«ο σιωπών δοκεί συναινείν», qui tacet consentire videtur (όπoιoς σιωπά φαίνεται ότι συναινεί)

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
Ιωάννης ΒΡΥΖΑΣ
δικηγόρος - Δρ Νομικής - ΔΜΣ Ποινικού Δικαίου
Βασ. Ηρακλείου 37-39
τηλ. 2310-238435 κιν. 6977-813733
Ε-mail : vryzas-1@otenet.gr
546 24 Θεσσαλονίκη

Παρασκευή, 18 Μαρτίου 2016

Ελευθερία του λόγου & πολυπολιτισμικότητα...

Ολλανδία: Ο ακροδεξιός βουλευτής Βίλντερς ενώπιον της δικαιοσύνης με την κατηγορία της υποκίνησης μίσους


Ο ολλανδός ακροδεξιός πολιτικός Γκέερτ Βίλντερς
Ολλανδία: Ο ακροδεξιός βουλευτής Βίλντερς ενώπιον της δικαιοσύνης με την κατηγορία της υποκίνησης μίσους
Ο ολλανδός ακροδεξιός πολιτικός Γκέερτ Βίλντερς παρουσιάστηκε την Παρασκευή σε δικαστήριο του Αμστερνταμ για την πρώτη ακρόαση πριν από τη δίκη του με την κατηγορία της υποκίνησης μίσους σε βάρος της μαροκινής μειονότητας στην Ολλανδία.

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
Ιωάννης ΒΡΥΖΑΣ
δικηγόρος - Δρ Νομικής - ΔΜΣ Ποινικού Δικαίου
Βασ. Ηρακλείου 37-39
τηλ. 2310-238435 κιν. 6977-813733
Ε-mail : vryzas-1@otenet.gr
546 24 Θεσσαλονίκη
Ο Βίλντερς, αρχηγός του αντι-ισλαμικού κόμματος PVV (Κόμμα για την Ελευθερία), που είχε δηλώσει πριν από δύο χρόνια ότι θέλει

«λιγότερους Μαροκινούς"»στην Ολλανδία, κατηγορείται για «προσβολή ομάδας ανθρώπων με βάση τη φυλή τους και υποκίνηση διακρίσεων και μίσους».

Ο ίδιος αρνείται ότι διέπραξε κάποιο αδίκημα, όμως σε περίπτωση που καταδικαστεί μπορεί να φυλακιστεί για έναν χρόνο και να του επιβληθεί πρόστιμο έως 7.400 ευρώ.

«Είστε εδώ ως ύποπτος σε μια ποινική υπόθεση» δήλωσε ο δικαστής Χέντρικ Στέενχουις.

Κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης μετά τις δημοτικές εκλογές του Μαρτίου του 2014, ο Βίλντερς είχε ρωτήσει δημαγωγικά τους οπαδούς του αν ήθελαν «περισσότερους ή λιγότερους Μαροκινούς στην πόλη τους και την Ολλανδία».

«Λιγότερους! Λιγότερους!», φώναξαν οι οπαδοί και ο Βίλντερς είχε απαντήσει: «Θα το αλλάξουμε αυτό».


Οι δηλώσεις είχαν προκαλέσει σκάνδαλο στην Ολλανδία, πολλοί είχαν εγκαταλείψει το λαϊκιστικό κόμμα ενώ είχε υπάρξει επίσης ένα πρωτοφανές κύμα διαμαρτυριών: περισσότερες από 6.400 μηνύσεις είχαν κατατεθεί από πολίτες και οργανώσεις.

Η σημερινή ακροαματική συνεδρίαση, που διεξάγεται υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, έχει στόχο να εξετάσει την πρόοδο των ερευνών και των διαδικασιών πριν από την έναρξη της δίκης επί της ουσίας, στις 31 Οκτωβρίου.

"Η ελευθερία της έκφρασης είναι θεμελιώδης αρχή αλλά όχι κάτι απόλυτο, συνοδεύεται από υποχρεώσεις και ευθύνες", δήλωσε ο εκπρόσωπος της εισαγγελίας Βούτερ Μπος. "Ο ρατσισμός και το μίσος για τους ξένους συνιστά άμεση παραβίαση των ελευθεριών που απολαμβάνουμε σε μια δημοκρατική κοινωνία".

Ελάχιστοι διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί έξω από το δικαστήριο για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στον πολιτικό.
Γνωστός για τις εμπρηστικές του δηλώσεις, ο Βίλντερς κατά το παρελθόν συνέκρινε το Κοράνι με το "Μάιν Καμπφ" (Ο Αγών μου) του Χίλτερ και χαρακτήρισε το Ισλάμ φασιστική θρησκεία.

Ο Βίλντερς, το κόμμα του οποίου είναι πρώτο στις δημοσκοπήσεις, είχε αθωωθεί σε μια πρώτη δίκη για υποκίνηση μίσους το 2011. Οι δικαστές είχαν κρίνει ότι ο βουλευτής δεν μπορούσε να καταδικαστεί γιατί η κριτική του στρεφόταν κατά του Ισλάμ, μιας θρησκείας, και όχι κατά μιας εθνοτικής ομάδας. 


[πηγή ΤΑ ΝΕΑ 18.3.2016]