«ο σιωπών δοκεί συναινείν», qui tacet consentire videtur (όπoιoς σιωπά φαίνεται ότι συναινεί)

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
Ιωάννης ΒΡΥΖΑΣ
δικηγόρος - Δρ Νομικής - ΔΜΣ Ποινικού Δικαίου
Βασ. Ηρακλείου 37-39
τηλ. 2310-238435 κιν. 6977-813733
Ε-mail : vryzas-1@otenet.gr
546 24 Θεσσαλονίκη

Τρίτη, 7 Μαρτίου 2017

Γιατί ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΕΚΔΟΘΕΙ Ο κ. ΜΙΧ. ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΑΚΟΣ.-

σύμφωνα με τον ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ Ημερομηνία: 26/6/2009 - Σελίδα: 8 Τίτλος: Μάχη για να εκδοθεί ο Χριστοφοράκος
{ ΣΗΜ. : Την ίδια μέρα 26.6.2009 εξέφρασα τη νομικο-πολιτική άποψη του τίτλου...  διαβάστε την} 
ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
Ιωάννης ΒΡΥΖΑΣ
δικηγόρος - Δρ Νομικής - ΔΜΣ Ποινικού Δικαίου
Βασ. Ηρακλείου 37-39
τηλ. 2310-238435 κιν. 6977-813733
Ε-mail : vryzas-1@otenet.gr
546 24 Θεσσαλονίκη
Στο Ρόζενχαϊμ της Βαυαρίας, 20 χιλιόμετρα από το Σάλτσμπουργκ, συνελήφθη χτες το πιο πολυσυζητημένο πρόσωπο στην υπόθεση των μαύρων ταμείων της Siemens, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος Μιχάλης Χριστοφοράκος.Μάλιστα, οι πρώτες πληροφορίες έλεγαν αργά το βράδυ ότι η σύλληψη του κ. Χριστοφοράκου έγινε κυριολεκτικά στον ύπνο, αφού οι αστυνομικοί τον έπιασαν στις εφτά παρά είκοσι χτες το πρωί, ενώ ήταν ο ίδιος που άνοιξε την πόρτα! Με αυτόν τον τρόπο εκτελέστηκε το ένταλμα σύλληψης που είχε εκδοθεί σε βάρος του, καθώς
ζητείται η έκδοσή του για δύο κακουργήματα που έχει διαπράξει στη χώρα μας

(ενεργητική δωροδοκία
και
ξέπλυμα βρόμικου χρήματος)
και εντός 24 ωρών, σύμφωνα με τη γερμανική νομοθεσία, ο κ. Χριστοφοράκος πρέπει να οδηγηθεί ενώπιον του εισαγγελέα.

Σύμφωνα με τους Γερμανούς πρώην συναδέλφους του, ο μέχρι πρότινος φυγόδικος είναι ο άνθρωπος που μοίραζε το 2% του τζίρου της Siemens Ελλάδος στα δύο μεγάλα πολιτικά κόμματα για την καλλιέργεια καλών σχέσεων.

Ο ίδιος το αρνείται και μιλάει για προσπάθεια ενοχοποίησής του.

Φόβοι για τη ζωή τουΧτες ωστόσο, ο Γερμανός συνήγορός του, Στέφαν Κουρσάβε, εξέφρασε φόβους για τη ζωή του εντολέα του, λέγοντας ότι, εάν εκδοθεί στην Ελλάδα, κινδυνεύει η ζωή του. «Πολλοί Ελληνες πολιτικοί εξαρτώνται από αυτήν την υπόθεση. Φοβάμαι ότι θα κινδυνεύσει η ζωή του, εάν εκδοθεί στην Ελλάδα», ήταν η ακριβής δήλωση του δικηγόρου του Μ. Χριστοφοράκου, ο οποίος, όπως όλα δείχνουν, θα δώσει μάχη για να μην εκδοθεί στη χώρα μας. Αμεση ήταν η απάντηση του εκπροσώπου της Εισαγγελίας του Μονάχου, Αλφονς Ομπερμάγερ, ο οποίος δήλωσε ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι ο Μιχάλης Χριστοφοράκος κινδυνεύει, ενώ ο γενικός εισαγγελέας Γιόαχιμ Ετενχόφερ ήταν προ ημερών μάλλον θετικός για την έκδοση του κατηγορουμένου στην Ελλάδα.

