«ο σιωπών δοκεί συναινείν», qui tacet consentire videtur (όπoιoς σιωπά φαίνεται ότι συναινεί)

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
Ιωάννης ΒΡΥΖΑΣ
δικηγόρος - Δρ Νομικής - ΔΜΣ Ποινικού Δικαίου
Βασ. Ηρακλείου 37-39
τηλ. 2310-238435 κιν. 6977-813733
Ε-mail : vryzas-1@otenet.gr
546 24 Θεσσαλονίκη

Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου 2016

Ψυχάρης, δάνεια, ύποτπος, ξέχασε και Πόθεν έσχες !!! ..




Ποινική δίωξη κατά Σταύρου Ψυχάρη



Για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε απιστία διώκεται ο εκδότης κ. Σταύρος Ψυχάρης, σχετικά με δάνειο που είχε λάβει από ιδιωτική τράπεζα προκειμένου να αγοράσει μετοχές του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη.
Η δίωξη ασκήθηκε μετά ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
Ιωάννης ΒΡΥΖΑΣ
δικηγόρος - Δρ Νομικής - ΔΜΣ Ποινικού Δικαίου
Βασ. Ηρακλείου 37-39
τηλ. 2310-238435 κιν. 6977-813733
Ε-mail : vryzas-1@otenet.gr
546 24 Θεσσαλονίκη
τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας από τους οικονομικούς εισαγγελείς ( Παν. Αθανασίου και Γαληνός Μπρης).

Για την ίδια υπόθεση βασικά διώκονται στελέχη της τράπεζας Alpha Bank για τη χορήγηση του εν λόγω δανείου ύψους 57 εκ. Ευρώ που κρίθηκε ότι δόθηκε χωρίς επαρκείς εξασφαλίσεις.

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
........................................
Διπλό μήνυμα ότι «τελείωσε η ασυλία της διαπλοκής» έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Βουλή. Ο πρωθυπουργός σχολίασε το δημοσίευμα εφημερίδας όπου η κυβέρνηση χαρακτηρίζεται «προσωρινή». «Αν κάποιοι συνεχίζουν να μας απειλούν λέγοντας ότι είμαστε προσωρινοί, τους απαντάμε: Αλίμονο δημοκρατία έχουμε κανένας δεν είναι μόνιμος, όλοι είναι προσωρινοί. Το ξέρουμε και γι’ αυτό θα κρινόμαστε», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας και τόνισε: «Καιρός να μάθετε ότι τελείωσε αυτό που νομίζατε ότι είναι μόνιμο: η ασυλία σας. Τελείωσε άπαξ και διά παντός».
Φοροδιαφυγή
Λίγο νωρίτερα ο πρωθυπουργός είχε καταθέσει στη Βουλή επιστολή του υπουργού Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας Β. Μπόργιανς.
Στην επιστολή, ο κ. Μπόργιανς επιβεβαίωσε την περιγραφή του τότε Έλληνα Πρόξενου στο Ντίσελντορφ, κ. Πλεξίδα, ότι στο πλαίσιο επανειλημμένων συνομιλιών τους, του προσέφερα βοήθεια για την ενίσχυση της ελληνικής φορολογικής διοίκησης, καθώς επίσης και για την ανάλυση και αξιολόγηση στοιχείων από CD.
«Εκείνη την περίοδο θέμα μας δεν ήταν η λίστα, την οποία παραδώσαμε τον περασμένο Νοέμβριο μέσω της Κεντρικής Φορολογικής Υπηρεσίας στην ελληνική κυβέρνηση. Αυτή η σύνδεση με Έλληνες δικαιούχους κατέστη εφικτή μόλις το 2015.  Αντικείμενο της συζήτησης το 2012 ήταν πιθανές ενδείξεις για Έλληνες φοροφυγάδες. Επιπλέον, ήταν ξεκάθαρο από τότε, πως αυτού του είδους η υποστήριξη δεν είναι δυνατό να παρασχεθεί από την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση αλλά μονάχα από τα κρατίδια, καθώς η φορολογική διοίκηση στη Γερμανία είναι αποκλειστική αρμοδιότητα των κρατιδίων της χώρας», ανέφερε ο κ. Μπόργιανς.
Ο Γερμανός αξιωματούχος σημείωσε ότι η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να παράσχει τη συγκεκριμένη βοήθεια. «Λόγω της επιφυλακτικότητας του Έλληνα συνομιλητή μου για μια συνεργασία σε επίπεδο κρατιδίου, είχα μιλήσει και με τον Υπουργό Οικονομικών της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης για την πρόθεσή μας, ο οποίος την ενέκρινε ρητά, γεγονός για το οποίο ενημέρωσα τον κ. Πλεξίδα και εγγράφως», συμπλήρωσε ο κ. Μπόργιανς.
«Τα λόγια περισσεύουν. Είναι αρκετά σαφές και για σας και για μας τι σημαίνει αυτό. Γι’ αυτό δεσμευόμαστε ότι δεν θα αφήσουμε αυτή την υπόθεση να κλείσει έτσι απλά. Όλα στο φως», τόνισε ο κ. Τσίπρας, κλείνοντας την ομιλία του.


