«ο σιωπών δοκεί συναινείν», qui tacet consentire videtur (όπoιoς σιωπά φαίνεται ότι συναινεί)

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
Ιωάννης ΒΡΥΖΑΣ
δικηγόρος - Δρ Νομικής - ΔΜΣ Ποινικού Δικαίου
Βασ. Ηρακλείου 37-39
τηλ. 2310-238435 κιν. 6977-813733
Ε-mail : vryzas-1@otenet.gr
546 24 Θεσσαλονίκη

Τετάρτη, 6 Σεπτεμβρίου 2017

Ποινική, πολιτική ή "ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΗ" η δίωξη των της Χρυσής Αυγής;;;....

Απειλές χρυσαυγιτών κατά μάρτυρα-«κλειδί» - «Θα τα πούμε έξω»Απειλές χρυσαυγιτών σε βάρος μάρτυρα στη δίκη της Χρυσής Αυγής, που σήμερα διεξήχθη στη δικαστική αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού.
Ο Γιώργος Μώρος, πρώην οπαδός της Χρυσής Αυγής που μεταπήδησε στο αντιρατσιστικό κίνημα και έγινε θύμα επίθεσης τρεις φορές, κατήγγειλε σήμερα στο δικαστήριο πως λίγο πριν μπει στο ακροατήριο χρυσαυγίτες του φώναξαν "θα τα πούμε έξω" .
Στην κατάθεση του ο κ. Μώρος ανέφερε πως το 1998 σε ηλικία 15 ετών προσηλυτίστηκε από χρυσαυγίτες και περνούσε ώρες στα παλιά γραφεία της οργάνωσης, στην οδό Σολωμού.
Φέρονταν εξευτελιστικά σε μετανάστες - είπε - και κάθε Σάββατο βράδυ χτυπούσαν αλλοδαπούς, περιφερειακά της Αθήνας.
Μάλιστα για αυτές τις ενέργειες η ηγεσία της Χρυσής Αυγής "μόνο που δεν τους έδινε βαθμό".
Ο ίδιος που είναι κατά το ήμισυ αλλοδαπής καταγωγής αποχώρησε έξι μήνες αργότερα , και μεταπήδησε στο αντιρατσιστικό κίνημα.
Τον 2013 όμως τον στοχοποίησαν και τον χτύπησαν τρεις φορές. Τη μια φορά χτυπήθηκε στο κεφάλι με μπουκάλι, τη δεύτερη φορά του έσπασαν τα δόντια και την τρίτη μαχαιρώθηκε από ομάδα χρυσαυγιτών οι οποίοι είχαν επιτεθεί κατά τη διάρκεια αντιρατσιστικού φεστιβάλ .
"Στρίβουν το μαχαίρι"
Σοκαριστική ήταν η επισήμανση του μάρτυρα για τον τρόπο που επιτίθενται με μαχαίρι οι χρυσαυγίτες.
Περιγράφοντας τον ήταν σαν να αναπαριστούσε τη στυγερή δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τον Γ. Ρουπακιά. Όπως είπε στο δικαστήριο, συνήθως στρίβουν το μαχαίρι στην πληγή για να μην μπορούν να γίνουν ράμματα, ενώ χτυπάνε από τη μέση και κάτω, προκειμένου ο αυτουργός να κατηγορηθεί για αδικήματα που σχετίζονται με τραυματισμό, και όχι με ανθρωποκτονία.
"Δέχθηκα τρεις μαχαιριές πίσω - περιέγραψε τις επιθέσεις σε βάρος του- και μάλιστα τη μια τη γύρισε για να μη μπορώ να κάνω ράμματα. Μου είπαν ότι έτσι κάνουν, χτυπάνε από τη μέση και κάτω για να πάει μετά για τραυματισμό και όχι για ανθρωποκτονία. Μου το είπε ένας στο νοσοκομείο, αλλά ακούγεται ότι έτσι χτυπάνε αυτού του χώρου, οι νεοναζί. Δεν είδα ποιός με χτύπησε. Ήταν πίσω μου".
Πρόεδρος: Έχουν πολλές διαφορές οι καταθέσεις σας....
Μάρτυρας: Έχω πάθει κατάθλιψη και παίρνω αγωγή. Συχνά παθαίνω φλας μπακ. Αυτά που λέω σήμερα τα θυμάμαι.
Πρόεδρος: Πώς έληξε αυτό;
Μάρτυρας: Τον Οκτώβριο πήγαμε στο στέκι τους και τους χτυπήσαμε, τον Στήβεν και τον Τρούπε μόνο (σ.σ. Πρόκειται για τα δύο άτομα που αναγνώρισε). Τους ρίξαμε κάτι ψιλές. Τα άλλα ήταν μικρά παιδιά, τους είχαν κάνει πλύση εγκεφάλου. Δεν τους χτυπήσαμε πολύ, μόνο για να τους τρομοκρατήσουμε.
Εισαγγελέας: Εσείς με ποιους τους χτυπήσατε;
Μάρτυρας: Με τους αντιφασίστες στην Καλλιθέα.
Εισαγγελέας: Η Αστυνομία έκανε τίποτε;
Μάρτυρας: Όχι, και η συναυλία συνεχίστηκε κανονικά. Δεν έκανε τίποτε. Καθόταν απέναντι.
Εισαγγελέας: Γιατί δεν κάνατε μηνύσεις, αφού τραυματιστήκατε;
Μάρτυρας: Γιατί πιστεύω ότι η Αστυνομία είναι μαζί τους. Θέλησα να το λύσω αλλιώς.
Υπεράσπιση: Είπατε για τον Στίβεν, ότι τον αναγνωρίζετε στην αστυνομία , και στην ανακρίτρια και σε μας είπατε δεν ήταν. Ζήτησαν μια εξήγηση για τη διαφοροποίηση;
Μάρτυρας: Όχι.
Υπεράσπιση: Αφού είπατε ότι δεν είδατε ποιος σας μαχαίρωσε και όπως προέκυψε ήταν οι «Αυτόνομοι Μαίανδροι» γιατί αποκλείετε να σας μαχαίρωσε κάποιος από τη περιφρούρηση;
Μάρτυρας: Ήταν από τους φασίστες. Για να περάσεις στη συναυλία έπρεπε να περάσεις από την περιφρούρηση. Πέρασα από τα παιδιά, κουνήσαμε το κεφάλι. Ήρθε ένας από πίσω με καπελάκι της ΧΑ και με μαχαίρωσε.
Υπεράσπιση: Αυτό πρώτη φορά το λέτε.
"Η αστυνομία δεν ασχολήθηκε"
Η διαδικασία συνεχίστηκε με την κατάθεση του Ηλία Ντονά, αντιδημάρχου Οιχαλίας, το Σεπτέμβριο του 2013, όταν σημειώθηκε το περιστατικό στην εκδήλωση για τα θύματα του Μελιγαλά.
Ο μάρτυρας έκανε λόγο για 600 άτομα με μπλούζες της Χρυσής Αυγής και ελληνικές σημαίες, οι οποίοι ήταν παραταγμένοι, καθισμένοι με σημαίες.
"Όταν ο δήμαρχος πήρε το λόγο και είπε ότι «εμείς δω στην περιοχή θέλουμε να ξεχάσουμε», χρησιμοποιεί τη λέξη «λήθη». Ο Παναγιωτάρος φώναξε «ρε καραγκιόζη τι είναι αυτά που λες στον κόσμο». Είχε ντουντούκα και πλησιάζει, παίρνει το μικρόφωνο από το δήμαρχο. Έγινε μια αναμπουμπούλα και τον Δήμαρχο τον φυγάδευσε η ασφάλεια". Αμέσως μετά, ο Παναγιώταρος έδωσε το μικρόφωνο στο Κασιδιάρη και έλεγε για τη διορισμένη δημοτική αρχή του Σαμαρά και του παχύδερμου του Βενιζέλου. Έλεγε τα δικά του. Αποχώρησα, όταν είδα τον Κασιδιάρη να δίνει πρόσταγμα να καταθέσει στεφάνι η τοπική του Περάματος".
Ο Ηλ. Ντονάς καταλόγισε "απρεπή συμπεριφορά" στους δύο βουλευτές, αποφεύγοντας να μιλήσει για βίαιο περιστατικό, καθώς όπως τόνισε δεν υπήρξαν "πιστόλια και μαχαίρια".
Πρόεδρος: Αυτό που λέτε, ότι δηλαδή με το έτσι θέλω έδιωξαν τις δημοτικές αρχές, ισχύει;
Μάρτυρας: Εν μέρει σε μεγάλο βαθμό. Δεν κατέθεσε στεφάνι ούτε Δήμαρχός ούτε ο αντιδήμαρχος. Θα πάμε παρακαλετά να ζητάμε να καταθέσουμε στεφάνι;
Εισαγγελέας: Υπήρξε βία στην εκδήλωση;
Μάρτυρας: Δεν μπορώ να πω βία, αλλά ο Κασιδιάρης και ο Παναγιώταρος είχαν μια απρεπή συμπεριφορά. Δεν είδα να βγάλουν πιστόλια και μαχαίρια. Είπαν ότι είμαστε διορισμένοι.
Εις: Η αστυνομία;
Ντο: Η αστυνομία δεν ασχολήθηκε. Δεν είδα να έρθει κάποιος να πάρει το μικρόφωνο από τον Κασιδιάρη.
Πρόεδρος: Πως έφυγε ο Δήμαρχος από το χώρο;
Μάρτυρας: Με την καθοδήγηση της ασφάλειας. Ο δήμαρχος δεν έφυγε από μόνος του.
Αναπλ. Εισαγγελέας: Τα μέλη της ΧΑ ήταν οργανωμένοι;
Μάρτυρας: Κατέβαιναν από λεωφορεία και πήγαιναν παρατεταγμένα.

Κατερίνα Κατή Δημοσίευση 11.07.2017http://www.documentonews.gr/article/apeiles-xrysaygitwn-kata-martyra-kleidi-oa-ta-poyme-exw

Αιχμές Στ. Θεοδωράκη για τη δίκη της Χ.Α.

06 Σεπ 201722.35

Αιχμηρή δήλωση έκανε ο Σταύρος Θεοδωράκης για την επανέναρξη της δίκης της Χρυσής Αυγής και την κωλυσιεργία στη ολοκλήρωσή της. «Το ημερολόγιο γράφει 6 Σεπτεμβρίου του 2017 και φοβάμαι ότι ακούγεται σαν φάρσα η είδηση ότι αρχίζει πάλι η δίκη της Χρυσής Αυγής για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.
Ο Παύλος δολοφονήθηκε το ‘13, η δίκη άρχισε το ‘15 και ακόμη δεν είναι ούτε στα μισά - όπως μου λέει η μητέρα του, Μάγδα. Θα τελειώσει δηλαδή το ‘19 ή το ‘20... Η δίκη αυτή είναι ήττα των αξιών μας, ήττα της Δημοκρατίας μας (ούτε μια αίθουσα δεν μπορούσαν να βρουν για μήνες οι υπεραπασχολημένοι υπουργοί μας)», αναφέρει ο επικεφαλής του Ποταμιού.
Ο κ. Θεοδωράκης συμπλήρωσε ότι πέρσι τον Ιούνιο είχε εκφράσει ξανά την αγανάκτησή του για τους «απελπιστικά αργούς ρυθμούς της δίκης και κάλεσα κυβέρνηση και δικαστές να ακούσουν τους γονείς, την αδελφή και τους φίλους του Παύλου που ζητούν δικαιοσύνη».
«Οι εγκληματικές οργανώσεις είναι μια διαρκής απειλή για την κοινωνία και η δίκη της Χρυσής Αυγής ήταν μια ευκαιρία να καταλάβουν ότι οι πράξεις τους δεν θα καλύπτονται από τη λήθη του χρόνου. Την χάσαμε. Ας μην χάσουμε και τα τελευταία ψήγματα σοβαρότητας ως χώρα. Ας αποδώσουμε δικαιοσύνη», επεσήμανε.

«Δεν είδα, δεν θυμάμαι» λέει τώρα μάρτυρας κατηγορίας της Χρυσής Αυγής

ΙΩΑΝΝΑ ΜΑΝΔΡΟΥ
Άλλα αντί άλλων σε σχέση με προγενέστερες καταθέσεις του, για τα όσα είδε τον Ιούνιο του 2012, κατά την επίθεση που δέχθηκαν στο Πέραμα ανέφερε σήμερα στο δικαστήριο  ο γείτονας των Αιγύπτιων ψαράδων Κώστας Τατσιόπουλος, με την πρόεδρο της έδρας να τον ρωτάει: «Εσείς δεν είστε ο Κωνσταντίνος Τατσιόπουλος; Αυτά που σας διαβάζω, εσείς τα έχετε πει». Μάλιστα, η Μαρία Λεπενιώτη έφτασε στο σημείο να του επιδείξει την υπογραφή  του σε προηγούμενη κατάθεσή του, ζητώντας να μάθει αν είναι η δική του!
Συγκεκριμένα η Εισαγγελέας ρώτησε:  «Ρωτάω γιατί έχετε δώσει δύο περιγραφές και είστε αναλυτικός σε αυτές. Σήμερα λέτε άλλα. Δεν τα επιβεβαιώνετε. Σας βλέπω κάπως διστακτικό, ο τρόπος που καταθέτετε. Ήρθατε να πείτε την αλήθεια εδώ. Είχατε
καταθέσει ότι μάλλον ήταν μέλη της Χρυσής Αυγής».
Ο μάρτυρας στη σημερινή του κατάθεση,  μετέτρεψε τα «40 άτομα, με λοστούς και ρόπαλα, που φεύγουν με συντονισμένες κινήσεις» που είχε περιγράψει στο παρελθόν, σε «10 πιτσιρικάδες, περίπου 22 ετών, που κουνούσαν ένα αυτοκίνητο». Μάλιστα αν και αρχικά αρνήθηκε ότι είδε τα άτομα αυτά να προχωρούν σε οποιαδήποτε φθορά, μετά την επισήμανση της προέδρου πως προανακριτικά είχε αναφερθεί σε τέτοια περιστατικά υποστήριξε: «Δεν ξέρω. Δεν θυμάμαι. Μπορεί να το είδα. Ήταν καμιά 10αριά άτομα στη γωνία. Σε δέκα δευτερόλεπτα φύγανε. Εκείνη την ώρα μπορεί να είπα ότι κάτι έκαναν. Μπορεί να ήταν και άλλοι αυτοί που τα έσπασαν».
Η πρόεδρος έφτασε στο σημείο να του αναγνώσει κατάθεσή του, με αποτέλεσμα να διευκρινίσει ο μάρτυρας: «Είδα να κουνάνε το βαν των ψαράδων αλλά έφυγαν»
Πρόεδρος: «Και τα 30 άτομα που είχατε πει;»
Μάρτυρας: «Εντάξει τώρα. Ήταν 10 - 15 άτομα. Μπορεί να ήταν 30,  μπορεί 15 Ήμουν και κουρασμένος εκείνο το βράδυ»
Πρόεδρος: «Είπατε και για άλλα 10 άτομα που βγήκαν από το σπίτι και όλοι μαζί, 40 άτομα, να φεύγουν»
Μάρτυρας: «Δεν θυμάμαι να βγήκαν άλλοι. Εντάξει τώρα... 40 άτομα... Μπορεί να έκανα λάθος»
Πρόεδρος: «Διαφέρει το 10 με το 40... Μιλήσατε και για ρόπαλα και λοστούς»
Μάρτυρας: «Δεν είδα τίποτα τέτοιο»
Ο υπάλληλος περιέγραψε την έξοδο των Αιγύπτιων ψαράδων από το σπίτι, αφού οι ... «πιτσιρικάδες» είχαν φύγει, ανέφερε: «Φτάσαμε στο σπίτι για να δούμε τί έγινε. Δεν πήγα κοντά. Εγώ δουλεύω, φοβήθηκα να πάω. Είχαν κάτι ζημιά στο σπίτι. Είδα πέτρες στο πάτωμα. Δεν μπήκα μέσα. Είδα τα δύο παιδιά να κουβαλάμε έναν τρίτο Αιγύπτιο που ήταν χτυπημένο. Τον έβγαζαν από το σπίτι για να τον βάλουν στο ασθενοφόρο. Τον κρατούσαν από τους όμως. Δεν μπορούσε να κοιμηθεί μόνος τους. Ήταν λιπόθυμος. Ήταν χτυπημένος στο πρόσωπο. Έσταζαν τα αίματα από το σαγόνι του»
Νωρίτερα ο Κώστας Τατσιόπουλος είχε περιγράψει στο δικαστήριο, ότι είχε βγει από το σπίτι του στις 3 το πρωί γιατί είχε ακούσει ένα τζάμι να σπάει. «Από τη φασαρία βγήκα έξω στην είσοδο, μήπως έσπασαν κανένα αυτοκίνητο. Και οι υπόλοιποι γείτονες βγήκαν να δουν τί γίνεται. Είδαμε ένα τσούρμο, το σημείο σκοτεινό, δεν έχει φώτα στις κολώνες» είπε και πρόσθεσε: «δεν είδα κάτι. 50 μέτρα μέσα στο σκοτάδι. Τί να δω; Υπάρχουν κολώνες, αλλά δεν έχει φωτισμό. Περνάνε τα πιτσιρίκια και τα σπάνε».
Όσο για το τί αντίκρυσε, τουλάχιστον σύμφωνα με αυτή την κατάθεσή του; «Είδα διάφορους στην γωνία. Καμιά 10αριά άτομα στο δρόμο. Για 10 δευτερόλεπτα τους είδα. Φωνάζανε και μετά έφυγαν. Λογικά κάτι έσπασαν γιατί είχε σπάσει ένα τρίκυκλο που υπήρχε, το είχαν τουμπάρει.». Όπως είπε το ίδιο είχε συμβεί σε ένα βαν. Και τα δύο ανήκαν στους Αιγύπτιους ψαράδες, που τα χρησιμοποιούσαν για να μεταφέρουν εμπόρευμα.
Online

 

Παλίρροια εθνικισμού σε Ευρώπη και ΗΠΑ


Eνα μήνα μετά τη χρεoκοπία της Lehman Brothers, το φθινόπωρο του 2008, ο Economist έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου: «Ο καπιταλισμός είναι στριμωγμένος στη γωνία», προειδοποιούσε στο κύριο θέμα του το βρετανικό περιοδικό. Ουάσιγκτον και Λονδίνο, η Μέκκα και η Μεδίνα του οικονομικού φιλελευθερισμού, εθνικοποιούσαν τράπεζες, ενώ ο Νικολά Σαρκοζί διαλαλούσε το «τέλος του laissez- faire», της αυτορρυθμιζόμενης αγοράς. Ο Μαρξ, ο Κέινς και ο Μίνσκι ξανάρθαν στη μόδα. Οι κοινωνικές εκρήξεις που ακολούθησαν την οικονομική κρίση, με φαινόμενα τύπου «Αγανακτισμένων» και «Occupy Wall Street», αναστάτωσαν την ευρωατλαντική κοινότητα. Το φάντασμα ενός αριστερού λαϊκισμού, ανάλογου με εκείνον που ήδη κυριαρχούσε στη Λατινική Αμερική, πλανιόταν πάνω από τη Δύση.
Επτά χρόνια αργότερα, η διεθνής ατμόσφαιρα είναι
πολύ διαφορετική. Ο καπιταλισμός αποδείχθηκε πολύ ανθεκτικός για να απειληθεί από τους εχθρούς του, αλλά και πολύ ασταθής ώστε να κινδυνεύει από τον ίδιο του τον εαυτό. Την περασμένη εβδομάδα, ο Economist έκρουε τον κώδωνα για τον καινούργιο κίνδυνο, του δεξιού, εθνικιστικού λαϊκισμού που απλώνεται ένθεν κακείθεν του Ατλαντικού. «Παίζοντας με τον φόβο» (λογοπαίγνιο, στα αγγλικά, με το «παίζοντας με τη φωτιά») ήταν ο τίτλος στο εξώφυλλό του, ο οποίος συνοδευόταν από τις φιγούρες τριών τυπικών εκπροσώπων αυτού του ρεύματος: της Μαρίν Λεπέν, του Ντόναλντ Τραμπ και του Βίκτορ Ορμπαν.
Το φαινόμενο δεν είναι, βέβαια, προϊόν των τελευταίων εβδομάδων. Ακροδεξιά ή ξενοφοβικά, υπερσυντηρητικά κόμματα βρίσκονται εδώ και χρόνια σε άνοδο, από τα Βαλκάνια μέχρι τον σκανδιναβικό Βορρά κι από τη Βρετανία μέχρι τα ρωσικά σύνορα. Η κυριαρχία του Βίκτορ Ορμπαν στην Ουγγαρία και η πρόσφατη άνοδος του Κόμματος του Νόμου και της Δικαιοσύνης στην Πολωνία δημιούργησαν έναν άξονα εθνικιστικού λαϊκισμού στην καρδιά της Ευρώπης.
Ωστόσο το πράγμα πήρε εντελώς διαφορετικές διαστάσεις με την ανάδειξη του Εθνικού Μετώπου σε πρώτη πολιτική δύναμη της Γαλλίας στις πρόσφατες περιφερειακές εκλογές και με τη δημοσκοπική απογείωση του υποψήφιου για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικανών Ντόναλντ Τραμπ –ενός πολιτικού που υπόσχεται ότι θα κλείσει τα σύνορα στους μουσουλμάνους– στις ΗΠΑ. Οταν φτάνουν να διεκδικούν στα σοβαρά την εξουσία τέτοιου είδους πολιτικοί στη Γαλλία και την Αμερική, λίκνα των δύο μεγάλων δημοκρατικών επαναστάσεων, τις χώρες που έχουν στον γενετικό τους κώδικα το κοσμικό κράτος, τα ανοιχτά σύνορα και την οικουμενικότητα, τότε είναι φανερό ότι έχουμε να κάνουμε με συμπτώματα μιας πολύ βαθύτερης παθολογίας.
Μήπως η διάχυτη ανησυχία είναι υπερβολική; Μήπως πρόκειται για ένα συγκυριακό φαινόμενο, μια παροδική, αντανακλαστική αντίδραση στις τρομοκρατικές επιθέσεις που μάτωσαν το Παρίσι και το Σαν Μπερναντίνο της Καλιφόρνιας; Επιτέλους, το Εθνικό Μέτωπο απέτυχε να κερδίσει έστω και μία περιφέρεια στον αποφασιστικό, δεύτερο γύρο των εκλογών και οι προεδρικές φιλοδοξίες της Μαρίν Λεπέν ψαλιδίστηκαν. Οσο για τον Τραμπ, θα μπορούσε να αποδειχθεί άλλος ένας διάττων αστέρας που λάμπει για λίγο για να «καεί» πολύ γρήγορα, όπως τόσοι άλλοι απίθανοι διεκδικητές του προεδρικού χρίσματος στο παρελθόν. Μακάρι να μπορούσε να συμμεριστεί κανείς αυτή την αισιοδοξία. Δυστυχώς, δεν φαίνεται να στέκει καλά στα πόδια της.
Με ανοδική τάση
Στην περίπτωση της Λεπέν, όσοι μιλούν για «ήττα» στον δεύτερο γύρο μάλλον δεν έχουν αντιληφθεί τι ακριβώς συνέβη. Παρότι η προσέλευση στις κάλπες αυξήθηκε κατά 8,5%, το Εθνικό Μέτωπο συγκέντρωσε 6,8 εκατ. ψήφους, περισσότερες από κάθε άλλη φορά στην ιστορία του, και ρίζωσε σε ολόκληρη τη Γαλλία, τριπλασιάζοντας τους εκλεγμένους περιφερειακούς συμβούλους του. Οσο για τον Τραμπ, παρά τη δικαιολογημένη βροχή επιθέσεων που δέχθηκε για τις ανήκουστες, ρατσιστικές δηλώσεις του, απογειώθηκε δημοσκοπικά στο 38% έως και 41%, με τον δεύτερο υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών, Τεντ Κρουζ, να αγκομαχάει μεταξύ 15% και 18%.
Είναι πολύ πιθανό τόσο η Λεπέν όσο και ο Τραμπ να αποτύχουν στα προεδρικά τους σχέδια ― το αντίθετο ενδεχόμενο θα ήταν καταστροφικό για τις ίδιες τις μεγάλες χώρες τους. Παραμένει όμως ένας άλλος, ίσως ο μεγαλύτερος κίνδυνος: το γεγονός ότι ο ξενοφοβικός λαϊκισμός τους διαμορφώνει την πολιτική ατζέντα, ωθώντας τα παραδοσιακά «κεντρώα» κόμματα εξουσίας να υιοθετούν πολλές από τις δικές τους ακραίες θέσεις. Η τάση ευρύτερης «λεπενοποίησης της πολιτικής» δεν αποτελεί αποκλειστικά γαλλικό φαινόμενο. Τρομάζει κανείς όταν διαβάζει τι συμβαίνει στον παραδοσιακά φιλόξενο και ανεκτικό σκανδιναβικό Βορρά. Αίφνης, η κεντροδεξιά κυβέρνηση της Φινλανδίας αναγγέλλει ότι στο εξής θα υποχρεώνει τους πρόσφυγες να προσφέρουν δωρεάν εργασία στο κράτος, ενώ οι Δανοί ομοϊδεάτες της συζητούν νομοσχέδιο που θα επιτρέπει στο κράτος να προχωρεί σε κατασχέσεις των τιμαλφών που φέρνουν μαζί τους οι πρόσφυγες για να καλύψει τις δαπάνες φιλοξενίας τους. Αν ζούσε ο Πρίμο Λέβι, θα μπορούσε να γράψει ένα συγκλονιστικό «Αν αυτή είναι η Ευρώπη»...
Η απειλητική άνοδος του εθνικιστικού λαϊκισμού δεν οφείλεται μόνο ή κυρίως στην προσφυγική κρίση. Αυτή, το πολύ πολύ, να έπαιξε τον ρόλο του καταλύτη. Αν αναπτύσσονται οργιαστικά τα «άνθη του Κακού», είναι γιατί βρίσκουν εύφορο έδαφος στην οικονομική ανασφάλεια εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων του δυτικού κόσμου. Ούτε η συγκρότηση ενός ενιαίου μετώπου όλων των δυνάμεων του «δημοκρατικού τόξου» –κάτι που πρότεινε στη Γαλλία ο κεντροδεξιός πρώην πρωθυπουργός Ζαν-Πιερ Ραφαρέν και πολλοί άλλο– θα αποτελούσε λύση. Ισα ίσα, θα εδραίωνε την πεποίθηση πάρα πολλών πολιτών ότι Κεντροδεξιά και Κεντροαριστερά αποτελούν τους δύο πυλώνες της ίδιας πολιτικής, που τους αποξενώνει, αν δεν τους εξοργίζει κιόλας. Κάτι τέτοιο θα εμφάνιζε αυτομάτως στα μάτια των πολιτών την Ακρα Δεξιά ως τη μόνη «αντισυστημική δύναμη», τουλάχιστον στις χώρες –και είναι οι περισσότερες– όπου η Αριστερά πνέει τα λοίσθια.
Ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, έθεσε τον δάκτυλο επί τον τύπον των ήλων αυτή την εβδομάδα, όταν δήλωσε ότι το κοινωνικό ζήτημα «είναι η πραγματική πυριτιδαποθήκη που τινάζει στον αέρα το ευρωπαϊκό οικοδόμημα». Δεν δίστασε, μάλιστα, να κατηγορήσει ευθέως την Αγκελα Μέρκελ ότι είναι συνυπεύθυνη για την άνοδο της Λεπέν, με τις οδυνηρές περικοπές που πασχίζει να επιβάλει στη Γαλλία.
«Στη μάχη κατά των εθνικιστών οφείλουμε να αλλάξουμε την πορεία που ακολουθεί η Ευρώπη. Να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο όπου οι υπερχρεωμένες χώρες αισθάνονται υπό κηδεμονία και την ίδια ώρα οι πλεονασματικές χώρες εξοργίζονται γιατί πρέπει να παρέχουν συνεχώς νέα δάνεια», είπε ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός. Οπως γνωρίζει, όμως, ο συνεταίρος της κ. Μέρκελ στον κυβερνητικό συνασπισμό, είναι εύκολο να το λες, αλλά δύσκολο να το κάνεις.
  ΠΕΤΡΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 20.12.2015


Πολιτικά κόμματα και άμυνα της δημοκρατίας

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ*

Το άρθρο 29 παρ. 1 του ισχύοντος Συντάγματος δεν περιορίζεται απλώς στη συνταγματοποίηση των πολιτικών κομμάτων, δηλαδή στη ρητή συνταγματική αναγνώριση του δικαιώματος ίδρυσης και συμμετοχής σε πολιτικά κόμματα, αλλά εισάγει και κριτήρια συνταγματικότητας των πολιτικών κομμάτων, εξαρτώντας τη συνταγματική προστασία τους από τον δημοκρατικό χαρακτήρα της εσωτερικής οργάνωσης και της εξωτερικής δράσης τους. Οι «Ελληνες πολίτες που έχουν το εκλογικό δικαίωμα μπορούν ελεύθερα να ιδρύουν και να συμμετέχουν σε πολιτικά κόμματα», υπό τον όρο ότι «η οργάνωση και η δράση τους οφείλει να εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος».
Δεν βρισκόμαστε λοιπόν μπροστά σε ένα κλασικό ατομικό δικαίωμα αρνητικού χαρακτήρα, αλλά σε ένα πολιτικό δικαίωμα λειτουργικού χαρακτήρα, η συνταγματική εγγύηση του οποίου αποβλέπει στο να καταστήσει δυνατή και να διαφυλάξει τη δημοκρατική πολιτική διαδικασία. Τούτο άλλωστε επιβεβαιώνεται και από την ένταξη του άρθρου 29 στο μέρος του Συντάγματος που αφορά την οργάνωση του κράτους και όχι στο μέρος του που αφορά τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα (για τη γένεση του άρθρου 29 βλ. Χ. Ανθόπουλου, Πολιτικά κόμματα και Δημοκρατία, ΕφημΔΔ 2/2015).
Ωστόσο, στο πολιτικό κλίμα της μεταπολίτευσης, ήταν πολύ δύσκολο να βρει το άρθρο 29 παρ. 1 Συντ. πλήρη εφαρμογή, η οποία προϋποθέτει τη θέσπιση ενός «νόμου περί πολιτικών κομμάτων» που θα εξειδικεύει τις προϋποθέσεις της συνταγματικότητας των πολιτικών κομμάτων, δηλαδή της εσωτερικής και της εξωτερικής δημοκρατικότητάς τους. Ετσι, το άρθρο 29 παρ. 1 Συντ. μετασχηματίσθηκε σε εγγύηση ενός κομματικού πλουραλισμού laissez-faire, που αφήνει ανενόχλητα τα πολιτικά κόμματα να οργανώνονται «ελεύθερα» μεν αλλά όχι «δημοκρατικά», αλλά και να χρησιμοποιούν αντιδημοκρατικές ή και βίαιες μεθόδους πολιτικής δράσης χωρίς συνέπειες για τη νόμιμη ύπαρξή τους. Από την άποψη αυτή, δηλαδή με βάση αυτό που «έγινε» το άρθρο 29 παρ. 1 Συντ. στην πράξη, είναι σκόπιμη και ίσως απαραίτητη μια περαιτέρω εξειδίκευσή του σε συνταγματικό επίπεδο, ώστε να καταστεί ένα είδος «συνταγματικού αδικήματος» η παραβίασή του από τα πολιτικά κόμματα, που θα συνεπάγεται και συγκεκριμένες κυρώσεις.
Οσον αφορά στην εσωτερική οργάνωση και λειτουργία των πολιτικών κομμάτων, θα ήταν αρκετή η προσθήκη στο άρθρο 29 παρ. 1 της υποχρέωσης των πολιτικών κομμάτων να διαμορφώνουν το καταστατικό τους σύμφωνα με τις κατευθύνσεις που θα δίνει ο εκδοθησόμενος «νόμος περί πολιτικών κομμάτων» (πρβλ. το άρθρο 6 του γερμανικού Parteiengesetz). Οσον αφορά στην εξωτερική δραστηριότητα των πολιτικών κομμάτων, σκόπιμη θα ήταν η εισαγωγή του νομολογιακού κανόνα του ΕΔΔΑ (βλ. την απόφαση Refah Partisi της 13ης Φεβρουαρίου 2003 καθώς και την απόφαση Herri Batasuna της 30ής Ιουνίου 2009), δηλαδή ότι δεν είναι συνταγματικώς ανεκτά και μπορούν να τεθούν «εκτός νόμου» τα πολιτικά κόμματα που χρησιμοποιούν παράνομα ή αντιδημοκρατικά μέσα για την επιδίωξη των πολιτικών σκοπών τους καθώς και εκείνα που προωθούν πολιτικές, κοινωνικές και συνταγματικές μεταβολές αντίθετες προς τις θεμελιώδεις δημοκρατικές αρχές. Ο έλεγχος της εσωτερικής και της εξωτερικής δημοκρατικότητας των πολιτικών κομμάτων και η επιβολή των «συνταγματικών» κυρώσεων, που θα μπορούσαν να φθάνουν μέχρι και την απαγόρευση των αντιδημοκρατικών κομμάτων, θα πρέπει να ανατεθεί σε Ανώτατο Δικαστήριο, κατά προτίμηση σε ένα Συνταγματικό Δικαστήριο, στο οποίο θα συγκεντρώνεται η εκδίκαση όλων των συνταγματικών διαφορών.
Η προτεινόμενη εδώ ρύθμιση, που προχωράει περισσότερο από τη μάλλον διστακτική πρόταση των «έξι», οι οποίοι εισηγούνται απλώς τη δυνατότητα απαγόρευσης συμμετοχής στις εκλογές των αντιδημοκρατικών κομμάτων, βασίζεται σε μια θεμελιώδη πολιτειολογική παραδοχή: ότι η πορεία των κομμάτων από την κοινωνία προς το κράτος είναι μια διαδικασία μη αντιστρέψιμη. Πράγματι, στη σημερινή εποχή, η δράση των πολιτικών κομμάτων τείνει να μετατοπισθεί οριστικά στο εσωτερικό της συνταγματικής οργάνωσης του κράτους, εκεί όπου ασκούνται οι θεσμικές-διαδικαστικές τους λειτουργίες, με σπουδαιότερη την οργάνωση της κυβέρνησης και του Κοινοβουλίου. Αντιθέτως, οι αντιπροσωπευτικές λειτουργίες των πολιτικών κομμάτων βρίσκονται σε βαθιά κρίση: δεν υπάρχουν πια ούτε μαζικά κόμματα ούτε μαζικά εκλογικά σώματα. Με άλλα λόγια, τα κόμματα εμφανίζονται σήμερα περισσότερο ως οιονεί κρατικοί παράγοντες παρά ως κοινωνικοί παράγοντες. Για τον λόγο αυτόν, θα πρέπει να υπαχθούν σε μια συνταγματική και νομοθετική ρύθμιση που θα προσιδιάζει στη νέα αυτή φύση τους.
*Ο κ. Χαράλαμπος Ανθόπουλος είναι αναπληρωτής καθηγητής Δικαίου και Διοίκησης στο ΕΑΠ.


Απαγόρευση κομμάτων λόγω βίας ως μέσου και σκοπού

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ*

Η περιπέτεια της Χρυσής Αυγής, οργάνωσης που καταστατικά εχθρεύεται τον δημοκρατικό - φιλελεύθερο χαρακτήρα του πολιτεύματος, μας θέτει ενώπιον της αυστηροποίησης της διάταξης που προβλέπει την ίδρυση και λειτουργία των πολιτικών κομμάτων. Η προβλεπόμενη ρύθμιση έχει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με την υφιστάμενη. Δεν αρκείται στη μνεία ότι τα κόμματα πρέπει να υπηρετούν την ελεύθερη λειτουργία της δημοκρατίας, αλλά κάνει βήμα και στο «διά ταύτα», στο οποίο το Σύνταγμα της Ελλάδας δεν έχει προχωρήσει: προβλέπει και τη «δικονομία» της απαγόρευσης.
Αυτό είναι, αν μη τι άλλο, θαρραλέο. Στη μεταπολίτευση, η Ελλάδα διστάζει να σκεφτεί την απαγόρευση κομμάτων, διότι ο ταραγμένος 20ός αιώνας με την «καχεκτική» δημοκρατία του ή τις δικτατορίες του στοιχειώνει την παράδοση. Η Δ΄ Ελληνική Δημοκρατία δεν αποδέχεται τη πρόταση του Saint Just «καμία ελευθερία για τους εχθρούς της ελευθερίας». Αντιθέτως, ανέχεται τους εχθρούς της, διότι ώς το 1974, οι απαγορεύσεις στόχευαν αποκλειστικά τη δύναμη που στρεφόταν εναντίον του «κοινωνικού καθεστώτος», την Αριστερά.
Η ιστορικά εύλογη αυτή αδράνεια, ωστόσο, άφησε εκτεθειμένη και ανυπεράσπιστη τη Δημοκρατία μας στη ναζιστική απειλή. Μέχρις ότου να φτάσει στο σημείο του φόνου Ελληνα, η Χρυσή Αυγή αλώνιζε σκανδαλωδώς ανενόχλητη: ένας από τους λόγους (όχι ο μόνος, ούτε ο ισχυρότερος, αλλά υπαρκτός) υπήρξε η νομική αλλεργία ενώπιον της απαγόρευσης οποιουδήποτε κόμματος. Οι υπόλοιπες έννομες τάξεις απορούν με την ελληνική γενναιοδωρία απέναντι στη Χρυσή Αυγή: τέτοιο κόμμα δεν θα υπήρχε με την ίδια ευκολία σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Αυτό είναι σίγουρο.
Η παρούσα πρόταση λοιπόν προσπαθεί να καλύψει το κενό, εκθέτοντας τους τρόπους με τους οποίους θα μπορεί δυνητικά να απαγορευθεί ένα κόμμα το οποίο είναι βίαιο. Το βάρος εδώ, λοιπόν, πέφτει στον δικαστή, ο οποίος μπορεί να απαγορεύσει τη συμμετοχή στις εκλογές ολόκληρου του συνδυασμού ή υποψηφίων κόμματος η ηγεσία του οποίου «παροτρύνει συστηματικά η ανέχεται τη χρήση βίας».
Σταθμίζοντας τα συν και τα πλην της, η εκτίμηση του γράφοντος είναι ότι, πάρα ταύτα, η διάταξη αυτή μπορεί να δημιουργήσει πλείστα προβλήματα από αυτά που επιδιώκει να επιλύσει, καθώς αφήνει δυσανάλογο ερμηνευτικό εύρος στο δικαστήριο να προχωρήσει σε απαγορεύσεις κομμάτων τα οποία εν γένει θα κριθούν «αντικαθεστωτικά». Αλήθεια, ένα κόμμα του οποίου η ηγεσία ασπάζεται τη μαρξιστική ρήση «η βία είναι η μαμή της ιστορίας» δεν μπορεί μάλλον εύκολα να βρεθεί ότι «ανέχεται» τη βία των οπαδών του σε μια άγρια απεργία και έτσι να απαγορευτεί; Το σενάριο δεν είναι διόλου απίθανο. Εδώ έφτασε ο Ρίχτερ στο δικαστήριο με τον αντιρατσιστικό νόμο... Δεν βλέπω κάποια δικλίδα ασφαλείας που θα μπορούσε να μας εγγυηθεί μακροπρόθεσμα ότι οι δικαστές μας θα αποφύγουν ερμηνευτικές ακρότητες. Μια τέτοια κατάσταση θα γίνει όμως η ταφόπλακα της δημοκρατίας μας καθώς θα οδηγήσει στην απαγόρευση της διαφωνίας.
Αυτό που, νομίζω, σε τελευταία ανάλυση καθιστά γόνιμη τη συζήτηση για ένα βήμα παραπάνω στην κατεύθυνση της απαγόρευσης πολιτικών κομμάτων δεν είναι η εστίαση στο άρθρο 1, παρ. 1 του Συντάγματός μας, που αφορά στη φύση του πολιτεύματος, ούτε γενικά και αφηρημένα στην καταδίκη της βίας. Η απάντηση βρίσκεται στο άρθρο 2, παρ. 1 Σ που αφορά στον σεβασμό της «αξίας του ανθρώπου». Η ελληνική συνταγματική τάξη οφείλει να προφυλαχθεί από τα κόμματα εκείνα που εχθρεύονται την οικουμενικότητα της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, τη βάση του νομικού μας πολιτισμού. Αυτά τα κόμματα έχουν τη βία ως μέσο και σκοπό μαζί, όπως κατεξοχήν ο ναζισμός στη διάρκεια του αιώνα που αιματοκύλισε την ανθρωπότητα. Ας μην ξεχνάμε ότι η ιδεολογία αυτή, ο φυλετισμός, ουσιαστικά οδηγεί τους ανθρώπους σε μια διαρκή εγκληματική ετοιμότητα έναντι άλλων όχι γι’ αυτό που αυτοί κάνουν, αλλά γι’ αυτό που είναι. Αυτό είναι που την κάνει υπαρξιακά βίαιη.
Η καταστατική αποστροφή ενός κόμματος έναντι της αξιοπρέπειας του ανθρώπου είναι, κατά την εκτίμησή μου, το μόνο ασφαλές κριτήριο για την απαγόρευση κόμματος και τη θωράκιση της δημοκρατίας μας.
Αλλως, διατρέχουμε τον κίνδυνο, στην προσπάθειά μας να σώσουμε τη δημοκρατία, να την υπονομεύσουμε οι ίδιοι.
*Ο κ. Δημήτρης Χριστόπουλος είναι αναπληρωτής καθηγητής Παντείου, αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
[αμφότερα τα άρθρα από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 3 7 2016]

 Περί δικαστικών αντιγράφων, μεγαροσήμων κλπ ... 

Αθανασίου "καρφώνει" Σαμαρά για παρέμβαση στη Δικαιοσύνη  koutipandoras 

 

 

Παρασκευόπουλος: Να δίνεται άδεια στους προφυλακισμένους βουλευτές της Χρυσής Αυγής

  ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
Ιωάννης ΒΡΥΖΑΣ
δικηγόρος - Δρ Νομικής - ΔΜΣ Ποινικού Δικαίου
Βασ. Ηρακλείου 37-39
τηλ. 2310-238435 κιν. 6977-813733
Ε-mail : vryzas-1@otenet.gr
546 24 Θεσσαλονίκη

 Αποφυλακίστηκε ο Γιώργος Ρουπακιάς
Αποφυλακίστηκε το πρωί της Παρασκευής ο Γιώργος Ρουπακιάς, κατηγορούμενος για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, έπειτα από 30 μήνες προσωρινής κράτησης, λόγω παρέλευσης του ανώτατου ορίου προσωρινής κράτησης που ορίζεται ρητά από το Σύνταγμα σε 18 μήνες.

Η προσωρινή κράτηση του Γ. Ρουπακιά υπερέβη το 18μηνο, ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
Ιωάννης ΒΡΥΖΑΣ
δικηγόρος - Δρ Νομικής - ΔΜΣ Ποινικού Δικαίου
Βασ. Ηρακλείου 37-39
τηλ. 2310-238435 κιν. 6977-813733
Ε-mail : vryzas-1@otenet.gr
546 24 Θεσσαλονίκη
καθώς πέραν του αρχικού εντάλματος που εκδόθηκε σε βάρος του για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, στη συνέχεια του απαγγέλθηκαν και άλλες κατηγορίες, με αποτέλεσμα να κρατηθεί περισσότερο και με βάση άλλα εντάλματα των δικαστικών αρχών.

