«ο σιωπών δοκεί συναινείν», qui tacet consentire videtur (όπoιoς σιωπά φαίνεται ότι συναινεί)

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
Ιωάννης ΒΡΥΖΑΣ
δικηγόρος - Δρ Νομικής - ΔΜΣ Ποινικού Δικαίου
Βασ. Ηρακλείου 37-39
τηλ. 2310-238435 κιν. 6977-813733
Ε-mail : vryzas-1@otenet.gr
546 24 Θεσσαλονίκη

Τρίτη, 7 Μαρτίου 2017

Siemens και ... πάσης (διαφθοράς) Ελλάδος !

ΤριμΕφΑθ 3242/2016 (Ποιν.)
Υπόθεση ‘’Siemens’’ · Δικαίωμα μετάφρασης των εγγράφων της ποινικής δικογραφίας
Το Δικαστήριο έκρινε ότι υπάρχει αυτεπάγγελτη υποχρέωση των εκάστοτε Εθνικών Δικαστικών Αρχών για μετάφραση των ουσιωδών εγγράφων της ποινικής διαδικασίας, που αποσκοπεί στη διασφάλιση της πλήρους και αποτελεσματικής άσκησης των υπερασπιστικών δικαιωμάτων των κατηγορούμενων και στη διεξαγωγή δίκαιης δίκης (right to a fair trial).
Το Δικαστήριο έκρινε ότι προκαλείται απόλυτη ακυρότητα από τη μη συνεπίδοση μεταφρασμένων στη γλώσσα που κατανοεί ο κατηγορούμενος της Κλήσης, του Κλητήριου Θεσπίσματος και του παραπεμπτικού Βουλεύματος.
Το Δικαστήριο έκρινε ότι είναι νομικά αδιάφορο εάν ο κατηγορούμενος έχει απολογηθεί με διερμηνέα προγενέστερα και συγκεκριμένα κατά το στάδιο της ανάκρισης και έτσι έχει λάβει γνώση στο στάδιο αυτό της εναντίον του κατηγορίας.
Το Δικαστήριο έκρινε ότι η άκυρη διαδικαστική πράξη πρέπει να επαναληφθεί και η συζήτηση της υπόθεσης κηρύσσεται οριστικά απαράδεκτη.
Το Δικαστήριο έκρινε ότι κατά παραδοχή των ανωτέρω είναι βάσιμες οι έγκαιρα προβαλλόμενες από τους συνηγόρους των κατηγορουμένων αντιρρήσεις στην πρόοδο της δίκης λόγω απόλυτης ακυρότητας και κατ’ αποδοχή του σχετικού αυτοτελούς ισχυρισμού τους, κήρυξε άκυρη την επίδοση της Κλήσης και του παραπεμπτικού Βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών και απαράδεκτη η συζήτηση.
 Εξαιρετικά αργή η εκδίκαση της υπόθεσης Siemens
ΙΩΑΝΝΑ ΜΑΝΔΡΟΥ
Χρόνια αναμένεται να κρατήσει η δικαστική εκκαθάριση της υπόθεσης με τα «μαύρα ταμεία» της Siemens, η εκδίκαση της οποίας ξεκίνησε πρόσφατα, ύστερα από έντεκα ολόκληρα χρόνια από τότε που άρχισαν και στη χώρα μας οι έρευνες και είκοσι από τότε που δρομολογήθηκε η σύμβαση του ΟΤΕ με τη γερμανική εταιρεία, το 1997.

Η ακροαματική διαδικασία, που συνεχίστηκε και χθες με διαδικαστικά θέματα, όπως ήταν φυσικό, εκτιμάται ότι θα κρατήσει τουλάχιστον ένα με ενάμιση χρόνο, ενώ έως ότου η υπόθεση εκκαθαριστεί πλήρως –Εφετείο και ενδεχομένως και Αρειο Πάγο– θα περάσουν κάποια χρόνια ακόμα και πάντως δεν αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί πριν από το 2020!

Το γεγονός ότι δεν υπάρχουν οι κατάλληλες αίθουσες για να γίνονται καθημερινά οι μεγάλες δίκες ασκεί καθοριστική επίδραση στην εκδίκαση και της συγκεκριμένης υπόθεσης, που γίνεται –και αυτή όπως και άλλες– στη μεγάλη αίθουσα του Εφετείου της Αθήνας και ως εκ τούτου η διεξαγωγή της περιορίζεται –το πολύ– σε μία φορά την εβδομάδα.

