«ο σιωπών δοκεί συναινείν», qui tacet consentire videtur (όπoιoς σιωπά φαίνεται ότι συναινεί)

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
Ιωάννης ΒΡΥΖΑΣ
δικηγόρος - Δρ Νομικής - ΔΜΣ Ποινικού Δικαίου
Βασ. Ηρακλείου 37-39
τηλ. 2310-238435 κιν. 6977-813733
Ε-mail : vryzas-1@otenet.gr
546 24 Θεσσαλονίκη

Παρασκευή, 2 Σεπτεμβρίου 2016

Παράνομες φοροαπαλλαγές 13 δισ. ευρώ της Apple στην Ε.Ε. !!!

Οι αρχές ανταγωνισμού της ΕΕ διέταξαν την Ιρλανδία να ανακτήσει έως και 13 δισ. ευρώ από την Apple λόγω παράνομων φοροαπαλλαγών.
Τονίζει πως η φορολογική συμφωνία που έκλεισε η εταιρεία με την Ιρλανδία ουσιαστικά σημαίνει πως ο εταιρικός φόρος επί των ευρωπαϊκών κερδών της κυμαίνονταν από 0,005% ως 1%.
Όπως σημειώνει η Κομισιόν, οι φοροελαφρύνσεις αυτές είναι παράνομες με βάση τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις, διότι έδωσαν τη δυνατότητα στην Apple να πληρώσει σημαντικά χαμηλότερους φόρους απ' ότι άλλες επιχειρήσεις.
Η Κομισιόν σημείωσε πάντως πως το ποσό των απλήρωτων φόρων της Apple στην Ιρλανδία θα μπορούσε να μειωθεί αν άλλες χώρες, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ, διατάξουν την εταιρεία να πληρώσει περισσότερους φόρους.
«Τα κράτη-μέλη δεν μπορούν να δίνουν φοροαπαλλαγές σε επιλεγμένες εταιρείες –είναι παράνομο υπό τους κανόνες κρατικών ενισχύσεων της ΕΕ. Η έρευνα της Κομισιόν κατέληξε στο συμπέρασμα πως η Ιρλανδία χορήγησε παράνομες φοροελαφρύνσεις στην Apple, που έδωσαν τη δυνατότητα στην εταιρεία να πληρώσει σημαντικά χαμηλότερους φόρους από άλλες επιχειρήσεις σε διάστημα πολλών ετών. Μάλιστα, αυτή η διακριτική μεταχείριση επέτρεψε στην Apple να πληρώσει εταιρικό φόρο 1% επί των ευρωπαϊκών κερδών της το 2003, ο οποίος μειώθηκε στο 0,005% το 2014», ανέφερε η επίτροπος Margrethe Vestager.
Η σε βάθος έρευνα για το θέμα, η οποία ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2014, έδειξε ότι δυο φορολογικές αποφάσεις που εξέδωσε η Ιρλανδία για την Apple έχουν μειώσει σημαντικά και τεχνητά τον φόρο που πλήρωσε η εταιρεία στη χώρα από το 1991.
EURO2DAY.GR