Η αποφυλάκισή του που προκαλεί, όπως ήταν φυσικό, έντονες αντιδράσεις, είχε προαναγγελθεί από καιρό. Ηδη,
από την εποχή που οι ειδικές ανακρίτριες Μαρία Δημητροπούλου και Ιωάννα Κλάπα χειρίζονταν το βαρύ έργο των ερευνών για την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής είχαν με κάθε τρόπο επισημάνει τον κίνδυνο τα 18μηνα να λήξουν και οι έγκλειστοι να αποφυλακιστούν.
Η παρέλευση του ανώτατου ορίου προσωρινής κράτησης λειτούργησε στην περίπτωση και του Γ. Ρουπακιά, ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία, καθώς ήταν δεδομένο ότι θα συνέβαινε με τους ρυθμούς που λειτουργεί πια η δικαιοσύνη και τις πρόνοιες που αναλαμβάνει να παράσχει η πολιτεία.
Σύμφωνα με το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών που διέταξε την αποφυλάκιση του Ρουπακιά, στον κατηγορούμενο επιβάλλονται οι περιοριστικοί όροι του περιορισμού κατ'οίκον, υπό 24ωρη αστυνομική φύλαξη, και δυνατότητα εξόδου από την οικία του μόνο για τη μετάβασή του στη δίκη της Χρυσής Αυγής ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων και της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.
[ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 18 3 2016]


Αποφυλακίζεται ο δολοφόνος του Π. Φύσσα


Ελεύθερος, αν και με αυστηρούς περιοριστικούς όρους, είναι ο Γιώργος Ρουπακιάς, ο κατ’ ομολογίαν δολοφόνος του 34χρονου μουσικού Παύλου Φύσσα, καθώς ολοκληρώθηκε το διάστημα της ανώτερης προσωρινής κράτησής του.
Λίγες εβδομάδες πριν λήξει η 18μηνη κράτησή του, δηλαδή στις 18 Μαρτίου του 2016, το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας, εξέδωσε το υπ’ αρίθμ. 260/2016 βούλευμά του, με το οποίο η προφυλάκιση του Γ. Ρουπακιά αντικαθίσταται με περιοριστικούς όρους.
Σε διαφορετική περίπτωση, εάν δηλαδή το δικαστικό συμβούλιο δεν προχωρούσε στην ενέργεια αυτή, τότε στις 18 Μαρτίου ο Γ. Ρουπακιάς θα αποφυλακιζόταν βάση νόμου, λόγω παρεύλευσης της 18μηνης κρατησής του, δίχως να είναι δυνατή η επιβολή οποιουδήποτε όρου.
Σε βάρος του κατηγορούμενου για τη δολοφονία του Π. Φύσσα ορίστηκαν οι εξής αυστηροί περιοριστικοί όροι:
κατ’ οίκον περιορισμός υπό 24ωρη αστυνομική φύλαξη με δυνατότητα μετάβασης μόνο στο Τριμέλες Εφετείο  Κακουργημάτων κατα τις ημερες της δικασίμου του με αστυνομική συνοδεία και

-απαγόρευση εξόδου απο τη χώρα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόεδρος του δικαστηρίου Μαρία Λεπενιώτη,
συχνά έθετε το ζήτημα αποφυλάκισης, ιδίως κατά τις έντονες αντεγκλήσεις των δικηγόρων των δύο πλευρών, ενώ στην καθυστέρηση των διαδικασιών συνέβαλε και η αποχή των δικηγορων για το ασφαλιστικό, αφού η δίκη της Χρυσής Αυγής δεν έχει προχωρήσει εδώ και εβδομάδες, οπως συμβαίνει σε όλες τις ακροαματικές διαδικασίες.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, λόγω του όγκου της δικογραφίας και το πλήθος των μαρτύρων και των δικηγορων θετών είτε σχεδόν βέβαιο ότι μέχρι την ετυμηγορία, κανένας κατηγορούμενος δεν θα βρίσκεται πια έγκλειστος.

Ίδια περίπτωση και ο Επ. Κορκονέας

Δεν είναι πάντως, η πρώτη φορά που υπάρχει αντίστοιχη εξέλιξη σε μία ποινική διαδικασία που απασχολεί την κοινή γνώμη. Παρόμοιο ζήτημα υπήρξε και κατά τη δίκη σε πρώτο βαθμό του ειδικού φρουρού Επαμ. Κορκονέα, ο οποίος στη συνέχεια καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για το θάνατο του μαθητή Αλεξ. Γρηγορόπουλου.
Περίπου στα μισά της δίκης στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Άμφισσας, ο Επ. Κακορκονέας και ο συγκατηγορούμενός του Βασ. Σαραλιώτης, αφέθηκαν και αυτοί -υποχρεωτικά από το νόμο- ελεύθεροι, αφού και στην περίπτωση εκείνη έληξε η 18μηνη κράτησή τους.
Τότε οι τακτικοί δικαστές, μέλη της σύνθεσης του ΜΟΔ Αμφίσσης, είχαν αποδεχθεί ομόφωνα τη σχετική εισαγγελική εισήγηση, σύμφωνα με την οποία για τους δύο κατηγορούμενους οριζόταν: απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, απαγόρευση μετακίνησης πέραν των ορίων της πόλης της Αμφισσας, όπου διεξάγεται η δίκη, διαμονή εντός της Αμφισσας σε δηλωθείσα διεύθυνση και εμφάνισή τους στο Αστυνομικό Τμήμα Αμφισσας δύο φορές την ημέρα, στις 8 το πρωί και στις 10 το βράδυ.

 Αποβολή βουλευτών της Χ.Α. για χυδαία συμπεριφορά στη Βουλή

 
Σε αποβολή από συνεδρίαση κοινοβουλευτικής Επιτροπής εξαναγκάστηκαν βουλευτές της Χρυσής Αυγής, εξαιτίας της υβριστικής και χυδαίας συμπεριφοράς την οποία επέδειξαν κατά την διάρκειά της: στόχος των ύβρεών τους ήταν ο υπουργός Εθνικής Αμυνας και οι παριστάμενοι ανώτατοι αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίοι είχαν προσέλθει για να ενημερώσουν σε «κλειστή» διαδικασία την εθνική αντιπροσωπεία για τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά το προσφυγικό και μεταξύ άλλων την εμπλοκή του ΝΑΤΟ.
Το επεισόδιο ήταν τέτοιας έκτασης που προκάλεσε αρχικά την διακοπή της συνεδρίασης, με τον παρόντα σε αυτήν Πρόεδρο της Βουλής να καλεί τον Φρούραρχο προκειμένου να απομακρυνθούν οι ταραξίες, καθώς αρνήθηκαν να αποχωρήσουν όταν αυτό τους ζητήθηκε από όλους τους. Οι εν λόγω αποχώρησαν, τελικά, συνοδεία του Φρουράρχου, με έναν εξ αυτών –σύμφωνα με ορισμένες μαρτυρίες ήταν ο Ηλίας Κασιδιάρης- να βιντεοσκοπεί όλο το γεγονός, προφανώς για υπέρ της οργάνωσης που εκπροσωπεί προπαγανδιστικούς λόγους, όπως χαρακτηριστικά ελέχθη.
Οι, εκτός των άλλων, υπόδικοι βουλευτές με την κατηγορία της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, αποκάλεσαν «προδότες» τον κ. Π. Καμμένο και τους επιτελείς των ΕΔ, ενώ παράλληλα επιδόθηκαν σε υβρεολόγιο κατά των προσφύγων.
«Καλά, θα τους λέμε τουρίστες», φέρεται να είπε μεταξύ άλλων ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΧΑ, όταν ο πρόεδρος της Επιτροπής Κ. Δουζίνας τον παρατήρησε που έκανε νωρίτερα χρήση του όρου «λαθρομετανάστες». Για να συνεχίσει, σύμφωνα με μαρτυρίες, εν μέσω θορύβου ο Χρ. Παππάς απευθυνόμενος σε όλους και προσωπικά στον κ. Π. Καμμένο: «Ο Καμμένος θέλει να μετατρέψει το στρατό σε Φιλιππινέζες των λαθρομεταναστών. Είσαι προδότης. Να φύγεις από τη χώρα».
Η συμπεριφορά αυτή πυροδότησε την αγανάκτηση των βουλευτών όλων των υπολοίπων κομμάτων. Aπαντες, αγανακτισμένοι τους ζήτησαν να βγουν από την αίθουσα όπου συνεδρίαζε η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Αμυνας. Εκείνοι, όπως ήταν φυσικό εξαιτίας της γνωστής γενικότερης στάσης τους εντός του Κοινοβουλίου, αλλά και –σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις όπως είχαν προσχεδιάσει- αρνήθηκαν να αποχωρήσουν.
Η άρνησή τους αυτή, έκανε τον κ. Ν. Βούτση ουσιαστικά να ενεργοποιήσει το άρθρο 81 του Κανονισμού της Βουλής, περί «Προσωρινού αποκλεισμού από τις συνεδριάσεις». Υπό αυτό το πρίσμα είναι που κλήθηκε και ο Φρούραρχος για να συμβάλει στην αποβολή των ταραχοποιών, ενώ άμεσα συντάχθηκε, προς το σκοπό αυτό, έγγραφο με την ομόφωνη των υπολοίπων μελών της επιτροπής απόφαση για την απομάκρυνσή τους.
Κατόπιν τούτου, η συνεδρίαση συνεχίστηκε κεκλεισμένων των θυρών, δεδομένου ότι το θέμα της ενημέρωσης και της συζήτησης κρίθηκε ιδιαιτέρως «ευαίσθητο» και με απόρρητες πληροφορίες.
Κοινή δήλωση:
Σε δήλωσή τους οι βουλευτές-μέλη της κοινοβουλευτικής Επιτροπής αναφέρουν:
«Η διαρκής Επιτροπή Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων σύσσωμη, απαίτησε την αποβολή από τη συνεδρίασή της των μελών της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής, επειδή:
Εκμεταλλευόμενοι οι βουλευτές της την κοινοβουλευτική διαδικασία επιτέθηκαν με προσβλητικές και κακοήθεις εκφράσεις κατά του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Στρατού και του συνόλου των Ενόπλων Δυνάμεων.
Εκτόξευσαν ρατσιστικές ύβρεις κατά μεταναστών, προσφύγων και κάθε βουλευτή, που αντέδρασε στη φασιστική συμπεριφορά τους.
Ο Φρούραρχος εκτέλεσε την απόφαση του Προέδρου της Επιτροπής και οι βουλευτές της ΧΑ απεβλήθησαν, σε υλοποίηση της έμπρακτης καταδίκης του Σώματος.
Οι βουλευτές δηλώνουν κατηγορηματικά ότι δεν θα ανεχτούν περαιτέρω έκπτωση του κοινοβουλευτικού διαλόγου και απόπειρες κατάργησής του στην πράξη».
Μαύρη σελίδα
Για το σημερινό γεγονός, η βουλευτής της ΝΔ κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, μέλος της Επιτροπής, δήλωσε: «Σήμερα γράφτηκε μια από πιο μαύρες σελίδες κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Με απαράδεκτο και φασίζοντα τρόπο επιτέθηκαν εναντίον αρχηγού κ όλων των Ενόπλων Δυνάμεων με ρατσιστικούς χαρακτηρισμούς που δεν ταιριάζουν ούτε σε χαμαιτυπείο. Ηταν άμεση η αντίδραση των κομμάτων με σκοπό να αποβληθούν. Αρνήθηκαν κ κατέγραφαν απόρρητη συνεδρίαση με κινητά. Καλώ το σύνολο των βουλευτών να συνειδητοποιήσουν το χρέος όλων μας, να μην γίνουν άλλες εκπτώσεις στην κοινοβουλευτική διαδικασία».
«Σήμερα οι βουλευτές της ΧΑ έφτασαν στο σημείο να χλευάσουν τις ΕΔ της χώρας. Οι πολίτες και οι ΕΔ πρέπει να καταλάβουν ότι αυτή η συμπεριφορά δεν είναι πατριωτική αλλά ναζιστική”, σχολίασε ο κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος (Δημοκρατική Συμπαράταξη).
«Από στόμα κοράκου, κρα θα ακούσεις. Από φασίστες και ναζιστές ρατσιστικό και φασιστικό λόγο θ’ ακούσεις. Το ΚΚΕ έχει ανοίξει από την πρώτη στιγμή ιδεολογικό μέτωπο εναντίον τους κι αυτό πρέπει να κάνει κι όλος ο λαός» ανέφερε ο κ. Αθ.Παφίλης (ΚΚΕ).
«Βιώσαμε την πιο προκλητική εμφάνιση των βουλευτών της ΧΑ μέχρι σήμερα. Ο Παππάς επιδόθηκε σε ένα ρατσιστικό παραλήρημα εναντίον των ενόπλων δυνάμεων και του Πάνου Καμμένου κι ο Κασιδιάρης κατέγραφε με το κινητό του το επεισόδιο και προφανώς και μέρος της απόρρητης συνεδρίασης. Εμείς καταστήσαμε σαφές ότι αυτή η συμπεριφορά δεν μπορεί να γίνει ανεκτή. Ζητήσαμε από τον Πρόεδρο της Βουλής την αλλαγή του Κανονισμού, γιατί τα δεδομένα έχουν αλλάξει με την εισαγωγή του κόμματος των ναζί στη Βουλή», σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Σπ. Δανέλλης (Ποτάμι). 
Ο Κανονισμός
Το άρθρο 81 του Κανονισμού της Βουλής, που ενεργοποιήθηκε σήμερα, προβλέπει συγκεκριμένα:
«1. Πρoσωρινός απoκλεισμός από τις συνεδριάσεις επιβάλλεται στo Boυλευτή πoυ: α) συνεχίζει την ανεπίτρεπτη ή ανάρμoστη συμπεριφoρά τoυ, αν και διατυπώθηκε εναντίoν τoυ μoμφή για αντικoινoβoυλευτική συμπεριφoρά· β) επιβάλλει ή πρoσπαθεί να επιβάλει με βία ή απειλή βίας στη Boυλή ή σε μέλoς της την ενέργεια ή την παράλειψη πράξης πoυ ανάγεται στην απoστoλή τoυς και γ) παρεμπoδίζει με πρόθεση και με oπoιoνδήπoτε τρόπo την ελεύθερη και αβίαστη διεξαγωγή της ψηφoφoρίας.
2. Aμέσως μετά τη διάπραξη ενός από τα παραπτώματα της πρoηγoύμενης παραγράφoυ o Πρόεδρoς μπoρεί ή να διατάξει την άμεση απoμάκρυνση τoυ υπαιτίoυ ή να τoν καλέσει να δώσει εξηγήσεις και, αν τις κρίνει ανεπαρκείς, να διατάξει την απoμάκρυνσή τoυ.
3. H Boυλή, κατά την αμέσως επόμενη από την απoμάκρυνση τoυ Boυλευτή συνεδρίαση, μπoρεί μετά πρόταση τoυ Πρoέδρoυ της ή τoυ ενός εικoστoύ (1/20) τoυ όλoυ αριθμoύ των Boυλευτών να επεκτείνει τoν απoκλεισμό τoυ υπαίτιoυ Boυλευτή από τις συνεδριάσεις της Boυλής έως δεκαπέντε ημέρες. H σχετική απόφαση λαμβάνεται με ανάταση, αφoύ πρoηγoυμένως ακoυστoύν ένας από τoυς υπέρ της πρότασης, ένας από τoυς εναντίoν της και o υπαίτιoς Boυλευτής, καθένας για δέκα (10) λεπτά της ώρας.
4. O απoκλεισμός Boυλευτή από τις συνεδριάσεις της Boυλής συνεπάγεται αυτoδικαίως: α) τη στέρηση τoυ δικαιώματoς τoυ Boυλευτή να μετέχει στις συνεδριάσεις της Oλoμέλειας, του Τμήματος διακοπής των εργασιών της Βουλής και των Eπιτρoπών της Boυλής για όσo χρoνικό διάστημα διαρκεί o απoκλεισμός και β) την περικoπή τoυ ενός δευτέρoυ (1/2) της μηνιαίας βoυλευτικής απoζημίωσής τoυ.
5. O Boυλευτής στoν oπoίo επιβλήθηκε η πειθαρχική πoινή τoυ απoκλεισμoύ από τις συνεδριάσεις της Boυλής δικαιoύται να μετέχει μόνo στις oνoμαστικές και μυστικές ψηφoφoρίες. Mετά τη διεξαγωγή τoυς απoχωρεί αμέσως από την αίθoυσα των συνεδριάσεων.
6. O Πρόεδρoς της Boυλής δίνει τις απαραίτητες εντoλές για την εκτέλεση των απoφάσεων των παραγράφων 2 και 3 με όλα τα μέσα πoυ κρίνει πρόσφoρα».
Παρελθόν
Πρώτη φορά που προεδρεύων συνεδρίασης αναγκάστηκε να πει πως θα καλέσει τον Φρούραρχο για να αντιμετωπιστεί η αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά προκλητικών βουλευτών της ΧΑ ήταν σε προηγούμενη περίοδο: στην Ολομέλεια, τότε, με τον τότε Αντιπρόεδρο Γ. Δραγασάκη να ζητεί να κληθεί ο Φρούραρχος. Οι θορυβούντες, περιγελώντας τον προεδρεύοντα και όλους τους βουλευτές, είχαν αποχωρήσει πριν παρουσιαστεί στην αίθουσα ο Φρούραρχος της Βουλής.
Εκτοτε, όταν επιχειρείτο να τους επαναφέρουν στην τάξη, χλευάζοντας έλεγαν –πριν και πάλι αποχωρήσουν- προς τον εκάστοτε προεδρεύοντα των συνεδριάσεων, τόσο στην Ολομέλεια όσο και στις Επιτροπές, «Καλέστε τον φρούραρχο».
Προσφάτως, όταν σε συνεδρίαση ήταν ο εκ των τωρινών Αντιπροέδρων Γ. Βαρεμένος που καλούσε τον Ηλ. Κασιδιάρη -εξαιτίας επίσης «εκρήξεών» του στην Ολομέλεια- να «βγει έξω», ο βουλευτής της ΧΑ απαντούσε σε υψηλούς τόνος ότι αν κάποιος πρέπει να βγει έξω δεν είναι ο ίδιος, αφού είναι «εκλεγμένος αντιπρόσωπος του λαού», αλλά ο
Αντιπρόεδρος της Βουλής. Τελικώς, και τότε, είχε αποχωρήσει.

Δικηγόρος - τραμπούκος της Χρυσής Αυγής

  • ΑΥΓΗ 05.12.2015
Δικηγόρος - τραμπούκος της Χρυσής Αυγής

Η κατάθεση της Δήμητρας Ζώρζου έκανε τόση αίσθηση ώστε η Χ.Α. να την κατηγορεί ως ψευδομάρτυρα

Ύβρεις και σωματική βία από την υπεράσπιση της Χρυσής Αυγής καταγγέλλουν Τουρκογερμανός δημοσιογράφος και μια κοπέλα, μέλος του ακροατηρίου. Ο δικηγόρος των κατηγορουμένων για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα Στάθης Καρυδομάτης κατηγορείται πως επιχείρησε να απωθήσει βίαια τον 28χρονο δημοσιογράφο, χαστουκίζοντας και βρίζοντας την κοπέλα.
Αστυνομικοί στον προαύλιο χώρο της αίθουσας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, αυτόπτες μάρτυρες, αλλά και η πολιτική αγωγή επιβεβαίωσαν το περιστατικό, από πλευράς όμως της προέδρου Μαρίας Λεπενιώτη υπήρξε άρνηση να καταγραφεί στα πρακτικά της δίκης. "Δεν ενδιαφέρει το δικαστήριο, αφού δεν έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης", τόνισε, με την πολιτική αγωγή να απειλεί με αποχώρηση και να διαμηνύει: "Δεν ενδιαφέρει το δικαστήριο αν διεξάγεται σε συνθήκες τραμπουκισμού η δίκη; Ο γνωστός Καρυδομάτης σφαλιάρισε μια κοπέλα, Ελληνίδα πολίτη, επισφραγίζοντας τις συνθήκες τραμπουκισμού στις οποίες η
εγκληματική οργάνωση θέλει να διεξαχθεί αυτή η δίκη".
"Τα δικαιώματα που έχει ένας έκαστος είναι δικαιώματα που μπορεί να τα ασκήσει", απάντησε η Μαρία Λεπενιώτη, αναφορικά με τη δυνατότητα των θυμάτων να καταθέσουν μήνυση, ώστε να κινηθεί η αυτόφωρη διαδικασία για τον δικηγόρο της Χρυσής Αυγής. Συνέστησε όμως στην πολιτική αγωγή: "Να παραμείνετε, μην καθυστερείτε, μη χρονοτριβείτε με τις αποχωρήσεις, ο Φεβρουάριος πλησιάζει, και η λήξη της προσωρινής κράτησης". Τελικώς, οι συνήγοροι της οικογένειας Φύσσα αποχώρησαν και η δίκη διεκόπη προσωρινά.

Αναγνώρισε τον συνοδηγό του Ρουπακιά

Νωρίτερα, η αυτόπτης μάρτυς Παρασκευή Καραγιαννίδου, φοιτήτρια και φίλη της μάρτυρος Δήμητρας Ζώρζου -που κατέθετε στην προηγούμενη διαδικασία-, αναγνώρισε τον κατηγορούμενο Ιωάννη Καζαντζόγλου ως προς τον σωματότυπο. Ήταν συνοδηγός του δολοφόνου του Π. Φύσσα, Γιώργου Ρουπακιά.
"Γυρίστε να δείτε κι εδώ, είναι κάποιος, ή κάποιοι, από κείνο το βράδυ, από όλους όσους είχατε δει;", τη ρώτησε η Μ. Λεπενιώτη και η μάρτυς απάντησε αναγνωρίζοντας τον Ιωάννη Καζαντζόγλου: "Τον δεύτερο, με το μαύρο σακάκι".
Η μάρτυς μεταξύ άλλων κατέθεσε: "Φαινόταν απειλητική η διάθεσή τους, είδα τόσα άτομα να προκαλούν φασαρία, ακούω ένα 'τρέξτε' και μετά βλέπω τα παιδιά να σκορπίζουν. Στην αρχή νόμιζα ότι ήταν φίλαθλοι, μετά κατάλαβα ότι δεν ήταν κάτι τέτοιο. Δυο παιδιά από τα επτά δεν έτρεξαν, ένα έφυγε, αλλά μετά ξαναγύρισε. Οι άλλοι, περίπου 10-15, άρχισαν να τους χτυπάνε. Κάθε παιδί το χτυπούσαν δυο - τρία άτομα, μερικοί άλλοι σχημάτιζαν κλοιό".
Για τη στιγμή της δολοφονίας είπε: "Ο οδηγός του αυτοκινήτου πηγαίνει κατευθείαν στο ένα παιδί, τον Φύσσα, οι άλλοι που χτυπούσαν μέχρι εκείνη την ώρα το παιδί πήγαν από πίσω του, μερικοί του άνοιξαν χώρο. Ο οδηγός πιάνει το παιδί αγκαλιά, με το αριστερό, και βλέπω κινήσεις από τη δεξιά πλευρά, μετά από λίγο πάει να φύγει προς το αυτοκίνητο του, εκείνη τη στιγμή φτάνει η Αστυνομία".

Κατηγορούν μάρτυρα για ψευδορκία

Η υπεράσπιση, σχολιάζοντας την κατάθεση της προηγούμενης μάρτυρος, Δ. Ζώρζου, την κατηγόρησε ώς και για ψευδορκία, που επισύρει τη διαδικασία της αυτόφωρης σύλληψης. Ο συνήγορος του Νίκου Μιχαλολιάκου Τάκης Μιχαλόλιας τόνισε: "Είχε αναλάβει εργολαβικώς την εξύβριση της Χρυσής Αυγής ως κόμματος".
"Είπε ότι είναι βαθιά πολιτικοποιημένη και αυτό καθιστά πρόδηλη την εμπάθεια μέχρι παροξυσμού σε βάρος των κατηγορουμένων", ανέφερε για τη μάρτυρα η υπεράσπιση της Χ.Α.
Η δίκη συνεχίζεται την Τρίτη 8 Δεκεμβρίου.


Οι πηγές χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής

Standard

Υπόμνημα Πολιτικής Αγωγής
Φώτο: Nikos Libertas-SOOC
Φώτο: Nikos Libertas-SOOC
Καθώς η δίκη της Χρυσής Αυγής συνεχίζεται και το κουβάρι της εγκληματικής δράσης και της οργάνωσης έχει αρχίσει να ξετυλίγεται και στο ακροατήριο, oι πηγές χρηματοδότησης της ΧΑ παραμένει ένα από τα μεγάλα κεφάλαια, που πρέπει να φωτιστούν περισσότερο, καθώς εκτός όλων των άλλων,  συνδέεται άμεσα και πολλαπλά με την εγκληματική της δράσης. Δημοσιεύουμε σήμερα αποσπάσματα με σχετικές πληροφορίες από το υπόμνημα Πολιτικής Αγωγής  που έχουν καταθέσει, ήδη από τις 11.11.2014, στο Τριμελές Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας. Ολόκληρο το υπόμνημα μπορείτε να το διαβάσετε στην ιστοσελίδα  Jailgoldendawn.com (Για την Πολιτική Αγωγή του αντιφασιστικού κινήματος).
ΕΝΘΕΜΑΤΑ

Η Χρυσή Αυγή μετά την είσοδό της στη Βουλή απέκτησε πρόσβαση σε παχυλή κρατική χρηματοδότηση, την οποία αξιοποίησε για να εντείνει τις εγκληματικές της δραστηριότητες. Εκτός της τακτικής χρηματοδότησης με βάση τα εκλογικά της ποσοστά, διέθετε τις βουλευτικές αποζημιώσεις και πλήθος προνομίων που συνδέονται με τις βουλευτικές έδρες, δηλαδή πέντε μετακλητούς υπαλλήλους και επιστημονικούς συνεργάτες ανά βουλευτή, μετακλητούς αστυνομικούς ως συνοδούς ασφαλείας των βουλευτών, δωρεάν τηλέφωνα, οχήματα (τα οποία χρησιμοποιήθηκαν ακόμα και σε επιθέσεις ταγμάτων εφόδου, όπως στην περίπτωση της επίθεσης στο στέκι Συνεργείο στην Ηλιούπολη  κλπ).
Ωστόσο, η Χρυσή Αυγή είχε τη δυνατότητα να χρηματοδοτεί τη δράση της και τις εγκληματικές της ενέργειες πριν ακόμα μπει στη Βουλή. Αλλά και ακόμα και όταν εισήλθε σε αυτή, κάθε τοπική οργάνωση και κάθε μέλος (ιδιαίτερα υψηλόβαθμο) ήταν επιφορτισμένοι να αξιοποιούν ευκαιρίες χρηματοδότησης της οργάνωσης που προέκυπταν από τον εκάστοτε τομέα ευθύνης.
Αναφέρουμε ενδεικτικά τις ακόλουθες περιπτώσεις:
Ι.  Σημαντική πηγή χρηματοδότησης της οργάνωσης ήταν η πώληση ρούχων και υλικών που θεωρούνταν συνδεδεμένα με την στράτευση στη Χρυσή Αυγή. Η εμπορία αυτών των ειδών διεξαγόταν κεντρικά, με υπεύθυνο τον βουλευτή της οργάνωσης και ήδη κατηγορούμενο Ηλία Παναγιώταρο, ο οποίος διέθετε κατάστημα με την επωνυμία «Φάλαγγα»,  που τροφοδοτούσε με είδη ένδυσης, σήματα, μπρελόκ κλπ., μέλη της Χρυσής Αυγής, άνδρες των σωμάτων ασφαλείας και οπαδικούς συνδέσμους που ήταν και οι βασικοί «πελάτες» της οργάνωσης. Στα πωλούμενα είδη ένδυσης, θα πρέπει να προσθέσουμε και αντικείμενα που χρησιμοποιούνται ως όπλα, όπως μπαστούνια του μπέιζμπολ ηλεκτρονικούς εκκενωτές (taser), κλπ, τα οποία εμπορευόταν κεντρικά το κατάστημα του Ηλία Παναγιώταρου.
ΙΙ. Βασική πηγή χρηματοδότησης αποτελούσε επιπλέον η πώληση υπηρεσιών προστασίας από μέλη της οργάνωσης, σε καταστήματα, μπαρ κλπ. Η παροχή υπηρεσιών προστασίας ήταν βασική πτυχή της δράσης της οργάνωσης στην περιοχή του κέντρου της Αθήνας και ιδιαίτερα στον Άγιο Παντελεήμονα, πραγματοποιούταν δε σε συνεργασία με το αρμόδιο ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα και τον υποδιευθυντή του (ήδη υπόδικο) Αθανάσιο Σκάρα. Το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και υψηλόβαθμο στέλεχος της οργάνωσης Χρήστος Ρήγας, ιδιοκτήτης ο ίδιος του μπαρ Πύλες στον Άγιο Παντελεήμονα και επικεφαλής της παρέμβασης της Χρυσής Αυγής στην περιοχή το επίμαχο χρονικό διάστημα, εμπορευόταν την πώληση προστασίας. Σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 565/2009 απόφαση του Αρείου Πάγου ο Χρήστος Ρήγας ήταν «πρωτοπαλίκαρο» του Μπάμπη Λαζαρίδη, γνωστού στα κυκλώματα της «νύχτας». Τα περιγραφόμενα ομολογούνται από τον Χρήστο Λουκόπουλο, πρώην υπαξιωματικό του Πολεμικού Ναυτικού που τον Οκτώβριο του 2007 είχε συλληφθεί κατά την απόπειρα ανθρωποκτονίας του ιδιοκτήτη του μπαρ“ Caramela  Γιάννη Βουτυράκου. Ο Λουκόπουλος ομολόγησε ότι την εντολή του «συμβολαίου θανάτου» (μια σφαίρα στο κεφάλι και τρεις στην καρδιά) τού την είχε δώσει ο Μπάμπης Λαζαρίδης, ιδιοκτήτης του ανταγωνιστικού νυχτερινού κέντρου Μούσες, μέσω του πρωτοπαλίκαρού του και μέλους της Χρυσής Αυγής Χρήστου Ρήγα. Ο Ρήγας μάλιστα, κατά τον Λουκόπουλο, είχε εισπράξει ήδη 15.000 ευρώ για το «συμβόλαιο θανάτου» και θα έδινε άλλα τόσα στον Λουκόπουλο όταν αυτός θα τελούσε με επιτυχία την ανθρωποκτονία.
ΙΙΙ. Η πώληση προστασίας σε καταστήματα εξαπλώθηκε πέραν του Αγίου Παντελεήμονα, σε άλλες συνοικίες και από άλλα μέλη της οργάνωσης. Από τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις του μέλους της Χρυσής Αυγής και πλέον κατηγορούμενου Νικόλαου Αποστόλου, που είχε διατελέσει υπεύθυνος ασφαλείας της οργάνωσης του Πειραιά, προκύπτει ότι ο ίδιος πωλούσε προστασία σε καταστήματα, τους ιδιοκτήτες των οποίων εξεβίαζε (αναφέρονται τα καταστήματα Καραμέλα, ZicZac κ.ά.). Παρομοίως, από τη σχηματισθείσα δικογραφία για τον αστυνομικό Κωνσταντίνο Χαλάστρα, ο οποίος ήταν μέλος της Χρυσής Αυγής και πληροφοριοδότης της οργάνωσης εκμεταλλευόμενος τη θέση του ως αστυνομικού, αποσπάστηκε δε ως φρουρός του Νικόλαου Μιχαλολιάκου, προκύπτει ότι ο ανωτέρω πωλούσε προστασία σε καταστήματα κατ’ επάγγελμα, γεγονός που ομολογείται από τη μητέρα του σε επιστολή της προς τον ίδιο. Η οργάνωση, διαθέτοντας ήδη μια δεξαμενή εκπαιδευμένων και εξοπλισμένων αντρών, είχε τη δυνατότητα να τους διοχετεύει σε εργασίες πώλησης προστασίας, security κλπ.
ΙV. Η πώληση προστασίας σε καταστήματα, σε συνδυασμό με την εκβίαση των ιδιοκτητών τους, δεν ήταν μεμονωμένα περιστατικά, αλλά επεκτείνονταν σε τοπικές οργανωσεις, όπως προκύπτει από το παράδειγμα της Νίκαιας, όπου μέλη της Χρυσής Αυγής εκβίαζαν αλλοδαπούς κυρίως καταστηματάρχες ότι θα τους καταστρέψουν τις επιχειρήσεις τους αν δεν πληρώσουν χρήματα στην οργάνωση.
V. Πηγή εσόδων αποτελούσε ακόμα η διάθεση των ταγμάτων εφόδου της Χρυσής Αυγης για τη διεξαγωγή ελέγχων στην αγορά εργασίας, με κύριο στόχο την «εθνική προτίμηση», η οποία συνέπιπτε και με τα ιδεολογικά πιστεύω της οργάνωσης. Έτσι, μέλη της Χρυσής Αυγής διενεργούσαν, κατόπιν «μίσθωσής» τους από επιχειρηματίες στον κλάδο των μεταφορών, ελέγχους σε φορτηγά με οδηγούς από τη Βουλγαρία, κλπ.
VI. Μέλη του πυρήνα του Περάματος και της Νίκαιας της Χρυσής Αυγής πρωταγωνίστησαν, κατόπιν εντολής των ηγετικών στελεχών της οργάνωσης και συνεννόησης με εργοδότες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, στη δημιουργία διασπαστικού Σωματείου, με σκοπό την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, σε αντιπαράθεση με τα υπάρχοντα Σωματεία και την πάγια θέση τους για μη-μείωση των ημερομισθίων (βλ. από 2/10/2013 συμπληρωματική ένορκη εξέτασή του Σωτηρίου Πουλικόγιαννη, προέδρου των Σωματείων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, μέλους του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ): «Από πλευράς εργολάβων είχε συγκεντρωθεί ένα ποσό της τάξης των 300.000-400.000 ευρώ περίπου το οποίο δόθηκε ως οικονομική ενίσχυση στο κόμμα της Χρυσής Αυγής, με αντάλλαγμα την ανάληψη δράσης ενάντια στους πρωτοπόρους συνδικαλιστές των σωματείων μας, την εκκαθάριση της Ζώνης από εμάς, τη δημιουργία Σωματείου της Χρυσής Αυγής, το οποίο θα ερχόταν σε συμφωνία με τις ενώσεις των εργολάβων». Η αλήθεια των λεγομένων προκύπτει από το γεγονός ότι μετά την ίδρυση του σωματείου της Χρυσής Αυγής στη Ζώνη και την επίθεση στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, οι εργοδότες αντάμειψαν τα μέλη της Χρυσής Αυγής προσλαμβάνοντάς τους στις επιχειρήσεις τους. Πράγματι, στις 9/2013, τέσσερις μέρες μετά την επίθεση στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και μία μέρα μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, προσλήφθησαν στην επιχείρηση Κουτρουλός Ευάγγελος και Σια Ε.Ε., συμφερόντων του προέδρου της Ένωσης Ναυπηγοεπισκευαστών Πειραιά Αθανάσιου Πυρινή, οι υπογράψαντες την ίδρυση του «Σωματείου» Κυριτσόπουλος Χρήστος, Μιχάλαρος Αναστάσιος, Αντώναρος Παναγιώτης, Ξανθάκης Ιωάννης, Λούβαρης Σταμάτης, Κολιαδήμας Χρήστος, Δρούγκας Βασίλειος, Γαρδικιώτης Κωνσταντίνος, Γαρδικιώτης Σωτήρης, Χατζησταύρου Χρήστος και Μαυροειδόγγονας Πιέρρος, δηλαδή 11 από τους 30 ιδρύσαντες το «Σωματείο» (και 11 από τους 21 που εργάζονταν σε έργο της εν λόγω επιχείρησης).

  

Στις 14 Σεπτεμβρίου θα συνεχιστεί η δίκη της Χρυσής Αυγής
ΙΩΑΝΝΑ ΜΑΝΔΡΟΥ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Αίτημα να συνεχιστεί η δίκη της Χρυσής Αυγής 

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
Ιωάννης ΒΡΥΖΑΣ
δικηγόρος - Δρ Νομικής - ΔΜΣ Ποινικού Δικαίου 
Βασ. Ηρακλείου 37-39
τηλ. 2310-238435 κιν. 6977-813733
Ε-mail : vryzas-1@otenet.gr
546 24 Θεσσαλονίκη

μετά τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου υπέβαλαν στο δικαστήριο έξι συνήγοροι υπεράσπισης κατηγορουμένων στην πολύκροτη υπόθεση.
Ο λόγος, όπως είπαν, είναι ότι κατέρχονται ως υποψήφιοι στην επικείμενη εκλογική διαδικασία με αποτέλεσμα «να μην μπορούν να φέρουν εις πέρας τον προεκλογικό τους αγώνα».
Το δικαστήριο αναμένεται να κρίνει επί του αιτήματος, ωστόσο, αποφάσισε να μην πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση της Παρασκευής λόγω κωλύματος της προέδρου αλλά και εξαιτίας της έναρξης της σχολικής χρονιάς.
Ετσι, η επόμενη συνεδρίαση ορίστηκε για τις 14 Σεπτεμβρίου.
Η δίκη επανεκκίνησε την Τρίτη, μετά από διακοπή πολλών εβδομάδων, στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού.
Ο ηγετικός πυρήνας της Χρυσής Αυγής, με επικεφαλής τον Νίκο Μιχαλολιάκο και βουλευτές του κόμματος που αντιμετωπίζουν κατηγορία για διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, δεν παρέστησαν στη δίκη ακολουθώντας την τακτική της απουσίας που εγκαινίασαν από την πρώτη ημέρα έναρξής της, στις 20 Απριλίου.
Παρόντες στη δίκη ορισμένοι μόνον από τους συνολικά 75 κατηγορούμενους που κάθονται στο εδώλιο για ποικίλες εγκληματικές ενέργειες του σκληρού πυρήνα της ΧΑ.
Η δίκη για την εγκληματική δράση της Χ.Α., που ξεκίνησε στις 20 Απριλίου, διεξάγεται μετ΄ εμποδίων, καθώς το δικαστήριο συνεδριάζει κάποιες μόνον ημέρες, μιας και η δικαστική αίθουσα που έχει διατεθεί για την διεξαγωγή της δίκης χρησιμοποιείται για την εκδίκαση και άλλων υποθέσεων.
Εξω από τις φυλακές πραγματοποιήθηκε από τις 8 το πρωί αντιφασιστική συγκέντρωση που οργάνωσαν η ΑΔΕΔΥ, ο ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η Κίνηση
Ενάντια στο Φασισμό και τη Ρατσιστική Απειλή(ΚΕΕΡΦΑ), ο δήμος Κορυδαλλού και άλλες αντιφασιστικές οργανώσεις.
Η ΚΕΕΡΦΑ σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα της ΑΔΕΔΥ παρουσίασε κατάλογο είκοσι καταδικαστικών αποφάσεων για ρατσιστικές επιθέσεις της Χρυσής Αυγής.
Την Παρασκευή 11/09, στον Πειραιά, έχει προγραμματιστεί αντιφασιστικό συλλαλητήριο με αφορμή τα δύο χρόνια από τον θάνατο του Παύλου Φύσσα ενώ διάφορες αντιφασιστικές οργανώσεις ζητούν να ματαιωθεί για την ίδια ημέρα η προεκλογική συγκέντρωση της Χρυσής Αυγής.

Να απορριφθεί το αίτημα για ραδιοτηλεοπτική κάλυψη της δίκης της ΧΑ πρότεινε η εισαγγελέας 

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
Ιωάννης ΒΡΥΖΑΣ
δικηγόρος - Δρ Νομικής - ΔΜΣ Ποινικού Δικαίου
Βασ. Ηρακλείου 37-39
τηλ. 2310-238435 κιν. 6977-813733
Ε-mail : vryzas-1@otenet.gr
546 24 Θεσσαλονίκη

Μόνο τη λήψη φωτογραφιών από τη δίκη της ΧΑ αποφάσισε το δικαστήριο

  | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/07/2015 11:33 | ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 09/07/2015 12:40 |
Στιγμιότυπο από τη δίκη της Χρυσής ΑυγήςΠηγή: Eurokinissi
Μόνο τη λήψη φωτογραφιών από τη δίκη της ΧΑ αποφάσισε το δικαστήριο


Με ενστάσεις συνεχίσθηκε την Πέμπτη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας, η δίκη για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής.

Μόνο τη φωτογράφηση με την προϋπόθεση να μην διαταράσσεται η διαδικασία της δίκης αποφάσισε το δικαστήριο  απορρίπτοντας τα αιτήματα και για ραδιοτηλεοπτική κάλυψη και για τήρηση μαγνητοφωνημένων πρακτικών .
Υπέρ της απόρριψης όλων των αιτημάτων είχε ταχθεί και η εισαγγελέας της έδρας Αδαμαντία Οικόνομου.

Η εισαγγελέας της έδρας Αδαμαντία

Οικονόμου πρότεινε την απόρριψη του αιτήματος για ραδιοτηλεοπτική κάλυψη της διαδικασίας εκφράζοντας την άποψη ότι δεν διασφαλίζει τις προϋποθέσεις για δίκαιη δίκη .

Οι συνήγοροι της πολιτικής αγωγής αντέτειναν πως για λόγους δημοσίου συμφέροντος είναι απαραίτητη η ραδιοτηλεοπτική κάλυψης της διαδικασίας.

Παράλληλα, η εισαγγελική λειτουργός ζήτησε να απορριφθεί και το αίτημα για την τήρηση ηχογραφημένων πρακτικών καθώς όπως είπε «δεν αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την καλύτερη διερεύνηση της υπόθεσης».

Η πολιτική αγωγή αντέτεινε πως η τήρηση των πρακτικών είναι θέμα ουσίας γιατί καταγράφονται οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις με κάθε λεπτομέρεια υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα πως υπάρχει η σχετική υποδομή. «Ακόμη και στα ειρηνοδικεία και τα διαζύγια ηχογραφούν τη διαδικασία» είπαν χαρακτηριστικά.

Δεν έλειψαν και οι στιγμές έντασης όταν από την πολιτική αγωγή έγινε λόγος για «εγκληματική οργάνωση που εξέλεξε βουλευτές το 2012» οι συνήγοροι υπεράσπισης διαμαρτυρήθηκαν έντονα για να ακούσουν τον συνάδελφο τους να τους απαντά πως «υπάρχει διαπλοκή μιας εγκληματικής οργάνωσης με ένα κοινοβουλευτικό κόμμα».

Υπεράσπιση: «Να λείψουν οι φανατικές εκφράσεις».

Από την πλευρά της υπεράσπισης σε ο,τι αφορά την ραδιοτηλεοπτική κάλυψη ο Τ. Μιχαλόλιας υπογράμμισε πως δεν συναινεί καθώς «οι κατηγορούμενοι κουβαλούν τραυματική εμπειρία δυο ετών από τον "αντικειμενικό" τρόπο που αντιμετωπίστηκαν από τα ΜΜΕ» και συμπλήρωσε «ποιος εγγυάται στους κατηγορούμενους ότι θα μεταδίδεται ολόκληρη η διαδικασία και όχι αλά καρτ αυτά που θέλουν; Θα σαλαμοποιήσουμε τη διαδικασία και θα μεταδίδονται καταθέσεις κατά το δοθούν».

Ο μόνος που διαφοροποιήθηκε ήταν ο πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής Στ. Μπούκουρας ο οποίος μέσω της συνηγόρου του Βασιλικής Πανταζή υποστήριξε πως «από τη στιγμή που οι δημοσιογράφοι του δικαστικού ρεπορτάζ καλύπτουν τη δίκη δεν θεωρώ ότι με την ραδιοτηλεοπτική κάλυψη βλάπτεται το συμφέρον του κατηγορούμενου».

Η πλειονότητα των συνηγόρων υπεράσπισης τάχθηκε υπέρ της τήρησης μαγνητοφωνημένων πρακτικών καθώς, όπως είπαν, θα διευκόλυνε την διαδικασία.

Η ακροαματική διαδικασία την Πέμπτη είχε αρχίσει με νέο κύκλο ενστάσεων  από την υπεράσπιση των κατηγορουμένων.

Αυτή τη φορά η ένσταση ακυρότητας της προδικασίας αλλά και της κύριας ανάκρισης ήρθε από την πλευρά του αρχηγού Νίκου Μιχαλολιάκου.

Σύμφωνα με τον Τάκη Μιχαλόλια, αδελφό και συνήγορο υπεράσπισης του Νίκου Μιχαλολιάκου, το κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί σε βάρος του γενικού γραμματέα της Χρυσής Αυγής, «είναι παντελώς αόριστο και συνεπώς η ποινική δίωξη σε βάρος του είναι άκυρη». Συγκεκριμένα, ο κατηγορούμενος για το αδίκημα της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης υποστηρίζει ότι η εις βάρος του κατηγορία δεν εξειδικεύεται στο κατηγορητήριο με την απόδοση συγκεκριμένων παράνομων πράξεων.

Παράλληλα, ο Νίκος Μιχαλολιάκος τονίζει στην ένσταση που κατέθεσε ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων πως κατά την διάρκεια της σύλληψης του παραβιάστηκαν δικαιώματα του, τα οποία κατοχυρώνονται από το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, καθώς δεν του δόθηκε ο απαραίτητος χρόνος για να επικοινωνήσει με τον συνήγορο υπεράσπισης του και δεν του χορηγήθηκε -εγκαίρως - το εις βάρος του αποδεικτικό υλικό και τα σχετικά έγγραφα της δικογραφίας.

Για το αδίκημα της διακεκριμένης οπλοκατοχής ο δικηγόρος του Νίκου Μιχαλολιάκου υποστήριξε πως η ποινική δίωξη ασκήθηκε σε βάρος του αφού είχε παρέλθει η χρονική προθεσμία που ορίζει το Σύνταγμα για να δώσει άδεια η Βουλή για την άρση της ασυλίας του (εντός τριμήνου) για την εν λόγω κατηγορία.

Ιδιαίτερο κεφάλαιο αποτέλεσε το κομμάτι της ένστασης ότι παρέμειναν στη δικογραφία ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των κατηγορουμένων καθώς και της παραβίασης του τεκμηρίου αθωότητας των κατηγορουμένων.

Επικαλέστηκε δε, δηλώσεις του ο τότε Πρωθυπουργού , Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος παρουσίασε τις συλλήψεις των μελών της Χρυσής Αυγής ως «κυβερνητική επιτυχία» όπως προκύπτει από δημοσιεύματα της εποχής!

Επίσης, ο κ. Μιχαλόλιας αναφέρθηκε σε ρεπορτάζ την περίοδο των συλλήψεων των κοινοβουλευτικών στελεχών της Χρυσής Αυγής, τα οποία «φιλοξενούσαν» δηλώσεις πολιτικών προσώπων, όπως του τότε υπουργού Δημόσιας Τάξης, Νίκου Δένδια και του σημερινού Προέδρου της Δημοκρατίας και τότε βουλευτή της ΝΔ, Προκόπη Παυλόπουλου, για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής που χαρακτήριζαν την Χρυσή Αυγή «εγκληματική, ναζιστική οργάνωση».

