«ο σιωπών δοκεί συναινείν», qui tacet consentire videtur (όπoιoς σιωπά φαίνεται ότι συναινεί)

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
Ιωάννης ΒΡΥΖΑΣ
δικηγόρος - Δρ Νομικής - ΔΜΣ Ποινικού Δικαίου
Βασ. Ηρακλείου 37-39
τηλ. 2310-238435 κιν. 6977-813733
Ε-mail : vryzas-1@otenet.gr
546 24 Θεσσαλονίκη

Τρίτη, 14 Ιουνίου 2016

H τελευταία «ορκισμένη παρθένα»

Σε γηροκομείο η τελευταία «ορκισμένη παρθένα»


Η 80χρονη Στάνα Στέροβιτς δεν μετανιώνει που έζησε σαν άνδρας.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Στα ορεινά χωριά του Μαυροβουνίου, αλλά και της Αλβανίας, προαιώνιο έθιμο επιτρέπει σε οικογένειες που δεν έχουν άρρενα κληρονόμο να μεταβιβάσουν τις περιουσίες τους στην πρωτότοκη κόρη, εφόσον αυτή αποδεχθεί να υποδυθεί τον ρόλο του άνδρα.

Η γυναίκα αυτή ντύνεται ανδρικά, έχει δικαίωμα να καπνίζει, να έχει όπλο και να επισκέπτεται το καφενείο στην αυστηρά πατριαρχική κοινωνία. Τα προνόμιά της αυτά, όμως, έχουν ένα τίμημα: η γυναίκα αυτή πρέπει να δώσει όρκο αιώνιας παρθενίας.

Ο όρκος αγαμίας και η υπόσχεση ότι θα φρόντιζε τη μητέρα, τις
αδελφές και την οικογενειακή περιουσία, διαρκούσε όλη της τη ζωή και ήταν ο μόνος τρόπος που επέτρεπε σε γυναίκα να κληρονομήσει την οικογένειά της.

Στα τέλη Μαΐου, η τελευταία «ορκισμένη παρθένα» του Μαυροβουνίου μετακόμισε από το χωριό της κοντά στο Σάβνικ, για να εγκατασταθεί σε οίκο ευγηρίας στην πόλη Ριζάν στα παράλια της Αδριατικής. Η Στάνα Τσέροβιτς γεννήθηκε το 1936 και ήταν το νεότερο παιδί οικογένειας με πέντε κόρες και δύο αγόρια, τα οποία πέθαναν και τα δύο σε νεαρή ηλικία.

Ενόσω ήταν ακόμη παιδί, η Στάνα υποσχέθηκε στον πατέρα της ότι δεν θα παντρευόταν ποτέ, για να αφιερωθεί στη γηροκόμηση της οικογένειάς της. Ολη της τη ζωή, η Στάνα συγχρωτίσθηκε με άνδρες και άρχισε να καπνίζει σε ηλικία 5 ετών. Οταν έγινε 7 ετών, άρχισε να δουλεύει στα κτήματα του πατέρα της, ενώ την εποχή εκείνη, ο πατέρας της της έμαθε να χειρίζεται καραμπίνα, όπως αναφέρει ανταπόκριση της ιστοσελίδας του αμερικανικού ραδιοσταθμού Radio Liberty.

Η Στάνα δεν φόρεσε ποτέ γυναικεία ρούχα, ενώ τις παραδοσιακές «γυναικείες» δουλειές, όπως το πλύσιμο και το μαγείρεμα, τις ανέλαβαν οι αδελφές της.

Πάντα πίστευε ότι η θέση της στην κοινωνία του χωριού ήταν προνομιακή, παρότι της στέρησε την ταυτότητά της ως γυναίκας.

Σήμερα, στα 80 της χρόνια, η Στάνα δυσκολεύεται να συνεχίσει τη ζωή της στα ορεινά του Μαυροβουνίου. Αναγκάσθηκε να πουλήσει τις περισσότερες αγελάδες της, ενώ η μία που της απέμεινε, την τραυμάτισε πέρυσι.

Ντοκιμαντέρ, με θέμα τη ζωή της, που προβλήθηκε στην τηλεόραση της χώρας, είχε μεγάλη απήχηση με πολλές προσφορές βοήθειας ιδιωτών. Οι τοπικές αρχές, όμως, προτίμησαν να εξασφαλίσουν θέση για την 80χρονη ορκισμένη παρθένα σε γηροκομείο. «Εχουμε καθήκον να βοηθήσουμε τη Στάνα», είπε κοινωνική λειτουργός του Σάβνικ στην τηλεόραση του Μαυροβουνίου.

Από τον 15ο αιώνα

Το έθιμο της ορκισμένης παρθένας γεννήθηκε στα ορεινά χωριά του Μαυροβουνίου, της Αλβανίας και του νότιου Κοσόβου τον 15ο αιώνα. Οι γυναίκες αυτές κούρευαν τα μαλλιά τους κοντά, ντύνονταν σαν άνδρες και άλλαζαν ακόμη και τα ονόματά τους. Πολλές υιοθετούσαν ανδρική συμπεριφορά και αρρενωπές κινήσεις, απαρνούμενες οριστικά τη γυναικεία τους ταυτότητα.

 RADIO LIBERTY / kathimerini 14 6 2016