Η διαδικασία
Σύμφωνα με το γερμανικό νόμο, ο Μ. Χριστοφοράκος, ο οποίος κρατείται από χτες στις φυλακές του Στάντελχαϊμ,θα οδηγηθεί σήμερα ενώπιον του εισαγγελέα και θα προβάλει τις αντιρρήσεις του για την έκδοσή του, χρησιμοποιώντας δύο επιχειρήματα: πρώτον ότι η ποινή που προβλέπεται στην Ελλάδα -εάν καταδικαστεί- είναι αυτή της ισόβιας κάθειρξης, ενώ στη Γερμανία είναι πολύ χαμηλότερη και δεύτερον ότι τα αδικήματα που φέρεται ότι τέλεσε διαπράχθηκαν στη Γερμανία και κατά το γερμανικό νόμο έχουν υποπέσει σε παραγραφή.

Ανώτατες δικαστικές πηγές έλεγαν ωστόσο ότι ήδη η ελληνική Δικαιοσύνη έχει ενημερώσει τους Γερμανούς ότι οι αιτιάσεις του εκζητούμενου είναι άνευ αντικειμένου, καθώς, ακόμη και εάν καταδικαστεί για ισόβια, ο οποιοσδήποτε κατάδικος στην Ελλάδα δεν εκτίει ποτέ ισόβια κάθειρξη, αλλά 16 χρόνια, ενώ εάν του αναγνωριστεί ελαφρυντικό τότε τα ισόβια σπάνε σε ποινή από 10 έως 20 χρόνια.

Πληγή..Οι ίδιες πηγές έλεγαν στον «Α» ότι οι Γερμανοί δε θέλουν να ανοίξουν θέμα Χριστοφοράκου, καθώς η υπόθεση της Siemes αποτελεί γι' αυτούς πληγή που δε θέλουν να ξανανοίξει. Μετά τη σημερινή του εμφάνιση στον εισαγγελέα, η Εισαγγελία θα αποστείλει το φάκελό του στο εφετείο, το οποίο, αφού μελετήσει τις αντιρρήσεις του θα τον καλέσει σε δίκη. Η διαδικασία αυτή πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέσα σε 60 ημέρες, αν και νομικοί κύκλοι δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο το εφετείο να στείλει προδικαστικό ερώτημα στο Ανώτατο Δικαστήριο της Καρλσρούης, προκειμένου να έχει εκείνο τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο. Μέχρι τότε, ο κ. Χριστοφοράκος πιθανολογείται ότι θα είναι κρατούμενος, καθώς θεωρείται ύποπτος φυγής.

{ΣΗΜΕΙΩΣΤΕ ΟΤΙ

Ο ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΣ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ

ΚΑΙ

ΟΤΙ Ο ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΣ ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΓΕΡΜΑΝΟΥ ΠΟΛΙΤΗ...

ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΖΩ -ΛΟΙΠΟΝ- ΟΤΙ Η ΝΟΜΟΛΟΓΙΑ ΑΥΤΗ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΑΝΑΤΡΑΠΕΙ...

