«ο σιωπών δοκεί συναινείν», qui tacet consentire videtur (όπoιoς σιωπά φαίνεται ότι συναινεί)

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
Ιωάννης ΒΡΥΖΑΣ
δικηγόρος - Δρ Νομικής - ΔΜΣ Ποινικού Δικαίου
Βασ. Ηρακλείου 37-39
τηλ. 2310-238435 κιν. 6977-813733
Ε-mail : vryzas-1@otenet.gr
546 24 Θεσσαλονίκη

Τρίτη, 29 Νοεμβρίου 2016

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟΝ ΓΙΑ ΤΟ Σ/Ν

                              ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟΝ ΓΙΑ ΤΟ Σ/Ν
Αγαπητοί συνάδελφοι, φίλες και φίλοι καλησπέρα, 
Ακολουθεί ενημέρωση μας για τις εξελίξεις που αφορούν το νομοσχέδιο για τα πνευματικά δικαιώματα που ακόμα δεν έχει κατατεθεί στη βουλή.
Μετά από εξαντλητική συζήτηση είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσουμε ότι οι προτάσεις που ακολουθούν αποφασίστηκαν ομόφωνα και το ΜΕΤΡΟΝ ενωμένο θα δει τους φορείς και τους βουλευτές στην επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων .
Η καθυστέρηση της ψήφισης δυσκολεύει την είσπραξη των χρημάτων από όλους τους  ΟΣΔ. Στηρίζοντας  τις θέσεις του ΔΣ πρέπει όλοι μαζί να πιέσουμε την πολιτεία να ψηφίσει άμεσα το νόμο.
1) Στο Νομοσχέδιο ενσωματώνεται η εγκύκλιος Πουλάκη (έλεγχος των μαγαζιών για το αν παίζουν παρανόμως τα τραγούδια μας μόνο παρουσία δημόσιας αρχής (αστυνομίας). Διαφωνούμε και ζητάμε να αποσυρθεί. Εναλλακτικά ζητάμε να γίνεται δεκτή στο δικαστήριο η τεκμηρίωση της παράβασης με βίντεο που περιέχει ήχο και ημερομηνία καταγραφής.
2) Άρθρο 45 περί διαμεσολάβησης στη δημόσια εκτέλεση .Εξακολουθούμε να ζητάμε την απόσυρση του άρθρου 45
3) Εποπτικό συμβούλιο σε ΑΟΔ. Σημειώθηκε μεγάλη νίκη για τους δημιουργούς με τη θέσπιση εκλεγμένου εποπτικού συμβουλίου από το σώμα των δημιουργών σε ΑΟΔ. Θέλουμε το εποπτικό συμβούλιο να έχει συμβουλευτικό γνωμοδοτικό κι εποπτικό ρόλο με εξαίρεση τα παρακάτω σημεία όπου θα πρέπει να κατέχει την αποφασιστική αρμοδιότητα: 
α) Διάθεση πολιτιστικών κονδυλίων. 
β) Αξιοποίηση αδιάθετων ποσών διανομής ( ως προς το μερίδιο των Ελλήνων δημιουργών). 
γ) Τυχόν τροποποίηση του κανονισμού διανομής (να απαιτεί την έγκριση του εποπτικού συμβουλίου με απόφαση που θα λαμβάνεται με διευρυμένη πλειοψηφία.)
4 Η απόφαση για την διαχείριση των κονδυλίων για τις δημόσιες και νομικές δράσεις θα λαμβάνεται με αυξημένη πλειοψηφία.
5 Το πρώτο εποπτικό συμβούλιο προβλέπει ο νόμος ότι θα οριστεί από το υπουργείο πολιτισμού. Εμείς ζητάμε να συμμετέχουν ισότιμα τα δυο αναγνωρισμένα σωματεία από τον κλάδο μας όπως επίσης και να υπάρχει ένα επιπλέον μέλος που δε θα ανήκει σε αυτά .Το πρώτο εποπτικό πρέπει να έχει συντακτικές αρμοδιότητες - να φτιάξει το καταστατικό της συνέλευσης δημιουργών-κληρονόμων-ιδιοκτητών και να προετοιμάσει τις πρώτες εκλογές που θα γίνουν σε ορισμένο χρονικό διάστημα. 
6 Σε περίπτωση που ο ΟΠΙ δεν ανταποκρίνεται σε αίτημα του ΕΣ για επιβολή κυρώσεων κ.α. το ΕΣ πρέπει να έχει τη δυνατότητα να απευθύνεται στον/στην ΥΠΠΟ.
7 Ζητάμε να διευκρινιστεί ότι στη ΓΣ “δημιουργών” των ΑΟΔ συμπεριλαμβάνονται με δυνατότητα εκλογής οι κληρονόμοι και οι ιδιοκτήτες.  
8 Η θητεία  του ΕΣ θα πρέπει να έχει συγκεκριμένη διάρκεια και να μην εξαρτάται  από τη διάρκεια της θητείας του ΔΣ της ΑΟΔ
9 Διαφωνούμε με την παρακράτηση ποσών των δικαιούχων για φορολογικές υποχρεώσεις της ΑΟΔ.
10 Σε καμμία περίπτωση και ανεξαρτήτως των όποιων προβλημάτων επιμέρους ΟΣΔ ή ΑΟΔ δεν πρέπει να γίνεται διακοπή της είσπραξης γιατί αυτό θα είχε καταστροφικές συνέπειες. Ως εκ τούτου ζητάμε από την πολιτεία να προνοήσει ώστε σε περίπτωση αναστολής ή διακοπής της λειτουργίας από τον εποπτεύοντα οργανισμό και το υπουργείο να διασφαλίζεται μέσω συμμετοχής των δικαιούχων εντολέων του ΟΣΔ -ΑΟΔ, του ΟΠΙ και της δικαστικής εξουσίας η αδιάλειπτη συνέχιση της λειτουργίας είσπραξης.
11 Ζητάμε να απαλειφθούν οι διατάξεις περί ποινικών ευθυνών του ΕΣ από τη στιγμή που δε θα έχει διοικητικές αρμοδιότητες.
12 Ζητάμε να υπάρξει πριμοδότηση του ελληνικού ρεπερτορίου στα ραδιόφωνα. 
13 Λόγω της ελληνικής ιδιαιτερότητας η προμήθεια να κυμαίνεται από 25 έως 30% αλλά η ΑΟΔ να οφείλει να τεκμηριώνει το κόστος αναλυτικά είτε στον ΟΠΙ είτε στο εποπτικό συμβούλιο είτε και στους δύο.
14 Ζητάμε η θέσπιση του ΕΣ να επεκταθεί σε όλες τις ΑΟΔ δηλαδή να μην ισχύει μόνο για αυτές της μουσικής και ανεξάρτητα αν κατέχουν ή όχι δεσπόζουσα θέση 

Φιλικά, Με ομόφωνη απόφαση

Το ΔΣ του ΜΕΤΡΟΝ

Φοίβος Δεληβοριάς
Παναγιώτης Καλαντζόπουλος
Αντώνης Πλέσσας
Γιώργος Ανδρέου
Μανώλης Φάμελλος
Στάθης Δρογώσης
Φοίβος Τασσόπουλος