«ο σιωπών δοκεί συναινείν», qui tacet consentire videtur (όπoιoς σιωπά φαίνεται ότι συναινεί)

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
Ιωάννης ΒΡΥΖΑΣ
δικηγόρος - Δρ Νομικής - ΔΜΣ Ποινικού Δικαίου
Βασ. Ηρακλείου 37-39
τηλ. 2310-238435 κιν. 6977-813733
Ε-mail : vryzas-1@otenet.gr
546 24 Θεσσαλονίκη

Τετάρτη, 18 Οκτωβρίου 2017

H οικονομική κλπ πολιτική Τραμπ

 

Τραμπ - Τσίπρας: Αμερικανική στήριξη έναντι συμφωνιών σε άμυνα και ενέργεια

Τραμπ - Τσίπρας: Αμερικανική στήριξη έναντι συμφωνιών σε άμυνα και ενέργεια - Media


Πολιτική στήριξη παρείχε ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στην Ελλάδα και την ελληνική οικονομία με αντάλλαγμα την ικανοποίηση στρατηγικών απαιτήσεων των ΗΠΑ  στον τομέα της άμυνας και της ενέργειας.
 Στις κοινές τους δηλώσεις μετά το γεύμα εργασίας οι δύο ηγέτες μίλησαν για εποικοδομητική συνεργασία στα πεδία της άμυνας, του εμπορίου και της ενέργειας. Ειδικότερα, ο μεν αμερικανός Πρόεδρος προέταξε τα θέματα της αμυντικοστρατιωτικής συνεργασίας, ενώ εξέφρασε τη στήριξή του στην Ελλάδα χαρακτηρίζοντάς τη σημαντική σύμμαχο και φίλη για πολλά χρόνια ακόμα. Από την άλλη ο Αλέξης Τσίπρας ιεράρχησε στην κορυφή το σκέλος της συζήτησης για τις επενδύσεις ενώ τόνισε ότι η Ελλάδα ανακάμπτει και αποτελεί πλέον επενδυτικό προορισμό. 
Ο αμερικανός πρόεδρος ικανοποίησε την ελληνική επιθυμία για στήριξη στο ελληνικό χρέος, όχι βέβαια χωρίς την αναμενόμενη αναφορά στην ανάγκη να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις: «Ενθάρρυνα τον κύριο πρωθυπουργό να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και επιβεβαίωσα τη στήριξη μας για αξιόπιστη ανακούφιση από το χρέος» σημείωσε.
Όπως και στις δηλώσεις του κατά την υποδοχή του Αλέξη Τσίπρα ο αμερικανός πρόεδρος επέμεινε, επανερχόμενος ξανά και ξανά, στην
αναβάθμιση του ελληνικού στόλου των F-16 που όπως είπε θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ. Ευχαρίστησε για την φιλοξενία των αμερικανικών δυνάμεων στη Σούδα, αλλά και για την εκπλήρωση εκ μέρους της Ελλάδας των ΝΑΤΟικών της υποχρεώσεων ύψους 2% του ΑΕΠ.
Όπως υπογράμμισε η συμφωνία για τα F- 16 ανέρχεται στο ύψος των 2,4 δις ευρώ περίπου (σ.σ. σύμφωνα με πληροφορίες το κόστος αναβάθμισης αποτελείται από 1,4 δις αμερικανικά κεφάλαια και 1 δις ελληνικά). Ταυτόχρονα εξέφρασε την αμερικανική υποστήριξη στην κατασκευή του αγωγού TAP και επισήμανε ως επισφράγιση της εμπορικής  συνεργασίας των δύο χώρων την ανάδειξη των ΗΠΑ σε τιμώμενη χώρα στην προσεχή Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης. Τέλος, στην  εισαγωγική του τοποθέτηση ο Πρόεδρος Τραμπ έδωσε τα εύσημα στην Ελλάδα για την προσπάθεια ανάκαμψης και τόνισε ότι επιζητεί περαιτέρω συνεργασία σε ένα φάσμα θεμάτων.
Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο που έχουν υπάρξει μετά το β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και ανέφερε πως τη σχέση στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών τροφοδότησε τα τελευταία χρόνια η στήριξη που παρείχαν οι ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης.
Η Ελλάδα σήμερα, είπε ο έλληνας πρωθυπουργός εκπληρώνει τρεις βασικούς στόχους που έχουν ιδιαίτερη σημασία σε διεθνές επίπεδο:
  • Εξέρχεται δυναμικά απ’ την κρίση, σημειώνει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης,  προσελκύει επενδύσεις και  αυξάνει τις εξαγωγές , όπως προκύπτει και από το ελληνοαμερικανικό εμπορικό ισοζύγιο, αφήνοντας πίσω το μοντέλο που την οδήγησε στην κρίση.