Παράλληλα, ο μεγάλος αριθμός των κατηγορουμένων, 64 συνολικά, μεταξύ των οποίων και πολλοί αλλοδαποί, κυρίως Γερμανοί, πρώην μεγαλοστελέχη της Siemens, αλλά και ένας Γαλλοελβετός, η ανάγκη διερμηνείας για όποιον από αυτούς θέλει να παραβρεθεί στη δίκη, αλλά και το ογκωδέστατο κατηγορητήριο, αποτελούν παράγοντες που συμβάλλουν επιπρόσθετα στην αργή εκδίκαση της υπόθεσης.

Στη συγκεκριμένη δίκη, που θα συνεχιστεί στις 15 του μήνα, καθώς για τότε διέκοψε χθες το δικαστήριο, είναι σημαντική η απόφαση για το ποιοι τελικά θα παραστούν ως πολιτικώς ενάγοντες, δηλαδή θα έχουν συμμετοχή στη δίκη και δικαίωμα για αποζημίωση.

ΟΤΕ, ελληνικό Δημόσιο

Ηδη χθες τόσο ο ΟΤΕ όσο και το ελληνικό Δημόσιο δήλωσαν την πρόθεσή τους να παραστούν ως πολιτική αγωγή, ενώ ανάλογο αίτημα υπέβαλε και η Ζωή Κωνσταντοπούλου, εκπροσωπώντας τον νεοσύστατο φορέα που η ίδια έχει συστήσει με την επωνυμία «Δικαιοσύνη για όλους».

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου, αναπτύσσοντας το αίτημά της στο δικαστήριο, χαρακτήρισε την υπόθεση «σκάνδαλο των σκανδάλων», ενώ έψεξε τις προηγούμενες κυβερνήσεις οι οποίες σε πολιτικό επίπεδο δεν προχώρησαν όσο θα έπρεπε, κατά τη γνώμη της, την υπόθεση, ενώ παράλληλα άσκησε κριτική και στην παρούσα κυβέρνηση λέγοντας πως προχωρεί τον εξωδικαστικό συμβιβασμό με τη γερμανική εταιρεία, ο οποίος είναι επιζήμιος για το Δημόσιο.

Πάντως, από τις πολυετείς έρευνες της ελληνικής Δικαιοσύνης, αλλά και της Βουλής, δεν εντοπίστηκαν παράνομες πληρωμές, πλην του ΟΤΕ, σε άλλες συμβάσεις που είχε συνάψει η Siemens με τo ελληνικό Δημόσιο, ούτε ροή «μαύρου» πολιτικού χρήματος, πλην του Θεόδωρου Τσουκάτου που δικάζεται και του Τάσου Μαντέλη, η υπόθεση του οποίου βρίσκεται –και αυτή– σε δικαστική εκκρεμότητα.
ΚΟΝΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΚΗ

Siemens: Ταχεία εκδίκαση ζητά ο Παρασκευόπουλος - Στην αντεπίθεση περνούν οι εισαγγελείς

Siemens: Ταχεία εκδίκαση ζητά ο Παρασκευόπουλος - Στην αντεπίθεση περνούν οι εισαγγελείς

Δύο αιτήσεις για να συνεχιστεί η δική της Siemens κατέθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Νικόλαος Παρασκευόπουλος, ο οποίος επισκέφθηκε την Πέμπτη την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου. Στο μεταξύ, λόγο για «σκόπιμες διαρροές με αισχρά υπονοούμενα» κάνει σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών, Ισίδωρος Ντογιάκος, μετά την έντονη κριτική που δέχεται με αφορμή την επ' αόριστον αναβολή της δίκης.
Ο κ. Παρασκευόπουλος σε δηλώσεις του επισήμανε ότι όλες οι ενέργειες για την επίσπευση της δίκης της Siemens που θα μπορούσαν να γίνουν από την πλευρά της κυβέρνησης, έχουν γίνει.
Αναλυτικότερα, ο κ. Παρασκευόπουλος, μεταξύ άλλων, δήλωσε:
«Υπέβαλα δύο αιτήσεις προκειμένου να επιταχυνθεί η εκδίκαση αυτών των δυο υποθέσεων της Siemens, οι οποίες κατά τη γνώμη της κυβέρνησης, της κοινωνίας και όλων νομίζω έχουν μία εξαιρετική σημασία και βαρύτητα και γι' αυτό δικαιολογείται και μία κατ' εξαίρεση δικονομική πορεία όσον αφορά την ταχύτητα.