Υποσημείωση :
σύντομα θα δείξω στο youtube τι / πώς το εννοώ αυτό !!! ...}

«Δίκη-φάρσα» για τον πρώην επικεφαλής της Siemens

Δημοσίευμα της Frankfurter Allgemeine Zeitung

Η δίκη του πρώην επικεφαλής της Siemens

«Φάρσα στην Αθήνα» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στην Frankfurter Allgemeine Zeitung, το οποίο αναφέρεται στη δίκη του Χάινριχ φον Πίρερ στην Ελλάδα. «Ο Χάινριχ φον Πίρερ, πρώην επικεφαλής της Siemens, συνεχίζει να έχει μπελάδες με την εταιρεία του εξαιτίας των παλιών υποθέσεων διαφθοράς που ξεκίνησαν πριν από 10 χρόνια. Όχι όμως πια στη Γερμανία, αλλά στην Ελλάδα. Από το τέλος Νοεμβρίου 2015 έχει ξεκινήσει στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων δίκη εναντίον του φον Πίρερ και άλλων 60 κατηγορουμένων για δωροδοκίες που έγιναν εδώ και καιρό».

Και το άρθρο συνεχίζει: «Το κατηγορητήριο εναντίον του φον Πίρερ εμπεριέχει γενικές κατηγορίες και όχι κάτι που προκύπτει από τα στοιχεία της γερμανικής δικαιοσύνης. Ο πρώην επικεφαλής της Siemens πλήρωσε ήδη στη χώρα του χρηματικό πρόστιμο ύψους 250.000 ευρώ και για το λόγο αυτό δεν θα κληθεί να καταβάλει πρόστιμο για την ίδια υπόθεση άλλη μια φορά. Το ίδιο ισχύει και για τους οκτώ άλλους συγκατηγορούμενους του από τη Siemens Γερμανίας, οι οποίοι κατηγορούνται στην Αθήνα μαζί με πολλούς άλλους Έλληνες. Ο φον Πίρερ και η παρέα του δεν υποχρεούνται να εμφανιστούν στο δικαστήριο, αλλά παρίστανται μέσω των συνηγόρων τους. Η δίκη όμως δεν προχωράει. Πότε απεργούν οι διοικητικοί υπάλληλοι, πότε οι δικηγόροι, πότε η αίθουσα του δικαστηρίου είναι πολύ μικρή. Μια φάρσα».

Μαρία Ρηγούτσου
Ακούστε και αυτό 5.2.2014 


ΚΟΝΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΚΗ

Siemens: Ταχεία εκδίκαση ζητά ο Παρασκευόπουλος - Στην αντεπίθεση περνούν οι εισαγγελείς

Siemens: Ταχεία εκδίκαση ζητά ο Παρασκευόπουλος - Στην αντεπίθεση περνούν οι εισαγγελείς