  • Αποτελεί τον πιο σημαντικό πυλώνα ασφάλειας και συνεργασίας σε μια από τις πιο ευαίσθητες περιοχές στον πλανήτη. Ταυτόχρονα αποτελεί αξιόπιστο σύμμαχο των ΗΠΑ «που εκπληρώνει τις αμυντικές της υποχρεώσεις»
  • Όντας ισχυρή δύναμη στη ναυτιλία και τον τουρισμό αποτελεί σημαντικό κόμβο μεταφορών και ενέργειας. Πιο συγκεκριμένο αναφέρθηκε στους αγωγούς TAP EAST Med ενώ μίλησε και για συμφωνία για σταθμό πλωτό LNG στην Αλεξανδρούπολη με την  προοπτική να αποτελέσει πύλη σχιστολιθικού αερίου από τις ΗΠΑ.
Είναι σαφές είπε ο Αλέξης Τσίπρας ότι η στρατηγική μας συνεργασία είναι πιο σημαντική από ποτέ, προσβλέπουμε σε προσέλκυση σημαντικών αμερικανικών επενδύσεων και στην ουσιαστική στήριξη των ΗΠΑ στην προσπάθειά μας να βγούμε από αυτή την κρίση.
Πάντως δύσκολη αποδείχτηκε η στιγμή κατά την οποία ο έλληνας πρωθυπουργός ρωτήθηκε για αρνητικές δηλώσεις του αναφορικά με την προοπτική εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ  όπου μάλλον αμήχανα απάντησε πως ο τρόπος προσέγγισης του προέδρου Τραμπ στα πράγματα «μοιάζει διαβολικός αλλά γίνεται για καλό», οι ΗΠΑ είναι μια σημαντική δύναμη που όταν παρεμβαίνει είναι για καλό.
Tραμπ: επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα - Τσίπρας: ασφαλής επενδυτικός προορισμός η Ελλάδα
«Η Ελλάδα αποτελεί πλέον επενδυτικό προορισμό». Αυτό ήταν ένα από τα κεντρικά μηνύματα που προσπάθησε να περάσει ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα του Λευκού Οίκου μετά τη συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ.
Κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η χώρα εξέρχεται δυναμικά από την κρίση και πλέον προσελκύει επενδύσεις αφήνοντας πίσω το μοντέλο που την οδήγησε εδώ. Απαντώντας σε ερώτηση έλληνα δημοσιογράφου αναφέρθηκε στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την προώθηση των επενδύσεων, δηλαδή την πρόβλεψη σταθερού φορλογικού περιβάλλοντος για 12 έτη, την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης, την πρόβλεψη για fast track διαδικασίες ειδικά σε ό,τι αφορά τις στρατηγικές επενδύσεις, την ψηφιοποίηση στο ελληνικό δημόσιο, τη συγκρότηση ομάδας task force υπό τον ίδιο.
Μάλιστα αναφέρθηκε και στο Ελληνικό, διαβεβαιώνοντας από το πλέον ισχυρό επικοινωνιακά βήμα ότι η επένδυση θα προχωρήσει και θα γίνει πόλος έλξης και για άλλες επενδύσεις – σημείωσε δε ότι ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ είχε ενδιαφερθεί και με την ιδιότητα του επιχειρηματία για τη συγκεκριμένη επένδυση.
«Είμαστε σε σημείο στροφής που οι επενδύσεις μπορούν να δώσουν τη δυνατότητα εξόδου από την κρίση. Η Ελλάδα είναι πλέον επενδυτικός προορισμός» είπε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του ο αμερικανός πρόεδρος απαντώντας σε σχετική ερώτηση φάνηκε να ικανοποιεί την επιθυμία του έλληνα πρωθυπουργού για ένα υποστηρικτικό μήνυμα στο σκέλος των επενδύσεων. Ως εκ τούτου σημείωσε πως «η Ελλάδα δίνει τρομερές ευκαιρίες για αμερικανικές επενδύσεις». Μάλιστα θέλησε να τονίσει ότι η χώρα μας έχει αφήσει πίσω τα προβλήματα, στέλνοντας το μήνυμα ότι το πεδίο για επενδύσεις και ανάπτυξη είναι ελεύθερο: «Υπάρχουν προβλήματα, οι Έλληνες τα άφησαν πίσω τους και έχουν πάρει πολύ δύσκολες αποφάσεις. Είναι μια από τις πιο όμορφες χώρες του κόσμου, έχει μεγάλες δυνατότητες και ευχόμαστε να τις αξιοποιήσει πλήρως» είπε.
17.10.2017 / TO ΠΟΝΤΙΚΙ WEB