Γιατί ξέχασε τον Ψυχάρη η Επιτροπή Πόθεν Έσχες της Βουλής;

Γράφει ο Φέλιξ
Ο Σταύρος Ψυχάρης αποδεικνύεται μεγάλος ξεχασιάρης, αφού επί εννιά χρόνια είχε ξεχάσει να κάνει δήλωση Πόθεν Έσχες. Είναι μάλιστα η κρίσιμη περίοδος που ο Ψυχάρης αγοράζει τον ΔΟΛ και φαίνεται πως καταβάλει και μερικά εκατομμύρια μετρητά για την αγορά του.
Στις 15 Ιανουαρίου 2016 η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης, φαίνεται πως ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Επιτροπής Πόθεν Έσχες της Βουλής Γιώργο Βαρεμένο, για την αμνησία του μεγαλοεκδότη.

Ο Ψυχάρης όμως δεν είναι ο μόνος ξεχασιάρης. Ούτε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Πόθεν έσχες και η ίδια η Επιτροπή δραστηριοποιήθηκαν μετά την ενημέρωση που είχαν. Χρειάστηκε να υπάρξουν δύο δημοσιεύματα, ένα από την Εφημερίδα των Συντακτών και ένα από το koutipandoras.gr, για να ανακοινωθεί μόλις στις 10 Φεβρουαρίου από τον Γιώργο Βαρεμένο πως ο Ψυχάρης θα κληθεί στην Επιτροπή.
Και βέβαια δεν είναι η μόνη παράλειψη της Επιτροπής. Ούτε επί Προεδρίας της Βουλής από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, ούτε τώρα, προχωράει ο έλεγχος για το Πόθεν Έσχες του πρώην Υπουργού Χαράλαμπου Αθανασίου, το οποίο όπως αποκάλυψε το HOT DOC, είναι ψευδές.
Ή η Επιτροπή ελέγχει πολλά Πόθεν Έσχες, πράγμα που είναι σημαντικό και καλά θα κάνει να το ανακοινώσει, ή απλώς δεν ελέγχει και κάτι πρέπει να κάνει ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.


ΠΗΓΗ 10 Φεβρουαρίου 2016 ΚΟΥΤΙ ΠΑΝΔΩΡΑΣ

Νέα προθεσμία πήρε ο Σταύρος Ψυχάρης από τους οικονομικούς εισαγγελείς

Νέα προθεσμία, την τρίτη κατά σειρά, έλαβε από τους Οικονομικούς Εισαγγελείς για τις αρχές Ιανουαρίου 2016, ο επικεφαλής του Δημοσιογραφικού Ομίλου Λαμπράκη (ΔΟΛ) Σταύρος Ψυχάρης, που ελέγχεται για δάνεια του συγκροτήματος Τύπου.
Ο Σταύρος Ψυχάρης έχει κληθεί σε εξηγήσεις με την ιδιότητα του «υπόπτου» στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργείται για δάνεια που καταγγέλλεται πως χορηγήθηκαν χωρίς
εγγυήσεις σε συγκροτήματα του Τύπου.
Η δικογραφία για τα δάνεια του ΔΟΛ αφορούν ποσά που φθάνουν τα 200 εκατομμύρια ευρώ από πιστωτικά ιδρύματα για τα οποία ο επικεφαλής του ΔΟΛ καλείται σε ανωμοτί κατάθεση για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε απιστία. Ως φυσικοί αυτουργοί της πράξης της απιστίας ελέγχονται από τους Οικονομικούς Εισαγγελείς τα στελέχη των τραπεζών οι οποίοι ως μέλη επιτροπών ενέκριναν την χορήγηση των υπό έρευνα δανείων. Η εισαγγελική έρευνα εστιάζει στον έλεγχο των επίμαχων δανείων, ώστε να διακριβωθεί αν οι τράπεζες εξασφάλισαν όλες τις απαραίτητες εγγυήσεις για την εξυπηρέτηση των χορηγούμενων πιστώσεων.
ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ / αυγη22.12.2015