Δύο αιτήσεις για να συνεχιστεί η δική της Siemens κατέθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Νικόλαος Παρασκευόπουλος, ο οποίος επισκέφθηκε την Πέμπτη την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου. Στο μεταξύ, λόγο για «σκόπιμες διαρροές με αισχρά υπονοούμενα» κάνει σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών, Ισίδωρος Ντογιάκος, μετά την έντονη κριτική που δέχεται με αφορμή την επ' αόριστον αναβολή της δίκης.
Ο κ. Παρασκευόπουλος σε δηλώσεις του επισήμανε ότι όλες οι ενέργειες για την επίσπευση της δίκης της Siemens που θα μπορούσαν να γίνουν από την πλευρά της κυβέρνησης, έχουν γίνει.
Αναλυτικότερα, ο κ. Παρασκευόπουλος, μεταξύ άλλων, δήλωσε:
«Υπέβαλα δύο αιτήσεις προκειμένου να επιταχυνθεί η εκδίκαση αυτών των δυο υποθέσεων της Siemens, οι οποίες κατά τη γνώμη της κυβέρνησης, της κοινωνίας και όλων νομίζω έχουν μία εξαιρετική σημασία και βαρύτητα και γι' αυτό δικαιολογείται και μία κατ' εξαίρεση δικονομική πορεία όσον αφορά την ταχύτητα.
Siemens: Ταχεία εκδίκαση ζητά ο Παρασκευόπουλος - Στην αντεπίθεση περνούν οι εισαγγελείς
Είναι μια υπόθεση η οποία είναι εξαιρετικά περίπλοκη, έχει πολλές διαστάσεις πέρα από αυτές που έχουν φανεί, όχι κοινωνικές-οικονομικές, αλλά δικονομικές. Θα μου επιτρέψετε να μην υπεισέλθω σε καμία λεπτομέρεια που έχει σχέση με ζητήματα που αυτή τη στιγμή ερευνώνται, τα οποία θα ερευνηθούν από τα αρμόδια όργανα στα οποία δεν ανήκω εγώ.
Όλες οι ενέργειες για την επίσπευση που θα μπορούσαν να γίνουν από την πλευρά της κυβέρνησης έχουν γίνει και η ταχεία εξέλιξη της δίκης είναι κάτι που εύχονται όλοι και ελπίζουμε από εδώ και πέρα να φανεί».
Σε αντεπίθεση Ντογιάκος - εισαγγελείς
Η ανακοίνωση του κ. Ντογιάκου έχει ως εξής: «Με αφορμή τον θόρυβο που δημιουργήθηκε μετά την αναβολή της δίκης στην υπόθεση της Siemens, ανακοινώνεται ότι στις 8-4-2015, δηλαδή πολύ πριν την έναρξη της δίκης στις 27 Νοεμβρίου του 2015, ο αρμόδιος εισαγγελέας με το υπ΄ αριθμόν πρωτ. 23002/8-4-2015 έγγραφό του προς τη Μεταφραστική Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών, ζήτησε τη μετάφραση του υπ΄ αριθμόν 399/2015 παραπεμπτικού βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών από την ελληνική στη γερμανική γλώσσα. Λόγω της καθυστέρησης στη μετάφραση ακόμη και μετά την έναρξή της δίκης, με αλλεπάλληλα έγγραφά του, τα οποία προς ενημέρωση και για την αναγκαία συνδρομή κοινοποιήθηκαν στα γραφεία των κ.κ. υπουργών Εξωτερικών και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (αριθμός πρωτ. 61406/4-11-015, 70277/11-12-2015, 29410/27-4-2016), ζήτησε επιμόνως την επίσπευση της μετάφρασης, η οποία ολοκληρώθηκε στις 13-5-2-16 και το βούλυεμα υποβλήθηκε μεταφρασμένο στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών στις 16-5-2016. Σε όλα τα στάδια ελέγχου της δικογραφίας και προσδιορισμού της υπόθεσης προς εκδίκαση, τηρήθηκαν επακριβώς οι ισχύουσες διατάξεις και η νομολογία του Αρείου Πάγου και άλλων Ανωτάτων Δικαστηρίων. Σκόπιμες διαρροές από αγνώστους, δήθεν πολιτικούς κύκλους, με αισχρά υπονοούμενα, δεν είναι σε θέση να συγκαλύψουν την αλήθεια».
Για επιχειρούμενη απαξίωση της Δικαιοσύνης από ελάχιστους πολιτικούς και μη, σε σημείο μάλιστα άκρας συκοφαντίας κάνει λόγο η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων σε σκληρή ανακοίνωσή της.

Ειδικότερα, η ΕΔΕ αναφέρει στην ανακοίνωση της:

«Η επιχειρούμενη, ευτυχώς από ελάχιστους πολιτικούς και μη, απαξίωση της Δικαιοσύνης και των λειτουργών της δημοσίως (μέσω των ΜΜΕ κ.λπ.) και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό που να αμφισβητείται γενικώς και αορίστως η αμεροληψία και η αξιοπιστία της, αφ΄ενός μεν αποτελεί άκρα συκοφαντία κατά της ισότιμης και ισόκυρης με την εκτελεστική και νομοθετική εξουσία, δικαστικής εξουσίας αφ’ ετέρου δε δημιουργεί στους πολίτες ανασφάλεια χωρίς τουλάχιστον μέχρι στιγμής να γνωρίζουμε τελικά αυτή η συμπεριφορά ποιον εξυπηρετεί.