Η ερώτηση-παγίδα στον Τσίπρα για τον «κακό» Τραμπ

Η ερώτηση-παγίδα στον Τσίπρα για τον «κακό» Τραμπ - Media


Ερώτηση-παγίδα στον Έλληνα πρωθυπουργό έκανε Αμερικανός δημοσιογράφος, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Αμερικανό πρόεδρο.
Ο δημοσιογράφος, επιχειρώντας να κάνει τον πρωθυπουργό να ανακαλέσει, του υπενθύμισε την παλαιότερη δήλωσή του, πριν από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, όταν είχε πει
για το ενδεχόμενο να γίνει πρόεδρος ο Ντόναλντ Τραμπ: «Να μην μας βρει αυτό το κακό και εκλεγεί πρόεδρος».
Προτού προλάβει να απαντήσει ο Αλέξης Τσίπρας, ο κ. Τραμπ παρενέβη, κάνοντας έναν μορφασμό, και είπε: «Μακάρι να το ήξερα αυτό πριν από την ομιλία μου».
Στην απάντησή του, αμέσως μετά, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι δεν ένιωσε «να απειλείται» από τον κ. Τραμπ κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους.
«Διαπίστωσα, από τη συνάντηση με τον Πρόεδρο, ότι η προσέγγισή του στα πράγματα και ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει την πολιτική, ορισμένες φορές μπορεί να μοιάζει διαβολικός, αλλά γίνεται για καλό. Είχαμε μια εξαιρετικά γόνιμη συνάντηση, δεν αισθάνθηκα ούτε στιγμή να απειλούμαι, μπορούμε να ξεπεράσουμε τις όποιες διαφορές» ήταν συγκεκριμένα η τοποθέτηση του πρωθυπουργού σχετικά με τα όσα έλεγε για τον Ντόναλντ Τραμπ, πριν εκείνος εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ, επικρατώντας της Χίλαρι Κλίντον.ΗΠΑ: Ο δικηγόρος Μπρένταν Καρ η νέα πρόταση του Τραμπ για την FCC