Επιπλέον, ο κ. Μιχαλόλιας επικαλέστηκε και άλλα δημοσιεύματα, τα οποία έκαναν λόγο για την ύπαρξη «κυβερνητικής εντολής» για την εξάρθρωση της «εγκληματικής οργάνωσης».

Αξίζει να σημειωθεί πως ο δικηγόρος του Νίκου Μιχαλολιάκου για να ενισχύσει τους υπερασπιστικούς ισχυρισμούς του επικαλέστηκε την συνομιλία του πρώην γενικού γραμματέα της Κυβέρνησης Σαμαρά, Τάκη Μπαλτάκου με τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Ηλία Κασιδιάρη, διαβάζοντας το απομαγνητοφωνημένο κείμενο!

Με τις ενστάσεις της υπεράσπισης του Νίκου Μιχαλολιάκου συντάχθηκε και η υπεράσπιση του Νίκου Κούζηλου,ο οποίος είναι και ο μόνος βουλευτής που παραμένει προφυλακισμένος.

Η δικηγόρος του βουλευτή μάλιστα Δημήτρα Βελέντζα επανέλαβε τον ισχυρισμό περί πολιτικής δίωξης.

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 14 Ιουλίου 2015.

Δίκη Χρυσής Αυγής: Κρίσιμη συνεδρίαση – αποκλειστικές δηλώσεις της Πολιτικής Αγωγής

Δίκη Χρυσής Αυγής: Κρίσιμη συνεδρίαση – αποκλειστικές δηλώσεις της Πολιτικής Αγωγής
Αποκλειστικές δηλώσεις στο www.ert.gr με αφορμή την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, έκαναν οι συνήγοροι της πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής, ενόψει της νέας συνεδρίασης που θα διεξαχθεί στις 22 Ιουνίου.
Kώστας Παπαδάκης: «Η επόμενη συνεδρίαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων στον Κορυδαλλό στις 22/6/2015 για την υπόθεση Χ.Α, είναι από τις πιο σημαντικές της δίκης διότι τότε ολοκληρώνεται η συζήτηση σχετικά με την έκταση της νομιμοποίησης της παράστασης των συνηγόρων πολιτικής αγωγής κατά όσων κατηγορούνται για ένταξη ή διεύθυνση σε εγκληματική οργάνωση (Π.Κ. 187 παρ. 1, 3). Η απόφαση θα καθορίσει το μέγεθος της ισηγορίας και της έννομης προστασίας των θυμάτων της Χ.Α, στη δίκη αφού οι διαφορές είναι σημαντικές:
α) Αν η παράσταση απορριφθεί, τότε οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής περιορίζονται μόνο στις συγκεκριμένες πράξεις επιθέσεων από όσους κατηγορούνται για αυτές, χωρίς λόγο για την εγκληματική οργάνωση.
β) Αν η παράσταση γίνει εν μέρει δεκτή, όπως πρότεινε η εισαγγελέας, τότε οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής έχουν λόγο για την εγκληματική οργάνωση, περιορίζονται όμως μόνο στους παραπάνω κατηγορουμένους.
Και στις δύο αυτές περιπτώσεις, τα ηγετικά στελέχη και οι βουλευτές της Χ.Α. θα δικαστούν χωρίς πολιτική αγωγή.
γ) Αν η παράσταση γίνει ολικά δεκτή θα αποκατασταθεί η έννομη προστασία των θυμάτων και θα διεξαχθεί «δίκαιη δίκη».

Δημήτρης Ζώτος: «Να επιτραπεί στα θύματα της Χρυσής Αυγής να παραστούν στο δικαστήριο ως πολιτική αγωγή και για την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης, εναντίον όλων όσοι κατηγορούνται για την ανθρωποκτονία Φύσσα και τις απόπειρες ανθρωποκτονίας σε βάρος των άλλων πρότεινε η Εισαγγελέας στο δικαστήριο, στη συνεδρίαση της 8ης Ιουνίου.
Η πρόταση της εισαγγελέως ανοίγει το παράθυρο στην πολιτική αγωγή, να παρεμβαίνει στη δίκη με όλα τα ερωτήματα πού αφορούν στην εγκληματική οργάνωση, τις σχέσεις συγκάλυψης και ανοχής από τον διωκτικό μηχανισμό, το στρατό και το «βαθύ κράτος» και όλα τα ρατσιστικά εγκλήματα.
Τα θύματα, Αιγύπτιος ψαράς, Embarak Ambuzid, οι συνδικαλιστές-εργάτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης και οι γονείς του Παύλου Φύσσα, είχαν ζητήσει να του επιτραπεί να παραστούν ως πολιτική αγωγή, εναντίον όλων όσοι κατηγορούνται για διεύθυνση και ένταξη στην εγκληματική οργάνωση και όχι μόνο για την ανθρωποκτονία του Π. Φύσσα και τις σε βάρος τους απόπειρες ανθρωποκτονίας.
Το βασικό επιχείρημα των θυμάτων είναι ότι, τα σε βάρος τους εγκλήματα έγιναν μόνο επειδή υπήρχε η εγκληματική ναζιστική οργάνωση Χρυσή Αυγή ,που τα οργάνωσε με κεντρικό σχεδιασμό, εντολές, και οδηγίες και τα εκτέλεσε με την παραστρατιωτική δομή των ταγμάτων εφόδου, στο πλαίσιο επιδίωξης των σκοπών της. Το αίτημα αυτό θα το επαναφέρουν τα θύματα στη συνεδρίαση της 22/06».
Θανάσης Καμπαγιάννης, δικηγόρος της πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής εκ μέρους των Αιγύπτιων ψαράδων: «Η δίκη της Χρυσής Αυγής ξεκίνησε στις 20 Απρίλη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας σε αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού. Κατηγορούμενοι είναι 69 άτομα: οι 66 κατηγορούνται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, οι 20 εκ των οποίων με την επιβαρυντική περίπτωση της διεύθυνσης. Όλη η προηγούμενη κοινοβουλευτική ομάδα της Χρυσής Αυγής κάθεται στο εδώλιο: βασικότερες εγκληματικές πράξεις της οργάνωσης, οι οποίες συνεκδικάζονται, είναι σύμφωνα με το κατηγορητήριο η ανθρωποκτονία του Παύλου Φύσσα και οι απόπειρες ανθρωποκτονιών των μελών του ΠΑΜΕ και των Αιγύπτιων ψαράδων.
Η πρώτη σημαντική απόφαση που καλείται να πάρει το δικαστήριο είναι το πεδίο παρέμβασης της πολιτικής αγωγής: τα θύματα ζητούν να παραστούν όχι μόνο για τις επιμέρους εγκληματικές πράξεις, αλλά και για την εγκληματική οργάνωση, ενώ η υπεράσπιση επιδιώκει την συνολική αποβολή της πολιτικής αγωγής. Η εισαγγελική πρόταση ανταποκρίθηκε εν μέρει στην απαίτηση των θυμάτων, επιτρέποντας την παράσταση πολιτικής αγωγής και για την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, μόνον όμως για τα άτομα που κατηγορούνται ως φυσικοί αυτουργοί των επιμέρους πράξεων. Στις 22 Ιούνη, αναμένεται η τοποθέτηση της πολιτικής αγωγής, η απάντηση της υπεράσπισης και η απόφαση του Δικαστηρίου. Η συνολική εξέλιξη της δίκης θα είναι κρίσιμη για τη φασιστική απειλή στην Ελλάδα».
Για περισσότερες πληροφορίες, σχετικά με τις απόψεις και τις παρεμβάσεις της πολιτικής αγωγής, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της www.jailgoldendawn.com.
Ρεπορτάζ: Νάσος Μπράτσος / http://www.ert.gr/diki-chrisis-avgis-krisimi-sinedriasi-apoklistikes-dilosis-tis-politikis-agogis/

 

Ο υπουργός δικαιοσύνης εξηγεί γιατί αργεί η δίκη της Χρυσής Αυγής

O Νίκος Παρασκευόπουλος Ο
Το ενδεχόμενο να αποφυλακιστεί η ηγεσία της «Χρυσής Αυγής» λόγω παρέλευσης του 18μηνου επιβεβαίωσε ο υπουργός δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος κάνοντας λόγο και για την καθυστέρηση της δίκης εξαιτίας της υποστελέχωσης της δικαιοσύνης.
«Η Δικαιοσύνη, λόγω υποστελέχωσης, εμφανίζει καθυστερήσεις. Αυτό είναι που μπορεί να οδηγήσει στην καθυστέρηση της δίκης της Χρυσής Αυγής και στην αποφυλάκιση βουλευτών της, λόγω της παρέλευσης του 18μηνου της προσωρινής κράτησης» είπε ανάμεσα σε άλλα ο υπουργός μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «99,5».

Θυμίζουμε ότι χθες οι εισαγγελείς Εφετών Ιωάννης Προβατάρης και Δημήτρης Ασπρογέρακας, πρότειναν στο Συμβούλιο Εφετών την άρση της προσωρινής κράτησης υπό όρους για τα ηγετικά
στελέχη της «Χρυσής Αυγής» Νίκο Μιχαλολιάκο και Χρήστο Παππά επειδή συμπληρώνεται το 18μηνο της κράτησής τους στο τέλος του μήνα. 
Συγκεκριμένα οι όροι που εισηγήθηκαν στο Συμβούλιο είναι:

*για τον αρχηγό του κόμματος την επιβολή χρηματικής εγγύησης 125.000 ευρώ και τη διατήρηση των όρων που του έχουν επιβληθεί για κατηγορίες που αφορούν παραβάσεις του νόμου περί όπλων ενώ βάση και του παραπεμπτικού βουλεύματος για τη ΧΑ, μετά την έξοδο του από τη φυλακή, τίθεται σε ισχύ ο όρος του κατ’ οίκον περιορισμού.
*για τον φερόμενο ως υπαρχηγό της οργάνωσης Χρήστο Παππά, προτείνεται η απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, η παράδοση διαβατηρίου, η απαγόρευση μετακίνησης εκτός του νομού Αττικής, η απαγόρευση μετακίνησης με πλωτά ή εναέρια μέσα, η εμφάνιση στο αστυνομικό τμήμα τρεις φορές τον μήνα και η υποχρεωτική διανυκτέρευση στην οικία του.

Στην 1η του συνέντευξη ο νέος Υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρεται εξ ολοκλήρου στο ζήτημα Χ.Α.

http://www.avgi.gr/documents/10179/894560/13A_13_10_13.jpg/f888ff5d-07b0-4d38-918f-2807fe3d19e2?t=1381603364579

Συνέντευξη στον Χρήστο Σίμο / ΑΥΓΗ

Όλες οι αρμόδιες αρχές -αστυνομία και δικαιοσύνη- έχουν σημαντικό μερίδιο ευθύνης για την ανοχή στις εγκληματικές πράξεις της Χρυσής Αυγής, τονίζει ο καθηγητής Ποινικού Δικαίου στο ΑΠΘ, Νίκος Παρασκευόπουλος, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην "Αυγή" της Κυριακής. Ο Ν. Παρασκευόπουλος υπογραμμίζει πως η θεωρία των δύο άκρων συνετέλεσε σε μεγάλο βαθμό στην κοινωνική ανοχή του ρατσισμού και του φασισμού.
* Για ποιο λόγο καθυστέρησε η δίωξη της Χρυσής
Αυγής;
Η καθυστέρηση της δίωξης μπορεί να εξηγηθεί, αλλά όχι να δικαιολογηθεί. Είναι δεδομένο, ότι η κινητοποίηση και η «ευαισθησία» φάνηκαν να εκδηλώνονται μόνο αφού σκοτώθηκε ο Παύλος Φύσσας, ένας Έλληνας. Πάντως, για την καθυστέρηση κανένας χώρος δεν μοιάζει αμέτοχος ευθυνών.
Οι αστυνομικοί θα μπορούσαν σωστά να επισημάνουν ότι αποτελούν ένα σώμα που σήμερα ερευνά και διώκει ευθύνες ενόχων στους κόλπους του. Θεσμική ευθύνη όμως για την καθυστέρηση δίωξης, ιδίως των εγκλημάτων που έχουν ρατσιστικά χαρακτηριστικά εντοπίζεται πρώτιστα στις αρμόδιες εισαγγελίες. Εξάλλου, διευρύνοντας κοινωνικά τον κύκλο των υπευθύνων, συναντούμε επίσης δημοσιογράφους, ιδίως της τηλεόρασης, που υποβάθμιζαν την έκταση και το βάθος των ρατσιστικών φαινομένων, ακόμη και εκπαιδευτικούς που δίδασκαν και διδάσκουν τον Καιάδα ή την ξενηλασία ή την κρυπτεία των Λακώνων σαν δείγματα ανδρείας, ή έστω άχρωμα, κι όχι σαν φαινόμενα αποκρουστικά, όπως ήταν.
Υπεύθυνη είναι, όπως έχει επισημανθεί από πολλούς, και η άνωθεν εκπορευόμενη πολιτική των δύο άκρων: Αντί αυτή να υπαγορεύει την απομόνωση και τον στιγματισμό ενός φαινομένου βαρβαρότητας και απανθρωπιάς, μεθοδεύει τη διάχυση της ευθύνης και τελικά την κοινωνική εξοικείωση («και οι -τόσοι- άλλοι τα ίδια κάνουν») με το έγκλημα.

* Πού αποδίδετε την ανάπτυξη του φασιστικού φαινομένου στην Ελλάδα, καθώς, παρά τις αποκαλύψεις και τις διώξεις, δείχνει ότι διατηρεί επικοινωνία με σημαντικό ποσοστό της κοινής γνώμης;
Προφανώς, η οικονομική κρίση είναι μια συγκυρία που βοήθησε στην ανάπτυξη, αλλά όχι στην παραγωγή του ρατσιστικού φαινομένου. Στη βάση του, σε βάθος χρόνου και σε έκταση, συναντούμε πάντοτε την εξάρτηση της κοινωνικής ταυτότητας και της εξουσίας από την καταγωγή. Ο Ν. Πανταζόπουλος δίδασκε ότι οι κοινωνικοί σχηματισμοί διακρίνονται σε κοινωνίες κοινού αίματος (που έτειναν να γίνονται πολιτείες - στρατόπεδα) και κοινωνίες κοινού τόπου (δημοκρατίες). Οι κοινωνίες του κοινού αίματος είναι πατριαρχικές - ανδροκρατικές και μπορούν να επενδύουν τα σύμβολά τους σε διάφορες σημαίες. Καταφεύγουν στον εθνικισμό, στον θρησκευτικό φονταμενταλισμό ή, και πιο άμεσα, στο «γαλάζιο αίμα». Η βιομηχανική ανάπτυξη και ο νεωτερικός κόσμος έκαμψαν τις διάφορες φυλετικές συνοχές, αλλά η εποχή μας μοιάζει να αποκρούει τη δημοκρατία και να επιστρέφει σε ολιγαρχικά κοινωνικά σχήματα.
* Η ποινική δίωξη της Χ.Α. έχει την ιδιομορφία ότι η εγκληματική οργάνωση λειτουργεί και ως πολιτικό κόμμα. Πώς λύνεται αυτός ο γόρδιος δεσμός;
Η λύση του γόρδιου δεσμού μπορεί νομίζω να αφεθεί για δεύτερο χρόνο. Το ποινικό σύστημα προχωρεί με τα δικά του μέσα, τις δικές του ταχύτητες και επιφέρει βαρύτατα και αισθητά πολιτικά πλήγματα σε εμπλεκόμενα κόμματα. Άλλο όμως είναι η έμμεση πολιτική επιρροή που μπορεί τάχιστα να εκδηλωθεί και άλλο οι ευθείες απαγορεύσεις λειτουργίας και οι αποκλεισμοί χρηματοδότησης κομμάτων, που προϋποθέτουν θεσμικές μεταρρυθμίσεις -ως και του Συντάγματος- και μπορεί να δημιουργήσουν κινδύνους γενίκευσης. Οι μεταρρυθμίσεις αυτού του είδους χρειάζονται χρόνο και σταθμίσεις συνεπειών και ενδεχόμενων παρασυνεπειών.

* Πέραν όλων των άλλων, οι βουλευτές της Χ.Α. διώκονται και με την κατηγορία της κατάλυσης του πολιτεύματος. Πώς κρίνετε την εξέλιξη αυτή;
Η αναγνώριση προπαρασκευαστικών πράξεων εσχάτης προδοσίας εξαρτάται από τις αποδείξεις. Δεν μπορεί να αποκλειστεί εκ των προτέρων, αφού π.χ. μπορεί να ανακαλυφθούν πολλά ή μεγάλα οπλοστάσια, διεισδύσεις παρακρατικού χαρακτήρα και κείμενα διέγερσης στελεχών η πολιτών κατά της Βουλής κ.λπ. Ο κίνδυνος μιας εύκολης προσφυγής στις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα για την εσχάτη προδοσία, δεν πρέπει να οδηγήσει στο αντίθετο άκρο της παραγνώρισης μιας περίπτωσης εξ αρχής, σε ένα στάδιο κατά το όποιο αξιολογούνται ενδείξεις.
Σε κάθε περίπτωση, στην ελληνική συνταγματική τάξη η δίωξη υπηρετεί την αρχή της νομιμότητας, δηλαδή προχωρεί με βάση υπαγωγές σε προϋπάρχοντες κανόνες και όχι με βάση τη σκοπιμότητα. Ευτυχώς που δεν ισχύει το αντίστροφο, αφού στις συγκυρίες κυρίαρχη σκοπιμότητα αναδεικνύεται η σκοπιμότητα των κυρίαρχων.

* Η Χρυσή Αυγή διώκεται με έναν νόμο που είχε προκαλέσει πολλές αντιδράσεις όταν είχε συνταχθεί. Ποια είναι η άποψή σας γι' αυτό;
Η ποινική νομοθεσία για την αντιμετώπιση των εγκλημάτων «φυλετικού μίσους» είναι πρακτικά αναποτελεσματική. Στην ουσία τιμωρείται (αν και όταν τιμωρείται ) ο ρατσιστικός λόγος (βλ. Ν. 927/1979), αλλά όχι οι πιο βαριές και επικίνδυνες πράξεις, ο ρατσιστικός ακτιβισμός. Το άρθρο 187 του Ποινικού Κώδικα έχει επικριθεί για διάφορους λόγους, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση η αδυναμία του είναι άλλης κατηγορίας: Οφείλεται στο γεγονός ότι ο ρατσιστικός ακτιβισμός δεν συσχετίζεται καθόλου με την εγκληματική οργάνωση (συμμορία) στο κείμενο του άρθρου 187. Η θεσμική προστασία των θυμάτων τού ρατσισμού είναι ατελέστατη, ιδίως τα εκθέτει ενώπιον κινδύνων απέλασης και διώξεων αντιπερισπασμού. Όσο για την αξιολόγηση του φυλετικού κ.λπ. μίσους, αυτή κατά το άρθρο 79 του Ποινικού Κώδικα δεν επιδρά στο απειλούμενο πλαίσιο ποινής. Μένει γι' αυτό τον λόγο ανέλεγκτη και, κατά τη γνώμη μου, καταντά γράμμα κενό.
Έχουμε αυτή τη στιγμή να κάνουμε, δηλαδή, με μια ειδική νομοθεσία. που μοιάζει εξ αρχής να διαμορφώθηκε και να προγραμματίστηκε έτσι ώστε να μην εφαρμοστεί.

* Με αφορμή την υπόθεση της Χ.Α., έχει ανοίξει μια συζήτηση σχετικά με το αν είναι θεμιτό να διώκεται το φρόνημα. Ποια είναι η άποψή σας για το ζήτημα;
Ελπίζω η συζήτηση αυτή να μην οδηγήσει σε παρεξηγήσεις. Από την Αναγέννηση και μετά, χάρη σε κοινωνικούς αγώνες, όλα τα θεσμικά κείμενα και οι πολιτισμοί αναγνωρίζουν ότι το φρόνημα είναι ελεύθερο. Το ελληνικό Σύνταγμα αλλά και οι ιστορικοί χάρτες δικαιωμάτων αποκλείουν τη δίωξη του φρονήματος. Ο άνθρωπος τιμωρείται μόνο αν έχει τελέσει πράξη. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ελεύθερη δεν είναι μόνο η ανεκδήλωτη σκέψη, αλλά και η συμπεριφορά εκείνη που είναι μεν αισθητή, αλλά δεν οδηγεί σε συγκεκριμένο κίνδυνο ή βλάβη τρίτου (δικαίωμα στη διαφορά). Ο λόγος κάποτε γίνεται πράξη, όταν αποτελεί παρακίνηση, διέγερση ή προσβολή τιμής. Κατά κανόνα, όμως, δεν έχει τη βαρύτητα μιας έμπρακτης προσβολής, όπως η βίαια. Μπορεί επομένως να στηρίξει τη θέσπιση ενός πλημμελήματος, αλλά όχι και ένα κακούργημα.
Όταν η άδικη πράξη πλέον υπάρχει, τότε πια ενδιαφέρει το φρόνημα και γενικά η ψυχική στάση που οδήγησε στην αδικία. Η ενοχή, με πρώτη ύλη το φρόνημα, έχει ως σημείο αναφοράς την άδικη πράξη. Η ψυχική στάση δηλαδή ενδιαφέρει την έννομη τάξη μόνο μετά την πράξη και στο μέτρο που μετουσιώθηκε σε αυτήν, ώστε να μην τιμωρείται κάποιος που έδρασε, αλλά δεν φταίει.
Στην υπόθεση της Χ.Α. κατ' αρχάς δεν βλέπω πρόβλημα, αφού ερευνώνται άδικες πράξεις και υπαιτιότητες μόνο σε σχέση με αυτές. 

ΠΑΡΑΠΕΜΠΤΙΚΟ ΒΟΥΛΕΥΜΑ σε δίκη για εγκληματική οργάνωση οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής

Το βούλευμα για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, με το οποίο παραπέμπονται 72 από τους συνολικά 85 εμπλεκόμενους, εκδόθηκε από το Συμβουλίο Εφετών λίγο πριν εκπνεύσει το ανώτατο όριο του 18μηνου προφυλάκισης. Ανάμεσα σε αυτούς που παραπέμπονται σε δίκη για διεύθυνση και ένταξη εγκληματικής οργάνωσης, τόσο ο γ.γ. του κόμματος Νίκος Μιχαλολιάκος, όσο και οι πρώην και νυν βουλευτές του. Παραπέμπονται επίσης οι εμπλεκόμενοι στη δολοφονία Φύσσα.
Ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
Ιωάννης ΒΡΥΖΑΣ
δικηγόρος - Δρ Νομικής - ΔΜΣ Ποινικού Δικαίου
Βασ. Ηρακλείου 37-39
τηλ. 2310-238435 κιν. 6977-813733
Ε-mail : vryzas-1@otenet.gr
546 24 Θεσσαλονίκη

θα δικαστούν τα 72 ανώτερα αλλά και κατώτερα στελέχη της Χρυσής Αυγής. Το βούλευμα εκδίδεται με ταχείς διαδικασίες προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αποφυλάκισης των κατηγορουμένων, εντός του Μαρτίου που παρέρχεται το όριο του 18μηνου.
Οι 72 της Χρυσής Αυγής καλούνται να λογοδοτήσουν κατά περίπτωση για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, της οπλοφορίας, απόπειρας ανθρωποκτονιών, και άλλων πολλών.
Αντικρουόμενες απόψεις
Ο εισαγγελέας Εφετών, κ. Ισίδωρος Ντογιάκος, με πρότασή του προς το δικαστικό συμβούλιο, είχε ζητήσει την παραπομπή σε δίκη για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής 70 κατηγορουμένων, μεταξύ των οποίων το σύνολο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ναζιστικού κόμματος. Για 15 από τους εμπλεκόμενους η άποψη του εισαγγελέα ήταν ότι είχαν εμπλακεί τυχαία σε εγκληματικές ενέργειες που εμπεριέχονται στην ογκώδη δικογραφία.
Από την άλλη πλευρά, αντίθετος στο βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου φέρεται να είναι ο ένας εκ των δικαστών , και πιο συγκεκριμένα ο εισηγητή της υπόθεσης, Νίκος Σαλάτας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Σαλάτας εκτιμά ότι δεν στοιχειοθετείται η κατηγορία της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, αλλά αντίθετα εκτιμά ότι θα έπρεπε να απαγγελθεί στους κατηγορουμένους η κατηγορία της σύστασης και συμμορίας σε βαθμό κακουργήματος.
Το νομικό του επιχείρημα είναι ότι σύμφωνα με τη σύμβαση του Παλερμο για να στοιχειοθετηθούν τα περί εγκληματικής οργάνωσης, θα πρέπει να προκύπτει περιουσιακό όφελος.
Σημειώνεται ότι η σύσταση εγκληματικής οργάνωσης τιμωρείται με κάθειρξη από 10 έως 20 χρόνων, την ίδια στιγμή που η δεύτερη περίπτωση επισύρει ποινή κάθειρξης έως 12 έτη.
Ποιοί απαλλάσσονται
Οι Αθανάσιος Καρατζάς, Χρήστος Κυριτσόπουλος, Ανθή Μικελάτου, Μαργαρίτα Μικελάτου, Κωνσταντίνα Μπαξεβανάκη, Σάββας Σπυρίδης, Θεόδωρος Στέφα, Δήμος Φραγκάκης, Ιωάννης Φραγκούλης, Αλέξανδρος Χατζηπαυλίδης, Δημήτριος Μπίνος, Γεώργιος Μπολάνης και Δημήτριος Χρυσαφήτης, είναι οι 13 εμπλεκόμενοι που απαλλάσσονται από τις κατηγορίες περί εγκληματικής οργάνωσης.
Τέλος, όπως αναφέρεται στο διατακτικό του βουλευματός τους, οι δικαστές απορρίπτουν τις αιτήσεις και τις ενστάσεις των κατηγορουμένων, ενώ διατηρεί τα εντάλματα προσωρινής κράτησης για όσους βρίσκονται στη φυλακή και τους περιοριστικούς όρους για όσους είναι ελεύθεροι.

 http://tvxs.gr/news/ellada/se-diki-gia-egklimatiki-organosi-oloi-oi-boyleytes-tis-xrysis-aygis

ΔΙΩΚΟΜΕΝOSS Ο ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ 

ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΝΤΕΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΟΥ ΜΠΑΛΤΑΚΟΥ !!!

 

  ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
Ιωάννης ΒΡΥΖΑΣ
δικηγόρος - Δρ Νομικής - ΔΜΣ Ποινικού Δικαίου
Βασ. Ηρακλείου 37-39
τηλ. 2310-238435 κιν. 6977-813733
Ε-mail : vryzas-1@otenet.gr
546 24 Θεσσαλονίκη

 

ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΤΟΓΙΑΚΟΥ: http://www.xryshaygh.com/assets/images/preview/21487/ntogiako(1)__article.jpgΗ απομυθοποίηση της δήθεν σκληρής αντιμετώπισης της Χρυσής Αυγής


Τετ, 22/10/2014 - 20:14 --


Αρθρογράφος: Κώστας Παπαδάκης
ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΤΟΓΙΑΚΟΥ:Η ΑΠΟΜΥΘΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΘΕΝ ΣΚΛΗΡΗΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ (ΔΥΟ ΑΡΘΡΑ, «ΔΥΟ ΑΚΡΑ», ΔΥΟ ΜΕΤΡΑ, ΔΥΟ ΣΤΑΘΜΑ)
1. Η Χ.Α. ΕΧΘΡΟΣ Η ΥΠΗΡΕΤΗΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ;
Ένα χρόνο μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και την ανάδειξη όλων των εγκληματικών ενεργειών των μελών και στελεχών της Χρυσής Αυγής, από την πλευρά των τελευταίων καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια να ηρωοποιηθούν, πείθοντας την κοινή γνώμη ότι διώκονται για τα φρονήματά τους εξαιτίας της αντιπαλότητάς τους προς το κατεστημένο. Στην πεποίθηση αυτή έχουν, όπως πάντα όλα τα τελευταία χρόνια, απεριόριστη συμβολή από τα κυρίαρχα Μ.Μ.Ε., τα οποία πράγματι με κάθε αφορμή δημιουργούν και διαχέουν την εντύπωση στο κοινό ότι τα μέλη και στελέχη της Χρυσής Αυγής, ακόμα και οι βουλευτές της, αντιμετωπίζονται με το σκληρότερο δυνατό τρόπο, προφυλακίζονται, πράγμα που δείχνει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να τους συντρίψει πολιτικά.
Συμπληρωματικά προς την πεποίθηση αυτή λειτουργεί η μεθοδευμένη και συστηματική παρουσίασή τους από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ ως αντιμνημονιακών, η ταύτισή τους με το κίνημα των αγανακτισμένων και των πλατειών το 2011, έτσι ώστε συνδυαστικά η κοινή γνώμη να δέχεται το ερέθισμα ότι το καθεστώς εξαπολύει διώξεις εναντίον των πολιτικών του αντιπάλων και ότι η αντιμνημονιακή πάλη διεξήχθη από τη Χρυσή Αυγή.
Η αριστερά διστάζει και συχνά αποφεύγει να τοποθετηθεί. Ο δικαιολογημένος ιστορικά φόβος της να νομιμοποιήσει οποιαδήποτε πολιτική δίωξη την κάνει να πιστεύει ότι η Χ.Α. διώκεται πολιτικά και συχνά την οδηγεί σε επιχειρήματα υπεράσπισής της, αφήνοντας ελεύθερο το πεδίο της αστικής δικαιοσύνης αποκλειστικά για αυτήν και το σύστημα.
Η πραγματικότητα για την πολιτική συμπεριφορά της Χρυσής Αυγής και την αντιμετώπισή της από τις δυνάμεις καταστολής μέχρι τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, τα στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα δείχνουν το αντίθετο :
α) Ότι η Χρυσή Αυγή όχι μόνο δεν ήταν αντίπαλος του συστήματος, αλλά σε σειρά σημαντικών ζητημάτων στη Βουλή υπεράσπισε τις κυρίαρχες επιλογές του (ενδεικτικά : αρνητική ψήφος για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την Αγροτική Τράπεζα, εγκώμια για το συγκρότημα Λάτση, αντίδραση στη φορολόγηση εφοπλιστών, προσδιορισμός κόκκινων γραμμών απέναντι στην τρόικα μόνο για την εθνική άμυνα και τη δημόσια ασφάλεια, θετική ψήφος στην πώληση νησίδων σε ιδιώτες, ερωτήσεις υπέρ εφοπλιστών, προσπάθεια μείωσης ημερομισθίων στο Πέραμα κτλ.).
β) Αφετέρου είναι γνωστό ότι η εγκληματική δράση των ταγμάτων εφόδου της σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο μέχρι σήμερα γινόταν με την ανοχή, αν όχι και με τη συγκάλυψη, σημαντικών μερίδων της αστυνομίας και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα όχι μόνο τη ματαίωση ή την επιβράδυνση της ποινικής δίωξης των μελών της και την αποθράσυνσή τους, αλλά και την καταστολή και στοχοποίηση των θυμάτων και τελικά την αποτροπή τους να καταγγέλλουν όλες τις αξιόποινες πράξεις σε βάρος τους, που προφανώς είναι πολλαπλάσιες από αυτές που έχουν ανασυρθεί στην επιφάνεια.
Είδαμε συχνά τις Αστυνομικές Υπηρεσίες ακόμα και πρόσφατα να παρακολουθούν «τρομοκράτες» , να συλλαμβάνουν και να στοχοποιούν, να διαφημίζουν αμφίβολης αξιοπιστίας επιτυχίες για ματαίωση προετοιμαζόμενων μυστικών «τρομοκρατικών» χτυπημάτων. Δεν τις είδαμε ποτέ να δείχνουν τον ίδιο ζήλο για την πρόληψη φανερών και συλλογικών καθημερινών κάποτε εγκληματικών ενεργειών της Χ.Α., ακόμα και τώρα που απέκτησε τη στάμπα της εγκληματικής οργάνωσης.
2. ΣΚΛΗΡΗ ΔΙΩΞΗ Η ΥΠΟΠΤΕΣ ΠΑΡΑΛΕΙΨΕΙΣ ;
Εγινε ήδη γνωστή η πρόταση του Εισαγγελέα Εφετών της υπόθεσης Χ.Α. Ισίδωρου Ντογιάκου, που ακολούθησε την περάτωση της κύριας ανάκρισης για τις συνενωμένες δικογραφίες που αφορούν υποθέσεις αξιοποίνων πράξεων που αποδίδονται σε μέλη και στελέχη της Χρυσής Αυγής, η οποία διεξήχθη σε πρώτο στάδιο από διάφορους Ανακριτές των Πρωτοδικείων Αθηνών, μεταξύ των οποίων και Ανακριτές Διαφθοράς του ν. 4022/2011, και Πειραιώς, και σε δεύτερο στάδιο από τις ορισμένες επί τούτου από την ολομέλεια Εφετών Ειδικές Εφέτες Ανακρίτριες. Η εισαγγελική πρόταση θα κριθεί σε πρώτο και τελευταίο βαθμό από του Συμβούλιο Εφετών Αθηνών (άρθρο Κ.Ποιν.Δ. 29), το οποίο τις ερχόμενες εβδομάδες θα αποφασίσει αμετάκλητα ποιους κατηγορούμενους θα παραπέμψει, με ποιες κατηγορίες και για ποια αδικήματα.
Ήδη από τα μεγάλα κανάλια η πρόταση Ντογιάκου προβλήθηκε ως καταπέλτης εναντίον των μελών της Χρυσής Αυγής, ότι εξαντλεί κάθε όριο αυστηρότητας, ότι παραπέμπει τους πάντες για τα πάντα κτλ. Και φαίνεται ότι πείσθηκαν όλοι πως έτσι είναι.
Από την επισκόπηση όμως σε μία πρώτη εκτίμηση της εισαγγελικής πρότασης (κυκλοφορεί στο πλήρες της κείμενο το διαδίκτυο) προκύπτουν τα ακόλουθα :
    1. Παραπέμπονται, πράγματι 67 εκ των προς παραπομπή κατηγορουμένων, 79 συνολικά τον αριθμό, σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Κ. 187, είτε για συγκρότηση ή ένταξη, είτε για διεύθυνση (όσον αφορά τους βουλευτές) εγκληματικής οργάνωσης.
    2. Με την παραπάνω κατηγορία του άρθρου 187 Π.Κ. αποκλειστικά και μόνο παραπέμπονται, επί συνόλου 79, οι 22 κατηγορούμενοι.
    3. Αποδίδονται σε 57 κατηγορούμενους (79 – 22) επιπλέον, κατά περίπτωση, κατηγορίες κακουργηματικές (ανθρωποκτονία από πρόθεση τετελεσμένη, σε απόπειρα, απλή ή άμεση συνέργεια), ορισμένες ακόμα κακουργηματικές πράξεις (διακεκριμένη οπλοκατοχή, εκβίαση κατ’ επάγγελμα, εμπρησμός από πρόθεση, διατάραξη κοινής ειρήνης σε κακουργηματικό βαθμό) και σε αρκετές άλλες περιπτώσεις μικρότερης σημασίας πλημμελήματα (απρόκλητη σωματική βλάβη, διατάραξη οικιακής ειρήνης, διακεκριμένη φθορά ξένης περιουσίας, οπλοκατοχή απλή, παράνομη οπλοφορία, παράνομη οπλοχρησία, παράβαση νόμου περί εκρηκτικών, παράβαση ρατσιστικού νόμου, υπεξαίρεση μνημείων, ψευδορκία μάρτυρα, κακόβουλη βλασφημία, έως και προμήθεια – κατοχή ναρκωτικών για ιδία χρήση).
    4. Από τους βουλευτές, σε έξι αποδίδονται επιπλέον αδικήματα. Ολοι οι υπόλοιποι παραπέμπονται μόνο με το Π.Κ. 187 (ένταξη και διεύθυνση).
Η πρόταση παραπομπής της συντριπτικής πλειοψηφίας των κατηγορουμένων με βάση τις διατάξεις του Π.Κ. 187 δικαιολογεί και την εντονότατη ανησυχία και διαμαρτυρία του αντιφασιστικού κινήματος όταν, στα μέσα Αυγούστου 2014, δημοσιοποιήθηκε με τη γνωστή μέθοδο της «επιλεκτικής διαρροής» η είδηση ότι η νομοπαρασκευαστική επιτροπή του Υπουργείου Δικαιοσύνης σχετικά με την αναμόρφωση του Ποινικού Κώδικα, μετά από χρόνια, ανακοίνωσε ότι αποφασίζει την τροποποίηση του άρθρου 187 Π.Κ. έτσι ώστε στα απαιτούμενα στοιχεία για τη συγκρότηση του αδικήματος της εγκληματικής οργάνωσης να προστίθεται και το οικονομικό όφελος.
Αν η είδηση αυτή είχε περάσει απαρατήρητη και η τροποποίηση είχε νομοθετηθεί, σήμερα οι 22 από τους 79 κατηγορουμένους, μεταξύ των οποίων και οι περισσότεροι των βουλευτών, χωρίς δεύτερη συζήτηση θα είχαν αφεθεί ελεύθεροι και θα είχαν απαλλαγεί από κάθε κατηγορία δεδομένου ότι, όπως είναι γνωστό, εάν από την τέλεση της πράξης μέχρι την εκδίκασή της ισχύσουν διαφορετικοί νόμοι, εφαρμόζεται ο ηπιότερος για τον κατηγορούμενο (Π.Κ. 2).