Εμείς, οι Έλληνες δικαστές και εισαγγελείς, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε κατά την άσκηση των καθηκόντων μας (κενές οργανικές θέσεις, έλλειψη αναλόγων κτιριακών εγκαταστάσεων, επαρκούς γραμματειακής υποστήριξης, μηχανογραφικής οργάνωσης, μεταφραστικού τμήματος, διερμηνέων, δικαστικής αστυνομίας κ.λπ.) θα συνεχίσουμε, όπως άλλωστε διαχρονικά πράττουμε, έχοντας βεβαίως υποχρέωση προς τούτο, να προσφέρουμε αόκνως τις υπηρεσίες μας στους πολίτες της χώρας μας με υψηλό αίσθημα ευθύνης και πάντοτε σύμφωνα με το Σύνταγμα, τους νόμους και προπαντός με τη συνείδησή μας».


Εξαιρετικά αργή η εκδίκαση της υπόθεσης Siemens

ΙΩΑΝΝΑ ΜΑΝΔΡΟΥ 7 3 2017
Χρόνια αναμένεται να κρατήσει η δικαστική εκκαθάριση της υπόθεσης με τα «μαύρα ταμεία» της Siemens, η εκδίκαση της οποίας ξεκίνησε πρόσφατα, ύστερα από έντεκα ολόκληρα χρόνια από τότε που άρχισαν και στη χώρα μας οι έρευνες και είκοσι από τότε που δρομολογήθηκε η σύμβαση του ΟΤΕ με τη γερμανική εταιρεία, το 1997.

Η ακροαματική διαδικασία, που συνεχίστηκε και χθες με διαδικαστικά θέματα, όπως ήταν φυσικό, εκτιμάται ότι θα κρατήσει τουλάχιστον ένα με ενάμιση χρόνο, ενώ έως ότου η υπόθεση εκκαθαριστεί πλήρως –Εφετείο και ενδεχομένως και Αρειο Πάγο– θα περάσουν κάποια χρόνια ακόμα και πάντως δεν αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί πριν από το 2020!

Το γεγονός ότι δεν υπάρχουν οι κατάλληλες αίθουσες για να γίνονται καθημερινά οι μεγάλες δίκες ασκεί καθοριστική επίδραση στην εκδίκαση και της συγκεκριμένης υπόθεσης, που γίνεται –και αυτή όπως και άλλες– στη μεγάλη αίθουσα του Εφετείου της Αθήνας και ως εκ τούτου η διεξαγωγή της περιορίζεται –το πολύ– σε μία φορά την εβδομάδα.

Παράλληλα, ο μεγάλος αριθμός των κατηγορουμένων, 64 συνολικά, μεταξύ των οποίων και πολλοί αλλοδαποί, κυρίως Γερμανοί, πρώην μεγαλοστελέχη της Siemens, αλλά και ένας Γαλλοελβετός, η ανάγκη διερμηνείας για όποιον από αυτούς θέλει να παραβρεθεί στη δίκη, αλλά και το ογκωδέστατο κατηγορητήριο, αποτελούν παράγοντες που συμβάλλουν επιπρόσθετα στην αργή εκδίκαση της υπόθεσης.

Στη συγκεκριμένη δίκη, που θα συνεχιστεί στις 15 του μήνα, καθώς για τότε διέκοψε χθες το δικαστήριο, είναι σημαντική η απόφαση για το ποιοι τελικά θα παραστούν ως πολιτικώς ενάγοντες, δηλαδή θα έχουν συμμετοχή στη δίκη και δικαίωμα για αποζημίωση.