Siemens: Ταχεία εκδίκαση ζητά ο Παρασκευόπουλος - Στην αντεπίθεση περνούν οι εισαγγελείς
Είναι μια υπόθεση η οποία είναι εξαιρετικά περίπλοκη, έχει πολλές διαστάσεις πέρα από αυτές που έχουν φανεί, όχι κοινωνικές-οικονομικές, αλλά δικονομικές. Θα μου επιτρέψετε να μην υπεισέλθω σε καμία λεπτομέρεια που έχει σχέση με ζητήματα που αυτή τη στιγμή ερευνώνται, τα οποία θα ερευνηθούν από τα αρμόδια όργανα στα οποία δεν ανήκω εγώ.
Όλες οι ενέργειες για την επίσπευση που θα μπορούσαν να γίνουν από την πλευρά της κυβέρνησης έχουν γίνει και η ταχεία εξέλιξη της δίκης είναι κάτι που εύχονται όλοι και ελπίζουμε από εδώ και πέρα να φανεί».
Σε αντεπίθεση Ντογιάκος - εισαγγελείς
Η ανακοίνωση του κ. Ντογιάκου έχει ως εξής: «Με αφορμή τον θόρυβο που δημιουργήθηκε μετά την αναβολή της δίκης στην υπόθεση της Siemens, ανακοινώνεται ότι στις 8-4-2015, δηλαδή πολύ πριν την έναρξη της δίκης στις 27 Νοεμβρίου του 2015, ο αρμόδιος εισαγγελέας με το υπ΄ αριθμόν πρωτ. 23002/8-4-2015 έγγραφό του προς τη Μεταφραστική Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών, ζήτησε τη μετάφραση του υπ΄ αριθμόν 399/2015 παραπεμπτικού βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών από την ελληνική στη γερμανική γλώσσα. Λόγω της καθυστέρησης στη μετάφραση ακόμη και μετά την έναρξή της δίκης, με αλλεπάλληλα έγγραφά του, τα οποία προς ενημέρωση και για την αναγκαία συνδρομή κοινοποιήθηκαν στα γραφεία των κ.κ. υπουργών Εξωτερικών και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (αριθμός πρωτ. 61406/4-11-015, 70277/11-12-2015, 29410/27-4-2016), ζήτησε επιμόνως την επίσπευση της μετάφρασης, η οποία ολοκληρώθηκε στις 13-5-2-16 και το βούλυεμα υποβλήθηκε μεταφρασμένο στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών στις 16-5-2016. Σε όλα τα στάδια ελέγχου της δικογραφίας και προσδιορισμού της υπόθεσης προς εκδίκαση, τηρήθηκαν επακριβώς οι ισχύουσες διατάξεις και η νομολογία του Αρείου Πάγου και άλλων Ανωτάτων Δικαστηρίων. Σκόπιμες διαρροές από αγνώστους, δήθεν πολιτικούς κύκλους, με αισχρά υπονοούμενα, δεν είναι σε θέση να συγκαλύψουν την αλήθεια».
Για επιχειρούμενη απαξίωση της Δικαιοσύνης από ελάχιστους πολιτικούς και μη, σε σημείο μάλιστα άκρας συκοφαντίας κάνει λόγο η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων σε σκληρή ανακοίνωσή της.

Ειδικότερα, η ΕΔΕ αναφέρει στην ανακοίνωση της:

«Η επιχειρούμενη, ευτυχώς από ελάχιστους πολιτικούς και μη, απαξίωση της Δικαιοσύνης και των λειτουργών της δημοσίως (μέσω των ΜΜΕ κ.λπ.) και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό που να αμφισβητείται γενικώς και αορίστως η αμεροληψία και η αξιοπιστία της, αφ΄ενός μεν αποτελεί άκρα συκοφαντία κατά της ισότιμης και ισόκυρης με την εκτελεστική και νομοθετική εξουσία, δικαστικής εξουσίας αφ’ ετέρου δε δημιουργεί στους πολίτες ανασφάλεια χωρίς τουλάχιστον μέχρι στιγμής να γνωρίζουμε τελικά αυτή η συμπεριφορά ποιον εξυπηρετεί.