Όμως η εξαντλητική εμμονή του Εισαγγελέα Εφετών στην εφαρμογή της διάταξης Π.Κ. 187 όχι μόνο δεν καταδεικνύει εξάντληση σκληρότητας ενάντια στις αξιόποινες πράξεις της (πραγματικά και απόλυτα τεκμηριωμένα) εγκληματικής οργάνωσης, σύμφωνα με την εισαγγελική επεξεργασία του αποδεικτικού υλικού, Χρυσής Αυγής, αλλά αποκαλύπτει τις πολύ σημαντικότερες παραλείψεις.
Μία από τις κυριότερες είναι η πλήρης απουσία του Π.Κ. 187Α από τα κατηγορητήρια, τις διώξεις και την πρόταση
3. ΔΥΟ ΑΡΘΡΑ……., : ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ Π.Κ. 187 ΚΑΙ ΤΙ ΤΟ ΠΚ 187Α
Για να κρίνουμε λοιπόν την εισαγγελική πρόταση, οφείλουμε να θυμίσουμε τι προβλέπει το άρθρο 187 Π.Κ. που εφαρμόζεται από την εισαγγελική πρόταση και τι προβλέπει το άρθρο 187Α ΠΚ, που δεν εφαρμόζεται από την εισαγγελική πρόταση.Πριν τα παραθέσουμε να θυμίσουμε επίσης ότι το άρθρο 187Α Π.Κ. έχει θεσπισθεί με το ν. 3251/2004 (τρομονόμος ν. 2), ενώ το άρθρο Π.Κ. 187 με το ν. 2928/2001 (τρομονόμος ν. 1). Τροποποιήθηκαν και τα δύο στη συνέχεια με τον ν. 3875/2010 κ.α.
Ανέκαθεν η προοδευτική νομική διανόηση και το σύνολο του κόσμου της αριστεράς και των κινημάτων ήταν αντίθετοι στη θέσπιση και εφαρμογή τους και τόνοι μελάνης έχουν γραφτεί για την αντισυνταγματικότητά τους. Η εξουσία όμως, τόσο η κυβερνητική - νομοθετική, όσο και η δικαστική είχαν άλλη γνώμη. Κανένα δικαστήριο δεν δέχθηκε ένσταση αντισυνταγματικότητας οποιασδήποτε ρύθμισης των Π.Κ. 187 και 187Α και εφαρμόζονται έκτοτε κατά κόρον και εξαντλητικά, το πρώτο αρχικά σε πολιτικές δίκες και στη συνέχεια διάχυτα στο «κοινό ποινικό δίκαιο» και το δεύτερο στις δίκες για οργανώσεις ένοπλης πάλης.
Η αμετάβλητη αντίθεσή μας όμως στους τρομονόμους δεν θα μας κάνει να κλείσουμε τα μάτια στον τρόπο που η εξουσία χρησιμοποιεί αυτές τις διατάξεις, ιδίως τώρα που έρχεται η ώρα να δοκιμασθούν σε πρόσωπα εκτός του αριστερού και αντιεξουσιαστικού χώρου, όπως μέχρι σήμερα. Όχι διότι διακατεχόμαστε από όψιμη κατασταλτική μανία ή την πεποίθηση ότι η άσκηση ποινικής δικαστικής εξουσίας συνιστά πάντα «απονομή δικαιοσύνης». Αλλά γιατί έτσι θα δοθεί η ευκαιρία να δούμε τι συμβαίνει και να εκτιμηθεί στις πραγματικές της διαστάσεις η δίωξη νομικά και πολιτικά
Άρθρο 187 Π.Κ. – Εγκληματική οργάνωση:
«1. Με κάθειρξη μέχρι δέκα ετών (συνεπώς 5 - 10 χρόνια) τιμωρείται όποιος συγκροτεί ή εντάσσεται ως μέλος σε δομημένη και με διαρκή δράση ομάδα από τρία ή περισσότερα πρόσωπα (οργάνωση) που επιδιώκει τη διάπραξη περισσότερων κακουργημάτων που προβλέπονται στα άρθρα 207 (Παραχάραξη), 208 (Κυκλοφορία παραχαραγμένων νομισμάτων), 216 (Πλαστογραφία), 218 (Πλαστογραφία και κατάχρηση ενσήμων), 242 (ψευδής βεβαίωση, νόθευση), 264 (Εμπρησμός), 265 (Εμπρησμός σε δάση), 268 (πλημμύρα), 270 (έκρηξη), 272 (Παραβάσεις σχετικές με τις εκρηκτικές ύλες), 277 (πρόκληση ναυαγίου), 279 (δηλητηρίαση πηγών και τροφίμων), 291 (διατάραξη της ασφάλειας σιδηροδρόμων, πλοίων και αεροσκαφών), 299 (ανθρωποκτονία με πρόθεση), 310 (Βαριά σωματική βλάβη, 322 (Αρπαγή), 322Α και 322Β (αναγκαστική εξαφάνιση προσώπου), 323 (εμπόριο δούλων), 323Α (εμπορία ανθρώπων), 324 (Αρπαγή ανηλίκων), 327 (ακούσια απαγωγή), 336 (Βιασμός), 338 (Κατάχρηση σε ασέλγεια), 339 (αποπλάνηση παιδιών), 348 Α (πορνογραφία ανηλίκων), 351 (Σωματεμπορία), 351Α (ασέλγεια με ανήλικο έναντι αμοιβής), 374 (Διακεκριμένες περιπτώσεις Κλοπής), 375 (Υπεξαίρεση), 380 (Ληστεία), 385 (Εκβίαση), 386 (Απάτη), 386Α (Απάτη με υπολογιστή), 404 (Τοκογλυφία), στο τελευταίο εδάφιο της παραγράφου 5 του άρθρου 87 και στο άρθρο 88 του ν. 3386/2005 (ΦΕΚ 212 Α`), όταν οι πράξεις αυτές (διευκόλυνση της παράνομης εισόδου ή εξόδου ή της παράνομης μεταφοράς υπηκόων τρίτων χωρών) τελούνται από κερδοσκοπία, όπως επίσης περισσότερων κακουργημάτων που προβλέπονται στη νομοθεσία περί ναρκωτικών, όπλων, εκρηκτικών υλών και προστασίας από υλικά που εκπέμπουν επιβλαβείς για τον άνθρωπο ακτινοβολίες, καθώς και περισσότερων κακουργημάτων που προβλέπονται και τιμωρούνται από τη νομοθεσία για την Προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, καθώς και τη νομοθεσία περί προστασίας του περιβάλλοντος, καθώς και περισσότερων εγκλημάτων που προβλέπονται και τιμωρούνται από τη διάταξη του άρθρου 41 ΣΤ του ν. 2725/1999, όπως ισχύει, όπως επίσης και περισσοτέρων εγκλημάτων που προβλέπονται και τιμωρούνται στο άρθρο 1280 του ν. 2725/ 1999. Για τα εγκλήματα του άρθρου αυτού η ιδιότητα του ιατρού, προπονητή ή φυσιοθεραπευτή αποτελεί επιβαρυντική περίπτωση. Με την ίδια ποινή τιμωρείται ο υπαίτιος της πράξεως του πρώτου εδαφίου, αν η εγκληματική οργάνωση επιδιώκει την τέλεση περισσότερων αξιόποινων πράξεων σχετικά με την αποφυγή καταβολής νόμιμου φόρου, τέλους, δασμού ή άλλης επιβαρύνσεως κατά την αγορά, πώληση, παραλαβή, παράδοση, μεταφορά, διαμετακόμιση, εμπορία, κατοχή, αποθήκευση, εισαγωγή ή εξαγωγή εμπορεύματος ή και προϊόντος απομίμησης, παραποίησης ή πειρατείας.
2. Όποιος παρέχει ουσιώδεις πληροφορίες ή υλικά μέσα, με σκοπό να διευκολύνει ή να υποβοηθήσει οργάνωση της προηγούμενης παραγράφου για τη διάπραξη των επιδιωκόμενων από αυτή κακουργημάτων, τιμωρείται με Κάθειρξη μέχρι δέκα ετών.
3. Όποιος διευθύνει την οργάνωση της πρώτης παραγράφου τιμωρείται με κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών (άρα μέχρι 20). Με την ίδια ποινή τιμωρείται το μέλος της οργάνωσης αν κατά τον χρόνο τέλεσης του εγκλήματος του δευτέρου εδαφίου της πρώτης παραγράφου ήταν δημόσιος υπάλληλος ή υπάλληλος υπό την έννοια του άρθρου 263α.
4. Όποιος με απειλή ή χρήση βίας κατά δικαστικών λειτουργών, ενόρκων, ανακριτικών ή δικαστικών υπαλλήλων, μαρτύρων, πραγματογνωμόνων και διερμηνέων ή με δωροδοκία των ίδιων προσώπων ματαιώνει την αποκάλυψη ή τη δίωξη ή την τιμωρία του εγκλήματος της συγκρότησης ή ένταξης σε εγκληματική οργάνωση της παραγράφου 1 τιμωρείται με Κάθειρξη μέχρι δέκα (10) έτη και με χρηματική ποινή από εκατό χιλιάδες (100.000) μέχρι πεντακόσιες χιλιάδες (500.000) ευρώ. Όποιος στις παραπάνω περιπτώσεις ματαιώνει την αποκάλυψη ή τη δίωξη ή την τιμωρία όχι μόνο του εγκλήματος της συγκρότησης ή ένταξης σε εγκληματική οργάνωση της παραγράφου 1, αλλά και άλλου εγκλήματος, από εκείνα που απαριθμούνται στην ίδια παράγραφο, τιμωρείται με Κάθειρξη και χρηματική ποινή από εκατό χιλιάδες (100.000) ευρώ μέχρι ένα εκατομμύριο (1.000.000) ευρώ.
5. Όποιος, εκτός από τις περιπτώσεις της παραγράφου 1, ενώνεται με άλλον για να διαπράξει κακούργημα (συμμορία), τιμωρείται με Φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών. Με Φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών τιμωρείται ο υπαίτιος, αν η κατά το προηγούμενο εδάφιο ένωση έγινε για τη διάπραξη πλημμελήματος το οποίο τιμωρείται με Φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους και με το οποίο επιδιώκεται οικονομικό ή άλλο υλικό όφελος ή η προσβολή της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας ή της γενετήσιας ελευθερίας.
6. Η κατασκευή, προμήθεια ή κατοχή όπλων, εκρηκτικών υλών και χημικών ή βιολογικών υλικών ή υλικών που εκπέμπουν επιβλαβείς για τον άνθρωπο ακτινοβολίες προς εξυπηρέτηση των σκοπών της οργάνωσης της παραγράφου 1 ή της συμμορίας της παραγράφου 3 ή η επιδίωξη οικονομικού ή άλλου υλικού οφέλους των μελών τους συνιστούν επιβαρυντικές περιστάσεις. Η μη τέλεση οποιουδήποτε από τα επιδιωκόμενα εγκλήματα των παραγράφων 1 και 3 συνιστά ελαφρυντική περίσταση. Η απλή ψυχική συνέργεια στα εγκλήματα της συγκρότησης ή συμμετοχής κατά την παράγραφο 1 ή της συμμορίας κατά την παράγραφο 3 δεν τιμωρείται, εφόσον τα μέλη της οργάνωσης ή συμμορίας δεν επιδιώκουν οικονομικό ή άλλο υλικό όφελος. (Αυτή είναι η ρύθμιση που πήγαν να διευρύνουν ώστε να καταλάβει το σύνολο του άρθρου 187 Π.Κ. – δεν υπάρχει στο Π.Κ. 187 Α) Επιβαρυντική περίσταση συνιστά επίσης η τέλεση της πράξεως του τελευταίου εδαφίου της πρώτης παραγράφου με υλικό αντικείμενο το αργό πετρέλαιο ή άλλο πετρελαιοειδές ή ενεργειακό προϊόν.
7. Οι διατάξεις του παρόντος άρθρου εφαρμόζονται και όταν οι προβλεπόμενες σε αυτό αξιόποινες πράξεις τελέσθηκαν στην αλλοδαπή από ημεδαπό ή στρέφονταν κατά Έλληνα πολίτη ή κατά νομικού προσώπου που εδρεύει στην ημεδαπή ή κατά του Ελληνικού κράτους, ακόμη και αν αυτές δεν είναι αξιόποινες κατά τους νόμους της χώρας στην οποία τελέσθηκαν».
Άρθρο 187Α ΠΚ – Τρομοκρατικές πράξεις:
«1. Όποιος τελεί ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω εγκλήματα :
    α`) Ανθρωποκτονία με πρόθεση (άρθρο 299),
    β`) Βαριά σωματική βλάβη (άρθρο 310),
    γ`) Θανατηφόρα βλάβη (άρθρο 311),
    δ`) Αρπαγή (άρθρο 322),
    ε`) Αρπαγή ανηλίκων (άρθρο 324),
    στ`) διακεκριμένη Φθορά ξένης ιδιοκτησίας (άρθρο 382 παρ. 2),
    ζ`) εμπρησμό (άρθρο 264),
    η`) εμπρησμό σε δάση (άρθρο 265),
    θ`) πλημμύρα (άρθρο 268),
    ι`) έκρηξη (άρθρο 270),
    ια`) Παραβάσεις σχετικές με τις εκρηκτικές ύλες (άρθρο 272),
    ιβ`) κοινώς επικίνδυνη βλάβη (άρθρο 273),
    ιγ`) άρση ασφαλιστικών εγκαταστάσεων (άρθρο 275),
    ιδ`) πρόκληση ναυαγίου (άρθρο 277),
    ιε`) δηλητηρίαση πηγών και τροφίμων (άρθρο 279),
    ιστ`) Νοθεία τροφίμων (άρθρο 281 παρ. 1),
    ιζ`) διατάραξη της ασφάλειας των συγκοινωνιών (άρθρο 290),
    ιη`) διατάραξη της ασφάλειας σιδηροδρόμων, πλοίων και αεροσκαφών (άρθρο  291),
    ιθ`) τα προβλεπόμενα στην παράγραφο 1 του άρθρου 8 του Ν.Δ. 181/1974 "Περί προστασίας εξιοντιζουσών ακτινοβολιών" (ΦΕΚ 347 Α`),
    κ`) τα προβλεπόμενα στα άρθρα 161, 162, 163, 164, 165, 168, 169, 170, 173, 174, 178, 179, 180, 181, 182, 183, 184 και 186 του Κώδικα Αεροπορικού Δικαίου που κυρώθηκε με το Ν. 1815/1988 (ΦΕΚ 250 Α`),
    κα`) τα προβλεπόμενα στις παραγράφους 1 και 2 του άρθρου 15 και στις παραγράφους 1 και 3 του άρθρου 17 Ν. 2168/1993 "Ρύθμιση θεμάτων που αφορούν όπλα, πυρομαχικά, εκρηκτικές ύλες, εκρηκτικούς μηχανισμούς και άλλες διατάξεις" (ΦΕΚ 147 Α`),
    κβ`) τα προβλεπόμενα στις παραγράφους 2 και 3 του άρθρου 4 του Ν. 2991/2002 "Εφαρμογή Σύμβασης απαγόρευσης χρήσης κ.λπ. χημικών όπλων" (ΦΕΚ 35 Α`),
    με τρόπο
    ή σε έκταση
    ή υπό συνθήκες
    που είναι δυνατό να βλάψουν σοβαρά
    μια χώρα
    ή έναν διεθνή οργανισμό
    και με σκοπό
    να εκφοβίσει σοβαρά έναν πληθυσμό
    ή να εξαναγκάσει παρανόμως
    δημόσια αρχή ή διεθνή οργανισμό
    να εκτελέσει οποιαδήποτε πράξη
    ή να απόσχει από αυτήν
    ή να βλάψει σοβαρά ή να καταστρέψει
    τις θεμελιώδεις συνταγματικές, πολιτικές, οικονομικές δομές μιας χώρας
    ή ενός διεθνούς οργανισμού
τιμωρείται :
ί) Με ισόβια Κάθειρξη αν η προβλεπόμενη ποινή για ένα από τα εγκλήματα του καταλόγου που περιλαμβάνονται στα στοιχεία α` έως κβ` είναι ισόβια Κάθειρξη. Στην περίπτωση αυτή η πράξη παραγράφεται μετά από τριάντα χρόνια. Αν επιβληθεί η ποινή της ισόβιας Κάθειρξης εφαρμόζονται οι διατάξεις των άρθρων 105 μέχρι 110, εφόσον ο καταδικασθείς έχει εκτίσει ποινή είκοσι πέντε ετών.
ίί) Με Κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών (άρα 10 έως 20 χρόνια) αν η προβλεπόμενη ποινή για ένα από τα εγκλήματα του καταλόγου που περιλαμβάνονται στα στοιχεία α` έως κβ` είναι πρόσκαιρη ποινή καθείρξεως
(δηλαδή 5 έως 20 χρόνια, συνεπώς το ελάχιστο όριο ποινής στα αδικήματα αυτά διπλασιάζεται από τα 5 χρόνια στα 10).
iii) Με Φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών (δηλαδή 3 έως 5 χρόνια) αν η προβλεπόμενη ποινή για ένα από τα εγκλήματα του καταλόγου που περιλαμβάνονται στα στοιχεία α` έως κβ` είναι ποινή Φυλάκισης (δηλαδή από 10 μέρες έως πέντε χρόνια). Αν η τρομοκρατική πράξη είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο περισσότερων ανθρώπων εφαρμόζεται η διάταξη του άρθρου 94 παράγραφος 1 .
2. Οι διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου δεν εφαρμόζονται αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις των άρθρων 134 έως 137.
3. Όποιος απειλεί σοβαρά με την τέλεση του κατά την παράγραφο 1 εγκλήματος και έτσι προκαλεί τρόμο τιμωρείται με Φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών (δεν υπάρχει στο Π.Κ. 187). Η απόπειρα του εγκλήματος αυτού δεν είναι αξιόποινη.
4. Με κάθειρξη μέχρι δέκα ετών τιμωρείται όποιος συγκροτεί ή εντάσσεται ως μέλος σε δομημένη και με διαρκή δράση ομάδα από τρία ή περισσότερα πρόσωπα που δρουν από κοινού και επιδιώκουν την τέλεση του εγκλήματος της παραγράφου 1 (τρομοκρατική οργάνωση).
Με ποινή μειωμένη (άρθρο 83) τιμωρείται η πράξη του προηγούμενου εδαφίου, όταν η τρομοκρατική οργάνωση έχει συσταθεί για την τέλεση των πλημμελημάτων της παραγράφου 1.
Η κατασκευή, προμήθεια ή κατοχή όπλων, εκρηκτικών υλών και χημικών ή βιολογικών υλικών ή υλικών που εκπέμπουν επιβλαβείς για τον άνθρωπο ακτινοβολίες προς εξυπηρέτηση των σκοπών της τρομοκρατικής οργάνωσης συνιστά επιβαρυντική περίσταση. Η μη τέλεση από την τρομοκρατική οργάνωση οποιουδήποτε από τα εγκλήματα του καταλόγου που περιλαμβάνονται στα στοιχεία α` έως κβ` της παραγράφου 1 συνιστά ελαφρυντική περίσταση.
5. Όποιος διευθύνει την κατά το πρώτο εδάφιο της προηγούμενης παραγράφου τρομοκρατική οργάνωση τιμωρείται με Κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών. Με την ποινή του προηγούμενου εδαφίου μειωμένη (άρθρο 83) τιμωρείται όποιος διευθύνει την κατά το δεύτερο εδάφιο της προηγούμενης παραγράφου τρομοκρατική οργάνωση.
6. Όποιος παρέχει κάθε είδους περιουσιακά στοιχεία, υλικά ή άυλα, κινητά ή ακίνητα ή κάθε είδους χρηματοοικονομικά μέσα, ανεξάρτητα από τον τρόπο κτήσης τους, σε τρομοκρατική οργάνωση ή σε μεμονωμένο τρομοκράτη ή για τη συγκρότηση τρομοκρατικής οργάνωσης ή για να καταστεί κάποιος τρομοκράτης ή τα εισπράττει, συλλέγει ή διαχειρίζεται χάριν των ανωτέρω, ανεξάρτητα από τη διάπραξη οποιουδήποτε εγκλήματος από τα αναφερόμενα στην παράγραφο 1, τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι δέκα ετών. Με την ίδια ποινή τιμωρείται και όποιος, εν γνώσει της μελλοντικής αξιοποίησης τους, παρέχει ουσιώδεις πληροφορίες για να διευκολύνει ή να υποβοηθήσει την τέλεση από τρομοκρατική οργάνωση ή από μεμονωμένο τρομοκράτη οποιουδήποτε από τα κακουργήματα της παραγράφου 1.
7. Όποιος διαπράττει διακεκριμένη κλοπή (άρθρο 374), ληστεία (παράγραφοι 1 και 3 του άρθρου 380), πλαστογραφία (άρθρο 216) που αφορά δημόσιο έγγραφο ή εκβίαση (άρθρο 385) με σκοπό την τέλεση του εγκλήματος της παραγράφου 1 τιμωρείται με κάθειρξη, εκτός αν η εκβίαση τιμωρείται με μεγαλύτερη ποινή. Αν η πράξη που τελέσθηκε είναι πλημμέλημα, επιβάλλεται ποινή φυλάκισης τουλάχιστον τριών ετών.
8. Η παράγραφος 4 του άρθρου 187 ισχύει και για τα εγκλήματα των προηγούμενων παραγράφων».
Όπως προκύπτει από την σύγκριση των δύο αυτών διατάξεων, η έννοια της τρομοκρατικής οργάνωσης (ΠΚ 187Α παρ. 4) είναι στενότερη από την έννοια της εγκληματικής οργάνωσης, δεδομένου ότι για τη συγκρότησή της προϋποτίθεται συγκεκριμένο πολιτικό κίνητρο, αυτό το οποίο ο νομοθέτης ονόμασε «τρομοκρατικό κίνητρο».
Οι ποινές που προβλέπει το άρθρο 187 Α είναι ψηλότερες έως και διπλάσιες για κάθε αδίκημα που τιμωρείται με αυτό και σε μερικές περιπτώσεις εκείνων του Π.Κ. 187, ενώ το πεδίο διεύρυνσης των προσώπων ως δραστών αξιόποινων πράξεων (συνεργών κλπ) πολύ μεγαλύτερο.
Όσον αφορά το αδίκημα της ένταξης και συγκρότησης σε τρομοκρατική οργάνωση, καθώς και της διεύθυνσης αυτής, οι προβλεπόμενες κυρώσεις είναι ακριβώς οι ίδιες με αυτές που ισχύουν για συγκρότηση, ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.
Όσον αφορά όμως την τέλεση αξιόποινων πράξεων από πρόσωπα τα οποία είναι ενταγμένα σε τρομοκρατική οργάνωση και αποσκοπούν σε όσα η τρομοκρατική οργάνωση αυτή επιδιώκει, για κάθε τελούμενη πράξη, όταν η δίωξη γίνεται με το άρθρο 187Α Π.Κ., τα ελάχιστα όρια απειλούμενων ποινών αυξάνονται σε πολύ μεγάλο βαθμό, όπως προκύπτει από την παραπάνω διάταξη αυτή.
Έτσι λοιπόν, ο δράστης διαφόρων κακουργημάτων που τιμωρούνται με πρόσκαιρη κάθειρξη, π.χ. διακεκριμένη οπλοκατοχή, εκβίαση κατ’ επάγγελμα, εμπρησμός από πρόθεση με κίνδυνο κατά ανθρώπων κτλ., εφόσον οι πράξεις του αυτές τελούνται στα πλαίσια τρομοκρατικής οργάνωσης απειλείται με ελάχιστο όριο ποινής κάθειρξης όχι 5 χρόνια, αλλά 10 χρόνια, σε αντίθεση με το δράστη των ίδιων πράξεων, εφόσον αυτός κρίνεται ότι ανήκει σε απλή εγκληματική οργάνωση ενώ, όπως προκύπτει από τη διάταξη που ήδη παρατέθηκε, συνέπειες υπάρχουν και στην επιμήκυνση του χρόνου παραγραφής.
Εκ των πραγμάτων τίθεται το ερώτημα γιατί εφαρμόζεται μόνο η διάταξη του Π.Κ. 187 και όχι εκείνη του Π.Κ. 187Α ;
4)…….ΔΥΟ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΔΥΟ ΣΤΑΘΜΑ
Είναι απορίας άξιο τι είναι εκείνο το οποίο εμποδίζει τον Εισαγγελέα, αλλά και όλους όσους ενέχονται μέχρι στιγμής στην άσκηση του ανακριτικού έργου, να διενεργήσουν συμπληρωματική δίωξη για το άρθρο 187Α ΠΚ και να χαρακτηρίσουν ως όχι απλά εγκληματική, αλλά τρομοκρατική τη δράση των ναζιστών και ρατσιστών της Χρυσής Αυγής, όταν από πληθώρα επιχειρημάτων που απαντώνται στην εισαγγελική πρόταση, προερχόμενα από τεκμηριωμένη επεξεργασία του αποδεικτικού υλικού, προκύπτει :
    α) Η πλήρης ταύτιση ανάμεσα στο υποτιθέμενο νόμιμο πολιτικό κόμμα και την εγκληματική οργάνωση η οποία προϋπάρχει, η οποία συγκροτήθηκε από τον αρχηγό της Χ.Α. και έχει την ιεραρχική διάρθρωση που περιγράφεται στην εισαγγελική πρόταση. Η εγκληματική δράση δεν αποτελεί μία παρέκκλιση ενός υποσυνόλου του «κόμματος», αλλά την βασική μορφή της ύπαρξης και των σκοπών του.
    β) Ότι οι καθοδηγητές τους, όπως επί λέξει αξιολογεί η πρόταση, είναι : ……κήρυκες του μίσους και εμπρηστές της πολιτικής και κοινωνικής ομαλότητας, υποβίβασαν τεχνηέντως ορισμένες κατηγορίες ατόμων σε «υπανθρώπους» και γενικότερα σε κατώτερα ανθρώπινα όντα. Με τον τρόπο αυτό σκόπευαν και, εν πολλοίς, πράγματι πέτυχαν οι δράστες των εγκληματικών πράξεων που έχουν διερευνηθεί και καταγραφεί να είναι πλήρως αποδεσμευμένοι ηθικά, χωρίς κανένα φραγμό, απολύτως ελεγχόμενοι από το κόμμα και τα ιδεολογικά όργανά του και έτσι, χωρίς καμία απολύτως περίσκεψη, να διαπράξουν εξαιρετικά σοβαρές αξιόποινες πράξεις σε βάρος των στοχοποιημένων ατόμων ή και ομάδων ατόμων, τα οποία οι ίδιοι οι δράστες δεν γνώριζαν σχεδόν καθόλου και ουδεμία προσωπική διαφορά είχαν μαζί τους. Και τούτο επειδή για αυτούς κανένα έννομο αγαθό των θυμάτων τους (ακόμη και η σωματική ακεραιότητά τους ή και η ζωή τους) είχε την οποιαδήποτε αξία, αφού ήταν αντίθετης με αυτούς πολιτικής και κοινωνικής κοσμοθεωρίας. Αντίθετα, μετά από κάθε μία αξιόποινη πράξη που τελούσαν, θεωρούσαν ότι προσέφεραν εξαιρετική υπηρεσία στην Πατρίδα και στο κόμμα τους, ότι επετύγχαναν «νίκη» στη μάχη του «εθνικιστικού κινήματος». Έτσι, πιθανότατα, ήταν γι’ αυτούς η πρώτη φορά που πίστεψαν ότι ήταν, δήθεν, σημαντικά άτομα και, δια της συνολικής παράνομης και εγκληματικής δραστηριότητάς του, υπολογίσιμοι. Γενικά, οι δράστες των εγκλημάτων εξ ονόματος και για λογαριασμό του κόμματος και της πολιτικής τους ιδεολογίας, λειτούργησαν ως μέλη του συνόλου μιας ομάδας, η δε ατομική τους κρίση και συμπεριφορά είτε επηρεαζόταν σοβαρά, είτε ήταν πλήρως ενταγμένη στη δυναμική, στο «πνεύμα» και στην εγκληματική λογική της ομάδας αυτής. Σε ομάδες αυτού του είδους και εγκληματικού χαρακτήρα, όπως προεκτίθεται, τυχόν αμφιβολίες των μελών της σχετικά με τη νομιμότητα των πράξεων που καλούνται να εκτελέσουν είναι ανεπίτρεπτες και μη ανεκτές, ο δε «ηθικός κώδικας» ή το «σύστημα αξιών» της ομάδας γίνεται «ηθικός κώδικας» ή «σύστημα αξιών» κάθε μέλους ξεχωριστά….
1. Πώς όμως είναι δυνατόν οι παραδοχές αυτές να μην οδηγούν στη διαπίστωση ότι οι σκοποί και δυνατότητες της παραπάνω εγκληματικής οργάνωσης ήταν να δράσει ως τέτοια και να τελέσει τις εγκληματικές πράξεις που της αποδίδονται :
«με τρόπο ή σε έκταση ή υπό συνθήκες που είναι δυνατό να βλάψουν σοβαρά μια χώρα ή έναν διεθνή οργανισμό και με σκοπό να εκφοβίσει σοβαρά έναν πληθυσμό ή να εξαναγκάσει παρανόμως δημόσια αρχή ή διεθνή οργανισμό να εκτελέσει οποιαδήποτε πράξη ή να απόσχει από αυτήν ή να βλάψει σοβαρά ή να καταστρέψει τις θεμελιώδεις συνταγματικές, πολιτικές, οικονομικές δομές μιας χώρας ή ενός διεθνούς οργανισμού»,
ώστε η Χ.Α. να χαρακτηριστεί ως τρομοκρατική οργάνωση;
Υπήρξε μετανάστης (και όχι μόνο) στην Ελλάδα που να μην τρέμει τα τελευταία χρόνια στο άκουσμα της Χρυσής Αυγής ;
Τι υπήρξε ικανότερο να προκαλέσει εκφοβισμό σε ολόκληρο πληθυσμό και απειλή βλάβης στη μεταπολιτευτική Ελλάδα από τους ναζιστές της Χρυσής Αυγής, που άλλωστε δεν έκρυψαν ποτέ τις προθέσεις τους ;
Μήπως οι κατηγορούμενοι για υποθέσεις (ορισμένοι και με την σύμπραξη μίας εκ των δύο Ανακριτριών της Χ.Α. πριν λίγα χρόνια) όπως «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» και άλλες, που σαπίζουν στις φυλακές με εξοντωτικές ποινές και με εξάντληση του Π.Κ. 187Α για ελεγχόμενες εκρήξεις χαμηλής ισχύος ;
Μήπως οι Κούρδοι και Τούρκοι αριστεροί πολιτικοί κρατούμενοι που διώκονται συστηματικά πιά στην Ελλάδα, φυλακίζονται και απειλούνται με έκδοση στα λευκά κελλιά επειδή αγωνίζονται μέσα από τα κόμματά τους που το Τούρκικο καθεστώς έχει από χρόνια θέσει εκτός νόμου ;
Η μήπως οι χιλιάδες απεργοί, διαδηλωτές, νεολαίοι που σέρνονται καθημερινά στα κρατητήρια και στα δικαστήρια με μικρά και μεγάλα αδικήματα, με την αστυνομία να ψεκάζει και τα Μ.Μ.Ε. να συκοφαντούν ;
Ακόμα λοιπόν και κάτω από συνθήκες ακραίας, μακρόχρονης και συλλογικής εγκληματικής συμπεριφοράς, όπως αυτή των Ταγμάτων Εφόδου της Χρυσής Αυγής που περιγράφει στην πρότασή του ο Εισαγγελέας, δεν είναι ικανές να τον οδηγήσουν να της προσδώσει το χαρακτηρισμό της τρομοκρατικής οργάνωσης.
2. Πως επίσης είναι δυνατόν η εισαγγελική πρόταση, η οποία εκλαμβάνει τον αρχηγό της Χρυσής Αυγής ως «καθοδηγητή με μεταφυσικό περιεχόμενο, άνθρωπο δέκτη της ακράδαντης πίστης των μελών και στελεχών, η οποία έχει προσωπολατρικό χαρακτήρα και δεσμεύει τα μέλη της σε όρκο υποταγής προς αυτόν μέχρι θανάτου», καθώς και η εκτίμηση ότι δεν υπήρχε τίποτα το οποίο να γινόταν από τα μέλη της Χρυσής Αυγής χωρίς τη γνώση και έγκρισή του, να μην του αποδίδει ηθική αυτουργία σε οποιαδήποτε εγκληματική πράξη από αυτές για τις οποίες γίνεται η παραπομπή, τόσο στον ίδιο όσο και στους βουλευτές, πρόσωπα τα οποία επίσης αξιολογούνται από το εισαγγελικό πόρισμα με αυξημένη εξουσία και απόλυτη δικαιοδοσία στις εκλογικές τους περιφέρειες (ως «Περιφερειάρχες», αμέσως επόμενη κατώτερη ιεραρχική βαθμίδα μετά τον Αρχηγό), πολύ δε περισσότερο όταν σε ορισμένους από αυτούς αξιολογούνται σημαντικά στην εισαγγελική πρόταση συγκεκριμένα αποδεικτικά στοιχεία, τα οποία καταδεικνύουν την εμπλοκή τους σε δολοφονικές και άλλες αξιόποινες ενέργειες.
3. Πως γίνεται παρότι όλα γίνονταν προσχεδιασμένα έως και προεξαγγελμένα, και με την έγκριση του αρχηγού και των περιφερειαρχών να μην υπάρχουν ηθικοί αυτουργοί στη δολοφονία Φύσσα, στην επίθεση ενάντια σε συνδικαλιστές του Π.Α.Μ.Ε. στο Πέραμα, στην απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος Αιγυπτίων αλιεργατών στο Κερατσίνι και σε όλες τις άλλες πράξεις ;
4. Γιατί περιορίζεται η απόδοση ευθυνών μόνο στα εκτελεστικά όργανα και αφήνεται στο απυρόβλητο η καθοδήγηση και η πρόκληση των αποφάσεων για τέλεση εγκλημάτων παρά την πληθώρα του αποδεικτικού υλικού ;
5. Εάν αυτές οι συμπεριφορές, μεγάλο μέρος των οποίων στοχεύει αδιάκριτα εναντίον αορίστου αριθμού προσώπων επειδή έχει την ιδιότητα του αλλοδαπού, του μετανάστη, επειδή έχει μαύρο χρώμα στο δέρμα του ή είναι μουσουλμάνος, δεν έχουν χαρακτηριστικά τρομοκρατίας, πώς είναι δυνατό ο χαρακτηρισμός αυτός να αποδίδεται με τόση απύθμενη ευκολία έχει προσδώσει το χαρακτηρισμό αυτό σε ομάδες αντιεξουσιαστών, που για πράξεις χαμηλής όχλησης, π.χ. ελεγχόμενες εκρήξεις αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών μικρότατης ισχύος, χωρίς κανένα κίνδυνο και βλάβη, έχουν παραπεμφθεί και αντιμετωπίσει διογκωμένες με το Π.Κ. 187Α ποινικές διώξεις ;
Εκατοντάδες τέτοιοι κατηγορούμενοι τα τελευταία δέκα χρόνια (από όταν τέθηκε σε ισχύ το Π.Κ. 187 Α) σαπίζουν στις φυλακές, είτε εξαντλώντας τα όρια του 18μηνου ως υπόδικοι (και συχνά αυθαίρετων διαδοχικών 18μηνων) είτε εκτίοντας πολύχρονες ποινές, εντελώς δυσανάλογες με τα αδικήματα τα οποία διέπραξαν, μόνο και μόνο επειδή δόθηκε ο χαρακτηρισμός της επιβαρυντικής περίστασης του άρθρου 187Α Π.Κ. και κυρίως γιατί ο ιδεολογικός και πολιτικός τους προσδιορισμός ανήκε στο «άλλο άκρο», αυτό της Αριστεράς και των αντιεξουσιαστών.
Είμαστε ακόμα υποχρεωμένοι να θυμίσουμε πόσες ηθικές αυτουργίες και πόσες απλές συνέργειες (με τη μορφή της ψυχικής συνδρομής, ελλείψει αποδεικτικών στοιχείων περί του αντιθέτου) έχουν αβασάνιστα αποδοθεί σε κατηγορουμένους (του «άλλου άκρου»), π.χ. δίκη για την υπόθεση 17Ν, ΕΛΑ, Επαναστατικού Αγώνα, ΣΠΦ κτλ.
Η πρόταση Ντογιάκου, συνεπώς :
- Οχι μόνο δεν αποτελεί σκληρή αντιμετώπιση του αστικού κράτους προς τη Χρυσή Αυγή, αλλά την ηπιότερη δυνατή.
- Δεν εξαντλεί τα όρια της ατομικής ευθύνης πολλών από τους κατηγορουμένους, παρά το κραυγαλέο άφθονο αποδεικτικό υλικό το οποίο περνάει μπροστά από τα χέρια του.
- Παραλείπει πλήρως την εφαρμογή του άρθρου 187Α ΠΚ τόσο για το χαρακτηρισμό της εγκληματικής οργάνωσης ως τρομοκρατικής, όσο και για την προσθήκη επιβαρυντικών περιστάσεων στις αξιόποινες πράξεις που έχουν διαπράξει τα μέλη της με την προτροπή και καθοδήγησή της.
- Δεν αποτυπώνει την ιεραρχική σχέση Αρχηγού – Περιφερειαρχών – Πυρηναρχών – μελών και υποστηρικτών, την οποία παρουσιάζει ως πάγια και ακλόνητη στη συναπόφαση και συνεκτέλεση των αξιόποινων πράξεων τις οποίες αποδίδει.
- Αφήνει ανοιχτό το παράθυρο, ιδίως σε όσους προτείνει να παραπεμφθούν μόνο με τη διάταξη του Π.Κ. 187,δηλαδή τη συντριπτική πλειοψηφία των κατηγορουμένων και το σύνολο της ηγεσίας και των βουλευτών που προτείνει να παραπεμφθούν να μιλούν για φρονηματικές διώξεις και να ελπίζουν σε απαλλαγή τους με την τροποποίησή του.
5. ….ΚΑΙ «ΔΥΟ ΑΚΡΑ»
Δεν μπορούμε να παραλείψουμε την επισήμανση του πολιτικού μηνύματος που αποπνέει η παράλειψη του Π.Κ. 187Α. Προφανώς ο χαρακτηρισμός και η ρετσινιά του τρομοκράτη αποκλείεται από την Χ.Α. διότι επιφυλάσσεται αποκλειστικά στο αντίθετο στρατόπεδο. Ο χαρακτηρισμός του τρομοκράτη ανήκει αποκλειστικά και μόνο στο «άλλο άκρο». Οι ρατσιστές και οι ναζιστές, αν και οι παρακρατικές συμπεριφορές τους αποτελούν ορισμό της μαζικής τρομοκρατίας (στο μέτρο που μπορεί κανείς να την αποδώσει σε όποιον δεν διαθέτει κρατική εξουσία) επισήμως δεν χαρακτηρίζονται ως τέτοιοι με ότι αυτό σηματοδοτεί νομικά, αλλά και πολιτικά και επικοινωνιακά.
Η παραπάνω αντιμετώπιση με δύο μέτρα και δύο σταθμά ανταποκρίνεται πλήρως σε αυτό που η κυβερνητική πολιτική ονομάζει «δύο άκρα» και δεν χάνει ποτέ την ευκαιρία να διατυπώνει τη σχετική θεωρία, έτσι ώστε κάθε φορά που υπάρχει μία εγκληματική αξιόποινη δραστηριότητα από την πλευρά των ναζιστών και ρατσιστών να υπενθυμίζεται πάντα ότι υπάρχει και η Αριστερά και ο αντιεξουσιαστικός χώρος και να εξισώνονται συχνά οι δραστηριότητες των δύο αυτών χώρων. Πριν από την εμφάνιση της Χ.Α. υπήρχε μόνο το ένα άκρο, το αντικαπιταλιστικό κίνημα. Αυτό το «άκρο» και μόνο η κυβέρνηση και το σύστημα αισθάνονται και αντιμετωπίζουν πραγματικά ως αντίπαλό τους.
Δεν είναι τυχαίο ότι, ακόμα και λίγες μέρες μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, τη στιγμή που τα στελέχη της Χρυσής Αυγής οδηγούνταν επιτέλους να δώσουν λόγο στα δικαστήρια, ο Αντώνης Σαμαράς από τη Νέα Υόρκη τους ταύτιζε με όσους είναι αντίθετοι με το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση και όσους ζητούν έξοδο από το ευρώ, δηλαδή με την αριστερά, λέγοντας ότι τα δύο άκρα δημιουργούν σοβαρά προβλήματα για τη δημοκρατία. Ήταν, βέβαια, η περίοδος των μυστικών συνομιλιών Μπαλτάκου – Κασιδιάρη, οι οποίες αποκαλύφθηκαν αργότερα και υπήρξαν αρκετά εύγλωττες όσον αφορά τις διασυνδέσεις και τον τρόπο με τον οποίο η Χρυσή Αυγή υποβοηθήθηκε από τη Νέα Δημοκρατία και λειτούργησε σαν συγκοινωνούν δοχείο της, ακόμη και την περίοδο των διώξεων.
Καθήκον του αντιφασιστικού κινήματος, των συνηγόρων πολιτικής αγωγής στη δίκη αυτή και της Αριστεράς γενικότερα είναι, χωρίς θεσμικές αυταπάτες, να αποκαλύψουν και μέσα στα δικαστήρια, αλλά κυρίως έξω από αυτά, για άλλη μια φορά την ευνοϊκή μεταχείριση της Χρυσής Αυγής από το αστικό κράτος, την απομυθοποίηση της δήθεν σκληρής αντιμετώπισης και την απαίτηση απαλλαγής της κοινωνίας από τις εγκληματικές τους πράξεις, το χέρι για τις οποίες όπλισε το ίδιο το κατεστημένο, του οποίου δήθεν παρουσιάζονται ως αντίπαλοι.
Και καθήκον της αριστεράς να απογαλακτισθεί επιτέλους από τον ακαδημαϊκό αυτοματισμό της προσομοίωσης με τον διωκόμενο και να αντιληφθεί ότι διωκόμενη είναι και θα εξακολουθεί να είναι η ίδια, και όποιος άλλος πραγματικά οδηγεί την κοινωνία στην αντικαπιταλιστική ανατροπή.
Η Χ.Α. δεν υπήρξε, ούτε είναι και τώρα ακόμα διωκόμενη σύμφωνα με αυτό που της αντιστοιχεί. Και θα δρούσε ακόμη ανενόχλητα και με τις ευλογίες του Σαμαρά και της κυβέρνησης όχι μόνο αν δεν είχε σηκώσει κεφάλι στο αφεντικό της, αλλά κυρίως αν μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, το αντιφασιστικό κίνημα δεν είχε πλημμυρίσει τους δρόμους. Και τον αντιφασιστικό αγώνα δεν τον εγκαταλείπουμε ούτε έξω, ούτε μέσα στα δικαστήρια. Αλλιώς τον παραδίδουμε στο κράτος. Αλλά το αστικό κράτος δεν είναι αντίπαλος του φασισμού, είναι η μήτρα που τον γεννάει. Βρίσκεται στο ίδιο άκρο μαζί του εναντίον μας. Δεν θα του κάνουμε τη χάρη να μπούμε στο περιθώριο για να βγεί εκείνος.
Αθήνα, 22/10/2014


Ρουπακιώτης, υπουργός Δικαιοσύνης

Σαμαράς, πρωθυπουργός

 


ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, υπουργός Δικαοσύνης
Σύμφωνα με ισχυρισμούς (και ηχητικό ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ) οι κατηγορούμενοι ισχυρίζονται ότι με εντολή του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά έγιναν οι προφυλακίσεις http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/ntokoumento-fwtia-me-entolh-samara-oi-profulakiseis

Μάλιστα φέρεται )εάν το ηχητικό είναια υθεντικό)  να δίνει την εντολή προς τον Εισαγγελέα Ντογιάκο στην αργκό  !!!
Όταν ο Μιχαλολιάκος μιλούσε για "αναμέτρηση με την αστυνομία"  δήλωνε "χαρούμενος εθνικοσοσιαλιστής"

Αλλά και άλλα "ενδιαφέροντα" !!

(Video https://www.youtube.com/watch?v=AMtSeXLJawM )


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΛΗ ΖΩΤΟΥ


Πόσο νόμιμο είναι ένα κόμμα που ο αρχηγός του λέει σε συγκέντρωση "συναγωνιστών" του ότι "θα αναμετρηθούμε κάποτε με την αστυνομία", αφού "δεν θα υπάρχει στρατός, μόνο εμείς θα υπάρχουμε"; Γιατί από τη μία ο Ν. Μιχαλολιάκος λέει στο ίδιο κοινό ότι "αν ζούσα στη Γερμανία του '33, θα ήμουν μέλος του εθνικοσοσιαλιστικού κόμματος και θα αισθανόμουν ιδιαίτερα χαρούμενος γι' αυτό", αλλά από την άλλη η οργάνωση δεν θέλει να αναφέρεται ο όρος εθνικοσοσιαλισμός στους νέους που προσπαθεί να εντάξει όπως προκύπτει από το έγγραφο της τοπικής Πάτρας που αποκάλυψε την περασμένη Τρίτη η "Αυγή";
Σήμερα η "Αυγή" αποκαλύπτει ένα βίντεο από συγκέντρωση της Χ.Α. στα γραφεία της στη Λαμία, το καλοκαίρι του 2011 στο οποίο ο Νίκος Μιχαλολιάκος προχωρά στις παραπάνω δηλώσεις - παραδοχές, μιλά για την Εκκλησία και την εθνική κατεύθυνση που πρέπει να έχει σύμφωνα με τον ίδιο, για τις συμπάθειες στον στρατό, τους "γνωστούς" του αστυνομία αλλά και ότι το κράτος ετοιμάζει τους αστυνομικούς για "γενίτσαρους", ενώ καταφέρεται εναντίον του τότε αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., Λ. Οικονόμου.Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε τα απομαγνητοφωνημένα κύρια αποσπάσματα του βίντεο:

Για την εθνικιστική Εκκλησία
και τον "χαρούμενο εθνικοσοσιαλιστή" του '33

Μιχαλολιάκος: "Πρώτον, να ξυριστούν. Δεύτερον, δεν υπάρχει τίποτα δογματικά, το οποίο να επιβάλλει το ανύπαντρο των δεσποτάδων, αυτό το κάναν επί Βυζαντίου επειδή κλέβανε κάποιοι δεσποτάδες και δεν υπάρχουν... Ακόμα και πολλοί από τους Απόστολους του Χριστού ήταν παντρεμένοι. Η αγαμία είναι μόνο για τους μοναχούς οι οποίοι αφιερώνονται τελωσπάντων και τα λοιπά... Ο δεσπότης μπορεί να έχει οικογένεια.
[...] Και από εκεί και πέρα θα πρέπει να υπάρχει μια εθνική κατεύθυνση. Εγώ είμαι υπέρ αυτού που λέει ο Περικλής Γιαννόπουλος 'πας παπάς όστις δεν είναι πρώτα Έλλην και μετά χριστιανός ξουραθισθήτω'. Και να σου πω και κάτι άλλο που είχε πει ένας Κροάτης εγκληματίας πολέμου, ένας καθολικός, ο Τσέπενατς, που του λέει ένας καρδινάλιος 'μα θα πας στην κόλαση', του λέει 'προκειμένου να σώσω την Κροατία, ας πάω στην κόλαση'.
Κατάλαβες; Και εμείς αυτό πιστεύουμε το ίδιο. Εμείς θέλουμε να σώσουμε την Ελλάδα, όχι την ψυχή μας. Όσοι θέλουν να σώσουν την ψυχή τους στα μοναστήρια. Ντάξει; Και τα χέρια μας είμαστε διατεθειμένοι να τα λερώσουμε και ρατσιστές να μας πούνε δεν μας νοιάζει και ναζιστές να μας πούνε δεν μας νοιάζει. Απλώς είμαστε Έλληνες που ζούμε στο 2011. Εγώ αν θέλεις να στο πω αν ζούσα στη Γερμανία του '33 θα ήμουν μέλος του εθνικοσοσιαλιστικού κόμματος και θα αισθανόμουν ιδιαίτερα χαρούμενος γι' αυτό. Αλλά είμαι Έλληνας και ζω στο 2011, αυτό θα ήμουν εκτός αν είμαι δηλαδή κανας ψυχοπαθής, φετιχιστής να παίζουμε στρατιωτάκια, μαζεύουνε παράσημα και φοράνε κάτι κράνη, οι οποίοι όλοι κατά βάση θα τους βρεις σε κάτι ΠΑΣΟΚ, Νέες Δημοκρατίες, όλοι βολεμένοι. Κατάλαβες; Δεν ξέρω αν σου απήντησα".

Έλεγχοι σε μοναστήρια και οι σχέσεις με απόστρατο της ΕΛ.ΑΣ.

Μέλος Χ.Α.: "Δεν ξέρω αν είναι υπερβολή να συγκεντρώσω στοιχεία για κάθε μοναστήρι, ποιος έχει αλλοδαπούς".
Μιχαλολιάκος: "Να τα δώ. Γιατί να μην το κάνεις;".
Μέλος Χ.Α.: "Βεβαίως δεν μπορεί να είναι διπρόσωποι. Από τη μία να λένε υπέρ της πατρίδος και του έθνους και από την άλλη να έχουν αλλοδαπούς μέσα!".
Μιχαλολιάκος: "Βεβαίως! Και μόνο αλλοδαπών; Εδώ είναι ένας απόστρατος αστυνομικός, ο οποίος μένει στην Σκιάθο, έχει εκεί τον υποτυπώδη πυρήνα μας είναι σε επαφή με τα παιδιά από το Βόλο, γιατί βολεύει, Σκιάθος - Βόλο έχει ένα καραβάκι πάει σε 1 ώρα και ανήκει νομίζω στη Μαγνησία. Μου λέει 'πήγα στον Άγιον Όρο γιατί ήμουν πολύ ευσεβής χριστιανός, ήμουν στο Α.Τ. στην Ουρανούπολη, δεν είμαι πια χριστιανός με αυτά που είδα'".
[...]
"Το αδελφάτο κυριαρχεί στην Εκκλησία να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους"

Για τον στρατό και τις συμπάθειες εκεί

Άλλο μέλος της Χ.Α.: "Δική μου εντύπωση ότι υπάρχουν ανησυχητικά σημεία διάλυσης στον στρατό. Το παρατηρείτε και εσείς;".
Μιχαλολιάκος: "Ο στρατός πάει για διάλυση" και ξεκινά να διηγείται την ιστορία ενός αξιωματικού που είχε υπηρετήσει στην Κύπρο και έχουν επαφές λέγοντας μεταξύ άλλων "είναι αυτός που κατέλαβε το Μέγαρο και δεν ψόφησε ο Μακάριος δυστυχώς, ο οποίος ήταν η κατάρα της Κύπρου".
"Ρε Νίκο του έλεγα, τα έχουν διαλύσει όλα, δύο μοίρες υπάρχουν. Η πρώτη μοίρα αλεξιπτωτιστών -που έχω υπηρετήσει και εγώ, κομάντο ήμουν μέχρι που καθαιρέθην κ.λπ.-, μου λέει είναι μόνο, η δεύτερη μοίρα είναι σαν κέντρο επιστρατεύσεως και η πέμπτη στη Δράμα, τίποτα άλλο δεν υπάρχει. Το στρατό τον έχουν διαλύσει. [...] Και οπωσδήποτε στο θέμα αυτό, ένα πράγμα, θητεία στα 18, στρατιωτικά σχολεία, υπάρχουν πολλά παιδιά που τους αρέσει ο στρατός, στρατιωτικά Λύκεια, όπως έχει η Τουρκία, και..." διακόπτεται από μέλος της Χ.Α. και όταν ξανα συνεχίζει λέει "ξέρεις ποιος ήταν παλιά δικός μας, τώρα δεν ξέρω. Ο Γιάγκος Γιάγκου. [...] Γιατί δεν τον έχουν ξηλώσει ακόμα, δεν ξέρω. Αλλά τους έχουν και ανάγκη κατά κάποιο τρόπο. Πρέπει να κάνουμε ένα σύλλογο ειδικών δυνάμεων, δικό μας Αποστόλη. Είχαμε ένα παιδί στη Δράμα, το διώξανε από την Λέσχη Καταδρομών, τον Παντελή, αλλά τον έστειλα εγώ στον Τραχανατζή που έχει την Λέσχη Βατραχανθρώπων [...] και του λέει σε διώξανε; Φασίστας είσαι; (γέλια) [...] τον Παντελή από τον πυρήνα της Δράμας. Έχουμε πολλές συμπάθειες στις καταδρομές".


