«ο σιωπών δοκεί συναινείν», qui tacet consentire videtur (όπoιoς σιωπά φαίνεται ότι συναινεί)

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
Ιωάννης ΒΡΥΖΑΣ
δικηγόρος - Δρ Νομικής - ΔΜΣ Ποινικού Δικαίου
Βασ. Ηρακλείου 37-39
τηλ. 2310-238435 κιν. 6977-813733
Ε-mail : vryzas-1@otenet.gr
546 24 Θεσσαλονίκη

Παρασκευή, 19 Αυγούστου 2016

Κλειτοριδεκτομή στη .. Ρωσσία ! ...

Ο μουφτής είναι σύμβουλος του Πούτιν σε θέματα θρησκευτικής συνεργασίας

Ρωσία: Οργή από δηλώσεις θρησκευτικών στελεχών για κλειτοριδεκτομή στις γυναίκες

Ρωσία: Οργή από δηλώσεις θρησκευτικών στελεχών για κλειτοριδεκτομή στις γυναίκες

Σάλο έχουν προκαλέσει δηλώσεις μουφτή στη Ρωσία που έρχονται στη σκιά της δημοσίευσης έκθεσης, σύμφωνα με την οποία σε χωριά του βόρειου Καυκάσου ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων αποτελεί διαδεδομένη πρακτική.

«Ολες οι γυναίκες θα πρέπει να υφίστανται κλειτοριδεκτομή για να μην υπάρχει διαφθορά στη Γη» είπε ο μουφτής Ισμαήλ Μπερντίγεφ, ο οποίος μετά τις αντιδράσεις που ξέσπασαν απέσυρε τη δήλωση λέγοντας ότι επρόκειτο για «αστείο». [Σ.Σ. ... δηλ. κάτι του στυλ ... ε λέμε και καμιά μαλακία για να περνάει η ώρα !!!]

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, ο μουσουλμάνος πνευματικός ηγέτης της περιοχής του βόρειου Καυκάσου φέρεται να είπε: «Είναι σημαντικό να μειωθεί η σεξουαλικότητα των γυναικών και θα ήταν καλό εάν αυτό (ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων) γινόταν σε όλες τις γυναίκες. Ο θεός δημιούργησε τις γυναίκες για να κάνουν παιδιά και να τα ανατρέφουν. Αυτός (ο ακρωτηριασμός) δεν σχετίζεται με αυτό. Οι γυναίκες δεν σταματούν να κάνουν παιδιά μετά» από την κλειτοριδεκτομή.

Οι δηλώσεις αποκτούν ιδιαίτερη σημασία αφού ο Μπερντίγεφ συμμετέχει στο προεδρικό συμβούλιο για τη συνεργασία των θρησκευτικών κοινοτήτων και είναι σύμβουλος του προέδρου Πούτιν για το ίδιο θέμα.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η κλειτοριδεκτομή μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στον τοκετό και θάνατο του βρέφους. Ο ΟΗΕ έχει ζητήσει την εξάλειψη της κλειτοριδεκτομής και υπολογίζει ότι περισσότερα από 200 εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες υφίστανται τον ακρωτηριασμό αυτόν.

Τον στήριξε ανώτερο στέλεχος της ορθόδοξης εκκλησίας

Παρά το γεγονός ότι ο μουφτής προσπάθησε να αποστασιοποιηθεί από τις δηλώσεις αυτές, βρήκε στήριξη στο πρόσωπο ανώτερου στελέχους της ρωσικής ορθόδοξης εκκλησίας. Ο Βσεβολόντ Τσάπλιν, πρώην εκπρόσωπος της ρωσικής ορθόδοξης εκκλησίας, έγραψε στη σελίδα του στο Facebook: «Εκφράζω τη συμπάθειά μου στον μουφτή. Ελπίζω να μην υπαναχωρήσει από τις θέσεις του εξαιτίας των φωνών και της υστερίας που θα ξεκινήσει τώρα».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο μουφτής «μίλησε για τις παραδόσεις που αναγνωρίζει η πλειοψηφία των ανδρών και γυναικών που τις βιώνουν» και χαρακτήρισε τον φεμινισμό «ψέμα του 20ού αιώνα», τονίζοντας ότι δεν είναι απαραίτητη η κλειτοριδεκτομή στις ορθόδοξες γυναίκες, καθώς αυτές «δεν είναι διεφθαρμένες έτσι κι αλλιώς».

Η έκθεση της Πρωτοβουλίας Ρωσικής Δικαιοσύνης (RJI) αναφέρει ότι ο ακρωτηριασμός γυναικείων γεννητικών οργάνων «υποστηρίζεται σχεδόν πλήρως» στις απομακρυσμένες ορεινές περιοχές του Νταγκεστάν, όπου σε αυτόν υποβάλλονται κυρίως κορίτσια κάτω των τριών ετών. Σύμφωνα με την έκθεση, τον ακρωτηριασμό πραγματοποιούν άνθρωποι χωρίς ιατρικές γνώσης, στα σπίτια τους, με όργανα όπως ψαλίδια ή μαχαίρια.

Στο Νταγκεστάν, σημειώνει η έκθεση, θεωρείται ότι η κλειτοριδεκτομή αποτελεί βασικό βήμα για «να γίνει μια γυναίκα μουσουλμάνα».

Το υπουργείο Υγείας της Ρωσίας καταδίκασε την πρακτική, η οποία αν και παραβιάζει αρκετούς νόμους στη Ρωσία, δεν υπάρχει ειδική νομοθεσία που να την απαγορεύει.

Η επικεφαλής της Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων για θέματα παιδιών, οικογένειας και μητρότητας κάλεσε τον γενικό εισαγγελέα της Ρωσίας να ερευνήσει το ζήτημα στη χώρα και να φέρει ενώπιον της Δικαιοσύνης όσους εφαρμόζουν την βάρβαρη αυτή πρακτική.
[TA NEA 19.8.2016]