Εμείς, οι Έλληνες δικαστές και εισαγγελείς, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε κατά την άσκηση των καθηκόντων μας (κενές οργανικές θέσεις, έλλειψη αναλόγων κτιριακών εγκαταστάσεων, επαρκούς γραμματειακής υποστήριξης, μηχανογραφικής οργάνωσης, μεταφραστικού τμήματος, διερμηνέων, δικαστικής αστυνομίας κ.λπ.) θα συνεχίσουμε, όπως άλλωστε διαχρονικά πράττουμε, έχοντας βεβαίως υποχρέωση προς τούτο, να προσφέρουμε αόκνως τις υπηρεσίες μας στους πολίτες της χώρας μας με υψηλό αίσθημα ευθύνης και πάντοτε σύμφωνα με το Σύνταγμα, τους νόμους και προπαντός με τη συνείδησή μας».

Στα 200 εκατ. ευρώ (σε χρήματα και σε είδος) φαίνεται να κλείνει ο εξωδικαστικός συμβιβασμός με τη Siemens αναφορικά με τα σκάνδαλα της γερμανικής εταιρείας στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τα Νέα Σαββατοκύριακο, η Siemens έστειλε στην ελληνική κυβέρνηση σχετική σύμβαση, την οποία μελετά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος 
Θυμωμένο κρασίκαι θα την οποία θα εισηγηθεί στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο, την Τρίτη.

Αν και δεν έχουν γίνει γνωστές λεπτομέρειες, η Ελλάδα θα εισπράξει πλην των μετρητών και εξοπλισμό έργων, τα οποία έχουν μείνει πίσω μετά την αποκάλυψη των σκανδάλων και το πάγωμα των συμβάσεων.

Εκτιμάται ότι ο εξοπλισμός περιλαμβάνει και εκείνον που αφορά τη σηματοδότηση των επεκτάσεων του Μετρό προς Ελληνικό και Χαϊδάρι.Επιστρέφει χρήματα που έλαβε από τη SIEMENS ο Μαντέλης

ΑΠΕ 12 1 15

Την επιστροφή χρημάτων που έλαβε από τη SIEMENS προανήγγειλε ο πρώην υπουργός Τάσος Μαντέλης, ο οποίος δικάζεται για την υπόθεση της δωροδοκίας, προκειμένου να πετύχει ευνοϊκότερη ποινική μεταχείριση από το δικαστήριο.
Ο πρώην υπουργός Μεταφορών, που από τον Νοέμβριο του 2013 λογοδοτεί με άλλους τέσσερις κατηγορουμένους για το ποσό των 230 χιλιάδων ευρώ που είχε λάβει σε δύο δόσεις από τη μητρική SIEMENS, με αίτημά του προς τον εισαγγελέα Έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Π. Παναγιωτόπουλο [Σ.Σ. γνωστό και από το πόρισμα στην υπόθεση Δωροδοκία-Βουλευτή-Χαϊκάλη, βλ. σε άλλο σημείο του blog]  ζητά να επιστρέψει στο αποκαλούμενο «ταμείο κλεμμένων» επίδικα χρήματα με σκοπό να εφαρμοστεί ο νόμος για ευνοϊκότερη ποινή.
Η υπόθεση αφορά το συνολικό ποσό των περίπου 450 χιλιάδων μάρκων που έλαβε ο πρώην υπουργός από τη γερμανική εταιρεία, το 1998 και το 2000, χρήματα τα οποία, κατά τη δικογραφία, αποτελούσαν «δώρο» της SIEMENS για την επιλογή της στο έργο ψηφιοποίησης κέντρων του ΟΤΕ με τη σύμβαση 8002, το 1997.
Στο εδώλιο, πλην του κ. Μαντέλη, κάθονται 
ο επιχειρηματίας, κουμπάρος του πρώην υπουργού Γιώργος Τσουγκράνης, 
η εφοριακός Αντωνία Μάρκου, 
το άλλοτε στέλεχος της ελληνικής SIEMENS Ηλίας Γεωργίου 
και ο πρώην συνεργάτης του βασικού κατηγορουμένου Αριστείδης Μαντάς.
Οι κατηγορούμενοι, κατά περίπτωση, αντιμετωπίζουν την κατηγορία 
της ενεργητικής δωροδοκίας κατά μόνας και από κοινού, άπαξ και κατ΄εξακολούθηση σε βάρος του Δημοσίου 
και 
της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.
Στο αίτημά του προς τον εισαγγελέα, το οποίο συνυπογράφουν ο κ. Τσουγκράνης αλλά και η κόρη τού πρώην υπουργού -που δεν είναι κατηγορούμενη αλλά συνδικαιούχος λογαριασμού που δέχθηκε τα επίδικα χρήματα- ο κ. Μαντέλης μεταξύ άλλων αναφέρει ότι έχει δεσμευθεί λογαριασμός του με 174.000 ευρώ και έτσι προσφέρει άλλες 56.000 ευρώ τα οποία κατέθεσε στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ώστε να συμπληρωθεί το επίμαχο ποσό των 230 χιλιάδων ευρώ. 

