«ο σιωπών δοκεί συναινείν», qui tacet consentire videtur (όπoιoς σιωπά φαίνεται ότι συναινεί)

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
Ιωάννης ΒΡΥΖΑΣ
δικηγόρος - Δρ Νομικής - ΔΜΣ Ποινικού Δικαίου
Βασ. Ηρακλείου 37-39
τηλ. 2310-238435 κιν. 6977-813733
Ε-mail : vryzas-1@otenet.gr
546 24 Θεσσαλονίκη

Τετάρτη, 8 Ιουνίου 2016

"Ελληνικό" γιαούρτι ... Τσεχίας κλπ...

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή 'έδωσε σχετική άδεια στην Τσεχία, η οποία μπορεί να προχωρήσει σε παρασκευή γιαουρτιού, το οποίο να φέρει την ένδειξη «ελληνικό γιαούρτι».
Σχετική ερώτηση υποβλήθηκε από Έλληνα Ευρωβουλευτή ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
Ιωάννης ΒΡΥΖΑΣ
δικηγόρος - Δρ Νομικής - ΔΜΣ Ποινικού Δικαίου
Βασ. Ηρακλείου 37-39
τηλ. 2310-238435 κιν. 6977-813733
Ε-mail : vryzas-1@otenet.gr
546 24 Θεσσαλονίκη
κ. Νότη Μαριά και σύμφωνα με την απάντηση «ο όρος «ελληνικό γιαούρτι» αναφέρεται σε μια ιδιαίτερη μέθοδο παραγωγής.
Η ονομασία δεν προστατεύεται και μπορεί να
χρησιμοποιηθεί εκτός Ελλάδας, υπό την προϋπόθεση ότι οι καταναλωτές δεν παραπλανόνται σχετικά με τον τόπο καταγωγής».
Για αυτό, αφού χορήγησε τη σχετική άδεια η Κομισιόν, υποχρεώνει στους Τσέχους να «επιβάλουν επισήμανση καταγωγής στα προϊόντα που φέρουν την ένδειξη «Ελληνικό γιαούρτι», ώστε να εξασφαλιστεί ότι δεν παραπλανόνται οι καταναλωτές».
Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο των διαδικασιών κοινοποίησης της οδηγίας 1998/34/ΕΚ και του Καν. 1169/2011/ΕΕ, οι αρχές της Τσεχίας κοινοποίησαν στην Επιτροπή σχέδιο νόμου για τη θέσπιση απαιτήσεων για το γάλα, το γιαούρτι, άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα παγωτά και τα βρώσιμα λίπη και έλαια.
Επισημαίνεται ότι ο Έλληνας Ευρωβουλευτής κατέθεσε στην Ευρωβουλή ερώτηση καταγγέλλοντας ότι η Τσεχία προχώρησε στην παραγωγή γαλακτοκομικού προϊόντος με τον όρο «Ελληνικό γιαούρτι» και ζητώντας από την Κομισιόν τη λήψη μέτρων για την προστασία του Ελληνικού γιαουρτιού.
Άλλο σημαντικό σημείο της απάντησης της Επιτροπής είναι ότι ανοίγει (;) το δρόμο και για την παραγωγή γιαουρτιού από γάλα σκόνη.
Να θυμίσουμε, βέβαια, ότι πριν από λίγο καιρό ότι αρμόδιο Υπουργείο είχε εκδώσει Δελτίο Τύπου σχετικά με τη σύσταση του γιαουρτιού και τη χρήση σκόνης γάλακτος.
Παραθέτουμε τόσο την ερώτηση όσο και την απάντηση:
Ερώτηση:
Στο όνομα της προσαρμογής με την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, έχει υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εκ μέρους της Ελληνικής κυβέρνησης, προς έγκριση, Κοινή Υπουργική Απόφαση για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου στον Ελληνικό Κώδικα Τροφίμων με απαλοιφή του όρου «νωπό γάλα» για την παρασκευή Ελληνικού γιαουρτιού.
Το γεγονός αυτό επιτρέπει τη χρήση φτηνών πρώτων υλών, όπως ολικά αφυδατωμένο γάλα ή γάλα σε μορφή σκόνης για την παρασκευή του παραδοσιακού Ελληνικού γιαουρτιού, με αποτέλεσμα:
α) να δημιουργούνται ενδεχόμενοι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία,
β) να απειλείται ο παραδοσιακός χαρακτήρας παρασκευής του Ελληνικού γιαουρτιού πλήττοντας έτσι την οικεία πολιτιστική κληρονομιά
γ) να υποβαθμίζεται το βιοτικό επίπεδο των φτωχοποιημένων από το μνημόνιο Ελλήνων κτηνοτρόφων που δεν θα μπορούν να ανταγωνιστούν τις τιμές των εισαγόμενων προϊόντων και πρώτων υλών χαμηλής ποιότητας
δ) να ζημιώνονται οι καταναλωτές αφού θα διατρέφονται με χαμηλής ποιότητας γιαούρτι.
Ήδη η Τσεχία έχει υποβάλλει σχέδιο στην Επιτροπή με το οποίο διεκδικεί να παρασκευάζει γαλακτοκομικά προϊόντα με τον όρο «Ελληνικό γιαούρτι».
Ερωτάται η Επιτροπή:
1) Εάν θα συναινέσει στις προαναφερθείσες τροπολογίες του Ελληνικού Κώδικα Τροφίμων (άρθρο 82 κλπ.) που υποβαθμίζουν την ποιότητα του Ελληνικού παραδοσιακού γιαουρτιού.
2) Εάν θα επιτρέψει στους παραγωγούς από την Τσεχία να χρησιμοποιούν παρανόμως στα γαλακτοκομικά προϊόντα που παράγουν την ονομασία «Ελληνικό γιαούρτι».
Απάντηση:
Η προστασία των γαλακτοκομικών όρων στην Κοινή Οργάνωση Αγορών δεν προβλέπει ότι τα γιαούρτια παράγονται άμεσα από νωπό γάλα, ενώ παράλληλα διασφαλίζει ότι τα συστατικά του γάλακτος δεν αντικαθίστανται.
Ο όρος «ελληνικό γιαούρτι» αναφέρεται σε μια ιδιαίτερη μέθοδο παραγωγής. Η ονομασία δεν προστατεύεται και μπορεί να χρησιμοποιηθεί εκτός Ελλάδας, υπό την προϋπόθεση ότι οι καταναλωτές δεν παραπλανόνται σχετικά με τον τόπο καταγωγής.
Στο πλαίσιο των διαδικασιών κοινοποίησης της οδηγίας 98/34/ΕΚ(1) και του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1169/2011, οι τσεχικές αρχές κοινοποίησαν στην Επιτροπή σχέδιο νόμου για τη θέσπιση απαιτήσεων για το γάλα, το γιαούρτι, άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα παγωτά και τα βρώσιμα λίπη και έλαια.
Σύμφωνα με διασαφηνίσεις από τις τσεχικές αρχές, ο όρος «ελληνικό γιαούρτι» χρησιμοποιείται ήδη στην εθνική αγορά και οι καταναλωτές τον αντιλαμβάνονται ως έναν συγκεκριμένο τύπο προϊόντος, που παράγεται με ορισμένα χαρακτηριστικά, χωρίς να αναφέρεται στη χώρα από την οποία προέρχεται το γιαούρτι. Κατόπιν διαβούλευσης με τις υπηρεσίες της Επιτροπής, οι τσεχικές αρχές συμφώνησαν να επιβάλουν επισήμανση καταγωγής στα προϊόντα που φέρουν την ένδειξη «Ελληνικό γιαούρτι», ώστε να εξασφαλιστεί ότι δεν παραπλανόνται οι καταναλωτές.
[ Αγάπη Καβάλου / Αρχισυντάκτης Oenet.gr ]

