«ο σιωπών δοκεί συναινείν», qui tacet consentire videtur (όπoιoς σιωπά φαίνεται ότι συναινεί)

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
Ιωάννης ΒΡΥΖΑΣ
δικηγόρος - Δρ Νομικής - ΔΜΣ Ποινικού Δικαίου
Βασ. Ηρακλείου 37-39
τηλ. 2310-238435 κιν. 6977-813733
Ε-mail : vryzas-1@otenet.gr
546 24 Θεσσαλονίκη

Δευτέρα, 1 Ιουνίου 2015

2,6 ανθρώπους / μέρα σκοτώνει η Αστυνομία στις Η.Π.Α. !!

Σε πέντε μήνες, η αμερικανική αστυνομία έχει πυροβολήσει θανάσιμα 385 άτομα

Αμερικανοί αστυνομικοί έχουν πυροβολήσει θανάσιμα 385 ανθρώπους κατά τη διάρκεια των πρώτων πέντε μηνών φέτος -δηλαδή, κατά μέσο πάνω από δύο την ημέρα- γράφει η εφημερίδα Washington Post.
 

Διχάζονται οι αρεοπαγίτες ως προς την συνταγματικότητα του πλαφόν στις αποζημιώσεις λόγω τροχαίων

Δύο αντίθετες εισηγήσεις αρεοπαγιτών ως προς συνταγματικότητα ή όχι του ανωτάτου ορίου (πλαφόν) των 6.000 ευρώ στις αποζημιώσεις του «Επικουρικού Κεφαλαίου» λόγω τροχαίων ατυχημάτων, αλλά και ως προς την αναδρομική ισχύει του προβληματίζουν τους δικαστές του Δ΄ Τμήματος του Αρείου Πάγου, οι οποίοι καλούνται μέσα στο επόμενο διάστημα να ξεκαθαρίσουν το νομικό τοπίο.
Ειδικότερα, το περασμένο Φεβρουάριο ο αρεοπαγίτης Παν. Χατζηπαναγιώτης με εισήγησή του υποστήριξε ότι είναι συνταγματικό και σύμφωνο με την Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία το ανώτατο πλαφόν των 6.000 ευρώ στις αποζημιώσεις του «Επικουρικού Κεφαλαίου».
Παράλληλα, ο κ. Χατζηπαναγιώτης έχει υποστηρίξει ότι η επιβολή του πλαφόν στο «Επικουρικό Κεφάλαιο», δεν προσκρούει στην συνταγματική αρχή της αναλογικότητας (άρθρο 25 Συντάγματος), ούτε και στις Ευρωπαϊκές οδηγίες 72/166/ΕΟΚ και 84/5/ΕΟΚ που αφορούν την αστική ευθύνη από την κυκλοφορία των αυτοκινήτων.
Όμως, η αρεοπαγίτης Σοφία Ντάντου στο ίδιο Τμήμα του Αρείου Πάγου εισηγήθηκε ότι η σχετική ρύθμιση του νόμου 4092/2012 είναι αντίθετη στα άρθρο 4 και 25 του Συντάγματος και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ). 
ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
Ιωάννης ΒΡΥΖΑΣ
δικηγόρος - Δρ Νομικής - ΔΜΣ Ποινικού Δικαίου
Βασ. Ηρακλείου 37-39
τηλ. 2310-238435 κιν. 6977-813733
Ε-mail : vryzas-1@otenet.gr
546 24 Θεσσαλονίκη

Επίσης, η κυρία Ντάντου ανέφερε ότι η αναδρομική ισχύς του πλαφόν, καθώς και το επιτόκιο 6% για τους τόκους που βαρύνουν το επικουρικό κεφάλαιο «δεν αποτελούν καθ΄εαυτοί θεμιτό δημόσιο συμφέρον για την επιβολή περιορισμών στα περιουσιακά δικαιώματα». Κατά συνέπεια αντίκειται στο Σύνταγμα (άρθρο 4), στην ΕΣΔΑ και το Πρώτο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της ΕΣΔΑ.
Όπως είναι γνωστό, το Επικουρικό Κεφάλαιο Ασφάλισης Ευθύνης από Ατυχήματα Αυτοκινήτων ή «Επικουρικό Κεφάλαιο», αποζημιώνει τα τροχαία ατυχήματα σε περίπτωση κατά την οποία η ασφαλιστική εταιρεία έχει κηρυχθεί σε κατάσταση πτώχευσης ή έχει ανακληθεί η άδεια λειτουργία της ή το αυτοκίνητο είναι ανασφάλιστο ή είναι αγνώστων στοιχείων.
Το «Επικουρικό Κεφάλαιο» παρουσίασε έλλειμμα και τέθηκε ζήτημα βιωσιμότητας του. Κατόπιν αυτού με τον νόμο 4092/2012 τέθηκε ανώτατο πλαφόν το ποσό των 6.000 ευρώ για τις περιπτώσεις χρηματικών αποζημιώσεων.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕΜΠΕ

