«ο σιωπών δοκεί συναινείν», qui tacet consentire videtur (όπoιoς σιωπά φαίνεται ότι συναινεί)

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
Ιωάννης ΒΡΥΖΑΣ
δικηγόρος - Δρ Νομικής - ΔΜΣ Ποινικού Δικαίου
Βασ. Ηρακλείου 37-39
τηλ. 2310-238435 κιν. 6977-813733
Ε-mail : vryzas-1@otenet.gr
546 24 Θεσσαλονίκη

Παρασκευή, 17 Ιουλίου 2015

Ομπάμα, ο πρώτος εν ενεργεία πρόεδρος που επισκέφθηκε μια φυλακή

Ο Μπαράκ Ομπάμα έγινε σήμερα ο πρώτος εν ενεργεία πρόεδρος των ΗΠΑ που επισκέφθηκε μια φυλακή, το ομοσπονδιακό σωφρονιστικό κατάστημα του Ελ Ρίνο, στην Οκλαχόμα.
Η επίσκεψη αυτή έχει ως στόχο να ρίξει λίγο φως στα ελαττώματα ενός σωφρονιστικού συστήματος από τα ακριβότερα στον κόσμο και σε φυλακές με τον μεγαλύτερο συνωστισμό κρατουμένων σε σύγκριση με εκείνες άλλων χωρών, ακόμη και της Ρωσίας ή της Κίνας.
Μολονότι ο πληθυσμός των ΗΠΑ αντιστοιχεί στο 5% του παγκόσμιου πληθυσμού, το 25% των φυλακισμένων όλου του κόσμου κρατείται σε αμερικανικές φυλακές. Ο πρόεδρος Ομπάμα θέλει να μειώσει τον αριθμό αυτό, καθώς και τον αριθμό των κρατουμένων που βρίσκονται στην απομόνωση και έχει ζητήσει να βελτιωθεί το σύστημα επαγγελματικής αποκατάστασης των αποφυλακισθέντων.
"Υπάρχει μακρά ιστορία ανισοτήτων στο αμερικανικό δικαστικό σύστημα (...) δεν μπορούμε πλέον να κλείνουμε τα μάτια" είπε πρόσφατα ο Αμερικανός πρόεδρος καταγγέλλοντας τις ποινές που επιβάλλονταν στο παρελθόν και ήταν "δυσανάλογες σε σχέση με το αδίκημα".
Στις ΗΠΑ υπάρχουν σήμερα 2,2 εκατομμύρια κρατούμενοι (άνδρες και γυναίκες), περισσότεροι απ' όσους είναι σε φυλακές 35 ευρωπαϊκών χωρών μαζί.
 Το 60% των φυλακισμένων είναι μαύροι και ισπανόφωνοι.
Ο προϋπολογισμός των φυλακών ανέρχεται στα 80 δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο, δηλαδή είναι το ένα τρίτο του προϋπολογισμού του υπουργείου Δικαιοσύνης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕΜΠΕ 16 7 2015