REUTERS

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι προτίθεται να διορίσει έναν δικηγόρο ως μέλος στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών (FCC), προκειμένου να καλυφθεί μία από τις δύο κενές θέσεις στην επιτροπή, που λειτουργεί ως ρυθμιστική αρχή για τις τηλεπικοινωνίες και τις υπηρεσίες του Διαδικτύου στις ΗΠΑ.
Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι ο πρόεδρος Τραμπ θα διορίσει τον Μπρένταν Καρ, έναν Ρεπουμπλικάνο που ήταν σύμβουλος του προέδρου της FCC, Ατζίτ Πάι. Ο Καρ είναι σήμερα νομικός σύμβουλος στην FCC, ενώ έχει εργαστεί στη νομική εταιρία (Wiley Rein LLP).
Παρότι η FCC είναι πενταμελής, έχει σήμερα μόνο τρία μέλη. Στις αρχές του μήνα ο Τραμπ διόρισε την Τζέσικα Ροζενγουόρσελ που ανήκει στους Δημοκρατικούς, καλύπτοντας μία κενή θέση της FCC. Πριν από την ανάληψη των καθηκόντων τους, οι διορισμοί του Καρ και της Ροζενγουόρσελ πρέπει να εγκριθούν από τη Γερουσία.
Η Ροζενγουόρσελ διετέλεσε μέλος της επιτροπής μέχρι το τέλος του 2016, όταν τα μέλη της δεν ενέκριναν πρόταση του πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι είχαν πλειοψηφία δύο έναντι ενός στη σύνθεση της επιτροπής.
Η FCC την περίοδο αυτή εργάζεται προκειμένου ν' ακυρώσει μία σειρά κανονισμών που υιοθετήθηκαν την περίοδο της κυβέρνησης Ομπάμα. Μεταξύ αυτών και οι κανονισμοί του 2015 (net-neutrality rules) που απαγορεύουν στους παρόχους πώλησης υπηρεσιών πρόσβασης στο Διαδίκτυο να πωλούν σε τρίτους τα στοιχεία καταναλωτικής συμπεριφοράς άλλων χρηστών του Διαδικτύου.
Ο Πάι, που επιλέχθηκε από τον Τραμπ τον Ιανουάριο για την προεδρία της FCC, δήλωσε ότι επιδιώκει την ακύρωση κι άλλων κανονισμών ώστε να αρθούν περιορισμοί στις επιχειρήσεις μέσω του εκσυγχρονισμού των ρυθμίσεων.

 Donald J. Trump @realDonaldTrump

The opinion of this so-called judge, which essentially takes law-enforcement away from our country, is ridiculous and will be overturned!

 

Τα οικονομικά του ΝΑΤΟ
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ 26.5.2017.
Με το «καλημέρα σας», ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε τους 27 ηγέτες του ΝΑΤΟ ότι «δεν φέρονται δίκαια στους Αμερικανούς φορολογουμένους», καθώς δεν συμμετέχουν με το ποσοστό που τους αναλογεί στον προϋπολογισμό της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, αφήνοντας μεγάλο μέρος από το βάρος να πέφτει σε αμερικανικούς ώμους.
Στο παρθενικό του ταξίδι στις Βρυξέλλες και μέσα στα αρχηγεία του ΝΑΤΟ, προτού κοπεί η κορδέλα του νέου κτιρίου της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, ο κ. Τραμπ μπροστά σε όλους τους ηγέτες βρήκε την ευκαιρία να τους υπενθυμίσει ότι μόνο 23 από τα 28 μέλη πληρώνουν αυτό που υποχρεούνται και ότι οφείλουν «τεράστια ποσά» στον προϋπόλογισμό του ΝΑΤΟ από τα προηγούμενα χρόνια.
Το χειροκρότημα που έλαβε από τους μάλλον αιφνιδιασμένους ηγέτες ήταν πολύ χλιαρό. ......
Το δεύτερο βασικό θέμα ήταν η τήρηση του κανονισμού που προβλέπει ότι όλα τα μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας θα επενδύσουν το 2% του ΑΕΠ στις αμυντικές τους δαπάνες. Εκτός από πέντε χώρες –ΗΠΑ, Ελλάδα, Πολωνία, Εσθονία και Βρετανία–, οι υπόλοιπες είναι κάτω του 2%. http://www.kathimerini.gr/911161/article/epikairothta/kosmos/epi8etikos-tramp-stoys-27-hgetes-toy-nato

 

Ο Τραμπ ορθώνει τείχη προστατευτισμού στις ΗΠΑ

Αποφασισμένος να επιβάλει δασμούς στα εισαγόμενα προϊόντα όσων αμερικανικών βιομηχανιών μεταφέρουν την παραγωγή τους στο εξωτερικό δήλωσε χθες ο Ντόναλντ Τραμπ, που παράλληλα υποσχέθηκε μείωση των ρυθμίσεων αλλά και των εταιρικών φόρων για όσους παράγουν εντός ΗΠΑ.

«Αν μια εταιρεία θέλει να απολύσει όλους τους υπαλλήλους της εντός ΗΠΑ, να προχωρήσει στην ανέγερση μονάδας παραγωγής στο εξωτερικό και νομίζει πως εν συνεχεία θα περάσει το προϊόν της από τα σύνορα στις ΗΠΑ, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί», τόνισε στη συνάντηση που είχε χθες στον Λευκό Οίκο με διευθυντικά στελέχη και εκπροσώπους αμερικανικών κολοσσών (Ford, Dell Technologies, Tesla).