Το ποσοστό των θανάτων είναι υπερδιπλάσιο αυτού που υπολόγισε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση την περασμένη δεκαετία, ένας απολογισμός που αξιωματούχοι παραδέχονται ότι είναι ελλιπής.

Η ανάλυση βασίζεται σε στοιχεία που η εφημερίδα συγκεντρώνει για κάθε θανάσιμο πυροβολισμό από αστυνομικούς το 2015, καθώς και για κάθε θάνατο αστυνομικού από πυρά την ώρα του καθήκοντος.

«Ποτέ δεν θα μειωθεί ο αριθμός των πυρών των αστυνομικών, αν δεν

αρχίσουμε να παρακολουθούμε με ακρίβεια αυτά τα στοιχεία» δήλωσε ο Τζιμ Μπάιρμαν, πρόεδρος του Ιδρύματος της Αστυνομίας, μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που έχει στόχο τη βελτίωση της εφαρμογής της επιβολής του νόμου.

Η ανάλυση της Post δημοσιεύεται καθώς διεξάγεται μια έντονη συζήτηση στη χώρα για τη χρήση θανάσιμης βίας από τις δυνάμεις επιβολής του νόμου, κυρίως σε βάρος των μειονοτήτων.

Στοιχεία του FBI την περασμένη δεκαετία καταγράφουν περίπου 400 θανάσιμους πυροβολισμούς από αστυνομικούς το χρόνο ή κατά μέσο όρο 1,1 θανάτους την ημέρα. Η δημοσιοποίηση στοιχείων για περιστατικά με πυροβολισμούς από τις αστυνομικές υπηρεσίες είναι προαιρετική.

Όμως, η ανάλυση της Post δείχνει ότι ο ημερήσιος απολογισμός των θανάτων για το 2015 είναι κοντά στο 2,6 από την Παρασκευή. Με τον ρυθμό αυτό, η αστυνομία θα έχει πυροβολήσει θανάσιμα περίπου 1.000 ανθρώπους έως το τέλος της χρονιάς, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Η ανάλυση της Post έδειξε ότι περίπου τα μισά από τα θύματα ήταν λευκοί, τα μισά μέλη μειονοτήτων. Ανάμεσα στα άοπλα θύματα, τα δύο τρίτα ήταν Αφροαμερικανοί ή ισπανόφωνοι.

Με βάση τα στοιχεία της απογραφής του πληθυσμού στις περιοχές όπου έλαβαν χώρα τα περιστατικά χρήσης θανατηφόρας βίας από αστυνομικούς, το ποσοστό των μαύρων που σκοτώθηκαν είναι τριπλάσιο του ποσοστού των λευκών ή μελών άλλων μειονοτήτων.

Τα θύματα ήταν ηλικίας από 16 έως 83 χρόνων. Περισσότερο από το 80% αυτών έφεραν δυνητικά θανατηφόρα αντικείμενα, ως επί το πλείστον όπλα. Ενενήντα δύο θύματα αναγνωρίστηκαν ως ψυχικά ασθενείς.

Οι αστυνομικοί μπορούν να κάνουν χρήση θανάσιμης βίας όταν φοβούνται για τη ζωή τους ή τη ζωή των άλλων. Σε τρεις από τις 385 περιπτώσεις που οι πυροβολισμοί ήταν θανατηφόροι ένας αστυνομικός διώχθηκε ποινικά.

Νυν και πρώην αρχηγοί της αστυνομίας και άλλοι αξιωματούχοι της ποινικής δικαιοσύνης δήλωσαν στην εφημερίδα ότι η αστυνομία πρέπει να αρχίσει να αναλαμβάνει την ευθύνη για τους θανάτους, όπως επίσης και ότι πολλοί θάνατοι θα μπορούσαν να αποδοθούν στην ανεπαρκή αστυνόμευση.


Washington Post / ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ 31 5 2015