Η αστυνομία δεν "αξίζει μια δεκάρα ψεύτικη"

Μέλος Χ.Α.: "Βλέπω ας πούμε η αστυνομία δεν υπάρχει"
Ο Μιχαλολιάκος διακόπτει: "Η αστυνομία υπάρχει σε ό,τι με αφορά και σε πληροφορώ ότι ετοιμάζεται τώρα διορισμός άλλων 30.000 ενστόλων καθ.. μας τους ετοιμάζουν για γενίτσαρους εδώ για μέτρα τάξεως. Εμείς με τους αστυνομικούς, και ευτυχώς είναι αυτοί που είναι, θα αναμετρηθούμε κάποτε στο λέω. Δεν θα υπάρχει ο στρατός, εμείς θα υπάρχουμε. Δηλαδή αν φτάσουμε κάποτε στο σημείο με αυτούς θα χτυπηθούμε και ευτυχώς δεν αξίζουνε μια δεκάρα ψεύτικη.
Δηλαδή μου έλεγε παιδί που τον έχουν διώξει, τον είχε κάνει πρωτοσέλιδο η 'Ελευθεροτυπία', ο Βασίλης ο 95 που ήταν αρχιφύλακας στα ΜΑΤ και μου λέει: βλέπω κάτι επεισόδια στο γήπεδο και είναι να γελάς, να βαράνε έναν 4 Ματατζήδες και να σηκώνεται να φεύγει περπατώντας. Αυτά μου λέει παλιά δεν γινόντουσαν. Δηλαδή είναι άχρηστοι τελείως".

Μέλος Χ.Α. για δηλώσεις του τότε αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. για "φασίζουσα βία"

Μιχαλολιάκος: "Αυτό έρχεται σε αυτό που είπε ο συναγωνιστής για τα θέματα της Εκκλησίας που αντί να βάζει καλούς Έλληνες βάζει υποκριτές, οι μεγαλύτεροι υποκριτές και κομμουνιστές έχουν βγει από τα κατηχητικά. Ξέρεις ποιανού είναι πνευματικό παιδί αυτός ο αλήτης ο Οικονόμου; Του Σεβαστιανού (;; δεν ακούγεται καλά), αν είναι δυνατόν, του εθνικού ιεράρχη που μιλούσε για την Β. Ήπειρο... και τώρα είναι το πιο σκληρό εργαλείο του ΠΑΣΟΚ".Διαύλους στην ΕΛ.ΑΣ. δείχνουν τα sms στον Κασιδιάρη

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΛΗ ΖΩΤΟΥ
Δεν είναι μόνο οι φωτογραφίες με την παραποιημένη ταυτότητα του εν ενεργεία αστυνομικού Χαλάστρα που βρέθηκαν στην κατοχή του Ηλία Κασιδιάρη -γεγονός που επικαλείται ο εισαγγελέας Ντογιάκος στην πρότασή του- ο μόνος "δεσμός" του εκπροσώπου Τύπου της Χρυσής Αυγής με τον συγκεκριμένο ή με άλλους αστυνομικούς που φαίνεται να έχουν "αδυναμία" στον προφυλακισθέντα βουλευτή.
Σύμφωνα με πηγές, η δικογραφία περιλαμβάνει μηνύματα (sms) από το κινητό τηλέφωνο του Ηλ. Κασιδιάρη που δείχνουν ότι ο αστυνομικός Χαλάστρας είναι τα μάτια του Ηλ. Κασιδιάρη στην αστυνομία, όπως και διάφοροι άλλοι που κατά καιρούς τον ενημερώνουν για διάφορα ζητήματα, π.χ. προσαγωγές χρυσαυγιτών στη ΓΑΔΑ ή κάλυψη εξόδων για τραυματία αστυνομικό της ΕΚΑΜ κατα την αναζήτηση των δραπετών των φυλακών Τρικάλων το καλοκαίρι του 2013.
Τα μηνύματα αποτελούν ακόμα μια ένδειξη για τη νοοτροπία ίσως που είχε διαμορφωθεί στους κόλπους των "πυρήνων" σχετικά με το πόσο φιλικές είναι οι σχέσεις με την ΕΛ.ΑΣ., ώστε να φτάσει, όπως περιγράφει και η εισαγγελική πρόταση, ο Γ. Ρουπακιάς να πει στους αστυνομικούς που τον μετέφεραν στο τμήμα μετά τη σύλληψή του ότι "είμαι δικός σας, μην το πείτε πουθενά" και να απαντήσει στην ερώτηση του αστυνομικού, όταν τον ρώτησε "τι εννοείς", ότι είναι «δικός τους, της Χρυσής Αυγής».
Ενδεικτικά παραθέτουμε το σχετικό μήνυμα που έχει λάβει ο Ηλ. Κασιδιάρης από τον Χαλάστρα στις 22 Ιουλίου 2013 και κατά πληροφορίες περιλαμβάνεται στη δικογραφία: "Με πήραν τα παιδιά από την ΕΚΑΜ που ήταν στο σκηνικό με τον Αλβανό και με ρώτησαν αν γίνεται το παιδί που έφαγε σφαίρα στο γόνατο (ΕΚΑΜ κι αυτός) να του καλύψουμε κάποια έξοδα έστω και συμβόλικά γιατί θα χάνει τώρα αρκετά λόγω αναρρωτικής. Χαλάστρας", αλλά το μήνυμα της 26ης Σεπτεμβρίου 2012 που λαμβάνει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές: "Ηλία, ο Χάρης είμαι. Έχουν φέρει αδέρφια στον 11 στα κεντρικά για προσαγωγή ή σύλληψη".
Παράδειγμα εκ των έσω ενημέρωσης είναι και το μήνυμα που έλαβε στις 23 Ιανουαρίου, κατά τις ίδιες πηγές, από άλλο άτομο, πιθανώς αστυνομικό: "2013 Πακιστανός ειδικός φρουρός, 5η σειρά, 2009 EΣΣO. Όνομα Xαν. Eπώνυμο δεν έχω αλλά θα έχω το απόγευμα. Πούλαγε μπραβιλίκια, τον έπιασαν προχθές. Mέχρι τώρα του έκαναν αναφορές, τριγυρνούσε αξύριστος και αυτός απειλούσε με μηνύσεις τους αξιωματικούς με μηνύσεις τους αξιωματικούς για ρατσιστική συμπεριφορά και ψυχολογική βία! Tο απόγευμα έχω συνάντηση για περισσότερα στοιχεία...".

"Πάρτε με πίσω, σε λίγο θα ξεχάσω να σκοπεύω"...

Υπάρχει ακόμα, κατά τις ίδιες πληροφορίες, και μήνυμα με το οποίο αστυνομικός ενημερώνει τον Ηλ. Κασιδιάρη για τη μετακίνησή του σε άλλη υπηρεσία: "7.11.2012 4:04:35 μ.μ. Κράτα γερά κομάντο! Κράτα γερά!! Αύριο περνάω επιτροπή να φύγω από ΔΙΑΣ! Θα πάω σε τμήμα να ξέρεις. Καλή δυναμη αδερφέ!" καθώς και άλλο που αστυνομικός ζητά να επιστρέψει προφανώς στη φρουρά τους στις 17 Σεπτεμβρίου 2012 λέγοντας "Oσο πας και ομορφαίνεις! Mου λείπετε πολύ, πάρτε με πίσω γιατί θα μαραζώσω... Eπίσης θα ξεχάσω να σκοπεύω σε λίγο...".
Μηνύματα που αποτελούν μια ακόμα ένδειξη για την ευθεία επικοινωνία της οργάνωσης με στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., που αντιμετωπίζονται από τη Χ.Α. ως άριστη πηγή πληροφόρησης ακόμα και για διαδηλώσεις, όπως φαίνεται και από τα παρακάτω:
"Δόθηκε εντολή κάθε σημαία στις διμοιρίες να αφαιρεθεί. Ο επικεφαλής της διμοιρίας στο Κερατσίνι (που έριχναν πέτρες 5 πολίτες από δίπλα) εκδιώχθηκε από την ΥΑΤ". Στάλθηκε στις 27.9.2013 στον Κασιδιάρη από τον Χαλάστρα πιθανότατα και αναφέρεται στις μετακινήσεις για τις ΕΔΕ μετά την πορεία για τη δολοφονία Φύσσα.
"Από άτομα της ΥΑΓ: Λίγα άτομα Σύνταγμα, τα τεμάχια στην Πατησίων ακόμα". Στάλθηκε από τον ίδιο στις 26 Σεπτεμβρίου 2012.

[ΑΥΓΗ 19 10 2014]

Σκάνδαλο! Τροπολογία για ... να αποφυλακίσουν την Χρυσή Αυγή!!!

 

 

Προσφυγή Κασιδιάρη κατά της κράτησή του ...

«Απαράδεκτη, αντιδικονομική, αντισυνταγματική έως και ρατσιστική» χαρακτηρίζει ο προφυλακισμένος βουλευτής, Ηλίας Κασιδιάρης, την επίκληση ανακριτριών και Εισαγγελέα της υπόθεσης της Χρυσής Αυγής στο ένταλμα προσωρινής του κράτησης σε «ποιοτικά στοιχεία» του χαρακτήρα του, σε προσφυγή που κατέθεσε στο Συμβούλιο Εφετών ζητώντας την άρση της κράτησής του.

Ο βουλευτής, που ζητά από το Συμβούλιο Εφετών να δεχθεί να είναι «παρών» κατά τη συζήτηση της προσφυγής του, χαρακτηρίζει «ανυπόστατη» την κατηγορία της διακεκριμένης οπλοκατοχής με σκοπό τον εφοδιασμό εγκληματικής οργάνωσης, για την οποία κρίθηκε την περασμένη Πέμπτη προφυλακιστέος από τους δικαστικούς λειτουργούς που ερευνούν την υπόθεση της Χρυσής Αυγής.

Με την προσφυγή του, ο Ηλίας Κασιδιάρης ζητά συγκεκριμένα, είτε

την άρση της προσωρινής του κράτησης ή την αντικατάσταση της με ηπιότερους όρους από εκείνους που του επιβλήθηκαν τον περασμένο Οκτώβριο για τη βασική κατηγορία, δηλαδή χρηματική εγγύηση 50 χιλιάδων ευρώ και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

Στην προσφυγή του, που κατατέθηκε διά του συνηγόρου του, Ν. Αντωνιάδη, ο κατηγορούμενος βουλευτής χαρακτηρίζει «αδιανόητο» να διατάσσεται προσωρινή κράτηση με γνώμονα «τον επικαλούμενο 'βίαιο' χαρακτήρα μου».
Υποστηρίζει, επίσης, ότι η αναφορά αυτή «είναι βαρύτατα προσβλητική της προσωπικότητας μου». Μάλιστα, προς επίρρωση του ισχυρισμού του, ότι η αναφορά σε «ποιοτικά στοιχεία του χαρακτήρα μου» είναι όπως αναφέρει «έως και ρατσιστική», επικαλείται παλαιότερη δήλωση του τότε υπουργού Δημόσιας Τάξης, Νίκου Δένδια, για την «ποιότητα των μεταναστών» που δέχεται η Ελλάδα.

Όπως αναφέρει ο Ηλίας Κασιδιάρης: «Φοβάμαι δε, ότι τέτοιες αναφορές σε ανθρώπινα ποιοτικά χαρακτηριστικά, τελευταία φορά τα διαβάσαμε στις δηλώσεις του τότε υπουργού Δημόσιας Τάξης και εκ των πρωτεργατών της δίωξης μου, κ. Νίκου Δένδια την 30.1.2014».

Ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής αναφέρει ακόμα ότι τα γεγονότα βίαιης συμπεριφοράς του, που επικαλέστηκαν ανακρίτριες και Εισαγγελέας για την προσωρινή του κράτηση ως υπόπτου για τη διάπραξη νέων αδικημάτων, ήταν ήδη γνωστά στην αρχική του απολογία, όταν αφέθηκε ελεύθερος με όρους.

Επισημαίνει, ωστόσο, ότι το μόνο γεγονός που «έπεται της αρχικής μου απολογίας» είναι η επίθεση του σε φωτορεπόρτερ και τεχνικούς τηλεοπτικών σταθμών στην Ευελπίδων, στο οποίο αναφέρεται ως «η συμπεριφορά μου την 2 Οκτωβρίου 2013 εξερχόμενος του ανακριτικού γραφείου, για την οποία έχω εκφράσει δημοσίως τη μεταμέλεια μου...»

Ο βουλευτής αιτιολογεί τη συγκεκριμένη «συμπεριφορά» αποδίδοντας την στην «ανθρώπινη αγανάκτηση μου όταν μου φορέσανε χειροπέδες, μου ασκήθηκε δίωξη και απολογήθηκα χωρίς να έχει προηγηθεί άρση ασυλίας... και την εν γένει πανελλήνια διαπόμπευση μου από τα ΜΜΕ και τον απόλυτο διασυρμό μου».

Τονίζει, επιπλέον, πως «ήταν μια στιγμή αγανάκτησης, δεν πρέπει δε να μείνει ασχολίαστο και το γεγονός ότι εκείνη τη στιγμή η αγανάκτηση αυτή, μετά την απίστευτη κόπωση, σωματική και ψυχική που είχα υποστεί, εκδηλώθηκε και προκλήθηκε από τη βάναυση προσβολή της προσωπικότητας μου από τους φωτορεπόρτερ που με ακολουθούσαν και με φωτογράφιζαν χωρίς τη συναίνεσή μου».

Ο κ. Κασιδιάρης καταγγέλλει, επίσης, την αστυνομία για τη στάση της τότε στην Ευελπίδων, λέγοντας πως «δεν με προστάτευσε, παρά επέτρεψε την παρά τον νόμο φωτογράφηση μου και βάναυση προσβολή της προσωπικότητας μου από τους φωτορεπόρτερ που εκ των υστέρων δήλωσε (σ.σ. η αστυνομία) ότι με 'καταλαβαίνει για την αντίδραση μου'».

Ο βουλευτής επαναλαμβάνει ότι τα δύο επίμαχα όπλα, για τα οποία κατηγορείται, είναι νόμιμα και ότι ως κυνηγετικά είναι πυροβόλα όπλα. Θεωρεί, ακόμα, πως στο κατηγορητήριο που συντάχθηκε σε βάρος του, μετατρέπεται «με λογικούς ακροβατισμούς μία στην εσχάτη πλημμεληματική οπλοκατοχή σε κακουργηματική... για να μπω ντε και σώνει στη φυλακή... Αν είναι δυνατόν».

Εκφράζει εκ νέου τη θέση του, ότι εφόσον τα όπλα ήταν νόμιμα και καταχωρημένα στο όνομά του και στο όνομα του πατέρα του, δεν θα μπορούσαν να διατεθούν για παράνομες πράξεις.
Απευθυνόμενος στους Εφέτες που θα κρίνουν την προσφυγή του, τούς καλεί να απαντήσουν αν γνωρίζουν πολλές «εγκληματικές οργανώσεις και μάλιστα με τέτοια άριστη στρατιωτική δομή, όπως η δική μας βάσει του κατηγορητηρίου και πολλές μαφίες που δρουν με όπλα με...ονοματεπώνυμο;»

Με ειρωνική, μάλιστα, διάθεση ο κατηγορούμενος βουλευτής αναφέρει «...δυστυχώς, μετά τα περιβόητα 'οπλοστάσια' του πορίσματος Βουρλιώτη... 'επιστρέψαμε' στο όπλο του πατέρα μου και στο δικό μου».

Τέλος, ο κ. Κασιδιάρης αναφέρεται με επικριτική διάθεση -όπως είχε κάνει και ο συνήγορος του σε δηλώσεις του μετά την προφυλάκιση του εντολέα του- και στον εισαγγελέα Ισ. Ντογιάκο, λέγοντας πως με απαξιωτικό τρόπο κατά την απολογία του είχε πει πως δεν επιθυμεί να υποβάλει ερώτηση ούτε στον κατηγορούμενο ούτε στον συνήγορό του.

Για το θέμα αυτό πάντως πηγές του Εφετείου τονίζουν πως εκ του νόμου ο εισαγγελέας δεν είναι υποχρεωμένος να υποβάλει ερωτήσεις στον κατηγορούμενο.Να παρευρεθούν στη Βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης ζήτησαν οι προφυλακισμένοι βουλευτές της ΧΑ

ΑΠΕ-ΜΠΕ 7.6.2014
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προφυλακισμένοι στις φυλακές Κορυδαλλού βουλευτές της Χρυσής Αυγής ζήτησαν με γραπτό αίτημά τους έκτακτη άδεια για να παραβρεθούν αύριο το απόγευμα στη Βουλή, κατά τη διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και να ψηφίσουν.
Η αίτηση των εν λόγω βουλευτών θα εξεταστεί από τον εισαγγελέα επόπτη των φυλακών Κορυδαλλού, ο οποίος και θα αποφανθεί εάν θα χορηγηθεί ή όχι η έκτακτη άδεια στους εν λόγω βουλευτές.
Στις φυλακές Κορυδαλλού είναι προφυλακισμένοι ο γενικός γραμματέας του Λαϊκού Συνδέσμου-Χρυσή Αυγή, Νίκος Μιχαλολιάκος και οι βουλευτές Ηλίας Κασιδιάρης, Γιάννης Λαγός, Χρήστος Παππάς, Νίκος Μίχος και Παναγιώτης Ηλιόπουλος.
Ανάλογο αίτημα δεν έχουν υποβάλει οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής που είναι προφυλακισμένοι σε σωφρονιστικά καταστήματα άλλων περιοχών.

Στη φυλακή οδηγείται και ο Ηλίας Κασιδιάρης

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 10 Ιουλίου 2014


Στην φυλακή οδηγείται ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης, μετά τη συμπληρωματική απολογία που έδωσε για την κατηγορία της διακεκριμένης οπλοκατοχής με σκοπό τον εφοδιασμό εγκληματικής οργάνωσης.
Ο βουλευτής, τελευταίος που απολογήθηκε για την υπόθεση, κρίθηκε με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτριών και εισαγγελέα προφυλακιστέος για την κατηγορία.
Συγκεντρωμένοι οπαδοί φώναζαν «αλήτες, ρουφιάνοι, παραδικαστικοί».

Τα επεισόδια και οι «διάλογοι» των βουλευτών της ΧΑ στην Ολομέλεια ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΣΗ ΤΗΣ ΑΣΥΛΊΑΣ ΤΟΥΣ


Επεισοδιακή ήταν η άφιξη, οι ομιλίες και η αποχώρηση του αρχηγού της Χρυσής Αυγής, Νίκου Μιχαλολιάκου και των δύο βουλευτών του κόμματος, Χρήστου Παππά και Γιάννη Λαγού, οι οποίοι εμφανίστηκαν στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση για άρση της ασυλίας τους. Το πιο προκλητικό επεισόδιο σημειώθηκε έξω από τη Βουλή μπροστά στο άγαλμα του Άγνωστου Στρατιώτη όταν οι περίπου 500 συγκεντρωμένοι χρυσαυγίτες, κρατώντας σημαίες και σύμβολα της Χρυσής Αυγής, τραγούδησαν από τα μεγάφωνα τον ναζιστικό ύμνο μεταφρασμένο στα ελληνικά και εν συνεχεία φώναζαν με ρυθμό «αλήτες, προδότες, πολιτικοί».

Στην είσοδο της αίθουσας της Ολομέλειας περίμενε τον κ. Μιχαλολιάκο η κόρη του Ουρανία, η οποία τον αγκάλιασε και είπε: «Είσαι ο καλύτερος πατέρας. Είμαι η πιο περήφανη κόρη στον κόσμο».

Ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής πήρε πρώτος τον λόγο, ενώ αντίθετα από τον Χρήστο Παππά, που επέλεξε να ανέβει στο βήμα της Ολομέλειας, μίλησε από τα έδρανα των βουλευτών του κόμματος.

Και ενώ ο προκαθορισμένος χρόνος ομιλίας των βουλευτών ήταν πέντε λεπτά, όλοι τον ξεπέρασαν κατά πολύ.

Δεκαέξι λεπτά μίλησε ο κ. Μιχαλολιάκος, τον διπλάσιο χρόνο πήρε ο κ. Παππάς, που έφθασε τα 30 λεπτά, ενώ ο Γιάννης Λαγός μίλησε 15 λεπτά.

Μιχαλολιάκος ωρυόμενος
Ο Νίκος Μιχαλολιάκος ωρυόμενος έκανε λόγο για «χούντα Βενιζέλου και Σαμαρά» και στα Μέσα Ενημέρωσης, κάνοντας λόγο για «πορνοβοσκούς της ενημέρωσης».  

«Ντροπή σας ψευδοδημοκράτες, στήσατε σκευωρία εναντίον μας» είπε ο Ν.Μιχαλολιάκος και μίλησε για χάλκευση στοιχείων και κατηγορητήρια που κατασκευάστηκαν με το βλέμμα στις δημοσκοπήσεις.

Το κλίμα στην αίθουσα φορτίστηκε πολλές φορές από τις απαξιωτικές συμπεριφορές και τις υβριστικές εκφράσεις των βουλευτών της ΧΑ.

Ενδεικτική ήταν η αντίδραση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Αντώνη Γρέγου, όταν ο προεδρεύων του Σώματος Χρήστος Μαρκογιαννάκης υπενθύμισε στον Νίκο Μιχαλολιάκο ότι το πεντάλεπτο της ομιλίας του ολοκληρώθηκε.

Αμέσως όλοι οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής σηκώθηκαν όρθιοι και φώναζαν εναντίον του προεδρείου, ενώ ο Αντώνης Γρέγος υψώνοντας το χέρι απειλητικά φώναξε προς τον κ. Μαρκογιαννάκη: «Άει στο διάολο, σκάσε ρε».

Πάγωσε προς στιγμή η αίθουσα, όταν εθεάθη ο Χρήστος Παππάς να κοντοστέκεται, λίγο πριν ανέβει στο βήμα, μπροστά στον υπουργό Δικαιοσύνης και κάτι να του ψιθυρίζει.

Ο Χαράλαμπος Αθανασίου φάνηκε να αιφνιδιάζεται, αλλά δεν αντέδρασε, καθώς δεν είχε ακούσει τι ακριβώς του είπε. Λίγο αργότερα έγινε γνωστό ότι ο κ. Παππάς του είπε: «Δεν ντρέπεσαι να με κοιτάς στα μάτια, ρε;».

Έντονη ήταν η αντίδραση από την πτέρυγα της ΝΔ, όταν ο Χρήστος Παππάς μίλησε απαξιωτικά για τον Μάκη Βορίδη, λέγοντας: «Αυτόν σκοπεύετε να κάνετε υπουργό;».

«Να ντρέπεστε» ήταν η απάντηση του υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, που κούνησε το κεφάλι του υποτιμητικά, όταν ο Χρήστος Παππάς ισχυρίστηκε ότι του είχε πει «καλύτερα ο γιος μου Χρυσαυγίτης, παρά κομμουνιστής και Συριζαίος».

Παρ'ολίγον ξύλο μεταξύ Τατσόπουλου και Μίχου

Η πιο ακραία, όμως στιγμή, στη Βουλή ήταν όταν ο Χρήστος Παππάς κλείνοντας την ομιλία του φώναξε προς τους βουλευτές: «Εύχομαι όλους εσάς τους αχρείους, άθλιους, να σας λυπηθεί ο θεός».

Οι βουλευτές όλων των πτερύγων αντέδρασαν έντονα, αντιτείνοντας προς την πλευρά της Χρυσής Αυγής: «εσείς είστε οι άθλιοι που δεν σέβεστε τίποτα».

Ζήτησαν, δε, από τον πρόεδρο του Σώματος να τον ανακαλέσει στη τάξη.

Ωστόσο, ο κ. Παππάς δεν δέχτηκε να ανακαλέσει και ο Νίκος Μιχαλολιάκος σηκώθηκε όρθιος και άρχισε να φωνάζει και να βρίζει. Τον ακολούθησαν και οι υπόλοιποι βουλευτές του. Στην αίθουσα δημιουργήθηκε πανδαιμόνιο.

Ενδεικτικές είναι οι εκφράσεις που ακούστηκαν από τους βουλευτές της ΧΑ.

  • «Ιαβέρηδες, που ψηφίζετε αντεθνικά νομοσχέδια, θα τον κλείσετε στη φυλακή;» φώναξε ο κ. Μιχαλολιάκος.
  • «αδερφάρες», «π..στηδες», «βολεύεστε μόνο με καρότα», «καραγκιόζηδες», «αλήτες», «ξεφτιλισμένοι», φώναζαν οι υπόλοιποι βουλευτές της Χρυσής Αυγής.
Μάλιστα ο Νίκος Μίχος σηκώθηκε από το έδρανό του και κατευθύνθηκε απειλητικά προς τον ανεξάρτητο βουλευτή Πέτρο Τατσόπουλο, ο οποίος μαζί με τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Πύρρο Δήμα, όρθιοι, τους αντέτειναν: «Εσείς είστε άθλιοι», «είστε εκτός νόμου κόμμα».

Τον Νίκο Μίχο συγκράτησε ο Ηλίας Κασιδιάρης, ο οποίος πιάνοντάς τον από το μπράτσο, του είπε να καθίσει κάτω, γιατί «δεν αξίζει τον κόπο».

Τελικά οι τρεις βουλευτές της Χρυσής Αυγής αποχώρησαν από την αίθουσα της Ολομέλειας, λίγο πριν αρχίσει η ψηφοφορία για την άρση ασυλίας τους, κάτω από τις αποδοκιμασίες πολλών βουλευτών από όλες τις πτέρυγες, για να οδηγηθούν πίσω στις φυλακές Κορυδαλλού.

Σημειώνεται ότι στα υπουργικά έδρανα είχαν καθίσει οι υπουργοί Δικαιοσύνης και Υγείας, Χαράλαμπος Αθανασίου και Άδωνις Γεωργιάδης αντίστοιχα και οι υφυπουργοί Ζέτα Μακρή και Αντώνης Μπέζας αντίστοιχα.

Αρκετοί, πάντως, ήταν οι βουλευτές από τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ που παρακολούθησαν τη συνεδρίαση, ενώ σχεδόν σε απαρτία ήταν οι βουλευτές των ΑΝΕΛ και της ΔΗΜΑΡ (μαζί ήταν και ο Φώτης Κουβέλης -ο μόνος από τους πολιτικούς αρχηγούς που ήταν στην Ολομέλεια).

Μόλις τρεις βουλευτές παρίσταντο από το ΠΑΣΟΚ και άλλοι τόσοι από το ΚΚΕ.

Στα έδρανα της Χρυσής Αυγής πίσω από τον Νίκο Μιχαλολιάκο κάθισε η σύζυγος του Ελένη Ζαρούλια, η οποία είχε ακουμπισμένο το χέρι της στον ώμο του.Με το άκουσμα του ναζιστικού ύμνου των SS έξω από τη Βουλή ορισμένοι βουλευτές αντέδρασαν ζητώντας από την αστυνομία να παρέμβει αλλά δεν έγινε απολύτως τίποτα.

Οι τρεις προφυλακισμένοι βουλευτές έφθασαν στη Βουλή από τις φυλακές Κορυδαλλού λίγο μετά τις 12:00.

Κατά τη άφιξη των τριών βουλευτών στο Κοινοβούλιο ακολουθήθηκε το ειδικό σχέδιο της Φρουράς της Βουλής, σύμφωνα με την εντολή που είχε δώσει ο πρόεδρος του Σώματος Βαγγέλης Μεϊμαράκης για αυστηρή εφαρμογή και σεβασμό των δικονομικών κανόνων. Εκτός από την απαγόρευση εισόδου στη Βουλή για το κοινό, για 10 λεπτά δεν επιτρεπόνταν να εισέλθουν στη Βουλή ούτε οι υπάλληλοι. Με εντολή Φρουράρχου είχαν απομακρυνθεί ακόμα και οι διαπιστευμένοι κοινοβουλευτικοί συντάκτες από τους χώρους όπου θα περνούσαν οι προφυλακισμένοι βουλευτές.

Ο κ. Μιχαλολιάκος επιχείρησε να προκαλέσει με την είσοδό τους στη Βουλή επιτιθέμενος φραστικά σε έναν αστυνομικό που τον συνόδευε φωνάζοντάς του «μη με ακουμπάτε, μη με ακουμπάτε, είμαι ο αρχηγός του τρίτου κόμματος στη Βουλή, μη με αγγίζει κανείς» την ώρα που οι χρυσαυγίτες εντός της Βουλής του φώναζαν ρυθμικά «άκου αρχηγέ και άκου το καλά ξεφτίλισες το σύστημα για άλλη μια φορά» ενώπιον των αστυνομικών της Βουλής.  Ακούστηκε επίσης το σύνθημα «αίμα, τιμή, Χρυσή Αυγή». Επρόκειτο για περίπου 30 υπαλλήλους του κόμματος στα γραφεία της Βουλής και συγγενείς που κατάφεραν να πάρουν άδειες εισόδου.

ΠΗΓΗ Αγγελιογορος, 4 Ιουνίου 2014

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους αφέθηκε μετά την απολογία του ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Δ. Κουκούτσης

Με την επιβολή του αυστηρότατου και πρωτόγνωρου για εν ενεργεία βουλευτή όρου του κατ’ οίκον περιορισμού υπό 24ωρη αστυνομική φύλαξη, με δικαίωμα μετάβασης μόνο στη Βουλή και στο νοσοκομείο για τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει, καθώς και με απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, αφέθηκε ελεύθερος μετά την μαραθώνια απολογία του ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Δημήτρης Κουκούτσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, την κρίση των ανακριτών και του εισαγγελέα, βάρυναν τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει ο βουλευτής, καθώς και το γεγονός, ότι κατά την άποψη των δικαστικών λειτουργών και οι δυο όροι είναι ικανοί να αποτρέψουν τον κατηγορούμενο από την τέλεση νέων αδικημάτων.
Σε δηλώσεις του ο Δημήτρης Κουκούτσης χαρακτήρισε άψογη και επίπονη τη διαδικασία ενώπιων των ανακριτριών ενώ σχολιάζοντας τα χειροκροτήματα που δέχτηκε κατεβαίνοντας είπε: «Δεν είναι ώρα για χαμόγελα και πανηγυρισμούς, ο αρχηγός μας όπως και σύντροφοί μας στον αγώνα κρατούνται. Χαμηλά το κεφάλι, είναι ώρα για δουλειά, η χώρα πένεται, συρρικνώνεται. Μη γυρίσουμε πίσω είναι ψέμα ότι επιζητούμε εμφύλιο, είμαστε Έλληνες εθνικιστές, δεν χωρίζουμε τους Έλληνες σε αριστερούς και δεξιούς.
Στην ερώτηση: έχουμε ένα παιδί νεκρό, ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής απάντησε: «Και εμείς έχουμε δυο παιδιά νεκρά που τα κλαίμε» για να συμπληρώσει: «Είπατε εσείς οι δημοσιογράφοι ότι η δημοκρατία πληγώνεται. Κλαίμε για ένα κορίτσι στην Πάρο, την Μυρτώ, που δεν σηκώνει το κεφάλι της. Για τη δημοκρατία πάρτε μαντίλι να κλάψετε».
ΠΗΓΗ: ΑΠΕΜΠΕ 6 Ιουνίου 2014

Ο δικηγόρος Μ. Δημητρακόπουλος [συνεργάτης του Τάκη Μπαλτάκου κατά το https://www.youtube.com/watch?v=hKIIU0GE_oU&index=2&list=TLjMkSr-GGA4HoABIuo-YctAZZdwDFbLBx] αρθρώνει επιφυλάξεις για αν και κατά πόσο θα σταθούν νομικά (στο ακροατήριο) οι διώξεις κατά του Γ.Γ. και βουλευτών της Χρυσής
Αυγής ως "εγκληματικής οργάνωσης".
Επισημαίνει ακόμα ως πιθανή ή ενδεχόμενη την επικίνδυνη ατραπό των ποινικών διώξεων και άλλων ... "ακραίων" πολιτικών απόψεων. ΠΟΛΙΤΕΣ και ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ , ψυχραιμία και νηφαλιότητα. ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ Ν-Ο-Μ-Ι-Μ-Ο-Τ-Η-Τ-Α.
 ΠΕΡΑ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ... ΕΑΝ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟ ....


 

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟΤΑΤΟ ! 

ΚΑΜΜΕΝΟΣ : "συνέταιροι Ν.Δ και Χ.Α."

 

 Βόμβα Κασιδιάρη: Συνομιλεί με Τάκη Μπαλτάκο εναντίον Σαμαρά ΟΤΙ ΣΤΗΜΕΝΗ Η ΔΙΩΞΗ ... http://www.neolaia.gr/2014/04/02/mpaltakos-kasidiaris-sinomilia/[βίντεο]http://rutube.ru/video/41f1a732d6a912dcf0ed32a37eafbfd6/

ΒΛ. ΚΑΙ 

ΤΙ ΣΥΝΔΕΕΙ ΤΗ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΜΕ ΤΟΝ Π. ΜΠΑΛΤΑΚΟ;

Γράφει ο ΙΟΣ

Δεν είναι μόνο η μανιάτικη καταγωγή που ενώνει τον συνεργάτη του πρωθυπουργού Π. Μπαλτάκο με τον χρυσαυγίτη Ν. Μιχαλολιάκο. Τους συνδέει και η λατρεία ενός δολοφονικού εθίμου της αρχαίας Σπάρτης που ο ένας το υμνεί και ο άλλος το εφαρμόζει

getFile (33)


Τελικά ποιος είναι αυτός ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης; Για ποιο λόγο έχει ορθώσει το πολιτικό του ανάστημα απέναντι στις απέλπιδες προσπάθειες του κ. Ρουπακιώτη να καταθέσει το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, το οποίο στο κάτω κάτω της γραφής δεν είναι παρά η καθυστερημένη υλοποίηση μιας ανειλημμένης υποχρέωσης της ελληνικής πολιτείας; Ποιο είναι αυτό το μη εκλεγμένο πολιτικό στέλεχος, το οποίο μπορεί να επιλέγει αν «χρειάζεται» ή «δεν χρειάζεται» να προσαρμοστεί η ελληνική έννομη τάξη σε μια απόφαση-πλαίσιο της Επιτροπής της Ε.Ε., παρά το γεγονός ότι η κοινωνική πραγματικότητα βοά και το ρατσιστικό έγκλημα έχει γίνει καθημερινή πραγματικότητα για τις γειτονιές των μεγάλων πόλεων;

Είναι βέβαια γνωστό ότι τη δύναμή του ο κ. Παναγιώτης Μπαλτάκος την αντλεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, με τον οποίο τον συνδέει παλιά στενή πολιτική συνεργασία. Εξίσου γνωστό είναι ότι στο άμεσο περιβάλλον του κ. Σαμαρά βρίσκονται από την εποχή ακόμα της «Πολιτικής Ανοιξης» άτομα με ανοιχτά ακροδεξιές απόψεις, με πιο χαρακτηριστική περίπτωση εκείνη του Σάββα Χατζηπαρασκευά, εκδότη της φιλοχουντικής και ρατσιστικής εφημερίδας «Στόχος», και φυσικά τα στελέχη του ΛΑΟΣ (Βορίδης, Γεωργιάδης), τα οποία ήδη δίνουν τον δικό τους τόνο στην κυβερνητική παράταξη με την άνεση που τους παρέχει η ευλογία της ηγεσίας.

Αλλά αυτό που έχει ενδιαφέρον στην περίπτωση του κ. Μπαλτάκου είναι ότι πρόκειται για έναν λόγιο. Δεν είναι απλώς ένας άνθρωπος του προσωπικού μηχανισμού του κ. Σαμαρά. Ενδιαφέρεται για την αρχαία Ιστορία και ειδικά για τη Σπάρτη, χάρη στη μανιάτικη καταγωγή του. Από το 2004 έχει γράψει μάλιστα δύο ιστορικά μυθιστορήματα, με κυκλοφοριακή επιτυχία και αρκετά θετικές βιβλιοκρισίες.

Πώς συνδυάζεται ο συγγραφέας και ιστορικός ερευνητής με τον άνθρωπο που έδιωξε κακήν κακώς από το γραφείο του την Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, δηλώνοντας ρητά ότι δεν τον ενδιαφέρουν ούτε τα ανθρώπινα δικαιώματα ούτε η Επιτροπή; Την απάντηση θα τη βρούμε διαβάζοντας αυτές ακριβώς τις λογοτεχνικές απόπειρες του κ. Μπαλτάκου.

Η εμμονή του κ. Μπαλτάκου

Και τα δύο βιβλία που έχει γράψει ο κ. Μπαλτάκος βασίζονται σε μια προσωπική εμμονή. Και στα δύο κεντρικό ρόλο παίζει η «Κρυπτεία», την οποία ο συγγραφέας περιγράφει ως τη «μυστική υπηρεσία του σπαρτιατικού στρατού». Σ’ αυτήν την Κρυπτεία ανήκουν οι ήρωες των δύο βιβλίων, σ” αυτήν αποδίδει ο συγγραφέας όλα τα σπαρτιατικά ανδραγαθήματα, ενώ η πλοκή της «μυθιστορίας» του βασίζεται στην παντοδυναμία της Κρυπτείας.

Στο πρώτο βιβλίο που έγραψε ο κ. Μπαλτάκος («Το τέλος του Εφιάλτη», εκδ. Libro, Αθήνα 2004) περιγράφεται η εκτέλεση του Εφιάλτη από μονάδες της Κρυπτείας, δέκα χρόνια μετά την προδοσία στις Θερμοπύλες, ενώ στο δεύτερο εξιστορείται η δράση της Κρυπτείας στην Αθήνα κατά τις παραμονές της Σικελικής εκστρατείας και στο φόντο του σκανδάλου των Ερμοκοπιδών («Ερμοκοπίδες», εκδ. Ελληνικά Γράμματα», Αθήνα 2006).

Αλλά ποια είναι αυτή η Κρυπτεία και ποια σχέση υπάρχει μεταξύ της εικόνας του κ. Γενικού και της ιστορικής πραγματικότητας; Υπάρχουν ελάχιστες άμεσες αναφορές στην αρχαία γραμματεία, γεγονός που έχει προκαλέσει αρκετές συζητήσεις στην επιστημονική κοινότητα από τα τέλη του 19ου αιώνα. Την πρώτη ρητή αναφορά συναντάμε στους Νόμους του Πλάτωνα, όπου ο Σπαρτιάτης Μέγιλλος εκθειάζει την αντοχή στους πόνους και τη σκληραγώγηση των συμπολιτών του. Απαριθμώντας διάφορες μορφές αυτής της σκληρής εκπαίδευσης (πυγμαχία, αρπαγές, ξιπολησιά, ύπνος χωρίς στρώμα) αναφέρει και την Κρυπτεία ως θαυμάσια άσκηση αντοχής («θαυμαστώς πολύπονος προς τας καρτερήσεις», 633c).

Αλλά η εκτενέστερη σχετική αναφορά απαντά στον Πλούταρχο:

«Η ονομαζομένη παρ’ αυτοίς Κρυπτεία, αν βέβαια αυτή είναι μία από τας πολιτικάς διατάξεις του Λυκούργου, όπως διηγείται ο Αριστοτέλης, έκαμε και τον Πλάτωνα να σχηματίση την γνώμην αυτήν περί του πολιτεύματος και του ανδρός. Συνίστατο δε αύτη εις το εξής: Οι άρχοντες από καιρού εις καιρόν έστελλον έξω εις διάφορα μέρη της χώρας τους θεωρούμενους ως πλέον ευφυείς από τους νέους, οι οποίοι είχον μαζί των εγχειρίδια και τα αναγκαιούντα τρόφιμα και τίποτε άλλο. Αυτοί κατά την διάρκειαν της ημέρας διασπειρόμενοι εις τόπους κρυφούς εκρύπτοντο και ανεπαύοντο. Την νύκτα κατέβαινον εις τους δρόμους και όσους συνελάμβανον από τους είλωτας τους έσφαζον. Πολλάκις περιτρέχοντες και τους αγρούς εφόνευον τους ρωμαλεωτέρους και ανδρειοτέρους εξ αυτών. Τοιουτοτρόπως και ο Θουκυδίδης εις την ιστορίαν του Πελοποννησιακού πολέμου διηγείται, ότι όσοι εξελέγησαν υπό των Σπαρτιατών διά να ελευθερωθούν δι’ ανδραγαθίαν εστεφανώθησαν, διότι έγιναν ελεύθεροι, και περιήλθον τους ναούς των θεών, αλλά μετ’ ολίγον όλοι εξηφανίσθησαν, περισσότεροι από δύο χιλιάδας, ώστε ούτε τότε αμέσως ούτε κατόπιν ηδύνατο κανείς να είπη με ποίον τρόπον εφονεύθησαν. Ο Αριστοτέλης μάλιστα λέγει, ότι και οι έφοροι, ευθύς μόλις εγκατασταθούν εις την αρχήν, κηρύττουν πόλεμον κατά των ειλώτων, διά να θεωρήται νόμιμον το να τους φονεύουν».

(Πλουτάρχου, Βίοι Παράλληλοι, Λυκούργος, 28, μτφρ. Αν Λαζάρου, εκδ. Ζαχαρόπουλου, Αθήναι 1939, σ. 81).

Η αναφορά του Πλούταρχου στον Θουκυδίδη είναι ακριβής. Χωρίς να κατονομάζει την Κρυπτεία ο Θουκυδίδης αναφέρεται στη μυστηριώδη μαζική εξολόθρευση Ειλώτων:

«Κυριωτάτη ανέκαθεν μέριμνα των Λακεδαιμονίων, εις τας σχέσεις των προς τους Είλωτας, ήτο η αποσόβησις κινδύνων που εφοβούντο από αυτούς. Μίαν φοράν, μάλιστα, φοβούμενοι τον μεγάλον αριθμόν της νεολαίας των, κατέφυγαν και εις το εξής μέτρον. Επροκήρυξαν ότι όσοι από τους Είλωτας φρονούν ότι έχουν προσφέρει μεγαλυτέρας υπηρεσίας εις τους Λακεδαιμονίους διά της ανδρείας των κατά τον πόλεμον έπρεπε να δηλωθούν, διότι πρόκειται να τους απελευθερώσουν. Σκοπός όμως της προκηρύξεως ήτο να τους δοκιμάσουν, διότι όσοι εφρόνουν ότι είχαν την αξίωσιν ν” απελευθερωθούν πρώτοι, θα ήσαν και οι πρώτοι, οι οποίοι, λόγω του γενναίου φρονήματός των, θα εξηγείροντο εναντίον των. Και εξέλεξαν δύο περίπου χιλιάδας από αυτούς, οι οποίοι εστολίσθησαν με στεφάνους και περιήλθαν τους ναούς ως απελευθερωθέντες, αλλ’ ολίγον βραδύτερον τους εξηφάνισαν, χωρίς κανείς να μάθη πώς καθείς απ’ αυτούς εξωλοθρεύθη» (Βιβλίον Δ, 80, μτφρ. Ελ. Βενιζέλος).

Για τον θεσμό της Κρυπτείας έχουν δοθεί πολλές ερμηνείες. Αλλοι τον έχουν συνδυάσει με την ανάγκη να ελεγχθεί ο υπερπληθυσμός των Ειλώτων, άλλοι το παρομοιάζουν με δοκιμασίες ενηλικίωσης άλλων στρατοκρατικών πολιτισμών. Το πιθανότερο είναι να πρόκειται για συνδυασμό των δύο. Εκεί που συμφωνούν όλοι (γιατί δεν είναι δυνατόν να μη λάβουν υπόψη τους τις πρωτογενείς πηγές) είναι ότι η Κρυπτεία αναφέρεται στη δολοφονία Ειλώτων από νέους Σπαρτιάτες στη Λακωνική ύπαιθρο. Ο τρόπος, η οργάνωση, το εύρος αυτών των δολοφονικών επιχειρήσεων, δεν έχει αυτή τη στιγμή σημασία.

Από πού κι ωώς πού λοιπόν «ένδοξη μυστική υπηρεσία»; Οι πρωτογενείς πηγές τουλάχιστον συμφωνούν ότι η Κρυπτεία σχετίζεται με δολοφονίες Ειλώτων σε ατομική ή μαζική κλίμακα. Αλλά και οι σύγχρονοι ιστορικοί συμφωνούν σ’ αυτό το ζήτημα. Αποκλίνουν μόνο οι ερμηνείες για τη σκοπιμότητα του δολοφονικού θεσμού.