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Dow Chemical Αντριου Λιβέρις, ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ κάλεσε τους εκπροσώπους των εν λόγω βιομηχανιών να παρουσιάσουν εντός 30 ημερών τις προτάσεις τους για την τόνωση του μεταποιητικού τομέα της χώρας. Ο Αντριου Λιβέρις δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι συζήτησε με τον Ντόναλντ Τραμπ «αρκετά» το θέμα της επιβολής φόρου στα εισαγόμενα προϊόντα και του εξήγησε «τα είδη βιομηχανιών που θα ωφεληθούν και αυτά που θα ζημιωθούν από κάτι τέτοιο». Κατέληξε, έτσι, να εκφράσει την προσωπική του εντύπωση πως «ο πρόεδρος δεν πρόκειται να κάνει κάτι που θα βλάψει την ανταγωνιστικότητα των αμερικανικών βιομηχανιών, αντιθέτως θα τις κάνει όλες πιο ανταγωνιστικές».

Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασε την πρόθεσή του να μειώσει τους φόρους των επιχειρήσεων στο 15% με 20% από τον υφιστάμενο συντελεστή 35%. Προσέθεσε ότι οι επιχειρηματίες ζητούν κατάργηση του 75% των ρυθμίσεων και επιμένουν πως η κατάργηση των ρυθμίσεων είναι σημαντικότερη από τη μείωση των φόρων. Αναφερόμενος, άλλωστε, με το μικρό του όνομα στον διευθύνοντα σύμβουλο της Ford Μαρκ Φιλντς, υποσχέθηκε δραστική περικοπή των γραφειοκρατικών διαδικασιών στις περιπτώσεις που μια αμερικανική βιομηχανία θέλει να επεκτείνει τη μονάδα παραγωγής της ή να οικοδομήσει μια μεγάλη μονάδα εντός ΗΠΑ. Επιπλέον είπε πως τα στελέχη των επιχειρήσεων μπορούν να διαπραγματεύονται με τους κυβερνήτες των πολιτειών τη μεταφορά μονάδων παραγωγής σε άλλες πολιτείες, αλλά όσες αποφασίσουν να μεταφέρουν την παραγωγή τους εκτός ΗΠΑ θα πληρώσουν το τίμημα, καθώς «θα επιβάλουμε πολύ μεγάλο φόρο στα σύνορα σε όποιο προϊόν εισάγεται».

Στην περίπτωση που ο Τραμπ υλοποιήσει τις προεκλογικές του εξαγγελίες για επιβολή δασμών 45% στις εισαγωγές από την Κίνα και προκαλέσει σινοαμερικανικό εμπορικό πόλεμο, θα πληγούν, μεταξύ άλλων, αμερικανικοί κολοσσοί όπως οι Nike, General Motors, Ford Motor και Tiffany & Co. Σύμφωνα με την Credit Suisse, θα υποστούν, ανάλογα, ισχυρές πιέσεις μεγάλες κινεζικές βιομηχανίες, όπως οι Lenovo Group και ZTE Corp, που έχουν σημαντικές πωλήσεις στις ΗΠΑ. Στο εσωτερικό της Κίνας θα ωφεληθούν οι βιομηχανίες που είναι αντίστοιχες όσων αμερικανικών θα υποστούν το μποϊκοτάζ, αλλά και οι ευρωπαϊκές.

Ο Τζόναθαν Γκάρνερ, αναλυτής της Morgan Stanley, επισήμανε ότι οι αμερικανικές βιομηχανίες ημιαγωγών, όπως οι Ambarella Inc. και Texas Instruments Inc., από τις σημαντικότερες του δείκτη MSCI, θα είναι σίγουρα στους χαμένους, καθώς αντλούν το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων τους από τις πωλήσεις τους στην Κίνα. Οπως επισημαίνει το Bloomberg, το μόνο βέβαιον είναι ότι η Κίνα θα προχωρήσει άμεσα σε αντίποινα, σε περίπτωση που οι ΗΠΑ υιοθετήσουν εναντίον της μέτρα προστατευτισμού. Προϋπάρχει το παράδειγμα των μέτρων που έλαβε το Πεκίνο κατά της Ιαπωνίας, όταν οι μεταξύ τους εδαφικές διεκδικήσεις κορυφώθηκαν το 2012.
[πηγή BLOOMBERG, REUTERS Καθημερινή 24 1 2017]