ΟΤΕ, ελληνικό Δημόσιο

Ηδη χθες τόσο ο ΟΤΕ όσο και το ελληνικό Δημόσιο δήλωσαν την πρόθεσή τους να παραστούν ως πολιτική αγωγή, ενώ ανάλογο αίτημα υπέβαλε και η Ζωή Κωνσταντοπούλου, εκπροσωπώντας τον νεοσύστατο φορέα που η ίδια έχει συστήσει με την επωνυμία «Δικαιοσύνη για όλους».

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου, αναπτύσσοντας το αίτημά της στο δικαστήριο, χαρακτήρισε την υπόθεση «σκάνδαλο των σκανδάλων», ενώ έψεξε τις προηγούμενες κυβερνήσεις οι οποίες σε πολιτικό επίπεδο δεν προχώρησαν όσο θα έπρεπε, κατά τη γνώμη της, την υπόθεση, ενώ παράλληλα άσκησε κριτική και στην παρούσα κυβέρνηση λέγοντας πως προχωρεί τον εξωδικαστικό συμβιβασμό με τη γερμανική εταιρεία, ο οποίος είναι επιζήμιος για το Δημόσιο.

Πάντως, από τις πολυετείς έρευνες της ελληνικής Δικαιοσύνης, αλλά και της Βουλής, δεν εντοπίστηκαν παράνομες πληρωμές, πλην του ΟΤΕ, σε άλλες συμβάσεις που είχε συνάψει η Siemens με τo ελληνικό Δημόσιο, ούτε ροή «μαύρου» πολιτικού χρήματος, πλην του Θεόδωρου Τσουκάτου που δικάζεται και του Τάσου Μαντέλη, η υπόθεση του οποίου βρίσκεται –και αυτή– σε δικαστική εκκρεμότητα.

ΤριμΕφΑθ 3242/2016 (Ποιν.)
Υπόθεση ‘’Siemens’’ · Δικαίωμα μετάφρασης των εγγράφων της ποινικής δικογραφίας
Το Δικαστήριο έκρινε ότι υπάρχει αυτεπάγγελτη υποχρέωση των εκάστοτε Εθνικών Δικαστικών Αρχών για μετάφραση των ουσιωδών εγγράφων της ποινικής διαδικασίας, που αποσκοπεί στη διασφάλιση της πλήρους και αποτελεσματικής άσκησης των υπερασπιστικών δικαιωμάτων των κατηγορούμενων και στη διεξαγωγή δίκαιης δίκης (right to a fair trial).
Το Δικαστήριο έκρινε ότι προκαλείται απόλυτη ακυρότητα από τη μη συνεπίδοση μεταφρασμένων στη γλώσσα που κατανοεί ο κατηγορούμενος της Κλήσης, του Κλητήριου Θεσπίσματος και του παραπεμπτικού Βουλεύματος.
Το Δικαστήριο έκρινε ότι είναι νομικά αδιάφορο εάν ο κατηγορούμενος έχει απολογηθεί με διερμηνέα προγενέστερα και συγκεκριμένα κατά το στάδιο της ανάκρισης και έτσι έχει λάβει γνώση στο στάδιο αυτό της εναντίον του κατηγορίας.
Το Δικαστήριο έκρινε ότι η άκυρη διαδικαστική πράξη πρέπει να επαναληφθεί και η συζήτηση της υπόθεσης κηρύσσεται οριστικά απαράδεκτη.
Το Δικαστήριο έκρινε ότι κατά παραδοχή των ανωτέρω είναι βάσιμες οι έγκαιρα προβαλλόμενες από τους συνηγόρους των κατηγορουμένων αντιρρήσεις στην πρόοδο της δίκης λόγω απόλυτης ακυρότητας και κατ’ αποδοχή του σχετικού αυτοτελούς ισχυρισμού τους, κήρυξε άκυρη την επίδοση της Κλήσης και του παραπεμπτικού Βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών και απαράδεκτη η συζήτηση.