Δεν νομιμοποιείται η χρήση σκόνης γάλακτος στην παραγωγή γιαουρτιού

Με αφορμή δημοσιεύματα που συνεχίζουν να κάνουν λόγο για νόμιμη, πλέον, χρήση σκόνης γάλακτος στην παρασκευή γιαουρτιού, κύκλοι του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επισημαίνουν τα εξής:
Η ανακοίνωση του Υπουργείου στις 5 Απριλίου ήταν σαφής:
Με την προωθούμενη τροποποίηση του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών θα απαγορεύεται η χρήση σκόνης γάλακτος για την παραγωγή γιαουρτιού και θα επιτρέπεται, για τεχνικούς και μόνο λόγους, που συνδέονται με την εποχικότητα του γάλακτος, μία προσθήκη πρωτεϊνών γάλακτος με τη βασική διαφορά ότι πλέον αυτή η πληροφορία (για το είδος του γάλακτος) θα αναγράφεται με ευκρινή και ευανάγνωστο τρόπο στη συσκευασία ώστε να την πληροφορείται ο καταναλωτής και να κάνει συνειδητά τις επιλογές του.
Το παραδοσιακό γιαούρτι με την πέτσα θα συνεχίσει να παράγεται αποκλειστικά από νωπό ή παστεριωμένο γάλα που δεν έχει υποστεί τροποποίηση της φυσικής του σύνθεσης.
Η επικαιροποίηση της νομοθεσίας με ξεκάθαρους πλέον κανόνες εμπορίας δίχως παρεκκλίσεις, αστερίσκους και ειδικές άδειες, που κυριαρχούσαν στην αγορά κατά το παρελθόν, σε συνδυασμό με την ενεργοποίηση ουσιαστικών ελέγχων στην αγορά θα συμβάλλουν στη διαφάνεια της αγοράς και την πλήρη ενημέρωση του καταναλωτή.
Ο καταναλωτής πλέον θα γνωρίζει και θα μπορεί να επιλέξει το προϊόν που επιθυμεί να καταναλώσει μέσα από την υποχρεωτική επισήμανση του είδους του γάλακτος. Ο καταναλωτής θα γνωρίζει και θα μπορεί, εάν θέλει, να επιλέγει το προϊόν που θα είναι αποκλειστικά από νωπό γάλα.