 

ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: «Οι Γερμανοί είναι κακοί, πολύ κακοί»

«The Germans are bad, very bad», οι Γερμανοί είναι κακοί, πολύ κακοί, φέρεται να είπε ο Αμερικανός πρόεδρος κατά τη συνάντησή του με ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις Βρυξέλλες αναφερόμενος στο γερμανικό εμπορικό πλεόνασμα, σύμφωνα με πληροφορίες του Spiegel.
«Κοιτάξτε τα εκατομμύρια των αυτοκινήτων τα οποία πουλάνε στις ΗΠΑ. Είναι τρομερό. Αυτό θα το σταματήσουμε» συνέχισε ο κ. Τραμπ. 
Επίσης, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Süddeutsche Zeitung» η πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέφρασε την κατάπληξή της για το πόσο λίγο κατανοούν οι Αμερικανοί την εμπορική πολιτική. Προφανώς οι φιλοξενούμενοι αγνοούν ότι οι εμπορικές συμφωνίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση συνάπτονται από κοινού, γράφει η εφημερίδα του Μονάχου, η οποία αναφέρει επίσης ότι ο Γκάρι Κον, ο οικονομικός σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ, φέρεται να είπε σε συζήτηση ότι ισχύουν διαφορετικοί δασμοί μεταξύ ΗΠΑ και Γερμανίας και μεταξύ ΗΠΑ και Βελγίου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
http://tvxs.gr/news/kosmos/ergasia-kai-stegi-se-xiliades-prosfyges-dinoyn-airbnb-kai-starbucks-meta-diatagma-tramp
 http://tvxs.gr/news/kosmos/google-apple-microsoft-facebook-se-koino-metopo-kata-toy-tramp

H oικονομική πολιτική Τραμπ

STEVEN RATTNER / THE NEW YORK TIMES

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει υποσχεθεί να «επιτεθεί» άμεσα στις διεθνείς εμπορικές συμφωνίες, τουλάχιστον σε όσες συμμετέχουν χώρες που θεωρεί ότι χειραγωγούν καταστάσεις. Στο συγκεκριμένο πεδίο οι Αμερικανοί πρόεδροι έχουν αυξημένη εξουσία να δρουν μονομερώς, και ο κ. Τραμπ επιμένει ότι θα επιβάλει δασμούς 35% στις εισαγωγές από το Μεξικό και 45% σε εκείνες της Κίνας. Το εμπόριο, το οποίο εντός και εκτός ΗΠΑ έχει αποδειχθεί ότι τονώνει την οικονομική ανάπτυξη, έχει επιβραδυνθεί και ο νέος πρόεδρος είναι αποφασισμένος να
το ανακόψει ακόμη περισσότερο, στην προσπάθειά του να προστατεύσει τους βιομηχανικούς εργάτες. Πολλοί από αυτούς τον ψήφισαν. Επιπλέον, οι δασμοί που ετοιμάζεται να επιβάλει θα οδηγήσουν σε μεγάλη αύξηση των τιμών στα εισαγόμενα αγαθά, περιορίζοντας την αγοραστική δύναμη των Αμερικανών. Οι χαμηλόμισθοι, συμπεριλαμβανομένης και της βασικής κατηγορίας υποστηρικτών του νέου προέδρου, θα πληγούν περισσότερο από όλους. Ο λόγος είναι πως κατά τρόπον δυσανάλογο αγοράζουν εκείνα τα εισαγόμενα προϊόντα που είναι και τα λιγότερα ακριβά. Η Κίνα και το Μεξικό ιδιαίτερα θα επωμιστούν σοβαρό οικονομικό κόστος, το οποίο εξηγεί ώς ένα βαθμό και την πτώση της ισοτιμίας του μεξικανικού πέσο κατά 13% την ημέρα εκλογής του κ. Τραμπ.