Ποια είναι σήμερα η «Κρυπτεία»

Μπορεί η παντοδυναμία της Κρυπτείας να βρίσκεται στη λογοτεχνική φαντασία του κ. Μπαλτάκου, αλλά ανάλογες φαντασιώσεις θα συναντήσουμε και αλλού. Η Χρυσή Αυγή αυτοπαρουσιάζεται ως μια σύγχρονη μορφή Κρυπτείας. Σε μια από τις καθιερωμένες φιέστες που οργανώνει η ναζιστική ομάδα κάτω από το μνημείο του Λεωνίδα στις Θερμοπύλες, ο Ηλίας Κασιδιάρης ήταν παραπάνω από σαφής, μιλώντας τον Ιούλιο του 2008 μπροστά σε μερικές δεκάδες συναγωνιστών του:

«Εν πλήρη ευταξία η παράταξις αυτή αναδεικνύει τον προορισμό του κινήματος. Είμαστε η ασπίδα της Σπάρτης που καρτερικά φυλάττει το σώμα της Ελλάδος. Συνεχίζουμε τον μοναχικό μας δρόμο, υπομένοντας τις διώξεις, τις συκοφαντίες, τα συνεχή κτυπήματα των εχθρών που πληγώνουν με βαθιές χαρακιές τον όγκο της ασπίδας μας. Και αναμένουμε τη στιγμή της μεγάλης αντεπίθεσης, βαδίζοντας στα χνάρια της αρχαίας Κρυπτείας που έπληττε αθόρυβα μέσα στο απόλυτο σκότος και τη σιωπή τους εσωτερικούς εχθρούς της πόλεως».

Οι «εσωτερικοί εχθροί της πόλεως» είναι γνωστοί. Πρόκειται γι’ αυτούς που η Χρυσή Αυγή θεωρεί «υπανθρώπους»: τους μετανάστες, τους Εβραίους, τους αριστερούς, τους ομοφυλόφιλους, τους Ρομά, κ.ο.κ. Αλλά σημασία έχει η επίσημη παραδοχή της οργάνωσης, ότι στόχος της από το 2008 ήταν να ξεχυθεί τα βράδια «αθόρυβα μέσα στο απόλυτο σκότος» και να πλήξει αυτούς τους «εσωτερικούς εχθρούς». Γνωρίζουμε σήμερα ότι αυτή η «Κρυπτεία» δρα πλέον καθημερινά και ανεξέλεγκτα. Μόνο ένα μικρό μέρος από τα θύματά της γίνεται γνωστό, αλλά αρκεί κι αυτό για να καταλάβουμε ότι το ρατσιστικό έγκλημα στη χώρα μας έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις.

Οσο για τη σημερινή χρήση του όρου, αυτή έχει επεκταθεί σε σκινάδες, θιασώτες του black metal και μέλη της διεθνούς ναζιστικής μουσικής σκηνής. Εως και εθνικοσοσιαλιστικό συγκρότημα με την ονομασία Krypteia διαθέτουμε από το 2003. Από το διαφημιστικό του συγκροτήματος αντιγράφουμε τον δικό του ορισμό: «Η Κρυπτεία υπήρξε μια ανελέητη πρακτική στην αρχαία Σπάρτη. Οι Σπαρτιάτες πολεμιστές έβγαιναν συχνά έξω τη νύχτα και έσφαζαν τους δυνατότερους Είλωτες. Η πρακτική είχε δύο σκοπούς: να διατηρεί την πλειοψηφία των Ειλώτων σε καθεστώς τρόμου και να εκπαιδεύει τους Σπαρτιάτες νέους να είναι ανελέητοι».

Τι σχέση έχουν όλα αυτά με όσα γράφει ο κ. Μπαλτάκος; Αυτός εξάλλου δεν μιλά για ομάδες μαχαιροβγαλτών, αλλά για μια δοξασμένη «μυστική υπηρεσία». Μη βιάζεστε. Μια πρώτη σχέση διαπιστώνουμε στα πρόσφατα ντοκουμέντα της Χρυσής Αυγής περί Κρυπτείας. Διαβάζοντας το κείμενο «Λυκούργος και Σπάρτη» που ανήρτησε η οργάνωση στον ιστότοπό της λίγο μετά την εκλογή μελών της στο ελληνικό Κοινοβούλιο, διαπιστώνουμε ότι υιοθετεί κι αυτή τη θεωρία περί «μυστικής υπηρεσίας πληροφοριών». Αντιγράφουμε:

«Απ’ τα 18 μέχρι τα 20 τους χρόνια, οι νέοι ήταν υποχρεωμένοι να συμμετέχουν ενεργά στην Κρυπτεία: Επίλεκτες ομάδες νεαρών Σπαρτιατών στέλνονταν στη λακωνική ύπαιθρο, με ελάχιστα εφόδια και υποτυπώδη εξοπλισμό. Περνούσαν την ημέρα σε σκοτεινά κρησφύγετα, ενώ τη νύχτα εξορμούσαν στους αγρούς και σκότωναν τους πιο ισχυρούς και επικίνδυνους για την πόλη είλωτες. Την οργάνωση και την εκτέλεση αυτών των επιχειρήσεων, καθώς και το άρτια οργανωμένο δίκτυο πληροφοριών που απαιτεί αυτή η δραστηριότητα, κάλυπτε άκρα μυστικότητα».

Η CIA της Λακωνίας!

Η Χρυσή Αυγή, δηλαδή, αποδέχεται την εκδοχή Μπαλτάκου περί Κρυπτείας, ενώ ταυτόχρονα θεωρεί ότι η ίδια δρα στο πρότυπο της αρχαίας αυτής «μυστικής υπηρεσίας» για να εξαφανίσει τους «εσωτερικούς» εχθρούς της πόλης. Ολα τα στοιχεία συγκλίνουν ότι υπάρχει μια κοινή πηγή αυτής της (παρ)ερμηνείας της Κρυπτείας από τον κ. Μπαλτάκο και τη ναζιστική οργάνωση. Αναφερόμαστε στο γνωστό ιστορικό μυθιστόρημα χολιγουντιανής υφής του Στίβεν Πρέσφιλντ «Πύλες της Φωτιάς» που αναφέρεται στη μάχη των Θερμοπυλών και έχει γίνει μπεστ σέλερ και στην Ελλάδα.

Σε ένα σημείο αυτού του βιβλίου ρωτάει κάποιος: «Ξέρεις τι είναι η Κρυπτεία;» Ακολουθεί ο παρακάτω διάλογος:.

«Είναι μια μυστική οργάνωση μεταξύ των ομοίων. Κανείς δεν ξέρει τα μέλη της, εκτός του ότι είναι από τους νεότερους, τους δυνατότερους και κάνουν τη δουλειά τους τη νύχτα».

«Και τι δουλειά είναι αυτή;»

«Εξαφανίζουν ανθρώπους. Είλωτες, εννοώ. Προδότες είλωτες».

«Τώρα απάντησέ μου σ’ αυτό και σκέψου καλά πριν μιλήσεις. Αν ήσουν μέλος της Κρυπτείας και ήξερες όσα σου είπα προ ολίγου γι’ αυτό τον είλωτα, τον Κόκορα, ότι είχε εκφράσει επαναστατικά συναισθήματα απέναντι στην πόλη και ότι ανέφερε επιπλέον την πρόθεσή του να τα κάνει πράξη, τι θα έκανες;»

«Θα ήταν καθήκον μου να τον σκοτώσω, αν ήμουν μέλος της Κρυπτείας».

Για τη σχέση της οργάνωσης με τις «Πύλες της Φωτιάς» μαρτυρούν οι στήλες της εφημερίδας της, όπου καλούνται τα μέλη να διαβάσουν το ιστορικό αυτό μυθιστόρημα: «Εργα όπως οι Πύλες της Φωτιάς επηρέασαν ένα ευρύτατο κοινό, ασχέτως πολιτικής τοποθέτησης, παρόλο που οι πιο πιστοί λάτρεις του εν λόγω συγγραφικού είδους διαθέτουν συγκεκριμένη ιδεολογική ταυτότητα. Το γεγονός αυτό ανάγκασε πολλούς “προοδευτικούς” να αναρωτηθούν αφελώς: “Μα καλά, αφού αυτά είναι ωραία βιβλία. Πώς είναι δυνατόν να τα διαβάζουν φασίστες;”»

Με την ασυνήθιστα κομψή αυτή διατύπωση, η οργάνωση (που διαθέτει αυτή τη «συγκεκριμένη ιδεολογική ταυτότητα») εκφράζει τον ενθουσιασμό της και ταυτόχρονα υιοθετεί ως άλλοθι για τη δική της δράση εναντίον των «εσωτερικών εχθρών» τις πολεμικές πρακτικές των Σπαρτιατών.

Από τη δική του πλευρά ο κ. Μπαλτάκος εμφανίζει μια εξιδανικευμένη εικόνα του βάρβαρου θεσμού, ταυτίζοντας την Κρυπτεία με μια ευγενική οργάνωση ατόμων με υψηλές αρχές και ιδανικά, οι οποίοι ταυτόχρονα διαθέτουν την παντοδυναμία μιας αρχαίας CIA. Για να συμβιβάσει τα ιστορικά δεδομένα περί Κρυπτείας με την αυθαίρετη άποψή του αυτή, ο κ. Μπαλτάκος επιμένει σε πολλά σημεία των βιβλίων του στη μυστικότητά της: «Η Κρυπτεία ακολουθούσε πάντοτε διαδικασίες αφανείς και απόκρυφες», γράφει στο «Τέλος του Εφιάλτη» (σ. 212). «Δεν παραδεχόμασταν καν την ύπαρξη της συγκεκριμένης μονάδας του στρατού μας. Φήμες και διαδόσεις μόνον υπήρχαν γι’ αυτήν. Ποτέ παραδοχή». Και σε άλλο σημείο του ίδιου βιβλίου επαναλαμβάνει: «Η Κρυπτεία είναι μύθος. Είναι οπτασία. Δεν παραδεχόμαστε, όπως ξέρεις, την ύπαρξή της, ειδικά έξω από τη Σπάρτη. Αυτός ο μύθος πρέπει να διατηρηθεί. Ο μύθος είναι πιο επίφοβος, πιο αποτελεσματικός κι από την Κρυπτεία την ίδια» (σ. 262).

Εδώ ο συγγραφέας προσεγγίζει τις σύγχρονες θεωρίες περί αόρατων «Ε», ομάδων υπεράσπισης δηλαδή της αιώνιας Ελλάδας, οι οποίες είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς στους χώρους της Ακροδεξιάς. Ασφαλώς είναι δικαίωμα του λογοτέχνη να δίνει ακόμα και αυθαίρετες ερμηνείες σε ιστορικά στοιχεία. Ομως ο ίδιος ο κ. Μπαλτάκος τη θεωρία του περί Κρυπτείας την αποδίδει σε πραγματικά δεδομένα και ιστορική έρευνα. Στην «επεξήγηση όρων» που συνοδεύει το πρώτο του βιβλίο αναφέρεται η Κρυπτεία ως «η “μυστική” υπηρεσία του σπαρτιατικού στρατού». Και ο ίδιος στις εισαγωγές του επιχειρεί να αποδώσει σε ιστορικούς και αρχαιολόγους τον έλεγχο της ιστορικής ακρίβειας των λεγομένων του.

Δεν είναι βέβαια όλοι όσοι επικαλείται και ευχαριστεί για τις συμβουλές τους ο κ. Μπαλτάκος αυτό που θα λέγαμε «ειδικοί επιστήμονες». Για παράδειγμα, δύσκολα θα κατατάσσαμε σ’ αυτή την κατηγορία τους αρθρογράφους της εφημερίδας «Φίλαθλος» που κατονομάζει ο συγγραφέας. Ξεχωρίζουμε όμως την ειδική αναφορά σε έναν γνωστό συγγραφέα του «εθνικοπατριωτικού χώρου», τον Σαράντο Καργάκο. «Για την τελική διαβεβαίωση περί της ανυπαρξίας ιστορικών λαθών ευχαριστώ τον κ. Σαράντο Ι. Καργάκο», αναφέρει στην εισαγωγή του ο κ. Μπαλτάκος. Ωστε διαβεβαίωσε περί της ανυπαρξίας ιστορικών λαθών ο κ. Καργάκος. Αλλά ο ίδιος άλλα λέει:

«Το πιο σκληρό μέτρο εναντίον των Ειλώτων, και συνάμα δόλιο, ήταν η Κρυπτεία. […] Οσοι Είλωτες ξεχώριζαν για τα ηγετικά τους προσόντα ή για το ανυπότακτο φρόνημά τους και την απείθειά τους, δολοφονούνταν κατά τη διάρκεια της νύκτας σε ενέδρα. […] Οι Είλωτες μέσα στο πλαίσιο της στρατιωτικής αγωγής των νέων, ήσαν έμψυχοι στόχοι. Οι δολοφονίες τους σκοπούσαν στη διέγερση του μίσους, ώστε να παραμένουν εσαεί εχθροί της Σπάρτης και να την κρατούν σε διαρκή πολεμική ετοιμότητα, σε διαρκή πολεμικό συναγερμό. Μια ηπιώτερη συμπεριφορά θα είχε πιο καταπραϋντικά αποτελέσματα. Με τη συμμετοχή τους, όμως, στην Κρυπτεία οι νέοι ήσαν “ψημένοι” πλέον ψυχικά να ενταχθούν στη φάλαγγα. Είχαν βάψει τα χέρια τους στο αίμα, που είναι η πιο σοβαρή δοκιμασία για τον στρατιώτη της παλιάς εποχής, που είχε τον αντίπαλο προ των οφθαλμών του. Με άλλα λόγια, η Κρυπτεία ήταν ένα είδος φόρου σε αίμα για την πολεμική προετοιμασία της Σπάρτης» (Σαράντος Ι. Καργάκος, «Ιστορία της Αρχαίας Σπάρτης», εκδ. Gutenberg, Αθήνα 2006, σ. 416-7).
Ενδιαφέρον έχει και το γεγονός ότι το έργο αυτό του κ. Καργάκου, το οποίο εκδόθηκε με τη χορηγία του νομάρχη Λακωνίας κ. Φούρκα, την ευλογία του μητροπολίτη κ. Ευσταθίου και τη διαμεσολάβηση του στρατηγού Μοσχοβάκη, αναφέρει στον δεύτερο τόμο του ως «αξιοσπούδαστο» το έργο του κ. Μπαλτάκου.

Ο (επίσης Μανιάτης) κ. Καργάκος κρατά δηλαδή για τον εαυτό του την ορθή ερμηνεία της Κρυπτείας, αλλά δεν χαλά το χατίρι στον κ. Μπαλτάκο και δεν διαπιστώνει ιστορικά λάθη στη δική του εκδοχή. Βέβαια δεν είναι μόνον ο Πρέσφιλντ, ο Μπαλτάκος και η Χρυσή Αυγή που παρομοιάζουν την Κρυπτεία με σύγχρονη μυστική υπηρεσία. Το επιχείρησαν και ορισμένοι φιλόλογοι και ιστορικοί, οι οποίοι έδωσαν δικές τους ερμηνείες στις κάπως ημιτελείς διατυπώσεις του Πλούταρχου.

Κανείς τους όμως δεν εξιδανίκευσε την Κρυπτεία. Ολοι θεωρούν αυτονόητη τη δολοφονική της δράση. Μάλιστα εκείνος που κατεξοχήν επιχείρησε να αναπτύξει τη θεωρία της μυστικής υπηρεσίας ήταν ο Βίκτορ Ντέιβις Χάνσον, ο οποίος όμως την παρομοίασε με μια πρώιμη μορφή της Γκεστάπο! Αραγε αυτό είχε κατά νου ο κ. Γενικός όταν εκθείαζε την Κρυπτεία;

……………………………………………………………………..

Η σύγχρονη Κρυπτεία

Πώς συνδέεται ο θαυμασμός του κ. Μπαλτάκου για την αρχαία Κρυπτεία με τη σημερινή πολιτική του στράτευση στον αγώνα κατά του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου ή την προκλητική του αδιαφορία για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους υπερασπιστές τους;

Την απάντηση θα βρούμε στην ανάλυση του σπουδαίου ελληνιστή Πιερ Βιντάλ-Νακέ για την Κρυπτεία: «Είναι αδύνατον να διαχωρίσουμε την Κρυπτεία από την πραγματική λειτουργία που ασκούσε μέσα στη σπαρτιατική κοινωνία, λειτουργία που πρέπει να διαμορφώθηκε βασικά από τον 8ο αι., χρονολογία της κατάκτησης της Μεσσηνίας: το να ευνοεί, δηλαδή, την με όλα τα μέσα διατήρηση ενός αστυνομικού κράτους απέναντι στις ενδημικές εξεγέρσεις του υποδουλωμένου πληθυσμού της Μεσσηνίας και της ίδιας της Λακωνίας. Ο κρύπτης, όπως και ο έφηβος των αθηναϊκών μύθων, είναι ένας πανούργος κυνηγός, όμως είναι ένας κυνηγός Ειλώτων. Η προσωρινή αγριότητα του κρύπτου είναι μία αγριότητα κοινωνικοποιημένη σε μεγάλο βαθμό και μάλιστα πολιτικοποιημένη: χρησιμεύει άμεσα στη διατήρηση της πολιτικής και κοινωνικής τάξης».

Το όραμα ενός αστυνομικού κράτους, το οποίο κρατά με τη βία την εξουσία απέναντι στις εξεγέρσεις του πληθυσμού, είναι δυστυχώς πολύ σύγχρονο. Η χρήση μορφών κράτους έκτακτης ανάγκης, η υποβάθμιση κάθε μορφής κοινοβουλευτικού ελέγχου, η αντιμετώπιση των πολιτικών αντιπάλων ως εσωτερικών εχθρών συμβαδίζουν με την όξυνση της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης.

Εδώ βρίσκεται και ο ρόλος της Χρυσής Αυγής. Εκφράζει τη σύγχρονη «κοινωνικοποιημένη» και «πολιτικοποιημένη» αγριότητα. Για την ακρίβεια, αυτή η αγριότητα είναι που της έδωσε τη σημερινή της δημοφιλία. Και όπως αποδεικνύεται από την κυβερνητική κωλοτούμπα με το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, το ζήτημα για το στενό επιτελείο του κ. Σαμαρά είναι αν θα μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν αυτή τη σύγχρονη μορφή Κρυπτείας για τη «διατήρηση της πολιτικής και κοινωνικής τάξης».

Στη λογοτεχνική παραγωγή του κ. Μπαλτάκου θα ανακαλύψουμε όμως και τη σκοπιμότητα που κρύβεται πίσω από τον σκαιό τρόπο που φέρθηκε ο κ. Γενικός στους εκπροσώπους της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, αλλά και πίσω από τον άκομψο τρόπο με τον οποίο άδειασε τον υπουργό Δικαιοσύνης για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο. Στο «Τέλος του Εφιάλτη» ο κ. Μπαλτάκος συνοψίζει τον ιδανικό τρόπο διοίκησης:

«Να είστε αργοί στη λήψη των αποφάσεων, πολυσυλλεκτικοί στη συσσώρευση απόψεων, αλλά γρήγοροι και αποφασιστικοί όταν η απόφασή σας έχει ληφθεί. Μην βιάζεστε να λάβετε μιαν απόφαση, βιαστείτε όμως να την εφαρμόσετε. Οσο αργοί είστε στη λήψη της, τόσο γρήγοροι να είστε στην εφαρμογή της. Γιατί είναι, πια, απόφαση σωστή. Εκτός από μία περίπτωση. Αν οι κατώτεροί σας υποδεικνύουν λύσεις χωρίς να ερωτηθούν, απομακρύνετέ τους άμεσα και αγνοήστε τους. Αν ενεργούν μ’ αυτόν τον τρόπο, είναι ξεκάθαρο πως δεν θέλουν να συμβουλεύσουν, θέλουν να διοικήσουν. Αν εκφράσουν γνώμη χωρίς να ερωτηθούν και επιμένουν για την αποδοχή της, στερήστε τους τον λόγο. Θέλουν να σας υποκαταστήσουν, όχι να σας βοηθήσουν» (σ. 202).

Είναι προφανές ότι ο κ. Γενικός θεωρεί την Εθνική Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα αλλά και τον υπουργό Δικαιοσύνης «κατωτέρους» του, οι οποίοι υπέπεσαν στο σφάλμα να «υποδείξουν λύσεις», κατά συνέπεια απέδειξαν ότι επιδίωκαν να τον υποκαταστήσουν. Και ακολουθώντας τις «σπαρτιάτικες» αρχές που ο ίδιος έχει επινοήσει τους έστειλε και τους δύο από κει που ήρθαν…

………………………………………………………

ΔΙΑΒΑΣΤΕ

Henri Alexandre Wallon
«Explication d’un passage de Plutarque sur une loi de Lycurgue, nommée la cryptie» (Histoire des institutions politiques de la Grèce, Dupont, Παρίσι, 1850)
Μια από τις πρώτες αναλύσεις της Κρυπτείας, με βάση το χωρίο του Πλούταρχου.

Brandon D. Ross
«Krypteia: A Form of Ancient Guerrilla Warfare»
(Grand Valley Journal of History, τ. 1,1, 2011)
Ανάλυση των διάφορων ερμηνειών που έχουν δοθεί στον θεσμό της Κρυπτείας. Ο συγγραφέας υιοθετεί την άποψη ότι πρόκειται για μορφή αντάρτικου.

Πιερ Βιντάλ-Νακέ
«Ο Μαύρος Κυνηγός. Μορφές σκέψης και μορφές κοινωνίας στον ελληνικό κόσμο»
(μτφρ. Γιάγκος Ανδρεάδης, Πέπη Ρηγοπούλου, εκδ. Νέα Σύνορα, Αθήνα 1983)

Victor-Davis Hanson
«Οι πόλεμοι των αρχαίων Ελλήνων»
(μτφρ. Γ. Κουσουνέλος, εκδ. Ενάλιος, Αθήνα 2005).

……………………………………………………………

ΔΕΙΤΕ

http://goo.gl/AcNzy
Βίντεο από τη συγκέντρωση της Χρυσής Αυγής στις Θερμοπύλες στις 26.7.2008. Εν μέσω πυρσών, κοκκινόμαυρων σημαιών και ασπίδων, ο Κασιδιάρης εξαγγέλλει την Κρυπτεία της ναζιστικής οργάνωσης κατά του εσωτερικού εχθρού – τη νύχτα και αθόρυβα.

.………………………………………………

ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΙΟΥ: Τάσος Κωστόπουλος, Αντα Ψαρρά, Δημήτρης Ψαρράς                  ios@efsyn.gr

Άρση ασυλίας για Ζαρούλια, Αρβανίτη, Κούζηλο αποφάσισε η επιτροπή της ΒουλήςΤην άρση της ασυλίας των βουλευτών της Χρυσής Αυγής Ελένης Ζαρούλια, Μιχάλη Αρβανίτη και Νίκου Κούζηλου προτείνει η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής, η συνεδρίαση της οποίας βρίσκεται σε εξέλιξη για τις ασυλίες των υπόλοιπων έξι βουλευτών της Χρυσής Αυγής.
Όλοι ελέγχονται για το αδίκημα της συγκρότησης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης. Υπέρ της άρσης ψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, της ΔΗΜΑΡ και του ΚΚΕ. Παρών ψήφισε η βουλευτής των ΑΝΕΛ.
Η επιτροπή συνέχισε τις εργασίες της με την ακρόαση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη, για τον οποίο ζητείται η άρση της ασυλίας του λόγω της πρόσθετης κατηγορίας της διακεκριμένης οπλοκατοχής.
Η Επιτροπή θα αποφασίσει και για τους εννέα βουλευτές που ελέγχονται από τη Δικαιοσύνη αναφορικά με το αδίκημα της συγκρότησης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης (Ελένη Ζαρούλια, Αντώνη Γρέγο, Πολύβιο Ζησιμόπουλο, Κώστα Μπαρμπαρούση, Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, Δημήτρη Κουκούτση, Αρτέμη Ματθαιόπουλο και Μιχάλη Αρβανίτη).
Υπέρ της άρσης της ασυλίας των τριών πρώτων βουλευτών τάχθηκαν οκτώ βουλευτές από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και ΚΚΕ, «παρών» δήλωσε η εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρία Κόλλια Τσαρουχά και καταψήφισε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Παναγιώταρος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Ζαρούλια αρνείται τις κατηγορίες που της αποδίδονται, δηλώνοντας ότι δεν την αφορούν και κάνει λόγο για «πολιτική σκοπιμότητα». Σημειώνεται, ότι η κ. Ζαρούλια δεν παρουσιάστηκε στην Επιτροπή αλλά έστειλε υπόμνημα, επικαλούμενη κώλυμα, καθώς, όπως ισχυρίστηκε, επισκέπτεται σήμερα τον σύζυγό της, Νίκο Μιχαλολιάκο, στις φυλακές Κορυδαλλού, προκαλώντας την αντίδραση του εκπροσώπου των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών βουλευτών Μάρκου Μπόλαρη, ο οποίος της καταλόγισε «περιφρόνηση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας».
Εξάλλου, ο Ηλίας Κασιδιάρης, λίγο πριν παρουσιαστεί στην Επιτροπή Δεοντολογίας, κατήγγειλε στους δημοσιογράφους ότι η εις βάρος του δίωξη «είναι χαλκευμένη, έωλη και ξεκάθαρα πολιτική». «Στοχεύει αποκλειστικά και μόνο στην παράνομη φυλάκισή μου προ των εκλογών για τον Δήμο Αθηναίων για να μην έχω τη δυνατότητα δημόσιου λόγου» τόνισε και πρόσθεσε: «Κατηγορούμαι για διακεκριμένη οπλοκατοχή για δύο όπλα που κατείχα με νόμιμη άδεια, όπως αναφέρεται και σε δύο εκθέσεις εμπειρογνωμόνων του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών που καταθέτω στην Επιτροπή και τα οποία δεν υπάγονται στην κατηγορία οπλισμού που αναφέρει ο νόμος περί διακεκριμένης οπλοκατοχής».
Η στάση των ΑΝΕΛ

Από την πλευρά των ΑΝΕΛ, η εκπρόσωπός τους Μαρία Κόλλια- Τσαρουχά ανέφερε στους δημοσιογράφους ότι θα δηλώσει «παρών» στην ψηφοφορία και το κόμμα της θα επιφυλαχθεί για τη στάση του στη συζήτηση στην Ολομέλεια. Όπως διευκρίνισε η κ. Κόλλια, οι ΑΝΕΛ θα ψηφίσουν υπέρ της άρσης ασυλίας των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, μόνο στην περίπτωση που γίνει δεκτό το αίτημά τους για αλλαγή του κανονισμού της Βουλής, ώστε να τους δοθεί το δικαίωμα της επιστολικής ψήφου.

«Αν προφυλακιστούν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, όπως επιδιώκει η συγκυβέρνηση, δίχως να μπορούν διατηρούν το δικαίωμα της επιστολικής ψήφου, τότε οι ονομαστικές ψηφοφορίες θα αλλοιώνονται και οι αποφάσεις θα λαμβάνονται από τη μειοψηφία. Πρέπει η Δικαιοσύνη να αφεθεί ανεπηρέαστη να κρίνει αν πρέπει όντως να αρθεί η ασυλία τους και να προφυλακιστούν. Αλλά, την ίδια ώρα θα πρέπει να είναι και λυμένο το θέμα της επιστολικής ψήφου. Διαφορετικά οι ΑΝΕΛ δεν θα συμμετάσχουν σε μια μεθοδευμένη ψηφοφορία σε βάρος βουλευτών που έχουν εκλεγεί από τον ελληνικό λαό» δήλωσε η κ. Κόλλια- Τσαρουχά.[αγγελφρος 13 Μαρτίου 2014 ]

 

Χ.Αθανασίου: Χωρίς άδεια για δέκα χρόνια οι κρατούμενοι για τρομοκρατία

[Αγγελφρ -10.3.2014]

«Αστειότητες» χαρακτήρισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαρ. Αθανασίου, τα όσα λέγονται από βουλευτές της Χρυσής Αυγής περί πολιτικής δίωξης και ύπαρξης παραδικαστικού κυκλώματος, με σκοπό την εξαφάνιση του κόμματος. «Ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει. Αυτά είναι αστειότητες» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αθανασίου και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει θέμα πολιτικής δίωξης. Η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη. Τα περί πολιτικής δίωξης λέγονται σε μία προσπάθεια να δημιουργηθούν εντυπώσεις ή συμπάθεια».
«Αν κάποιο κόμμα δεν θέλει να εξαφανιστεί, να παραιτηθούν οι διωκόμενοι βουλευτές και να αντικατασταθούν από τους επιλαχόντες» σημείωσε ο υπουργός διερωτώμενος «γιατί δεν το κάνουν;».
Επίσης, ο κ. Αθανασίου απέκλεισε το ενδεχόμενο της συγχώνευσης των υπουργείων Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης. «Ο ρόλοι της αστυνομίας και της Δικαιοσύνης είναι διακριτοί» υπογράμμισε, συμπληρώνοντας ότι «η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου και στη συγκεκριμένη συγκυρία πρέπει να υπάρχουν και τα δύο υπουργεία».
Αναφορικά με τις υπέρογκες εγγυήσεις που επιβάλλονται σε κατηγορούμενους προκειμένου να αποφυλακιστούν, ο υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε ότι «ως πολίτης» τις βρίσκει υπερβολικές.
«Οι δικαστές κρίνουν βάσει των ευρημάτων της δικογραφίας» ανέφερε, επισημαίνοντας ότι «εγγυάται την ανεξαρτησία των δικαστών, που έχουν αποκτήσει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση το τελευταίο διάστημα, η οποία εκπορεύεται από την εντολή του πρωθυπουργού να μην χαρίζονται σε κανέναν».
«Κανείς δεν πρέπει να πιστεύει πως οι δικαστές θέλουν να φτιάξουν κράτος δικαστών, κάτι που οι ίδιοι το αποκρούουν» κατέληξε ο κ. Αθανασίου.
Το νομοσχέδιο για την τρομοκρατία

Εντός του επόμενου μήνα αναμένεται να είμαι έτοιμες οι πρώτες φυλακές υψίστης ασφαλείας (τύπου Γ) της χώρας, οι οποίες θα λειτουργήσουν στον Δομοκό και θα φιλοξενούν κρατούμενους και υπόδικους για τρομοκρατία, εσχάτη προδοσία, ανθρωποκτονία χωρίς ελαφρυντικά, εκβίαση και ληστεία στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης και όσοι χαρακτηρίζονται ιδιαίτερα επικίνδυνοι για τη δημόσια ασφάλεια και έχουν καταδικαστεί σε ισόβια ή τουλάχιστον 10 χρόνια κάθειρξη.
Αυτό προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που θα τεθεί σήμερα σε δημόσια διαβούλευση και καθορίζει ποιοι θα μεταφερθούν εκεί, καθώς και το καθεστώς χορήγησης των αδειών τους.
Όπως ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαρ. Αθανασίου, οι κρατούμενοι σε αυτές τις φυλακές θα εξαιρούνται, για τον χρόνο κράτησής τους εκεί, από το καθεστώς άδειας, δηλαδή δεν θα παίρνουν καθόλου άδειες.
Σύμφωνα με το επίμαχο νομοσχέδιο, οι κατάδικοι ή υπόδικοι για αδικήματα όπως τρομοκρατία, εσχάτη προδοσία, κ.λπ. θα «φιλοξενούνται» υποχρεωτικά 10 χρόνια στις φυλακές υψίστης ασφαλείας, χωρίς να έχουν δικαίωμα άδειας. Με τη συμπλήρωση της 10ετίας η κράτησή τους θα επανεξετάζεται, ενώ προβλέπεται δικαίωμα ανανέωσης για δύο χρόνια. Αν επιστρέψουν σε φυλακές τύπου Α ή Β, οι αιτήσεις για άδεια θα ελέγχονται όπως και σήμερα από το συμβούλιο των φυλακών. Επίσης, θα είναι περιορισμένη, πλέον, η τηλεφωνική επικοινωνία και η επικοινωνία με τους συγγενείς τους.
Ακόμη, οι κατάδικοι που κατηγορούνται για άλλα αδικήματα αλλά κρίνονται επικίνδυνοι από τον αρμόδιο εισαγγελέα θα κρατούνται υποχρεωτικά χωρίς άδεια για τέσσερα χρόνια στις φυλακές υψίστης ασφαλείας και θα μπορεί να παρατείνεται η κράτησή τους επί δύο χρόνια, με την προϋπόθεση ότι θα συνεχίσουν να κρίνονται επικίνδυνοι. Στην ίδια κατηγορία θα εντάσσονται και όσοι έχουν διαπράξει πειθαρχικά αδικήματα σε βάρος σωφρονιστικών υπαλλήλων (βιαιοπραγίες).
ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΝΕΟΝΑΖΙ ....
 Αυτοψία - Ο Έλλήνας Φύρερ (Το Παρελθόν του Μιχαλολιάκου) Χρυσή Αυγή - Δολοφόνοι

 


Γλέζος: Γιατί καταψήφισα την αναστολή χρηματοδότησης της ΧΑ
Πώς αιτιολόγησε ο βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ την απόφασή του να ψηφίσει κατά της πρότασης για αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής
18 Δεκ 2013 - 20:04
Picture 0 for Γλέζος: Γιατί καταψήφισα την αναστολή χρηματοδότησης της ΧΑ
Η Χρυσή Αυγή πρέπει να αντιμετωπιστεί πολιτικά,
υποστήριξε ο βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, Μανώλης Γλέζος, σχολιάζοντας την απόφασή του να ψηφίσει κατά της πρότασης για αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης της ΧΑ.
Σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους, το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς σημείωσε πως «δεν μπορώ να αποστώ από τις αρχές μου. Τους σταυρωτήδες των χριστιανικών αρχών, τους διαστρεβλωτές των Αρχαίων Ελλήνων και όλους αυτούς που θέλησαν να διαβρώσουν την ελληνική κοινωνία, δεν τους πολεμάμε με αποφάσεις, αλλά πολιτικά. Δεν τους πολεμάμε όπως αυτοί επιδιώκουν».

[πρβλ και 32΄.23΄΄ 
 http://www.youtube.com/watch?v=Nl77GqvuZC4&feature=em-uploademail    
ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΕΡΤ 28/02/2014 ]

ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΗ ΑΛΛΩΝ ΔΥΟ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΗΣ Χ.Α.
http://www.youtube.com/watch?v=-_CdGDb3wag&feature=em-uploademail
12.1.2014

Η Βουλή ψήφισε αναστολή της χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου 2013 20:13

 
Την αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής, αποφάσισε η Ολομέλεια με συντριπτική πλειοψηφία, συντασσόμενη με την εισήγηση της Επιτροπής Δεοντολογίας.
Σε σύνολο 272 ψηφισάντων βουλευτών, υπέρ της αναστολής ψήφισαν 241 βουλευτές, 26 κατά και πέντε δήλωσαν παρών. 

Θετική ψήφο για αναστολή της χρηματοδότησης της ΧΑ έδωσαν οι βουλευτές της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜΑΡ και του ΚΚΕ και ανεξάρτητοι βουλευτές. Κατά της αναστολής χρηματοδότησης του κόμματός τους ψήφισαν οι βουλευτές της ΧΑ και η περισσότεροι βουλευτές των ΑΝΕΛ.
Επίσης, «όχι» είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Γλέζος. Αιτιολογώντας την ψήφο του ο κ. Γλέζος ανέφερε ότι δεν μπορεί να αποστεί από τις αρχές του. «Τους σταυρωτήδες των χριστιανικών αρχών, τους διαστρεβλωτές των Αρχαίων Ελλήνων και όλους αυτούς που θέλησαν να διαβρώσουν την ελληνική κοινωνία, δεν τους πολεμάμε με αποφάσεις, αλλά πολιτικά. Δεν τους πολεμάμε όπως αυτοί επιδιώκουν» δήλωσε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. 
Ακόμη κατά της αναστολής χρηματοδότησης τάχθηκε ο ανεξάρτητος Νίκος Νικολόπουλος.
Οι βουλευτές των ΑΝΕΛ εμφανίστηκαν με τρεις διαφορετικές γραμμές, ενώ ο πρόεδρος του κόμματος απουσίαζε από την ψηφοφορία.
Από τους βουλευτές των ΑΝΕΛ: «ναι» στην αναστολή ψήφισαν ο Γαβριήλ Αβραμίδης και ο Νότης Μαριάς. 
Ο Τέρενς Κουίκ, η Χρυσούλα Γιαταγάνα, η Ραχήλ Μακρή, ο Γ. Νταβρής, ο Μαρίνος Ουζουνίδης, ο Κ. Γιοβανόπουλος, η Σταυρούλα Ξουλίδου, ο Παύλος Χαϊκάλης, ο Βασίλης Καπερνάρος και ο Γ. Δημαράς ψήφισαν «όχι». 
«Παρών» δήλωσαν ο Παναγιώτης Μελάς, η Μαρία Κόλλια - Τσαρουχά, η Μαρίνα Χρυσοβελώνη, η Έλενα Κουντουρά και η Μίκα Ιατρίδη.

Από την ψηφοφορία απουσίαζαν (εκτός από τον κ. Καμμένο) 27 βουλευτές. Από την ΝΔ οι: Γεράσιμος Γιακουμάτος, Βύρων Πολύδωρας και Θεόδωρος Καράογλου όπως και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.
Από τον ΣΥΡΙΖΑ οι: Ζωή Κωνσταντοπούλου, Στάθης Παναγούλης, Γιώργος Σταθάκης, Σοφία Σακοράφα, Ρένα Δούρου και Αλέξης Μητρόπουλος. Από το ΠΑΣΟΚ, δεν συμμετείχαν στην ψηφοφορία οι βουλευτές Απόστολος Κακλαμάνης και Δημήτρης Κρεμαστινός. Από την ΔΗΜΑΡ απουσίαζαν ο Βασίλης Οικονόμου και η Ασημίνα Ξηροτύρη, καθώς και ο πρόεδρος του κόμματος Φώτης Κουβέλης και από το ΚΚΕ ο Χρήστος Κατσώτης και ο Νίκος Καραθανασόπουλος.
Από τους Ανεξάρτητους Δημοκρατικούς βουλευτές απουσίαζαν οι: Ο. Βουδούρης, Ν. Σταυρογιάννης, Χρ. Αηδόνης, Γ. Κασαπίδης, Μίμης Ανδρουλάκης και ο Γιάννης Κουράκος.
Από την ΧΑ απουσίασε ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος καθώς και οι τρεις προφυλακισμένοι.
...ΝΑ ΤΟΣ ΚΑΙ Ο ΦΑΗ
ΛΟΣ !!!
http://www.alfavita.gr/arthron/%CE%BA%CF%81%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CF%8E%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B4%CE%B5%CE%BD-%CE%B2%CF%81%CE%AF%CE%B6%CF%89-%CE%B5%CE%B8%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%AD%CF%82-%CF%86%CF%85%CE%BB%CE%AC%CF%89-%CF%84%CE%B9%CF%82-%CF%83%CF%86%CE%B1%CE%AF%CF%81%CE%B5%CF%82-%CE%BC%CE%BF%CF%85-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%B1%CE%BB%CE%B7%CE%B8%CE%B9%CE%BD%CF%8C-%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%AF%CF%80%CE%B1%CE%BB%CE%BF


αλλά δεν το περίμεναν από τον ΠΟΥΛΙΚΑΚΟ 
!!http://www.youtube.com/watch?v=jis_mgdxuX4&feature=player_embedded#t=0

Αίτηση αποφυλάκισης υπέβαλε ο Νίκος Μιχαλολιάκος

Αίτηση αποφυλάκισης υπέβαλε ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος, στις ανακρίτριες της υπόθεσης, ισχυριζόμενος ότι δεν υπάρχουν σε βάρος του στοιχεία.

Ο κ. Μιχαλολιάκος ζητά να αντικατασταθεί με όρους η προσωρινή του κράτηση, επισημαίνοντας στην προσφυγή του ότι στο πρόσωπό του δεν συντρέχει καμία από τις προϋποθέσεις που απαιτεί ο νόμος για περιπτώσεις προφυλάκισης. Παραθέτει επίσης, στην αίτησή του, δεδομένα που αποδεικνύουν, όπως θεωρεί, ότι δεν υπάρχουν σε βάρος του στοιχεία ή ενδείξεις ενοχής.
Ανάλογο αίτημα για αποφυλάκισή της υπέβαλε και η κατηγορούμενη στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής ανθυπαστυνόμος, που υπηρετούσε στον Πειραιά, Β. Πόπορη, ενώ εκκρεμεί η απόφαση στο αίτημα αποφυλάκισης που έχει ήδη υποβάλει ο κατηγορούμενος Γιάννης Άγγος.
Στο μεταξύ, οι ανακρίτριες της υπόθεσης, που έχουν καλέσει ενώπιόν τους σε απολογία, τη Δευτέρα, τους βουλευτές Στάθη Μπούκουρα, Παναγιώτη Ηλιόπουλο και Γιώργο Γερμενή, απέστειλαν νέες κλήσεις σε απολογία.
Οι κλήσεις αφορούν δυο νέους κατηγορούμενους και, σύμφωνα με πληροφορίες και «νέα πρόσωπα», αφού δεν έχουν εμφανιστεί σε κανένα στάδιο της διαδικασίας. Οι δύο κατηγορούμενοι καλούνται να λογοδοτήσουν για την κατηγορία της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση. Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ 22.11.2013

Σε Εφέτη ειδικό ανακριτή η υπόθεση της Χρυσής Αυγής

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου 2013 19:08
Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη διαβίβασε στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών Εμμ. Ρασιδάκη αίτημα για σύγκληση της Ολομέλειας Εφετών προκειμένου να ανατεθεί η υπόθεση των βουλευτών και μελών της Χρυσής Αυγής σε Εφέτη ειδικό ανακριτή.
Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζητεί την σύγκληση της Ολομέλειας Εφετών, λόγω της σπουδαιότητας της υπόθεσης, του μεγάλου όγκου της δικογραφίας, του μεγάλου αριθμού καταθέσεων, της εμπειρίας του δικαστικού λειτουργού, κ.λπ. Τέλος, αναμένεται να οριστεί η ημερομηνία σύγκλησης της Ολομέλειας Εφετών Αθηνών.
- See more at: http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=10&artid=189647#sthash.8USktaFA.dpuf

Μαρτυρίες "φωτιά" για τη Χρυσή Αυγή από προστατευόμενους μάρτυρες

Αγγελιοφόρος: Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου 2013 20:20 
Κεντρικό ρόλο στην τοπική οργάνωση της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια, αποδίδει στον Γιώργο Ρουπακιά, με την κατάθεσή του στον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, προστατευόμενος μάρτυρας, πρώην μέλος της οργάνωσης.
Ο μάρτυρας υποστηρίζει ότι ο κατηγορούμενος για τη δολοφονία του μουσικού Παύλου Φύσσα ανήκε με άλλους τέσσερις στο στενό πυρήνα της τοπικής της Νίκαιας, η οποία ήταν σε απευθείας επαφή με τον κατηγορούμενο στην υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης βουλευτή Γιάννη Λαγού.
Σύμφωνα με την πολύ κρίσιμη κατάθεση, εμπλεκόμενος στην υπόθεση της δολοφονίας του μουσικού, κατηγορούμενος στην υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης και στέλεχος της οργάνωσης της Νίκαιας υποδείκνυε στα μέλη της να δηλώνουν σε περίπτωση που συνέβαινε "οτιδήποτε" πως δεν ανήκουν στη Χρυσή Αυγή και να δηλώνουν άγνοια.
Το εν λόγω στέλεχος, σύμφωνα με την μαρτυρική κατάθεση, ενημέρωνε για τα πάντα τον βουλευτή συγκατηγορούμενό του Γιάννη Λαγό, ο οποίος φέρεται να μιλούσε απευθείας με τον "αρχηγό" από τον οποίο λάμβανε την τελική έγκριση ή σχετικές εντολές.
Ο μάρτυρας, φέρεται μάλιστα, να εμπλέκει στην υπόθεση και αστυνομικό του τμήματος Νίκαιας, τον οποίο κατονομάζει.
"Κάθε φορά που γινόταν έφοδος της Αστυνομίας η οργάνωση είχε έγκαιρη ειδοποίηση από αστυνομικό του τμήματος Νίκαιας. Σε κάθε εκδήλωση είχαμε τις πλάτες της Αστυνομίας."
Τέλος, ο μάρτυρας αναφερόμενος στη δομή της οργάνωσης Νίκαιας υποστηρίζει ότι κάτω από τον κλειστό πενταμελή πυρήνα της, λειτουργούσαν μεταξύ άλλων, και "οι κένταυροι των ανηλίκων", παιδιά δηλαδή 14-17 ετών τα οποία στρατολογούνταν και είχαν υπεύθυνό τους πρόσωπο με το όνομα Τάσος.
Στην κατάθεσή του, άλλος προστατευόμενος μάρτυρας, μεταξύ άλλων αναφέρει ότι μετά την εισχώρησή του στη Χρυσή Αυγή κατάλαβε "ότι δεν επρόκειτο για ένα απλό κόμμα,. αλλά για μια οργάνωση που στόχευε στη βία και μάλιστα όχι απλή βία. Αυτοί ήταν αποφασισμένοι ακόμη και να αφαιρέσουν ζωές αν θεωρούσαν ότι το θύμα ήταν αντίπαλος τους".
Ο μάρτυρας αναφέρεται σε προστασία που παρείχαν μέλη της οργάνωσης σε μικροπωλητές στα παζάρια του Πειραιά και του Σχιστού Κορυδαλλού, από τους οποίους η Χρυσή Αυγή αμειβόταν με προμήθεια επί των εισπράξεων.


