«ο σιωπών δοκεί συναινείν», qui tacet consentire videtur (όπoιoς σιωπά φαίνεται ότι συναινεί)

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
Ιωάννης ΒΡΥΖΑΣ
δικηγόρος - Δρ Νομικής - ΔΜΣ Ποινικού Δικαίου
Βασ. Ηρακλείου 37-39
τηλ. 2310-238435 κιν. 6977-813733
Ε-mail : vryzas-1@otenet.gr
546 24 Θεσσαλονίκη

Παρασκευή, 7 Οκτωβρίου 2016

Κάθειρξη 138 ετών επιβλήθηκε σε δουλεμπόρους


Refugees and migrants arrive from the eastern Greek islands to the Athens' port of Piraeus, Wednesday, Feb. 24, 2016. The wave of asylum-seekers has grown in pace even compared to last year's massive influx of more than 1 million people.The International Organization for Migration said more than 102,500 people had crossed into Greece since Jan. 1 and another 7,500 had streamed into Italy Ñ numbers that weren't reached last year until June. (AP Photo/Thanassis Stavrakis)
Του Κώστα Καντούρη
kantouris@hotmail.com
Βαριές ποινές επέβαλε το τριμελές εφετείο κακουργημάτων Θεσσαλονίκης σε κύκλωμα δουλεμπόρων που εκμεταλλευόταν σύρους πρόσφυγες, εισπράττοντας μέχρι και 600 ευρώ από τον καθένα για τη μεταφορά τους από τη Θεσσαλονίκη στην Ειδομένη. Ποινές 138 χρόνων κάθειρξης, εκτιτέα τα 25, επιβλήθηκαν στα τρία αρχηγικά μέλη του κυκλώματος δύο Αλβανούς και έναν Σύρο.
Η υπόθεση αποκαλύφτηκε τον περσινό Νοέμβριο, κατά τη διάρκεια της έρευνας που έκαναν αστυνομικοί του τμήματος δίωξης εκβιαστών της ασφάλειας, εξαρθρώνοντας δίκτυο εκβιαστών στη Βόρεια Ελλάδα. Σε 300 τηλεφωνικές συνομιλίες που σταχυολογήθηκαν από τις διωκτικές αρχές αποκαλύφτηκε όλη η δράση του κυκλώματος δουλεμπόρων, που θησαύρισαν
εκμεταλλευόμενοι τους δυστυχείς πρόσφυγες. Χαρακτηριστική είναι μάλιστα μία περίπτωση διακίνησης 45 προσφύγων από τη Θεσσαλονίκη στην Ειδομένη, για την οποία οι Σύροι πλήρωσαν συνολικά 27.000 ευρώ!
Αρχηγός των δουλεμπόρων που δικάστηκε από το κακουργιοδικείο ήταν 38χρονος Αλβανός, σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση. Σε συνεργασία με έναν ομοεθνή του και έναν 26χρονο Σύρο, κανόνιζαν τη μεταφορά των προσφύγων. Και οι τρεις καταδικάστηκαν στην ίδια βαρύτατη ποινή για τα αδικήματα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης και διακίνησης μεταναστών. Σε φυλάκιση 3 ετών καταδικάστηκαν δύο Αλβανοί και ένας Έλληνας, που κρίθηκαν ότι ήταν πιόνια του δικτύου.
Ο Σύρος ήταν ο σύνδεσμος μεταξύ προσφύγων και κυκλώματος, και σύμφωνα με το κατηγορητήριο από τον Ιανουάριο του 2015 μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, όταν συνελήφθησαν, πραγματοποίησαν τουλάχιστον 20 μεταφορές από τη Θεσσαλονίκη μέχρι την Ειδομένη.
Χρυσά κέρδη
Τα ποσά που αποκαλύφτηκαν κατά τη διάρκεια της δίκης προκαλούν ίλιγγο, καθώς πρόκειται για μεταφορές μόλις 85 χιλιομέτρων και οι δουλέμποροι εκμεταλλεύτηκαν όσο ποτέ άλλοτε τους άτυχους πρόσφυγες. Ειδικότερα, εκτιμήθηκε πως σε αυτό το διάστημα μεταφέρθηκαν στην Ειδομένη περίπου 500 Σύροι και οι διακινητές εισέπραξαν το ποσό των 350.000 ευρώ σε λίγους μήνες.
Ο Σύρος αναλάμβανε τον εντοπισμό ομοεθνών του, οι οποίοι την περίοδο εκείνη έφταναν από τα νησιά και στη συνέχεια από τον Πειραιά, και έμεναν σε ξενοδοχεία του κέντρου της Θεσσαλονίκης αναζητώντας τρόπο να φτάσουν στα σύνορα. Ο 37χρονος ανέθετε στους τρεις ομοεθνείς του και στον Έλληνα να πραγματοποιούν τις μεταφορές με διάφορα μέσα προς τα ελληνοσκοπιανά σύνορα. Ήταν η περίοδος που οι πρόσφυγες δεν είχαν τη δυνατότητα να μετακινηθούν προς τα σύνορα με μέσα μαζικής μεταφοράς λόγω των απαγορεύσεων που είχαν επιβληθεί, οι οποίες στη συνέχεια ήρθησαν.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Μακεδονία» την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2016