Ενδεχομένως, λόγω των δασμών, ορισμένες θέσεις εργασίας να επιστρέψουν στις ΗΠΑ, αν και ακόμη περισσότερες θέσεις θα χαθούν από την εγχώρια αγορά εργασίας, πιθανότατα επειδή οι Αμερικανοί θα έχουν μικρότερη αγοραστική δύναμη. Σε πρόσφατη μελέτη του ανεξάρτητου Ινστιτούτου Πίτερσον για τα διεθνή οικονομικά εκτιμάται ότι η πολιτική δασμών του Ντόναλντ Τραμπ θα οδηγήσει σε εμπορικό πόλεμο και μια τέτοια προοπτική θα κοστίσει 5 εκατ. θέσεις εργασίας και θα προκαλέσει πιθανώς και ύφεση. Στην καρδιά του οικονομικού προγράμματός του βρίσκεται τεράστια μείωση φόρων κατά 5,8 τρισ. δολάρια, χωρίς να διευκρινίζεται ποιες δαπάνες θα περικοπούν ώστε να εκτελεστεί η χρηματοδότηση. Πάντως, αμέσως μόλις άρχισε να γίνεται εμφανής η νίκη του, τα επιτόκια των αμερικανικών ομολόγων άρχισαν να ανεβαίνουν. Συνήθως ένα απρόβλεπτο γεγονός προκαλεί στροφή των κεφαλαίων προς την ασφάλεια των κρατικών τίτλων, ωθώντας καθοδικά τις αποδόσεις. Το ότι συνέβη το αντίθετο δηλώνει τον φόβο ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα μπορεί να εκτροχιαστεί.

Οσον αφορά τα προνοιακά προγράμματα περίθαλψης και κοινωνικής ασφάλισης (Μedicare & Medicaid), ο κ. Τραμπ δεσμεύθηκε να μην τα πειράξει, αν και αυτό αντιβαίνει στις προτάσεις του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων και επίσης Ρεπουμπλικανού Πολ Ράιαν. Ο τελευταίος δεν αναμένεται να αποδεχθεί φοροαπαλλαγές που δεν συνδέονται από γενναίες μειώσεις δαπανών. Κάτι τέτοιο πιθανώς να σημάνει περικοπές στα ομοσπονδιακά προγράμματα δαπανών, όπως η εκπαίδευση, η έρευνα και ανάπτυξη – δηλαδή δραστηριότητες ζωτικής σημασίας για να εδραιωθεί η ανάπτυξη. Για να είμαστε σίγουροι, η μείωση των φόρων θα προσφέρει στους Αμερικανούς περισσότερο ρευστό να ξοδέψουν. Εντούτοις, σύμφωνα με το Κέντρο Φορολογικής Πολιτικής, έως το 2025 το 51% των μειώσεων του κ. Τραμπ θα καταλήξει στα χέρια του πλουσιότερου 1%, το οποίο ούτε τις χρειάζεται ούτε και θα τις «μεταφράσει» σε αγοραστικές δαπάνες.

Τέλος, στο θέμα της μετανάστευσης, ο νέος Αμερικανός πρόεδρος έχει υποσχεθεί αυστηρότερες προδιαγραφές, την απομάκρυνση των παράνομων μεταναστών, την απαγόρευση εισόδου νέων μουσουλμάνων μεταναστών και την κατασκευή τείχους στα σύνορα με το Μεξικό. Ωστόσο, οι μετανάστες, συμπεριλαμβανομένων και των παρανόμων, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην οικονομία της χώρας, αναλαμβάνοντας εργασίες που δεν θα εκτελούσαν Αμερικανοί και πληρώνοντας φόρους. Το συντηρητικών θέσεων Αμερικανικό Φόρουμ Δράσης υπολόγισε ότι το σχέδιο εκδίωξης των μεταναστών κοστίζει 400-600 δισ. δολάρια και, επειδή δεν θα υπάρχουν αρκετοί ντόπιοι Αμερικανοί και νόμιμοι μετανάστες να καλύψουν τη ζήτηση, το σχέδιο Τραμπ θα περιστείλει το εργατικό δυναμικό και θα μειώσει το ΑΕΠ κατά 1,6 τρισ. δολάρια.