Συγκλονιστικά στοιχεία περιέχει το πόρισμα Βουρλιώτη για τη Χρυσή Αυγή

ο.π.: Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου 2013 08:42
Κόλαφος για τη δομή και τη λειτουργία της Χρυσής Αυγής είναι το πόρισμα του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαράλαμπου Βουρλιώτη.
Ο εισαγγελικός λειτουργός αναφέρεται στο ιστορικό της οργάνωσης, η οποία όπως τονίζει έχει ιεραρχική-πυραμιδική δομή, με "εξουσία του αρχηγού" κατά το χιτλερικό δόγμα. Επισημαίνει, επίσης, ότι η Χρυσή Αυγή, επιλέγει άτομα με γνώσεις στις πολεμικές τέχνες, τα οποία, όπως αναφέρει, εκπαιδεύει σε περιοχές της Αττικής, όπως στη Μαλακάσα, την Μάνδρα και τη Σαλαμίνα.
Υπογραμμίζει επίσης, -γεγονός που φέρονται να επιβεβαιώνουν και οι δυο προστατευόμενοι μάρτυρες, πρώην μέλη της οργάνωσης- ότι η Χρυσή Αυγή χρησιμοποιεί όπλα που φυλάσσονται σε άγνωστους μέχρι στιγμής χώρους.
"Η Χρυσή Αυγή", αναφέρεται στο πόρισμα, "πρωτοεμφανίστηκε στις αρχές της δεκαετίας 1980-1990 με τη μορφή κλειστής ολιγάριθμης ομάδας ιδεολογικής επιμόρφωσης ναζιστών. Στη συνέχεια η ομάδα αυτή μετεξελίχθηκε σε πολιτικό σχηματισμό. Από το χρόνο αυτό διαχωρίστηκε το επιχειρησιακό από το πολιτικό τμήμα της οργάνωσης, με το πρώτο να αναλαμβάνει την εκτός γραφείων δράση, δηλαδή, τις βίαιες επιθέσεις εναντίον όσων η οργάνωση θεωρούσε εχθρούς της".
Ο εισαγγελικός λειτουργός επικαλείται το καταστατικό της οργάνωσης στο οποίο ρητώς ορίζεται ο διαχωρισμός των δυο δραστηριοτήτων, με κοινή ηγετική ομάδα και με την εξουσία του αρχηγού "να είναι απόλυτη κατά το χιτλερικό δόγμα Fuhrerprinzip (σ.σ. η αρχή του αρχηγού)" η προσταγή του οποίου προς ενέργεια ή η έγκριση, ακόμη και σε ήσσονος σημασίας δράσεις, ήταν ιερή και αδιαπραγμάτευτη.
Στο πόρισμα τονίζεται επίσης ότι κατά τη φιλοσοφία της Χρυσής Αυγής "όσοι δεν ανήκουν στη λαϊκή κοινότητα της φυλής είναι υπάνθρωποι. Στη κατηγορία αυτή ανήκουν ξένοι μετανάστες, ρομά, όσοι διαφωνούν με τις ιδέες τους, ακόμη και άτομα με νοητικά προβλήματα. Η βία για τη Χρυσή Αυγή είναι το μήνυμα και όχι το μέσον επίτευξης των επιδιώξεών τους".
Ως προς τον τρόπο λειτουργίας της οργάνωσης ο κ.Βουρλιώτης επισημαίνει ότι "η εντολή διαβιβάζεται από τον αρχηγό στον υπαρχηγό και στη συνέχεια από τον τελευταίο στους κατά σειρά κατώτερους στην ιεραρχία, μέχρι την τελική υλοποίησή της".

ΑΚΟΥΣΤΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΟΥ Κ.ΜΠΑΞΕΒΑΝΗ  ΣΤΟ HOT DOC Radio Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου ΕΔΩ
http://www.youtube.com/watch?v=FnhciV-_4gU&feature=em-uploademail


ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ Μαραθώνια η απολογία Κασιδιάρη - Αρνείται τις κατηγορίες

Μαραθώνια ήταν η απολογία του Ηλία Κασιδιάρη ενώπιον του ανακριτή, κατά την οποία αρνήθηκε τις αποδιδόμενες σε αυτόν πράξεις ενώ αμφισβήτησε και τη νομιμότητα της διαδικασίας, επικαλούμενος το γεγονός ότι δεν έχει αρθεί η βουλευτική του ασυλία. Την πόρτα του ανακριτή πέρασε αμέσως μετά ο Ηλίας Παναγιώταρος, ο δεύτερος από τους τέσσερις συλληφθέντες βουλευτές της Χρυσής Αυγής που οδηγήθηκαν το μεσημέρι στα δικαστήρια της Ευελπίδων.

Ο Ηλίας Κασιδιάρης
Ο Ηλίας Κασιδιάρης
Η απολογία του Ηλία Κασιδιάρη κράτησε συνολικά επτά ώρες.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο βουλευτής φέρεται να απάντησε στις ερωτήσεις του ανακριτή πολιτικά, καθώς θεωρεί ότι δεν προκύπτει καμία ποινική εμπλοκή του στην υπόθεση. Φέρεται μάλιστα να υποστήριξε ότι ο ίδιος δεν εμπλέκεται σε καταγεγραμμένες συνομιλίες.
Ο βουλευτής, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ρωτήθηκε από τον ανακριτή πως εξηγεί ότι γίνεται επίκληση του ονόματός του και μάλιστα ως «εκπαιδευτή δολοφόνων», από πρόσωπα - μέλη της οργάνωσης που έχει καταγραφεί η συνομιλία τους. Ο κ. Κασιδιάρης φέρεται να υποστήριξε ότι το πρόσωπο που τον αναφέρει τον είδε στην τηλεόραση και γι' αυτό κάνει αναφορά στο πρόσωπό του.
Επίσης ο βουλευτής φέρεται να αμφισβήτησε την αξιοπιστία της κατάθεσης του ενός εκ των δυο προστατευόμενων μαρτύρων και να ισχυρίστηκε ότι πρόκειται για πρώην μέλος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ο οποίος στη συνέχεια πήγε στη Χρυσή Αυγή, αλλά τελικά απομακρύνθηκε από την οργάνωση, γιατί ζητούσε χρήματα από μέλη.
Ο Ηλίας Παναγιώταρος
Ο Ηλίας Παναγιώταρος
Μάλιστα ο κ. Κασιδιάρης φέρεται να υποστήριξε ότι ο εν λόγω μάρτυρας πληρώθηκε από δημοσιογράφο ιδιωτικού καναλιού για να παραχωρήσει συνέντευξη στην οποία υποστήριξε όσα είχε καταθέσει και στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου.
Η διαδικασία συνεχίζεται με τις απολογίες του καθενός εκ των υπολοίπων βουλευτών της Χρυσής Αυγής, δηλαδή των Γιάννη Λαγού, Νίκου Μίχου και Ηλία Παναγιώταρου που αυτή τη στιγμή απολογείται.
Μετά την ολοκλήρωση των απολογιών και των υπόλοιπων βουλευτών, ανακριτής και εισαγγελέας θα αποφανθούν για την περαιτέρω ποινική μεταχείριση των κατηγορουμένων.
Ο Γιάννης Λαγός
Ο Γιάννης Λαγός
Αύριο Τετάρτη, στις 3.30 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί η μεταγωγή του γενικού γραμματέα του κόμματος, Νίκου Μιχαλολιάκου στα δικαστήρια της Ευελπίδων.
Νωρίτερα στις 8 το πρωί θα οδηγηθούν ενώπιον του ανακριτή άλλα οκτώ μελη της Χρυσής Αυγής.
Οι τέσσερις από τους συνολικά έξι συλληφθέντες βουλευτές του κόμματος οδηγήθηκαν στις 3.20 το μεσημέρι της Τρίτης στα δικαστήρια της Ευελπίδων, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και χειροκροτούμενοι από τους (ελάχιστους) συγκεντρωμένους οπαδούς τους.
Ο Νίκος Μίχος
Ο Νίκος Μίχος
Η διαδικασία των απολογιών ξεκίνησε με τον Ηλία Κασιδιάρη, στις 4 το απόγευμα.
Σε συμπαράσταση των κατηγορουμένων συναδέλφων τους, στα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων βρέθηκαν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής Ελένη Ζαρούλια, Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Δημήτρης Κουκούτσης, Γιάννης Βουλδής και Ευστάθιος Μπούκουρας.
Οι υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κτίριο, αφού διαβεβαίωσαν τους συλληφθέντες για την παρουσία τους, («εδώ είμαστε») φώναξαν προς το μέρος τους «ήρωες - ήρωες» και τους χειροκρότησαν ενώ ένας από τους κατηγορούμενους ακούστηκε να φωνάζει «είμαστε καθαροί σαν κρύσταλλο».
Νωρίτερα άλλοι τρεις συλληφθέντες, από τα λεγόμενα μεσαία στελέχη της οργάνωσης, είχαν οδηγηθεί στον ανακριτή για να απολογηθούν. Οι δύο εκ των τριών αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους, ενώ ο τρίτος ζήτησε προθεσμία για να απολογηθεί αύριο.

πηγή ΕΘΝΟΣ 2.10.2013


Προφυλακιστέος ο Γ. Λαγός - Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους οι Κασιδιάρης, Παναγιώταρος, Μίχος - Την Τετάρτη απολογείται ο Μιχαλολιάκος, την Πέμπτη ο Παππάς

Ο Ηλίας Κασιδιάρης υποστήριξε ότι διώκεται πολιτικά - Εννέα νέα εντάλματα σύλληψης εξέδωσαν οι ανακριτές
 Προφυλακιστέος ο Γ. Λαγός - Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους οι Κασιδιάρης, Παναγιώταρος, Μίχος - Την Τετάρτη απολογείται ο Μιχαλολιάκος, την Πέμπτη ο Παππάς

32
εκτύπωση 
 
Στη φυλακή οδηγείται μετά την ομόφωνη απόφαση ανακριτή και εισαγγελέα ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Γιάννης Λαγός. Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους αφέθηκαν, αντίθετα, μετά τις απολογίες τους οι  Ηλίας Κασιδιάρης, Ηλίας Παναγιώταρος και Νίκος Μίχος.

Στον Ηλία Κασιδιάρη, προκειμένου να αφεθεί ελεύθερος επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της καταβολής εγγύησης ύψους 50.000 ευρώ. Ο όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα επιβλήθηκε και στους Παναγιώταρο και Μίχο.

Οι τρεις που αφέθηκαν ελεύθεροι αναχώρησαν αμέσως μαζί με ταξί από την Ευελπίδων. Βγαίνοντας φώναζαν «Ζήτω η Δημοκρατία σας», σπρώχνοντας και βρίζοντας όσους δημοσιογράφους προσπάθησαν να τους πλησιάσουν.

Μπαίνοντας στο ταξί ο Ν. Μίχος φώναξε ότι «Μόνο νεκρούς θα μας νικήσετε» ενώ ο Παναγιώταρος προειδοποίησε ότι «θα τα πούμε το απόγευμα».

Στην Ευελπίδων μετά τις 11 το πρωί της Τετάρτης μεταφέρθηκαν για να απολογηθούν πέντε στελέχη και μέλη της Χρυσής Αυγής που έχουν συλληφθεί. 

Οι απολογίες

Ολονύχτιες απολογίες για τα στελέχη της Χρυσής Αυγής. Επί επτά ώρες απολογήθηκε στον ανακριτή ο Ηλίας Κασιδιάρης, ενώ ο Ηλ.Παναγιώταρος απολογείτο μέχρι τα ξημερώματα της Τετάρτης. Ακολούθησε η απολογία του Γ.Λαγού, η οποία ολοκληρώθηκε το πρωί της Τετάρτης και στη συνέχεια εκείνη του Ν. Μίχου. Στις μαραθώνιες απολογίες και οι τέσσερις κράτησαν την ίδια γραμμή αρνούμενοι το βαρύ κατηγορητήριο ενώ έκαναν λόγο για πολιτική δίωξη.

Μετά την ολοκλήρωση των απολογιών των τεσσάρων βουλευτών, ανακριτές και εισαγγελείς θα αποφανθούν για το αν θα προχωρήσουν ή όχι στην προφυλάκισή τους. Η συνεδρίασή τους βρίσκεται σε εξέλιξη.

Οι απολογίες των Κασιδιάρη, Παναγιώταρου, Λαγού, Μίχου

Ολοκληρώθηκε μετά από επτά ώρες η απολογία του Ηλία Κασιδιάρη ο οποίος υποστήριξε ότι διώκεται πολιτικά διότι η Χρυσή Αυγή με την φημολογούμενη υποψηφιότητά του για δήμαρχος της Αθήνας θα έπαιρνε μεγάλα ποσοστά και ήθελαν να τον «κοντύνουν». Πρόσθεσε ότι το όνομά του δεν αναφέρεται σε μία τηλεφωνική συνομιλία και ότι δεν υπάρχει στοιχείο σε βάρος του. Μάλιστα ο δικηγόρος του κ. Παύλος Σαράκης (διεγράφη την Δευτέρα από την Νέα Δημοκρατία) φέρεται να δήλωσε ότι, μετά την απόφαση των ανακριτών για τον πελάτη του, «επιφυλάσσει μία έκπληξη για τον πρωθυπουργό».

Ερωτώμενος για τα οικονομικά της οργάνωσης αρνήθηκε ότι χρηματοδοτείται από οποιονδήποτε επιχειρηματία. Απανωτές ερωτήσεις δέχτηκε για το περιεχόμενο των καταθέσεων των δύο προστατευόμενων μαρτύρων. Διέψευσε κατηγορηματικά, κυρίως όσα είπε για τάγματα εφόδου ο προστατευόμενος μάρτυρας που μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha υποστηρίζοντας ότι είναι μειωμένης ηθικής, πρώην στέλεχος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, ότι πληρώθηκε από τη δημοσιογράφο του σταθμού που πήρε τη συνέντευξη και ότι είχε εκδιωχθεί από την Χρυσή Αυγή.

Σε σχέση με το καταστατικό της οργάνωσης, το οποίο προσκόμισε στον εισαγγελέα Βουρλιώτη μάρτυρας, δήλωσε ότι είναι πλαστό και ότι το μοναδικό καταστατικό που αναγνωρίζει είναι αυτό που κατέθεσε τον Ιούνιο του 2012 στο πρώτο τμήμα του Αρείου Πάγου και κατά συγκυρία υπογράφετε ως νόμιμο από την σημερινή εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη.

Δριμεία επίθεση έκανε εναντίον δημοσιογράφων, πολιτικών οι οποίοι, κατ΄αυτόν, για κομματικούς λόγους ρίχνουν λάσπη στη δράση της Χρυσής Αυγής.

Για τις συνομιλίες που τον εμφανίζουν ως εκπαιδευτή των «ταγμάτων εφόδου» της Χρυσής Αυγής, υποστήριξε πως δεν υπάρχουν τέτοια τάγματα, ούτε ο ίδιος έχει τέτοιο ρόλο και όταν ρωτήθηκε πώς γνώριζε μια γυναίκα που εμφανίζεται στις συνομιλίες να τον χαρακτηρίζει εκπαιδευτή ταγμάτων εφόδου απάντησε «προφανώς με είδε στην τηλεόραση σε εκδηλώσεις του κόμματος».

Στις τρεισήμισι τα ξημερώματα ολοκληρώθηκε και η απολογία του Ηλία Παναγιώταρου , η οποία διήρκεσε τέσσερις ώρες. Και αυτός ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής ακολούθησε τη γραμμή του Ηλία Κασιδιάρη. Ο κατηγορούμενος φέρεται να έκανε λόγο για ψευδομάρτυρες και κατασκευασμένες κατηγορίες που στόχο έχουν την πολιτική του δίωξη.
Προσαγόμενος στο ανακριτικό γραφείο φώναξε: «Είμαστε καθαροί σαν κρύσταλλα»

Είπε επίσης ότι το σε βάρος του κατηγορητήριο είναι αστείο ενώ χαρακτήρισε τυχαία τα γεγονότα που εμφανίζονται στις δικογραφίες και τον συνδέουν με εγκληματικές ενέργειες.

Λίγο πριν τις 8 το πρωί της Τετάρτης ολοκληρώθηκε και η απολογία του βουλευτή Γ. Λαγού. Σύμφωνα με πληροφορίες είπε ότι τα απανωτά τηλεφωνήματα που έκανε μετά τη δολοφονία του Π. Φύσσα ήταν για να ενημερωθεί για το τι είχε γίνει, δεν είχε την παραμικρή ιδέα, μίλησε για πολιτική δίωξη, ενώ αναγνωρίζει μόνο το καταστατικό του 2012.

Λίγο πριν τις 9:30 πμ ολοκληρώθηκε η απολογία του Ν. Μίχου, ο οποίος κράτησε την ίδια γραμμή αρνούμενος τα πάντα σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «Η διώξή μου είναι πολιτική. Δεν έχω συμμετάσχει σε σύσκεψη που λένε ότι έγινε πριν τα επεισόδια στο Πέραμα. Εγώ είμαι βουλευτής Ευβοίας και δεν εχω σχέση με το Πέραμα».

ενώ στη συνέχεια αναμένεται να συνεδριάσουν οι ανακριτές και ο εισαγγελέας για το αν θα προχωρήσουν ή όχι στην προφυλάκισή τους.

Η απολογία του Νίκου Μιχαλολιάκου μετατέθηκε για την Τετάρτη, από την Τρίτη που αρχικά είχε προσδιοριστεί, κατόπιν αιτήματος της υπεράσπισής του, ενώ ο βουλευτής Επικρατείας του κόμματος Χρήστος Παππάς θα απολογηθεί την Πέμπτη. Συγκεκριμένα την Τετάρτη το πρωί, στις 8.00 θα πραγματοποιηθεί στην Ευελπίδων η μεταγωγή 8 συλληφθέντων ενώ στις 15.30 η μεταγωγή του Νίκου Μιχαλολιάκου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ανακριτές της υπόθεσης έχουν στοιχεία που «δένουν» τον ποινικό χαρακτηρισμό του «διευθύνοντος» όχι μόνο για τον Νίκο Μιχαλολιάκο αλλά και για τους υπόλοιπους βουλευτές που είναι κατηγορούμενοι στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής.

Η ανάκριση φαίνεται να έχει ισχυρά στοιχεία ώστε να μπορεί να αποδώσει κεντρικό καθοδηγητικό ρόλο και στους έξι πολιτικούς, όπως και σε τουλάχιστον δύο εκ των κατηγορουμένων στελεχών του κόμματος, αλλά και αδιάσειστα δεδομένα για τον αντικειμενικό προσδιορισμό της «εγκληματικής οργάνωσης» ως «δομημένης», γεγονός που είναι κρίσιμο για την ποινική μεταχείριση που θα έχουν οι βουλευτές.

Οι περισσότεροι από τους κατηγορούμενους θα απολογηθούν την Τετάρτη, ενώ οι ανακριτές εξέδωσαν εννέα εντάλματα σύλληψης για κατηγορούμενους οι οποίοι παραμένουν ασύλληπτοι.

Εξω από τα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων παραμένουν τέσσερις κλούβες ΜΑΤ ενώ μία διμοιρία ΥΜΕΤ βρίσκεται στο κτίριο 6 όπου οδηγούνται οι κατηγορούμενοι.


Ελεύθεροι μετά την απολογία τους οι δύο που κατηγορούνται για συμμετοχή στην οργάνωση

Μετά τον κατηγορούμενο Δήμο Φραγκάκη και ο Σταύρος Σαντοριναίος αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, ενώ ο τρίτος κατηγορούμενος και φερόμενος ως μέλος της εγκληματικής οργάνωσης Θεόδωρος Στέφας έλαβε προθεσμία για να απολογηθεί την Πέμπτη.

Οι συγκεκριμένοι κατηγορούμενοι φέρονται ως περιφερειακά στελέχη της Χρυσής Αυγής ενώ οι δύο που απολογήθηκαν υποστήριξαν ενώπιον των ανακριτών ότι δεν έχουν καμία σχέση, οργανωτική και ιδεολογική, με τη Χρυσή Αυγή.

Οι ανακριτές με τη σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα προφυλακίσεων τους άφησαν ελεύθερους αφού νωρίτερα τους επέβαλαν περιοριστικούς όρους.

Και στους δύο επιβλήθηκε ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και επιπροσθέτως στον δεύτερο η υποχρέωση εμφάνισής του στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους μηνιαίως.

Η δικηγόρος του Δήμου Φραγκάκη Αθηνά Χαρβαλάκου-Γλύκα τόνισε: «Ο πελάτης μου αρνήθηκε κάθε σχέση με την οργάνωση όχι μόνο ως μέλος αλλά και ως ψηφοφόρος. Το μόνο στοιχείο που τον εμπλέκει είναι ένα τηλεφώνημα από συγκατηγορούμενο συγγενή του τρεις ώρες πριν από το περιστατικό. Είμαι χαρούμενη που την υπόθεση χειρίζονται δύο ικανότατοι ανακριτές οι οποίοι δεν ερευνούν φρονήματα αλλά μόνο τα στοιχεία».

Περίπου 100 άτομα έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα της Χρυσής Αυγής και έχουν σηκώσει μάλιστα και πανό (ανυπόγραφο): «Πολιτική δε γίνεται με τρόμο και κελιά, τρομοκρατία λέγεται ο κόσμος που πεινά» ενώ άπλωσαν και μία ελληνική σημαία.

 Παράλληλα φωνάζουν το γνωστό σύνθημα «Αίμα, τιμή, Χρυσή Αυγή», «Ελλάδα σε πουλάνε, τους ξένους προσκυνάνε», «Ενα, δύο, τρία, η χούντα σας ξεκίνησε το '73», «Σας έχουμε εκθέσει, σας κάναμε πολλά, η σκέψη δεν πεθαίνει μέσα στα κελιά» και «Αλήτες, ρουφιάνοι δημοσιογράφοι»

Μαζί με τους συγκεντρωμένους είναι και οι βουλευτές Κ. Μπαρμπαρούσης, Ν. Κούζηλος, Δ. Κουκούτσης, Π. Ηλιόπουλος.

Η σύζυγος του Μιχαλολιάκου, Ελένη Ζαρούλια, προκάλεσε πάλι επεισόδιο, χτυπώντας έξω από τη ΓΑΔΑ με την τσάντα της, καμεραμάν που την βιντεοσκοπούσε.

Λίγο μετά τις 18.00 ελάχιστοι είναι πλέον οι υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής που βρίσκονται απέναντι από την είσοδο των δικαστηρίων της Ευελπίδων και μαζεύτηκε η σημαία που είχαν ξεδιπλώσει. Λίγο νωρίτερα ο βουλευτής Αρτέμης Ματθαιόπουλος μιλώντας στους δημοσιογράφους δήλωσε: «Είμαι εδώ εν δυνάμει κατηγορούμενος μιας εγκληματικής οργάνωσης της οποίας το καταστατικό ενέκριναν αυτοί που τώρα μας άσκησαν ποινική δίωξη. Αναφέρομαι στην Ευτέρπη Κουτζαμάνη. Καταλαβαίνετε ότι η δίωξη είναι πολιτική».
 

Τι άκουσε ο «κοριός» για τη Χρυσή Αυγή - Ο Λαγός έδωσε εντολή να εξαφανιστούν τα «τάγματα εφόδου» - Αναλυτικά οι συνομιλίες

«Ο Κασιδιάρης τους έκανε δολοφόνους» λένε συγγενείς του Ρουπακιά – Χρυσαυγίτες σε ομάδα εκβιαστών στη Συγγρού – Ο Ρουπακιάς τα βάζει με τη γυναίκα του για την κατάθεσή της - Στο στόχο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στη Νίκαια
 Τι άκουσε ο «κοριός» για τη Χρυσή Αυγή - Ο Λαγός έδωσε εντολή να εξαφανιστούν τα «τάγματα εφόδου» - Αναλυτικά οι συνομιλίες
Ο βουλευτής Γιάννης Λαγός οδηγείται στην Εισαγγελία συνοδεία ανδρών της Αντιτρομοκρατικής (REUTERS/Γιώργος Μουτάφης)

17
εκτύπωση 
 
«Το θέμα είναι που θα πάει; Τουλάχιστον μετά να πήγαινε Μαλανδρίνο, δεν ξέρω»Εντολές του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Γιάννη Λαγού προς μέλη των «ταγμάτων εφόδου» να εξαφανισθούν από προσώπου γης για να μη λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη αποκαλύπτονται από τους διαλόγους που έχει καταγράψει η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία μετά τη δολοφονία του 34χρονου Παύλου Φύσσα στην Αμφιάλη.

Σύμφωνα με τα ντοκουμέντα που παρουσιάζει «Το Βήμα», στέλεχος της Χρυσής Αυγής στην περιοχή του Πειραιά ακούγεται σε συνομιλίες να μιλά για συμμετοχή του σε κυκλώματα εκβιαστών που επιχειρούν να ελέγξουν νυχτερινά κέντρα στη λεωφόρο Συγγρού.

Ακόμη στα έγγραφα της ΕΛ.ΑΣ. περιέχεται συνομιλία του Γιώργου Ρουπακιά, δράστη της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, να επιρρίπτει ευθύνες στη σύζυγό του για την επιβαρυντική κατάθεσή της αλλά και για όλες τις ενέργειές της μετά τη δολοφονική επίθεση. Μάλιστα σε δεύτερη φάση ο Γ. Ρουπακιάς φέρεται να εκφράζει την ανησυχία του για την κράτησή του στις φυλακές Μαλανδρίνου επισημαίνοντας ότι «είναι εδώ κι ο Άλκετ Ριζάι».

Εντυπωσιακός είναι ακόμη ο διάλογος μεταξύ ατόμων του οικογενειακού περιβάλλοντος του Γ. Ρουπακιά οι οποίοι επιρρίπτουν ευθύνες στον βουλευτή Ηλία Κασιδιάρη όπου ανάμεσα στα άλλα λένε: «Ήθελα να τον πιάσω από τον λαιμό (σ.σ. τον Κασιδιάρη) και να του πω ρε κερατά μου, ποιος τους εκπαίδευσε γι' αυτό το θέμα, ποιος τους είπε να γίνονται δολοφόνοι. Εσύ τους έκανες και εσύ ο ίδιος αυτή την στιγμή τους απαρνείσαι. Εγώ αν ήμουν στην θέση του Γιώργου θα είχα ανοίξει το στόμα μου και θα τους είχα κάψει κι ας πέθαινα. Θα άνοιγα το στόμα μου και θα τα έλεγα με το νι και με το σίγμα κι ας με σκοτώνανε. Αλλά θα τους ξεφτίλιζα, θα τους έβγαζα, θα τους ξεμπρόστιαζα…»


Σύμφωνα λοιπόν με τους απομαγνητοφωνημένους διαλόγους ένα υψηλόβαθμο μέλος της Χρυσής Αυγής που ήταν υπεύθυνος ασφαλείας της οργάνωσης σε όλο τον Πειραιά και κατηγορείται για εγκληματικές επιθέσεις επικοινώνησε με τον βουλευτή Γιάννη Λαγό. Όπως αναφέρει ο ίδιος σε καταγεγραμμένη συζήτηση στις 21 Σεπτεμβρίου 2013, «ο Λαγός μού είπε μην ανέβεις μου λέει… Γιατί κάποιος μου λέει, μιλάνε μέσα από τα γραφεία και θα σε κάψουνε μου λέει σίγουρα. Έχεις δώσει και πολλά OK. Έχεις φανεί και πολύ. Και θέλουν να σου κάνουν ζημιά μου λέει. Να το ξέρεις…»


Δεξιά: Ανώνυμη επιστολή στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, που στάλθηκε στις 24 Σεπτεμβρίου, από πρώην μέλος της Χρυσής Αυγής και περιγράφει την εγκληματική δραστηριότητα της οργάνωσηςΟ ίδιος άνθρωπος μιλά για συμμετοχή του σε κυκλώματα εκβιαστών και συζητά μάλιστα για την «κίνηση» που υπάρχει σε διάφορα «μαγαζιά της λεωφόρου Συγγρού». Στη συνέχεια καθυβρίζει το πρώην μέλος της Χρυσής Αυγής που μίλησε σε ΜΜΕ ενώ μιλά για «πόλεμο» μεταξύ μελών της Χρυσής Αυγής. Όπως ακούγεται να λέει στον ίδιο διάλογο, «ήταν μία παρέα από το Αιγάλεω και φορούσαν μπλούζες Χρυσή Αυγή και χτυπάγανε κόσμο. Και πήγαμε εμείς και τους βρήκαμε στο Αιγάλεω. Και τους στείλαμε μια βόλτα για διακοπές για κάνα δύο μήνες…»

Στη συνέχεια το στέλεχος της Χρυσής Αυγής ακούγεται να μιλά πως ο ίδιος και η οργάνωση της Νίκαιας στόχευαν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως αναφέρει σε απομαγνητοφωνημένο διάλογο, «είχα βάλει στο μάτι αυτόν τον χοντρό, τον κοντό και τον είδα ξαφνικά σε συγκέντρωση στη Νίκαια του ΣΥΡΙΖΑ. Μετά πάω στη Νίκαια και μου δείχνουν φωτογραφίες του. Λέω αυτός θα είναι στάνταρ και λέω αφήστε τον, θα τον γ… εγώ».

Αναλυτικά οι συνομιλίες

«Το θέμα είναι που θα πάει; Τουλάχιστον μετά να πήγαινε Μαλανδρίνο, δεν ξέρω

Προφυλακιστέος κρίθηκε ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής Ν. Μιχαλολιάκος - Την Πέμπτη το μεσημέρι απολογείται ο Χρ. Παππάς

Επίσης προφυλακίστηκαν ο βουλευτής Γ. Λαγός, η ανθυπαστυνόμος Βέτα και ο πυρηνάρχης της Νίκαιας Γ. Πατέλης - Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους οι Κασιδιάρης, Παναγιώταρος, Μίχος - Ελεύθερα άλλα τέσσερα μέλη της οργάνωσης μετά την απολογία τους
 Προφυλακιστέος κρίθηκε ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής Ν. Μιχαλολιάκος - Την Πέμπτη το μεσημέρι απολογείται ο Χρ. ΠαππάςΑΚΟΥΣΤΕ ΚΑΙ ΕΔΩ : http://www.youtube.com/watch?v=xls6egyDOZg&feature=em-uploademail

 
Ανακριτής και εισαγγελέας αποφάσισαν να προφυλακιστεί ο γραμματέας της Χρυσής Αυγής Ν. Μιχαλολιάκος μετά την απολογία του. Επίσης προφυλακιστέος κρίθηκε και ο πυρηνάρχης της Νίκαιας Γ. Πατέλης. Και οι δύο οδηγούνται στη ΓΑΔΑ. Όπως έγινε γνωστό, το απόγευμα θα μεταφερθούν στις φυλακές Κορυδαλλού μαζί με τον βουλευτή της ΧΑ Γιάννη Λαγό, καθώς και την ανθυπαστυνόμο που κατηγορείται για εμπλοκή στην υπόθεση.

Η απολογία του Μιχαλολιάκου η οποία μετατέθηκε για την Τετάρτη, από την Τρίτη  και η οποία αρχικά είχε προσδιοριστεί για τις 15:30 τελικά άρχισε μετά τις 19:30 και τελείωσε στις 1:30 μετά τα μεσάνυχτα,  ενώ ο βουλευτής Επικρατείας του κόμματος Χρήστος Παππάς θα απολογηθεί την Πέμπτη. Ανεμένεται στις 13:00 να μεταφερθεί στα δικαστήρια της Ευελπίδων.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής υποστηρίζει ότι οι καταγεγραμμένες τηλεφωνικές κλήσεις, από τον πυρηνάρχη της τοπικής οργάνωσης σε σταθερά τηλέφωνα, που έγιναν μετά την δολοφονία του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι, αφορούσαν αριθμούς που ο ίδιος  έχει παραχωρήσει στα γραφεία του κόμματος. Επομένως, ισχυρίζεται η υπεράσπιση τού Νικού Μιχαλολιάκου, δεν αποδεικνύεται ότι ο κατηγορούμενος πυρηνάρχης συνομίλησε με τον γενικό γραμματέα της Χρυσής Αυγής.

Για το λόγο αυτό, σύμφωνα με τους συνηγόρους του, ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής φέρεται να ζήτησε από την ανάκριση να προχωρήσει σε άρση του «ουσιαστικού απόρρητου» ώστε να παραδοθούν εφ' όσον υπάρχουν καταγεγραμμένες συνομιλίες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας «κατά το χρονικό διάστημα από την 10:13πμ, της 18ης Σεπτεμβρίου, το πρωί της επομένης δηλαδή μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, έως και τις 12:37μμ σταθερή τηλεφωνική σύνδεση που ανήκει στον κ. Μιχαλολιάκο, λαμβάνει πλήθος εισερχόμενων κλήσεων από τηλέφωνο που ανήκει στον πυρυνάρχη.

Εξερχόμενος από τα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων, ο Ν. Μιχαλολιάκος φώναξε «ζήτω η νίκη». Έξω από το κτίριο τον περίμενε η σύζυγός του Ελένη Ζαρούλια, η κόρη του Ουρανία και οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής Γερμενής, Αρβανίτης και Ματθαιόπουλος.

Η μεταγωγή του Μιχαλολιάκου στην Ευελπίδων

Η μεταγωγή του Ν. Μιχαλολιάκου καθώς και τεσσάρων μελών της Χρυσής Αυγής μεταξύ των οποίων και ο πυρηνάρχης της Νίκαιας Γ. Πατέλης πραγματοποιήθηκε στις 19:26.


Την ώρα της άφιξης τους στα δικαστήρια της Ευελπίδων 200 οπαδοί της Χρυσής Αυγής φώναζαν συνθήματα συμπαράστασης αλλά και συνθήματα κατά των δημοσιογράφων έξω από τα δικαστήρια, ενώ υπήρχαν και 20 μέσα στην αυλή που χειροκρότησαν τον αρχηγό τους. Οι βουλευτές Κασιδιάρης και Μίχος προσπάθησαν να μπουν μέσα στο κτίριο όπου θα απολογηθούν αλλά τους εμπόδισαν άνδρες της ΕΛΑΣ.

Σύμφωνα με πληροφορίες η απολογία του γραμματέα της Χρυσής Αυγής θα κινηθεί στα πλαίσια της «σύννομης λειτουργίας» της οργάνωσης. Ο κ. Μιχαλολιάκος θα πει ότι λυπάται για τη δολοφονία Φύσσα, την αποδοκιμασία της αλλά και της βίας συνολικά. Επίσης θα υποστηρίξει ότι δεν είναι ναζιστής, ότι δεν γνωρίζει αν μέλη της Χρυσής Αυγής είχαν παραβατική συμπεριφορά, καθώς και ότι η οργάνωσή του είχε μόνο κοινωνική δράση.

ΠΗΓΗ το ΒΗΜΑ 2-3.10.2013


Το πρώτο βράδυ του Μιχαλολιάκου στον Κορυδαλλό

Ο αρχηγός του κόμματος ζήτησε να του φέρουν όλο το σώμα των εφημερίδων, ενώ ο Γ. Λαγός, όργανα για να κάνει γυμναστική.

Της Μαριάννας Κακαουνάκη
Λίγα λεπτά μετά τις πέντε το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης, η αυτοκινητοπομπή της Αντιτρομοκρατικής που μετέφερε τον γενικό γραμματέα της Χρυσής Αυγής Nίκο Μιχαλολιάκο, τον βουλευτή Γιάννη Λαγό, τον επικεφαλής της τοπικής οργάνωσης Νίκαιας Γιώργο Πατέλη και την ανθυπαστυνόμο Βέτα Ποπώρη έφτασε στην οδό Σολωμού.
Τα αυτοκίνητα, όμως, αντί να περάσουν την κεντρική πύλη των φυλακών Κορυδαλλού, έστριψαν και πέρασαν την άσπρη καγκελόπορτα που καταλήγει στο «ειδικό δικαστήριο», δίπλα ακριβώς από τις γυναικείες φυλακές. Οι φωνές των δεκάδων δημοσιογράφων που είχαν στηθεί 100 μέτρα πιο ψηλά και έτρεξαν να προλάβουν ένα καλό πλάνο των προφυλακισμένων, καλύφθηκαν από τις φωνές κρατουμένων που είχαν βγει στα παράθυρα των κελιών τους και φώναζαν αναφερόμενοι στον αρχηγό της Χρυσής Αυγής: «Φέρτε μας εδώ τον χοντρό».
Μιχαλολιάκος και Λαγός, όμως, αντί να περάσουν για καταγραφή από την Κεντρική Γραμματεία, όπως προβλέπει το πρωτόκολλο, πήγαν κατευθείαν στην έρημη 3η πτέρυγα των Γυναικείων Φυλακών, ενώ τα αυτοκίνητα που μετέφεραν τους υπόλοιπους κρατουμένους πήραν εντολή της τελευταίας στιγμής πως θα πρέπει να μεταβούν ο μεν Πατέλης στο Μαλανδρίνο, η δε Ποπώρη στον Ελαιώνα. «Μα, τώρα μας το λένε; Για Μαλανδρίνο είναι 4 ώρες δρόμος να πάμε και άλλες 4 να γυρίσουμε, ούτε για βενζίνες δεν έχουμε προβλέψει», φαίνεται πως δυσανασχέτησαν οι άνδρες του συνοδευτικού της αστυνομίας.
Οι δύο άνδρες της Χρυσής Αυγής που παρέμειναν στον Κορυδαλλό παρέδωσαν τα ελάχιστα προσωπικά τους αντικείμενα για καταγραφή – ο Μιχαλολιάκος είχε μαζί του ένα μικρό βαλιτσάκι με λίγα ρούχα–, φωτογραφήθηκαν για το αρχείο των φυλακών και ενημερώθηκαν για τις συνθήκες κράτησης: ώρες προαυλισμού, ώρες φαγητού κ.ά. Ο Μιχαλολιάκος δεν φάνηκε να ενδιαφέρεται ιδιαίτερα γι’ αυτήν την ενημέρωση, «ίσως γιατί είναι γνώστης, έχει ξανακάνει φυλακή», αστειεύονταν μεταξύ τους οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι.
Ο αρχηγός του κόμματος και ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής πρόκειται να είναι οι πρώτοι «φιλοξενούμενοι» της συγκεκριμένης πτέρυγας που παλαιότερα λειτουργούσε ως ταπητουργείο, όπου οι γυναίκες κρατούμενες δούλευαν σε αργαλειούς κεντήματα και υφαντά. Το 2008 αποφασίστηκε η ανακαίνισή του, η οποία προβλεπόταν να ολοκληρωθεί περί τα τέλη Ιανουαρίου για να υποδεχθεί –το πιθανότερο– γύρω στους 100 οροθετικούς κρατουμένους.
Η απόφαση να μείνουν εκεί είχε ληφθεί λίγες ώρες νωρίτερα, σε σύσκεψη στα γραφεία της διεύθυνσης των φυλακών. Εκεί, οι αρχιφύλακες, ο ένας μετά τον άλλον εξηγούσαν στη διευθύντρια τους προβληματισμούς και τις αντιρρήσεις τους στο να κρατηθούν οι δύο άνδρες στις δικές τους πτέρυγες: στην πρώτη πτέρυγα βρίσκονται τα μέλη των Πυρήνων της Φωτιάς, στην τρίτη πτέρυγα οι ξένοι, ενώ η έκτη, ή VIP όπως αποκαλείται, είναι ασφυκτικά γεμάτη. Οι νέες αφίξεις μόνο προβλήματα θα προκαλούσαν στην ήδη έκρυθμη κατάσταση του υπερφορτωμένου σωφρονιστικού καταστήματος. Ετσι, λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι, σε επικοινωνία με το υπουργείο Δικαιοσύνης ελήφθη η απόφαση να εγκαινιαστεί... πρόωρα η νέα πτέρυγα των γυναικείων φυλακών.
Και αν οι πρώτες πληροφορίες ήθελαν τους δύο άνδρες να κρατούνται σε διαφορετικά κελιά και να προαυλίζονται ξεχωριστά, το πρώτο –τουλάχιστον– 24ωρο το πέρασαν μαζί στο ίδιο κελί και ελάχιστα παρέπεμπε σε πρώτη νύχτα εγκλεισμού. Συγκεκριμένα, ο Μιχαλολιάκος μέχρι να ολοκληρωθούν τυπικά όλες οι διαδικασίες καθόταν στο αρχιφυλακείο βλέποντας τηλεόραση και επικοινωνώντας τηλεφωνικά με τους δικούς του εκτός Κορυδαλλού.
Το πρωί της Παρασκευής έκανε μπάνιο, με το που μπήκε σε «λειτουργία» το ζεστό νερό και στην πρώτη του συνάντηση με τη διευθύντρια των φυλακών ζήτησε να του φέρουν όλο το σώμα των εφημερίδων, αίτημα το οποίο έγινε αποδεκτό. O δε Λαγός ζήτησε, αν μπορούν, να του φέρουν όργανα για να κάνει γυμναστική.
Την ίδια ώρα, έξω από τις φυλακές, ο Ηλίας Κασιδιάρης, έπειτα από δηλώσεις στις κάμερες, ζήτησε να μιλήσει κατ’ ιδίαν με σωφρονιστικούς υπαλλήλους. Ηθελε να ενημερωθεί για το πόσο τα αυστηρά επισκεπτήρια εφαρμόζονται και σε άλλους «επώνυμους» κρατουμένους. Ζήτησε να προσέχουν ιδιαίτερα τον Νίκο Μιχαλολιάκο, φτάνοντας στο σημείο να εκφράσει φόβο ακόμα και για βομβιστική επίθεση στο κτίριο όπου κρατούνται οι της Χ.Α.
 

Χρυσή Αυγή: το μέλλον σύμφωνα με συνταγματολόγους

Το θέμα της χρηματοδότησης του κόμματος, της ασυλίας και της καθόδου μελών του σε εκλογές.

Του Κωνσταντίνου Ζούλα
Μπορεί να απαγορευθεί στη Χρυσή Αυγή να μετάσχει στις επόμενες εκλογές; Και αν ναι, είναι λογικό να διεκδικήσουν την ψήφο μας ακόμη και άτομα που κατηγορούνται ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης; Στα ερωτήματα που συζητάμε όλοι τις τελευταίες μέρες επιχειρεί να απαντήσει σήμερα η «Κ». «Eπιχειρεί», καθώς οι γνώμες νομικών και συνταγματολόγων μόνον ομόθυμες δεν είναι ως προς τα μέσα που ήδη εξετάζουν κυβέρνηση και αντιπολίτευση για να αντιμετωπίσουν το πρωτόγνωρο –και διεθνώς– φαινόμενο ο αρχηγός ενός κόμματος και βουλευτές του να έχουν ήδη προφυλακισθεί. Ας τα δούμε αναλυτικά:– Μπορεί να υπάρξει αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης στη Χ.Α.;
– Η Βουλή είχε ούτως ή άλλως έτοιμη μια νομοθετική πρόταση για τον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων. Σε αυτήν, λοιπόν, η κυβέρνηση προωθεί ένα άρθρο το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων πως η κρατική χρηματοδότηση αναστέλλεται αν ασκηθεί ποινική δίωξη στον αρχηγό ενός κόμματος, μιας κοινοβουλευτικής ομάδας ή στον έχοντα την ουσιαστική διεύθυνσή του. Η διάταξη αυτή, ωστόσο, αμφισβητείται από την αντιπολίτευση ως φωτογραφική και νομικώς μετέωρη. Αντιπροτάθηκε ήδη η χρηματοδότηση σε ένα κόμμα να αναστέλλεται όταν αυτό λειτουργεί εμφανώς χωρίς να σέβεται το Σύνταγμα (π.χ. διοργανώνοντας συσσίτια μόνο για Ελληνες). Ωστόσο, το καίριο ερώτημα και στις δύο περιπτώσεις είναι ποιος θα το αποφασίζει. Κάποιοι νομικοί προτείνουν να ανατεθεί ο συγκεκριμένος ρόλος σε ανεξάρτητη αρχή. Αλλοι, ωστόσο, θεωρούν άκρως επικίνδυνη κάθε ανάλογη διάταξη και επισημαίνουν ότι δεν μπορεί να τιμωρείται συλλήβδην ένα νομικό πρόσωπο που εκπροσωπείται στη Βουλή και χωρίς μάλιστα πρωτοβάθμια –έστω– δικαστική κρίση. Με την ίδια «λογική» – προσθέτουν οι ενιστάμενοι– θα έπρεπε εδώ και χρόνια να μη χρηματοδοτείται και το ΚΚΕ, καθώς πάγιο αίτημά του είναι η ανυπακοή ακόμη και στο Σύνταγμα...
– Θα εξακολουθήσουν να λαμβάνουν τη βουλευτική τους αποζημίωση όσοι διώκονται για κακουργήματα;
– Μάλλον ναι. Το Σύνταγμα συνδέει την άρση της βουλευτικής αποζημίωσης με την απώλεια της βουλευτικής ιδιότητας. Για να εκπέσει, όμως, ένας βουλευτής, απαιτείται αμετάκλητη δικαστική απόφαση τρίτου βαθμού. Επομένως, θα ήταν μάλλον παράδοξο να επιβληθεί η αναστολή της βουλευτικής αποζημίωσης, αν δεν προηγηθεί αμετάκλητη καταδίκη των μελών της Χ.Α. Πολύ περισσότερο όταν οι τελευταίοι θα αντιτάξουν π.χ. ότι ακόμη και ο κ.Τσοχατζόπουλος λαμβάνει και σήμερα τη βουλευτική του σύνταξη...
– Μπορούν όσοι διώκονται ή προφυλακίστηκαν να θέσουν υποψηφιότητα στις δημοτικές ή στις ευρωεκλογές;
– Και εδώ οι απόψεις διχάζονται. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι είναι αδύνατον να τους απαγορευθεί. Επικαλούνται διασταλτικά την προναναφερθείσα πρόνοια του Συντάγματος που προστατεύει τους βουλευτές πριν εκδοθεί εις βάρος τους αμετάκλητη δικαστική απόφαση. Αλλοι, ωστόσο, εισηγούνται στον επικείμενο αντιρατσιστικό νόμο να υπάρξει πρόβλεψη στέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων για όσους καταδικάζονται ακόμη και σε πρωτοβάθμιο δικαστήριο να έχουν διαπράξει ρατσιστικά εγκλήματα. Αν τούτο συμβεί, όμως, θα προκύψει το εξής οξύμωρο: να απαγορευθεί π.χ. στον κ. Κασιδιάρη να θέσει υποψηφιότητα ως δήμαρχος, αλλά να του επιτραπεί παράλληλα να παραμείνει βουλευτής.
– Οι κ. Μιχαλολιάκος, Παππάς και Λαγός θα μπορούν να παρίστανται στις κοινοβουλευτικές συνεδριάσεις;
– Ο νόμος ορίζει πολύ αυστηρές προϋποθέσεις για να βγει οποιοσδήποτε από τη φυλακή (όπως να κάνει ιατρικές εξετάσεις, να συνοδεύσει οικείο του πρόσωπο στην τελευταία του κατοικία κ.λπ.). Αν, επομένως, δεν ψηφισθεί νέα ρύθμιση, θα επαφίεται αποκλειστικά στον εισαγγελέα να εκδίδει ολιγόωρες άδειες εξόδου για να παρίστανται οι προαναφερθέντες στη Βουλή και σίγουρα με αστυνομική συνοδεία. To ενδεχόμενο αυτό, ωστόσο, δεν φαντάζει πιθανό.
– Τι θα γίνει αν παραιτηθούν είτε όλοι είτε κάποιοι από τους βουλευτές της Χ.Α.;
– Το ερώτημα αυτό μάλλον έχει πάψει να υφίσταται. Τόσο νομικοί όσο και πολιτικοί αναλυτές συμφωνούν ότι θα ήταν όχι μόνον παράδοξο, αλλά και αυτοκτονικό, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, τα στελέχη της Χ.Α. να αποποιηθούν οικειοθελώς τη βουλευτική τους αποζημίωση, τη βουλευτική τους ιδιότητα και κυρίως την όποια προστασία τους εξασφαλίζει η βουλευτική τους ασυλία...

