέπει υψηλό βαθμό αβεβαιότητας, εκτιμώντας ότι τα προβλήματα ρευστότητας, «η αργή πρόοδος και ο επιθετικός τόνος των διαπραγματεύσεων αυξάνουν τον κίνδυνο εξόδου της χώρας από το ευρώ».

Η έκθεση, η οποία κυκλοφόρησε στο προσωπικό της Fed λίγο πριν από την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ και ήλθε εις γνώσιν της «Κ», σημειώνει ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν παρά ελάχιστες ενδείξεις ευρύτερων πιέσεων στις διεθνείς αγορές, ενώ οι αναλυτές της Wall Street που συμμετείχαν σε σχετική δημοσκόπηση της Fed είναι διχασμένοι ως προς τις συνέπειες που θα είχε ένα ελληνικό «ατύχημα». Συγκεκριμένα, το 43% των ερωτηθέντων «βλέπει» αυξημένους κινδύνους χρεοκοπίας και εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, αλλά διαχειρίσιμες τις διεθνείς επιπτώσεις της. Αντίθετα, το 42% εκτιμά ότι οι κίνδυνοι είναι υπερτιμημένοι και εκτιμά ότι θα βρεθεί μια λύση. Το τμήμα που συνέταξε την έκθεση έχει την έδρα του στη Fed της Νέας Υόρκης και οι αναλυτές που συμμετείχαν εκφράζουν την κυρίαρχη άποψη της μεγαλύτερης χρηματιστηριακής αγοράς του κόσμου.

Οσοι θεωρούν ότι οι κίνδυνοι είναι υπερτιμημένοι φέρνουν ως επιχείρημα την απάθεια των διεθνών αγορών στη νέα έξαρση της ελληνικής κρίσης. Οι οικονομολόγοι της Fed την αποδίδουν στη μείωση της έκθεσης των ξένων χρηματοπιστωτικών οργανισμών στην Ελλάδα, στην ισχυροποίηση των θεσμών της Ευρωζώνης με την οικοδόμηση ενός τοίχου προστασίας, αλλά και στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ. Αν και εκτιμούν ότι η ποσοτική χαλάρωση θα απορροφήσει τυχόν νέες πιέσεις, παρ’ όλα αυτά αναμένουν έντονες κινήσεις στις αγορές, με πτώση των ευρωπαϊκών μετοχών, άνοιγμα των spreads των ομολόγων και πτώση του ευρώ έναντι του δολαρίου.

Οπως σημειώνουν οι ίδιοι, τυχόν κεφαλαιακοί έλεγχοι δεν είναι απαραίτητο να οδηγήσουν σε χρεοκοπία και έξοδο από το ευρώ, εφόσον η ΕΚΤ συνεχίσει να παρέχει ρευστότητα, και εκτιμούν ότι η όποια απόφαση εξόδου της χώρας από το ευρώ θα είναι πολιτική. Σε κάθε περίπτωση, αν επιβληθούν κεφαλαιακοί έλεγχοι, η Fed σημειώνει ότι θα πρέπει να υπάρξει γρήγορα συμφωνία για την επιστροφή της χρηματοδότησης προκειμένου να αποτραπεί χρεοκοπία ή και έξοδος από το ευρώ.

Σε αντίθεση με τις δημόσιες δηλώσεις της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ ότι δεν προβλέπεται χαριστική περίοδος για μία ανεπτυγμένη χώρα όπως η Ελλάδα, η Fed εκτιμά ότι αν δεν πληρωθεί μία δόση προς το Ταμείο, αυτό δεν θα σήμαινε αυτομάτως και χρεοκοπία, καθώς οι κανονισμοί του προβλέπουν περίοδο χάριτος τουλάχιστον ενός μηνός. Ωστόσο, σημειώνει ότι με το που θα ενημερωθεί αρμοδίως το Εκτελεστικό Συμβούλιο, αυτό θα οδηγήσει σε χρεοκοπία και έναντι των δανείων που έχει χορηγήσει το EFSF.

Η Fed εκτιμά ότι αν το Ταμείο έδινε περίοδο χάριτος ενός μηνός στην Ελλάδα, αυτό θα την βοηθούσε, εφόσον η ΕΚΤ συνέχιζε να προσφέρει το σωσίβιο ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες. Οπως εκτιμούν οι αναλυτές της, όμως, αυτό είναι αμφίβολο, λόγω των κανόνων παροχής της ρευστότητας του ELA, που απαιτούν επαρκώς κεφαλαιοποιημένες τράπεζες και πρόγραμμα σε ισχύ. Δεν φαίνεται, μάλιστα, να πείθονται από τη χαλαρή αντίδραση των αγορών στο ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, εκτιμώντας ότι μακροπρόθεσμα θα γίνει σαφές πως η νομισματική ένωση βρίσκεται σε «αχαρτογράφητα ύδατα». Οπως σημειώνει η Fed, σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, το γεγονός θα παρουσιαστεί ως ιδιαίτερη περίπτωση, οι υπόλοιπες χώρες θα δηλώσουν τη δέσμευσή τους στο ευρώ, ενώ η ποσοτική χαλάρωση θα λειτουργήσει σταθεροποιητικά, αν και όχι χωρίς κάποιο κόστος για τις υπόλοιπες αδύναμες χώρες.

Στην Ελλάδα, η φυγή καταθέσεων από το τραπεζικό σύστημα, που σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Fed έχουν μειωθεί κατά 15% από τον Νοέμβριο μέχρι τον Φεβρουάριο, αντισταθμίζεται σήμερα από την παροχή χρηματοδότησης από την ΕΚΤ, η οποία εκτιμάται ότι ανέρχεται στο 26% των στοιχείων του ενεργητικού του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Οι ιδιωτικές καταθέσεις έχουν μειωθεί στο 35% των ενεργητικών στοιχείων των τραπεζών, σε σχέση με 42% τον Νοέμβριο, υπολογίζει η Fed και σημειώνει ότι καθώς ο χρόνος τελειώνει για την Ελλάδα μαζί με τη ρευστότητα, οι αγορές θα μελετήσουν προσεκτικά τα αποτελέσματα του Eurogroup στη Ρίγα της Λεττονίας.

Ωστόσο, εκτιμά ότι πιο σημαντική είναι η ημερομηνία της 11ης Μαΐου, καθώς  την  επόμενη  ημέρα  η  Ελλάδα θα πρέπει να καταβάλει δόση στο ΔΝΤ.  Αν  δεν  καταφέρει  να  πληρώσει, οι αναλυτές της Fed  διστάζουν να  προβλέψουν  ποια  θα είναι η σειρά των γεγονότων που θα ακολουθήσουν...

http://www.kathimerini.gr/812826/article/epikairothta/politikh/ay3hmenos-o-kindynos-toy-grexit / 26 4 2015

[ΣΗΜ. .Ο τίτλος της εφημερίδα είναι ..."Αυξημένος ο κίνδυνος του Grexit" , πα΄ροτι κατά το ίδιο αυτό το δημοσίευμά της οι απόψεις (αν μη τι άλλο) διίστανται και είναι μισομοιρασμένες ...]