Έτσι, επικαλούμενος τον νόμο που ψηφίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, ζητά ευνοϊκότερη ποινική μεταχείριση με μείωση της απειλούμενης ποινής η οποία ορίζεται σε 10 έως 20 χρόνια.
Ο νόμος που επικαλείται ο κ. Μαντέλης, προνοεί δραστική μείωση ποινών, όπως από 20 ακόμη και σε 3 έτη ή από ισόβια σε 15 έτη, για κατηγορουμένους που ζημίωσαν το Δημόσιο «εφόσον εξαλειφθεί η ζημιά του Δημοσίου».
Εξαιρεί, ωστόσο, από τις προβλέψεις του, νυν και πρώην κρατικούς αξιωματούχους και έτσι αναμένεται με ενδιαφέρον η ερμηνεία και κρίση του δικαστηρίου για τον πρώην υπουργό και τους συγκατηγορουμένους του.«Δίκη-φάρσα» για τον πρώην επικεφαλής της Siemens

Δημοσίευμα της Frankfurter Allgemeine Zeitung
Η δίκη του πρώην επικεφαλής της Siemens

«Φάρσα στην Αθήνα» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στην Frankfurter Allgemeine Zeitung, το οποίο αναφέρεται στη δίκη του Χάινριχ φον Πίρερ στην Ελλάδα. «Ο Χάινριχ φον Πίρερ, πρώην επικεφαλής της Siemens, συνεχίζει να έχει μπελάδες με την εταιρεία του εξαιτίας των παλιών υποθέσεων διαφθοράς που ξεκίνησαν πριν από 10 χρόνια. Όχι όμως πια στη Γερμανία, αλλά στην Ελλάδα. Από το τέλος Νοεμβρίου 2015 έχει ξεκινήσει στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων δίκη εναντίον του φον Πίρερ και άλλων 60 κατηγορουμένων για δωροδοκίες που έγιναν εδώ και καιρό».

Και το άρθρο συνεχίζει: «Το κατηγορητήριο εναντίον του φον Πίρερ εμπεριέχει γενικές κατηγορίες και όχι κάτι που προκύπτει από τα στοιχεία της γερμανικής δικαιοσύνης. Ο πρώην επικεφαλής της Siemens πλήρωσε ήδη στη χώρα του χρηματικό πρόστιμο ύψους 250.000 ευρώ και για το λόγο αυτό δεν θα κληθεί να καταβάλει πρόστιμο για την ίδια υπόθεση άλλη μια φορά. Το ίδιο ισχύει και για τους οκτώ άλλους συγκατηγορούμενους του από τη Siemens Γερμανίας, οι οποίοι κατηγορούνται στην Αθήνα μαζί με πολλούς άλλους Έλληνες. Ο φον Πίρερ και η παρέα του δεν υποχρεούνται να εμφανιστούν στο δικαστήριο, αλλά παρίστανται μέσω των συνηγόρων τους. Η δίκη όμως δεν προχωράει. Πότε απεργούν οι διοικητικοί υπάλληλοι, πότε οι δικηγόροι, πότε η αίθουσα του δικαστηρίου είναι πολύ μικρή. Μια φάρσα».

Μαρία Ρηγούτσου