πηγη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 6.10.2013 


 

>>> Τρεις καθηγητές γράφουν για τις διώξεις της Χ.Α.

Νομικές αλλά και πολιτικές πτυχές από την υπόθεση της ποινικής δίωξης της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής αναδεικνύουν με τις παρεμβάσεις τους τρεις καθηγητές πανεπιστημίου οι οποίοι έγραψαν για την "Αυγή" της Κυριακής. Πρόκειται για τους Μιχάλη Σταθόπουλο, μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, τέως πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών και τέως υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Χ. Χρυσόγονο, καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, και τον Γιώργο Κατρούγκαλο, καθηγητή Δημοσίου Δικαίου στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Προχωρούν σε κρίσιμες επισημάνσεις που αφορούν τόσο τον νομικό και πολιτικό χειρισμό της υπόθεσης, από τη στιγμή που πήρε τον δρόμο της Δικαιοσύνης, όσο και την οικονομική και κοινωνική συγκυρία της περιόδου των Μνημονίων μέσα στην οποία αναπτύχθηκε η Χρυσή Αυγή.

Γιώργος Κατρούγκαλος: Ο νέος τυχοδιωκτισμός

Εκ πρώτης όψεως, το πραξικόπημα της κατάργησης της ΕΡΤ και η πρόσφατη πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την ποινική δίωξη της Χρυσής Αυγής δεν έχουν καμιά ομοιότητα. Το μαύρο στη δημόσια τηλεόραση φαίνεται να μην έχει καμιά σχέση με την ικανοποίηση ενός πάγιου αιτήματος της κοινωνίας, να σταματήσει επιτέλους η ατιμωρησία των εγκλημάτων των νεοναζί. Και οι δύο όμως κυβερνητικοί χειρισμοί έχουν ένα κοινό γνώρισμα: αποτελούν καθαρά επικοινωνιακά τεχνάσματα, που επιδιώκουν εντελώς άλλους σκοπούς από τους διακηρυγμένους.
Και οι δύο εξυπηρετούν μία μικροκομματική σκοπιμότητα, να εμφανιστεί ο πρωθυπουργός ότι «σπάει αυγά», ως εγγυητής της σταθερότητας τώρα, ως μεταρρυθμιστής (μαζί με τον αντι-διαφθορέα κ. Κεδίκογλου) στην περίπτωση της ΕΡΤ. Η αδιαφορία για το Σύνταγμα είναι κοινή και στους δύο τυχοδιωκτισμούς: η παραβίαση του άρθρου 15, ως προς τη δημόσια ραδιοτηλεόραση, πάει χέρι χέρι με την περιγραφή του άρθρου 62 στην περίπτωση της Χρυσής Αυγής.
Εξηγούμαι: Με τη μεθόδευση Σαμαρά - Δένδια - Αθανασίου εξαιρέθηκαν από την ποινική δίωξη η δολοφονία του Παύλου Φύσσα, οι άλλοι φόνοι, οι απόπειρες φόνου, όλα τα εγκλήματα της Χρυσής Αυγής εκτός από αυτό της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, του μόνου που θεωρείται κατά τον Ποινικό Κώδικα διαρκές έγκλημα. Είναι το μόνο που ικανοποιεί, έστω και οριακά, την απαίτηση του άρθρου 62 του Συντάγματος να επιτρέπεται η ποινική δίωξη σε βάρος βουλευτών μόνο μετά από άρση της βουλευτικής ασυλίας, εκτός από την περίπτωση των αυτόφωρων αδικημάτων.
Για να μπορέσει ο κύριος Σαμαράς να κοκορευτεί στη Αμερική ότι τσάκισε τη Χρυσή Αυγή, το κατηγορητήριο έμεινε φτωχό και άνοιξαν οι πόρτες της φυλακής για τους μισούς από τους χρυσαυγίτες βουλευτές. Η επικοινωνιακή βόμβα της κυβέρνησης ουσιαστικά έσκασε στο πρόσωπό της. Δυστυχώς, όμως, οι τυχοδιωκτισμοί αυτοί έχουν συνέπειες, πολύ ευρύτερες από το στραπατσάρισμα των τυχοδιωκτών: συνέπειες ως προς την ποινική διερεύνηση του θέματος και ως προς την ανάγκη να τιμωρηθεί το φίδι του φασισμού. Τα παιχνίδια όμως αυτά βλάπτουν σοβαρά και τους θεσμούς: τη Βουλή που παραμερίστηκε, τη Δικαιοσύνη που εκβιάστηκε σε δύο μέρες να πράξει κουτσά - στραβά ό,τι (και με δική της ευθύνη) δεν είχε πράξει σε δύο χρόνια.
ΥΓ.: Μια ευκαιρία να μην αφήσουμε τον κ. Σαμαρά να παίζει πόκερ για τη Χρυσή Αυγή, αλλά συλλογικά να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας, δίνεται με την πανευρωπαϊκή αντιφασιστική πρωτοβουλία (http://www.antifascismeuropa-ellada.gr/), που παρουσιάζει στις 10 Οκτωβρίου, στις 12.00 μ. στην ΕΣΗΕΑ, τις πρώτες της προτάσεις.

Μιχάλης Σταθόπουλος:Η κάθαρση της Βουλής να γίνει με σεβασμό στο Σύνταγμα

Το ότι ξεκίνησε, έστω και με καθυστέρηση, η ποινική δίωξη κατά βουλευτών και άλλων μελών της Χρυσής Αυγής είναι ασφαλώς σημαντικό και ικανοποιεί το αίσθημα δικαίου κάθε πολίτη. Είναι βέβαια κατανοητή η έκπληξη και η δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης από τη μη επιβολή προσωρινής κράτησης σε τρεις από τους βουλευτές της Χ.Α. Εντούτοις αυτό δεν σημαίνει παλινωδία ή αντίφαση ή υποχώρηση στη διαδικασία της ποινικής δίωξης, αφού και το ότι επιβλήθηκαν περιοριστικά μέτρα σημαίνει ότι έγινε δεκτή η ύπαρξη βάσιμων ενδείξεων ενοχής.
Η διαφοροποίηση στη μεταχείριση των κατηγορουμένων ως προς την προσωρινή κράτηση είναι πιθανό ότι στηρίζεται στη βαρύτητα των κακουργημάτων για τα οποία οι κατηγορούμενοι διώκονται. Κρατήθηκαν προσωρινά δηλαδή εκείνοι που κατηγορούνται για πράξεις τιμωρούμενες με κάθειρξη πάνω από 10 χρόνια κι όχι εκείνοι που κατηγορούνται για πράξεις με πρόβλεψη ποινής έως 10 χρόνια κάθειρξης, διαφοροποίηση που υπάρχει στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.
Όσοι μέμφονται τον ανακριτή και τον εισαγγελέα για την απόφασή τους στην ουσία εκδίδουν αυτοί απόφαση, χωρίς όμως να γνωρίζουν το σκεπτικό των δικαστικών λειτουργών, ίσως και χωρίς να γνωρίζουν τις διατάξεις του νόμου για την προσωρινή κράτηση.
Το σημαντικό πάντως είναι ότι συνεχίζεται η ποινική δίωξη για όλους τους κατηγορούμενους λόγω βάσιμων ενδείξεων ενοχής τους. Άρα δεν δικαιολογούνται θριαμβολογίες ή απογοητεύσεις για δήθεν αθώωση αυτών που δεν προφυλακίστηκαν. Βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή της συλλογής ανακριτικού υλικού που μπορεί να επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τη θέση των κατηγορουμένων. Ανάλογες θέσεις πήραν με ψύχραιμες δηλώσεις τους πολλοί πολιτικοί αρχηγοί, δείχνοντας ότι θέλουν να αφήσουν απερίσπαστη τη δικαιοσύνη στο έργο της, σε αντίθεση με άλλους διαμορφωτές της κοινής γνώμης (τόσο από την πολιτική όσο κι από την επικοινωνιακή εξουσία) που καλλιέργησαν στους πολίτες πρόωρες προσδοκίες ή ακόμα και την εντύπωση ότι περίπου ήδη εξαρθρώθηκε η Χ.Α.
Αυτό που θα έπρεπε όλοι να ευχόμαστε είναι να προχωρήσει η ποινική διαδικασία με ταχύτατους ρυθμούς και κατ' απόλυτη προτεραιότητα έναντι όλων των άλλων ποινικών υποθέσεων. Αν υπάρξουν καταδικαστικές αποφάσεις και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων, θα έχουμε κάθαρση και της Βουλής, η οποία πάντως δεν μπορεί παρά να γίνει παρά μόνο με διαδικασίες σύμφωνες με το Σύνταγμα και τους νόμους.

Κώστας Χ. Χρυσόγονος: Επικίνδυνη η αντιμετώπιση της Χ.Α. με προχειρότητα

Η άνοδος του νεοναζισμού στην Ελλάδα την τελευταία διετία είναι ένα σύνθετο φαινόμενο, με πολιτική και ποινική διάσταση, συνδεόμενες μεταξύ τους, αλλά πάντως διακριτές. Η μνημονιακή συγκυβέρνηση αποτυγχάνει διαρκώς να το αντιμετωπίσει τόσο στη μία όσο και στην άλλη.
Η εγκληματική δράση της νεοναζιστικής συμμορίας είναι γνωστή εδώ και δεκαετίες στο πανελλήνιο και προφανώς διευκολύνθηκε σε κάποιον βαθμό από την ανοχή ή και συνενοχή της αστυνομίας, στους κόλπους της οποίας υπάρχει σημαντικός αριθμός «συμπαθούντων» (στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές η Χρυσή Αυγή κατέγραψε το υψηλότερο ποσοστό της πανελλαδικά στα 11 εκλογικά τμήματα πέριξ της ΓΑΔΑ όπου ψήφισαν οι ετεροδημότες αστυνομικοί).
Επίσης προφανές είναι ότι οι πολιτικοί προϊστάμενοι της αστυνομίας όλα αυτά τα χρόνια αδιαφορούσαν για την ύπαρξη του μικρού αυτού τέρατος. Τώρα που το τέρας μεγαλώνει επικίνδυνα, η ηγεσία της κυβέρνησης, πιεζόμενη και από το εξωτερικό, αποφάσισε επιτέλους να το πλήξει. Ο τρόπος όμως με τον οποίο επιχειρείται το πλήγμα είναι (είτε λόγω ανικανότητας είτε επειδή εμφιλοχωρούν και άλλες, παράπλευρες σκοπιμότητες) τόσο κακότεχνος από νομική και επικοινωνιακή άποψη, ώστε να κινδυνεύει τελικά να ενισχύσει τον νεοναζισμό.
Ούτως ή άλλως όμως οι πρωτοφανείς εκλογικές επιδόσεις των νεοναζιστών το 2012 και η παραπέρα δημοσκοπική τους άνοδος μετά δεν οφείλονται στον θαυμασμό των ψηφοφόρων για τις εγκληματικές τους ενέργειες, αλλά στην απελπισία και τον παραλογισμό που γεννά η βίαιη πτωχοποίηση της ελληνικής κοινωνίας στην εποχή των Μνημονίων. Συνεπώς η ποινική τιμώρηση των εγκλημάτων τους, αν και επιβεβλημένη, είναι ανεπαρκής για να ενταφιάσει την αιμοδιψή ιδεολογία τους.
Προϋπόθεση για να αποφύγουμε τα χειρότερα είναι η ανάσχεση της οικονομικής κατάρρευσης, με την παύση της εφαρμογής των θανατηφόρων μνημονιακών συνταγών και με πραγματική (και όχι απλώς εικονική, όπως τον Φεβρουάριο - Μάρτιο του 2012) διαγραφή μεγάλου μέρους του δημόσιου χρέους, ώστε το υπόλοιπο να καταστεί βιώσιμο.

 πηγή ΑΥΓΗ 06.10.2013 


Προστατευόμενοι μάρτυρες «καίνε» βουλευτές της ΧΑ

Ένας από τους μαρτυρες που κατέθεσε ότι ανήκε στο «σκληρό πυρήνα της οργάνωσης», φέρεται να υποστήριξε ενώπιον του δικαστικού λειτουργού ότι η δολοφονία Φύσσα ήταν «αποφασισμένη» και με έγκριση του αρχηγού του κόμματος.
     
Στοιχεία για έξι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, εκ των οποίων οι δύο δεν περιλαμβάνονται στην δικογραφία που αφορά την κατηγορία της «εγκληματικής οργάνωσης», έδωσαν σύμφωνα με πληροφορίες στον ανακριτή της υπόθεσης, δύο μάρτυρες που ζήτησαν να τεθούν σε καθεστώς προστασίας.

Οι μάρτυρες, που πλέον στην δικογραφία αναφέρονται ως «Μάρτυρας Γ’» και «Μάρτυρας Δ΄» -καθώς έχουν προηγηθεί δύο καταθέσεις προστατευόμενων μαρτύρων στον “Αρειο Πάγο με αναφορά σε «Μάρτυρα Α’» και «Μάρτυρα Β’»- προσήλθαν και κατέθεσαν κάτω από άκρα μυστικότητα ενώπιον του ανακριτή για γεγονότα που γνωρίζουν ως μέλη-στελέχη της Χρυσής Αυγής.
Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες ο ανακριτής έχει στα χέρια του και άλλη μία κατάθεση προστατευόμενου μάρτυρα με στοιχεία στην δικογραφία «Μάρτυρας Ε΄».
Από τις μαρτυρικές καταθέσεις αντλούνται, σύμφωνα με δικαστικές πηγές, «στοιχεία εμπλοκής» για δύο βουλευτές, οι οποίοι δεν είναι κατηγορούμενοι στη δικογραφία για την κατηγορία της «εγκληματικής οργάνωσης», τα οποία θα αξιολογηθούν από τους ανακριτές της υπόθεσης . Επίσης ο ένας εκ των δύο μαρτύρων τονίζει πως υπήρχε εντολή «να φάνε τον Φύσσα».
Ο «μάρτυρας Γ’», που κατέθεσε ότι ανήκε στο «σκληρό πυρήνα της οργάνωσης καθώς είχε υπηρετήσει στις ένοπλες δυνάμεις», φέρεται να υποστήριξε ενώπιον του δικαστικού λειτουργού ότι η δολοφονία Φύσσα ήταν «αποφασισμένη» και με έγκριση του αρχηγού του κόμματος.
«Ξέρω ότι ο Φύσσας ήταν στόχος της Χρυσής Αυγής στον Πειραιά -φέρεται να υποστήριξε ο μάρτυρας- Υπήρχε κεντρική εντολή από τον Λαγό να τον `φάνε`. Αυτό ήταν εν γνώσει του Κασσιδιάρη και είχε την έγκριση του Μιχαλολιάκου».
Όπως φέρεται να υποστήριξε ο εν λόγω μάρτυρας μπήκε στο «πρόγραμμα Κένταυρος» της Χρυσής Αυγής από το 2006 και εκπαιδεύτηκε υπό τις εντολές του κατονομαζόμενου μη κατηγορούμενου βουλευτή που ήταν επικεφαλής της εκπαίδευσης, ενώ μετά την απόλυσή του από τις ένοπλες δυνάμεις το 2010, «μπήκα στον σκληρό πυρήνα της οργάνωσης, τον οποίο αποτελούσαν 300-400 άτομα».
Στην κατάθεση του ο «μάρτυρας Γ» φέρεται να χαρακτηρίζει «Λοχαγό» και τελικό κριτή των «δοκιμασιών» τον εν λόγω βουλευτή καθώς «Η Χρυσή Αυγή χρησιμοποιεί στρατιωτικούς βαθμούς στην ιεραρχία…» ενώ κατονομάζει ως «εκπαιδευτή», μεταξύ άλλων, και τον προφυλακισμένο «πυρηνάρχη» της Τ.Ο Νίκαιας Γιώργο Πατέλη.
Οι «δοκιμασίες», δηλαδή η εκπαίδευση, γινόταν όπως υποστηρίζει ο μάρτυρας, σε σκοπευτήριο στο Χαϊδάρι ενώ η οργάνωση διατηρούσε σε αποθήκη στον Ασπρόπυργο οπλισμό όπως κοντάρια και ασπίδες
Σύμφωνα με πληροφορίες ο «μάρτυρας Γ» αναφέρθηκε στην κατάθεση του στην τακτική που εφάρμοζαν τα «Τάγματα» για την οποία είπε ότι έμοιαζε με εκείνη των ΜΑΤ: «Στις πρώτες σειρές της διμοιρίας ήταν οι «Κέρβεροι» οι οποίοι ήταν για την άμυνα. Περίμεναν πάντα την επίθεση των αντιπάλων. Μόλις αυτή γινόταν έβγαιναν από τις πίσω σειρές οι «Πύργοι».
Κατά την πεποίθηση του πρώην στελέχους της Χρυσής Αυγής όλοι οι βουλευτές του Νομού Αττικής γνώριζαν τι συμβαίνει αφού, όπως φέρεται να κατέθεσε, «Οι βουλευτές ήταν υπεύθυνοι για τους πυρήνες και τα τάγματα εφόδου». Κατά την κατάθεση, «ο Λαγός είχε αναλάβει τον Πειραιά και τις γύρω περιοχές. Ο Παναγιώταρος με τον κατονομαζόμενο βουλευτή τη Β “Αθήνας . Ο Παναγιώταρος είχε τα Νότια προάστια. Όλοι ήταν υπό την αρχηγία του Κασσιδιάρη».
Οι ρόλοι ενός εκάστου βουλευτή, κατά τον μάρτυρα, είχαν ως εξής: Ο κατονομαζόμενος βουλευτής ήταν εκπαιδευτής, ο Κασσιδιάρης έκανε ιδεολογικού προσανατολισμού ομιλίες ενώ ο Παναγιώταρος ήταν αυτός που τους προμήθευε ρούχα και γκλομπς. Ο Χρήστος Παππάς , σύμφωνα με τον μάρτυρα, μεταξύ των μελών αποκαλούνταν «Ταξίαρχος».
Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του μάρτυρα, από το 2009 και μετά που έγινε το συνέδριο της Χρυσής Αυγής αρχηγός της ήταν ο Μιχαλολιάκος, α΄υπαρχηγός ο Κασσιδιάρης, και β΄υπαρχηγός ο Παναγιώταρος.
Μάλιστα στην κατάθεση του φέρεται να υποστήριξε ότι είναι σε θέση να γνωρίζει ότι είχε δοθεί εντολή από τον ίδιο τον Νίκο Μιχαλολιάκο «να καθαρίσουν, όπου βρουν, δύο πρώην μεγαλοστελέχη της Χρυσής Αυγής» εκ των οποίων ο ένας «ήταν παλιός λοχαγός της οργάνωσης».
Τέλος ο μάρτυρας αναφέρθηκε σύμφωνα με πληροφορίες εκτενώς σε πρόσωπο «υπεύθυνο για το Παγκράτι» το οποίο κατονόμασε και υποστήριξε ότι μέσω φροντιστηρίου που διαθέτει μέλος της οικογένειας του η Χρυσή Αυγή έχει εξασφαλίσει «φυτώριο νέων μελών».
Όπως φέρεται να υποστήριξε, «ο υπεύθυνος του γραφείου στο Παγκράτι» χρησιμοποιεί «τα φροντιστήρια που διατηρεί η μητέρα του εκεί» για να προσηλυτίζει παιδιά εφηβικής ηλικίας.
Ο «μάρτυρας Δ» ήταν στέλεχος της Χρυσής Αυγής στην Κορινθία μέχρι τον Ιούνιο του 2012 και σύμφωνα με πληροφορίες υποστήριξε ότι γνωρίζει περιστατικά επιθέσεων σε «λαθρομετανάστες στην ευρύτερη περιοχή της Κορίνθου». Για τις επιθέσεις αυτές ο μάρτυρας φέρεται να είπε πως δεν γνωρίζει αν έγιναν με ειδική εντολή σε κάθε περιστατικό αλλά όπως ανέφερε «υπήρχε γενική κατεύθυνση να τιμωρούνται οι «λαθρομετανάστες». Ο μάρτυρας σύμφωνα με πληροφορίες εξέφρασε την απόλυτη πεποίθηση του ότι ο δεύτερος κατονομαζόμενος βουλευτής είναι σε γνώση κάθε περιστατικού. Φέρεται επίσης να υποστήριξε ότι ο εν λόγω βουλευτής «έχει άγνωστο αριθμό πιστολιών Ζάσταβα» και ότι «σ” ένα εγκαταλελειμμένο μοναστήρι στις αρχαίες Κλεωνές, υπάρχουν κρυμμένα όπλα και τρόφιμα».
Ο «μάρτυρας Δ» φέρεται επίσης να αναφέρθηκε σε επίθεση που έγινε, το καλοκαίρι του 2012, στο λιμάνι της Κορίνθου σε βάρος μεταναστών, περιστατικό που έγινε ενώπιον αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ «οι οποίοι όχι μόνο δεν έκαναν τίποτα αλλά γελούσαν».


Στη Χ.Α. πλάθουν τον μύθο των πολιτικών διώξεων

   
Του Τάσου Τσακίρογλου

Στον ισχυρισμό ότι «το καθεστώς προφυλάκισε τον Αρχηγό της Χρυσής Αυγής για να μην πέσει η κυβέρνηση» εστιάζει την επιχειρηματολογία του το ναζιστικό κόμμα, το οποίο καταβάλλει προσπάθεια να αναδιοργανωθεί σε λειτουργικό και κοινοβουλευτικό επίπεδο, προκειμένου να βγει από τη γωνία.

Οι φιλοχρυσαυγίτικες ιστοσελίδες πλάθουν τον δικό τους μύθο με τίτλους όπως «Οι εθνικιστές απέκτησαν τον δικό τους “φυλακισμένο ήρωα”» ή «Η μεγαλύτερη σκευωρία στη σύγχρονη πολιτική Ιστορία της Ελλάδος», ενώ υποστηρίζουν ότι «είναι η πρώτη φορά μετά τον εμφύλιο που Ελληνας αξιωματούχος [Α. Σαμαράς] επαίρετο σε Αμερικανό ομόλογό του ότι έχει κλείσει στη φυλακή πολιτικούς του αντιπάλους». Σ’ αυτόν τον καμβά ο Ηλίας Κασιδιάρης χαρακτήρισε την προφυλάκιση «παντελώς άδικη, αντισυνταγματική και υπαγορευμένη από ξένα κέντρα εξουσίας», ενώ, σε μια προσπάθεια τόνωσης του πεσμένου ηθικού των χρυσαυγιτών, δήλωσε ότι «η Χρυσή Αυγή είναι εδώ, ενωμένη, ισχυρή και θα συνεχίσει τον νόμιμο πολιτικό της αγώνα».

Η γραμμή από εδώ και πέρα

Από την πλευρά του ο βουλευτής Ηλίας Κουκούτσης, πλασάροντας το υποτιθέμενο αντισυστημικό προφίλ της οργάνωσης, δήλωσε ότι η γραμμή από ‘δώ και πέρα θα είναι «μόνοι μας εναντίον όλων σας», καθώς, όπως είπε, «μέχρι τώρα δεν υπήρχε πολιτικός αντίπαλος. Κινούμαστε εναντίον του ντόπιου καθεστώτος, αριστερού και δεξιού, που άφησαν τις διαφορές τους για να μας αντιμετωπίσουν».

Στο εσωτερικό του ναζιστικού κόμματος, πάντως, υπάρχει προβληματισμός για την προφυλάκιση Μιχαλολιάκου, καθώς ο «αρχηγός» ήταν ο μοναδικός, αδιαμφισβήτητος και καθολικός διοικητής και σχεδιαστής της γραμμής. «Παρ’ όλα αυτά, τα πράγματα, ακόμα κι έτσι, για τον Λαϊκό Σύνδεσμο είναι σαφώς καλύτερα απ’ ό,τι πριν την αποφυλάκιση των τριών» έγραφε χθες το defencenet.gr, προσθέτοντας:«Ο πυρήνας των ακτιβιστών και η ομάδα που μπορεί να μαζέψει πάλι το κόμμα και να το κάνει να λειτουργήσει είναι ελεύθεροι και αποφασισμένοι. Το κόμμα μπορεί να μένει χωρίς ηγέτη προσωρινά, αλλά με μυαλό και μπράτσα έτοιμα να διεκδικήσουν στον πολιτικό στίβο ακόμα περισσότερα απ’ αυτά που πήγαν να τους κλέψουν».
FROM efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Βουλή: Υπέρ της άρσης ασυλίας των έξι βουλευτών της Χρυσής Αυγής με συντριπτική πλειοψηφία

πηγή ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου 2013 07:34
  
Υπέρ της άρσης ασυλίας των έξι βουλευτών της Χρυσής Αυγής Π. Ηλιόπουλο, Ε. Μπούκουρα, Γ. Γερμενή, Η. Παναγιώταρου, Η. Κασιδιάρη και Χρ. Αλεξόπουλο αποφάσισε χτες η Ολομέλεια της Βουλής. Στην ψηφοφορία ψήφισαν 247 βουλευτές.
Σύμφωνα με το αποτέλεσμα, στο αίτημα άρσης ασυλίας των βουλευτών Π. Ηλιόπουλο, Ε. Μπούκουρα και Γ. Γερμενή, 246 βουλευτές ψήφισαν υπέρ και βρέθηκε ένα άκυρο ψηφοδέλτιο, που είναι του ανεξάρτητου βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου.
Για τους συγκεκριμένους βουλευτές ανοίγει πλέον ο δρόμος, προκειμένου να τους απαγγελθεί η κατηγορία για διεύθυνση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και να κληθούν σε απολογία.
Για τον Η. Παναγιώταρο αίρεται η ασυλία για δύο παλαιότερες υποθέσεις του η πρώτη με 247 ψήφους υπέρ και η δεύτερη με 246 ψήφους υπέρ και ένα «παρών» που είναι του βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Βασίλη Καπερνάρο.
Για τον Ηλ. Κασιδιάρη αίρεται η ασυλία για παλαιότερη υπόθεση με 247 ψήφους υπέρ. Για τον Χρ. Αλεξόπουλο αίρεται η ασυλία με 246 ψήφους υπέρ και ένα «λευκό».

Η Ολομέλεια απέρριψε το αίτημα για την άρση της ασυλίας του βουλευτή Ιωάννη Αμανατίδη (ΣΥΡΙΖΑ) με 4 υπέρ, 242 κατά, 1 παρών. Αποφάσισε όμως την άρση ασυλίας για τους κ.κ. Χρήστο Κέλλα (ΝΔ) με 195 ψήφους υπέρ, 42 κατά, 10 παρών και του Μιχάλη Ταμήλου (ΝΔ) με 185 υπέρ, 45 κατά, 17 παρών για πρώτη υπόθεσή του και ακόμη με 194 υπέρ, 30 κατά και 15 «παρών» για δεύτερη υπόθεσή του.

ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟ :
 Ο Η. Κασιδιάρης - Ράδιο ΝΕΑΠΟΛΙΣ ΚΑΒΑΛΑΣ
 

Συναίνεση κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ για την αναστολή χρηματοδότησης της Χ.Α. - Επίθεση από Κασιδιάρη

Συναίνεση κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά με αρκετούς προβληματισμούς, συναντά στη Βουλή η αναθεωρημένη έκδοση της τροπολογίας για την αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων, η ηγεσία των οποίων εμπλέκεται σε εγκληματική ή τρομοκρατική δραστηριότητα.Στη νέα της εκδοχή, ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης, κάνει δεκτό το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, να αποφασίζεται η αναστολή από την Ολομέλεια της Βουλής, όχι όμως με αυξημένη πλειοψηφία των 180 βουλευτών όπως ζητούσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά με απόλυτη πλειοψηφία 150. Στο ίδιο πλαίσιο, η τροπολογία προβλέπει πλέον ως προϋπόθεση εφαρμογής της αναστολής, την επιβολή προσωρινής κράτησης στο ένα πέμπτο ή και περισσοτέρων βουλευτών ενός τέτοιου κόμματος, ή αντίστοιχο αριθμό ευρωβουλευτών, ή μελών του κεντρικού οργάνου διοίκησής του (στην προηγούμενη εκδοχή της γινόταν λόγος για τουλάχιστον το ένα δέκατο αντίστοιχα). Προστίθεται επίσης και ο όρος, οι εγκληματικές ή τρομοκρατικές δραστηριότητες να έχουν τελεστεί στο πλαίσιο δράσης ή στο όνομα του συγκεκριμένου κόμματος.Ο ΣΥΡΙΖΑ, διά του κοινοβουλευτικού του εκπροσώπου, Δημήτρη Παπαδημούλη, δήλωσε πως θα υπερψηφίσει για λόγους συμβολικής συναίνεσης την τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών, παρότι επιμένει στον όρο της διευρυμένης πλειοψηφίας και διαφωνεί στη συμπερίληψη του αδικήματος της τρομοκρατικής δραστηριότητας (άρθρο 187α του Ποινικού Κώδικα) στις προϋποθέσεις εφαρμογής της.
Απάλειψη της αναφοράς αυτής απ’ την τροπολογία αξίωσαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, δηλώνοντας διά του Νότη Μαριά, πως σε αντίθετη περίπτωση το κόμμα του θα δηλώσει «παρών» κατά τη σχετική ψηφοφορία την ερχόμενη Τρίτη. Πλάι στα παραπάνω, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες (Μίκα Ιατρίδη) υποστήριξαν πως για την αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης, θα πρέπει να έχει προηγηθεί καταδικαστική απόφαση δικαστηρίου και όχι απλή άσκηση δίωξης ή προσωρινή κράτηση.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα εκδήλωσε επίσης την εναντίωσή του στη συμπερίληψη του αδικήματος της τρομοκρατικής δράσης, χαρακτηρίζοντάς την «επικίνδυνη» με βάση το ιστορικό κεκτημένο. «Κανονικά θα έπρεπε να καταψηφίσουμε την τροπολογία. Όμως προκειμένου να αποφευχθεί κάθε σπέκουλα και παρερμηνεία για τη στάση του ΚΚΕ, θα ψηφίσουμε «παρών"» διευκρίνισε η Διαμάντω Μανωλάκου. Ακόμα περισσότερο, η επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, διέκρινε «προθέσεις εξίσωσης της ναζιστικής πρακτικής με την ταξική πάλη, τις απεργίες και τις καταλήψεις». «Δεν φοβόμαστε. Αλλά δεν μπορούμε να ταυτίζουμε τα πραξικοπήματα που γίνονται πάντα από πάνω, με την κοινωνική επανάσταση, όποτε και όταν γίνει, που γίνεται πάντα από τα κάτω. Εμείς δεν θα πούμε πως ο αγκυλωτός σταυρός ήταν διακοσμητικός. Εμείς το σφυροδρέπανο το πιστεύουμε και δεν θα το εγκαταλείψουμε», τόνισε η κ. Παπαρήγα.

Στηρίζοντας την τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Θάνος Μωραΐτης, παρατήρησε: «Κάποιοι κάνουν όνειρα για ανασύσταση του χώρου της Δεξιάς με συμμετοχή της Ακροδεξιάς – μια «πιο σοβαρή Χρυσή Αυγή». Κάποιοι άλλοι, το μόνο που τους νοιάζει είναι μήπως βρεθούμε όλοι μαζί στο ίδιο κάδρο. Πρέπει να στείλουμε μήνυμα στην κοινωνία πως το πολιτικό σύστημα δεν έχει χάσει τελείως την αξιοπιστία του». Προβληματισμούς εξέφρασε ωστόσο και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, ο οποίος επεσήμανε χαρακτηριστικά πως και ο ίδιος φυλακίστηκε με βάση τον νόμο 509 περί κατασκοπείας στο παρελθόν. «Θα ψηφίσω κι εγώ, αλλά σας λέω πως το παρελθόν συνιστά προσοχή».

Από πλευράς Χρυσής Αυγής, ο κοινοβουλευτικός της εκπρόσωπος, Ηλίας Κασιδιάρης, επανήλθε στις εκτιμήσεις του πως οι διώξεις κατά του κόμματός του προήλθαν κατόπιν «εντολών της Κομισιόν, Αμερικανών και Αμερικανοεβραίων», επιμένοντας πως κάτι τέτοιο προκύπτει και από δηλώσεις του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης, Αντώνη Ρουπακιώτη. Κατά τον κ. Κασιδιάρη, τα κόμματα της κυβέρνησης εκπροσωπούν το «κλεπτοκρατικό τόξο που διαλύει τη χώρα εδώ και 40 χρόνια». Στο ίδιο τόξο, πρόσθεσε, συγκαταλέγεται και ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς «ο Σαμαράς εμφανίζεται στην εκπομπή του Πρετεντέρη και ο Τσίπρας στο κανάλι του Βαρδινογιάννη». Ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής υποστήριξε ακόμα πως, η τροπολογία για την αναστολή της χρηματοδότησης είναι αντισυνταγματική (ανατρέποντας συν τοις άλλοις το τεκμήριο της αθωότητας), είχε συνταχθεί πριν από την άσκηση των διώξεων εκ μέρους της Δικαιοσύνης και «μοιραζόταν με mail στα δημοσιογραφικά γραφεία απ’ το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη». «Χτυπάτε τη Χρυσή Αυγή επειδή βγαίναμε πρώτοι στο δήμο της Αθήνας και αποφασίσατε πως είναι προτιμότερο να καταλύσετε το Σύνταγμα απ’ το να αφήσετε τη ΧΑ να έρθει στην εξουσία» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Κασιδιάρης.

Σε παρέμβασή του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, υπογράμμισε μεταξύ άλλων πως «αυτό που αποθράσυνε τη Χρυσή Αυγή, ήταν ο στείρος αντιμνημονιακός λόγος, η θεωρία πως η οικονομική κρίση, η ανεργία, η δυσπραγία και η φτώχεια, είναι προορισμένη να οδηγεί στον φασισμό και τη βία». Ο κ. Βενιζέλος απέρριψε τη θεωρία των «δύο άκρων», αντιλέγοντας: «Ένα άκρο υπάρχει – αυτό της βίας (…) Χρειάζεται ένα ενιαίο και αρραγές θεσμικό, δημοκρατικό και κοινοβουλευτικό μέτωπο, το οποίο υπονομεύεται απ’ τη διμέτωπη αντίληψη, κατά της Χρυσής Αυγής αλλά και κατά του Μνημονίου». Απευθυνόμενος δε, προς τον ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή και την πρωινή συζήτηση ερώτησης του Αλέξη Τσίπρα, παρατήρησε αργότερα: «ΤΟ ΠΑΣΟΚ σας πονά γιατί το ΠΑΣΟΚ οδήγησε στην ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και είναι ο εγγυητής της πολιτικής και κοινωνικής σταθερότητας. Σας ενοχλεί η συσπείρωση ενός ολόκληρου χώρου της κεντροαριστεράς της ευθύνης - αλλά κακώς αναμειγνύεται το θέμα αυτό σήμερα, την ώρα που πρέπει να συγκροτήσουμε ένα αρραγές μέτωπο».
- «Αν το εναπομείναν ΠΑΣΟΚ μετρά 5% στις δημοσκοπήσεις, δεν τους φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά το ότι μετέτρεψαν το εναπομείναν ΠΑΣΟΚ σε δεκανίκι μιας υπερδεξιάς ΝΔ του κ. Σαμαρά και υπηρέτη μιας άγριας νεοφιλελεύθερης πολιτικής» απάντησε ο Δ. Παπαδημούλης (ΣΥΡΙΖΑ).
- «Για μας ο αγώνας είναι διμέτωπος - απέναντι στο ναζισμό και απέναντι στους μνημονιακούς κύκλους και τα Μνημόνια» απάντησε στον Ευάγγελο Βενιζέλο ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Νότης Μαριάς. «Η ΧΑ πατά στη διάλυση της χώρας με την πολιτική που φέρατε εσείς. Εσείς τους δίνετε τις ευκαιρίες να σπεκουλάρουν και να παρουσιάζονται ως δήθεν αντιμνημονιακοί» υποστήριξε.
- «Η Αυστρία έχει πρόβλημα; Είναι φτωχοί που έγιναν ναζί; Και όμως μεγάλο ποσοστό των κατοίκων νοσταλγεί τον Χάιντερ» απάντησε η εκπρόσωπος της ΝΔ, Σοφία Βούλτεψη. «Στη Γαλλία είναι φτωχοί που έβγαλαν τη Λεπέν δεύτερο κόμμα στις τοπικές εκλογές; Η κυβέρνηση έκανε υποχωρήσεις στην τροπολογία. Ας κάνουν όλοι υποχωρήσεις, ας αφήσουν την γκρίνια και τα «ναι μεν αλλά». Στη Χιλή που το κόμμα του Πινοσέτ γιόρτασε τη Δημοκρατία μαζί με το αντίπαλο κόμμα, είναι εξυπνότεροι από μας;» διερωτήθηκε.
«Για την κυβέρνηση, είναι αδιανόητο το κράτος και οι φορολογούμενοι πολίτες να χρηματοδοτούν εγκληματικές ή τρομοκρατικές οργανώσεις που επιχειρούν να καλυφθούν κάτω από το μανδύα του πολιτικού κόμματος» ανέφερε στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης, καλώντας τα υπόλοιπα κόμματα να υπερψηφίσουν την σχετική τροπολογία, που καταρτίστηκε - όπως ανέφερε - μετά την άσκηση σειράς ποινικών διώξεων κατά βουλευτών της Χρυσής Αυγής.
Σύμφωνα με τον κ. Μιχελάκη, στόχος της κυβέρνησης υπήρξε η ευρύτερη δυνατή πολιτική συναίνεση - και για τον σκοπό αυτό είχε αλλεπάλληλες συναντήσεις με εκπροσώπους των κομμάτων, πλην της Χρυσής Αυγής. «Θέλω να τονίσω ότι η τροπολογία αυτή έρχεται να καλύψει ένα σημαντικό κενό του δικαιϊκού μας συστήματος» ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών. «Καταθέτουμε την τροπολογία ως στοιχειώδες μέτρο προστασίας της χώρας απέναντι σε όσους επιβουλεύονται τη δημοκρατία, τη δημόσια τάξη και την κοινωνική ειρήνη. Γι' αυτό και προσδοκούμε στη συγκεκριμένη νομοθετική μας πρωτοβουλία να έχουμε την ευρύτερη δυνατή συναίνεση, όχι μόνον στη Βουλή, αλλά και στην κοινωνία» συμπλήρωσε.
- Την ικανοποίησή του για την παραδοχή του Γ. Μιχελάκη περί υπαρκτού «δικαιικού κενού», εξέφρασε ο εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Νίκος Τσούκαλης, σε αντιδιαστολή με «δηλώσεις από πλευράς κυβέρνησης και κυρίως της ΝΔ, πως το νομικό οπλοστάσιο είναι πλήρες».
Απαντώντας στις επιμέρους ενστάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛ. και στην ψυχρότητα του ΚΚΕ απέναντι στην προτεινόμενη ρύθμιση, ο Ν. Τσούκαλης δήλωσε πως «θα υπερψηφίσουμε σε κάθε περίπτωση το συγκεκριμένο, όχι με μισή καρδιά, όχι βάζοντας αστερίσκους και όχι με τη σκέψη ότι πιθανόν εμείς να ενταχθούμε κάποια στιγμή σε αυτή τη ρύθμιση. Διότι με τέτοιες φοβίες δεν μπορεί να λειτουργήσει η Δημοκρατία - αρκεί πάντα να θέτουμε τους όρους».
[ΠΗΓΗ http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_17/10/2013_523666 ]


Υπέρ της άρσης ασυλίας του Ηλία Κασιδιάρη ψήφισε η Ολομέλεια της Βουλής

ΤΑ ΝΕΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/12/2014 12:11 | ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 10/12/2014 17:10 |
Πηγή: FOS Photos
Υπέρ της άρσης ασυλίας του Ηλία Κασιδιάρη ψήφισε η Ολομέλεια της Βουλής
Υπέρ της άρσης ασυλίας για τέσσερις βουλευτές αποφάσισε η Ολομέλεια της Βουλής.

Ειδικότερα, με 219 ψήφους «υπέρ» η Ολομέλεια της Βουλής αποφάσισε την άρσης της ασυλίας του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη, για την υπόθεση της παρουσίασης προϊόντος παράνομης βιντεοσκόπησης.

Συνολικά 18 βουλευτές τάχθηκαν κατά της άρσης ασυλίας, μεταξύ των οποίων, οι Κ. Δαμοβολίτης, Μ. Χρυσοβελώνη, Γ. Δημαράς, Μ. Ουζουνίδης, Μ. Κόλλια-Τσαρουχά, Τ. Κούικ, Π. Χαϊκάλης και Στ. Ξουλίδου ενώ ο Γ. Αβραμίδης δήλωσε «παρών».

Για τους άσκοπους πυροβολισμούς στην κηδεία Νίκου Ντερτιλή, η Βουλή αποφάσισε να κάνει δεκτό το αίτημα της εισαγγελικής Αρχής για την άρση ασυλίας των Ηλία Παναγιώταρου, Κωνσταντίνου Μπαρμπαρούση και Ευστάθιου Μπούκουρα με 222 υπέρ, 13 κατά και τρία «παρών».

Τρεις βουλευτές των ΑΝΕΛ οι Γιάννης Δημαράς, Κωνσταντίνος Δαμαβολίτης και Παύλος Χαϊκάλης, ψήφισαν κατά της άρσης ασυλίας των βουλευτών Ηλία Παναγιώταρου, Κωνσταντίνου Μπαρμπαρούση και Ευστάθιου Μπούκουρα. Κατά ψήφισαν και 10 βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Επίσης τρεις βουλευτές των ΑΝΕΛ ψήφισαν «παρών». Πρόκειται για τους Μαρίνο Ουζουνίδη, Τέρενς Κουίκ και Μαρίνα Χρυσοβελώνη.

Ο Κασιδιάρης έφθασε στη Βουλή λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι.

Η μεταγωγή του από τις φυλακές Κορυδαλλού έγινε υπό ισχυρά αστυνομικά μέτρα.

Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση Μπαλτάκου αφορά την κρυφή βιντεοσκόπηση συνομιλίας που είχε ο προφυλακισμένος βουλευτής με τον πρώην γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου.

Ο Ηλίας Κασιδιάρης κατέθεσε ηλεκτρονικές διευθύνσεις μέσα από το κινεζικό, το ρωσικό δίκτυο και το youtube, με ηχητικό αρχείο στο οποίο ακούγονται μαγνητοφωνημένες συνομιλίες μεταξύ ανώτατου δικαστικού άρχοντα και ανώτατου κυβερνητικού παράγοντα.