«ο σιωπών δοκεί συναινείν», qui tacet consentire videtur (όπoιoς σιωπά φαίνεται ότι συναινεί)

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
Ιωάννης ΒΡΥΖΑΣ
δικηγόρος - Δρ Νομικής - ΔΜΣ Ποινικού Δικαίου
Βασ. Ηρακλείου 37-39
τηλ. 2310-238435 κιν. 6977-813733
Ε-mail : vryzas-1@otenet.gr
546 24 Θεσσαλονίκη

Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου 2016

Έστησε πλεκτάνη στο δικαστήριο, για να κριθεί ως τοξικομανής

Έστησε πλεκτάνη στο δικαστήριο, για να κριθεί ως τοξικομανής

Έρευνα των εισαγγελικών αρχών για πέντε πλαστά έγγραφα που κατέθεσε έμπορος ναρκωτικών
Με πέντε πλαστογραφημένα έγγραφα από δημόσια νοσοκομεία, ιδιωτικές κλινικές αλλά και ψυχίατρο, 32χρονος καταδικασμένος για διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών επιχείρησε χθες να εξαπατήσει το τριμελές εφετείο κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, προκειμένου να κριθεί ως τοξικομανής και να τιμωρηθεί με φυλάκιση, για να αφεθεί ελεύθερος. Ο εισαγγελέας της έδρας ανακάλυψε την
πλαστογραφία του ενός εγγράφου και ύστερα από έρευνα αποκαλύφτηκε όλη η απάτη.
«Τι βλέπουν τα μάτια μας και τι ακούν τ’ αυτιά μας», δήλωσε εξοργισμένη η πρόεδρος του δικαστηρίου πρόεδρος Εφετών Αθανασία Φραγκάλα, που έκανε δεκτή την πρόταση του εισαγγελέα Νικολάου Καλλίδη να διαβιβαστούν άμεσα τα πρακτικά της δίκης στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, για να διερευνηθεί ποιοι εμπλέκονται στην πλαστογράφηση των δημοσίων εγγράφων.
Η υπόθεση του κυκλώματος διακίνησης ναρκωτικών που δρούσε στον Δενδροπόταμο Θεσσαλονίκης δικαζόταν σε δεύτερο βαθμό στο τριμελές εφετείο κακουργημάτων με έξι κατηγορούμενους. Ο βασικός, που χαρακτηρίζεται στο κατηγορητήριο «συντονιστής» των αγοραπωλησιών, 32χρονος, είχε καταδικαστεί πρωτόδικα από το μονομελές εφετείο κακουργημάτων Θεσσαλονίκης σε κάθειρξη 16 ετών και 6 μηνών, και χρηματική ποινή 100.000 ευρώ.
Στην προσπάθειά του να μειώσει την ποινή του, ακόμη και να κριθεί ατιμώρητος, κατέθεσε στο δικαστήριο μία σειρά εγγράφων που πιστοποιούσαν ότι έκανε εξετάσεις και εισήχθη σε νοσοκομεία ως τοξικομανής. Τα έγγραφα αυτά ήταν από έναν ψυχίατρο στις Σέρρες, από δύο ιδιωτικές κλινικές και από τα δημόσια νοσοκομεία Σερρών και «Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας κατέθεσαν ως μάρτυρες ένας ιατροδικαστής και ένας ψυχίατρος, οι οποίοι δήλωσαν ότι με βάση τα έγγραφα και την εικόνα που είχαν από τον καταδικασμένο «είναι τοξικομανής».
Ο εισαγγελέας της έδρας βλέποντας το έγγραφο του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» το θεώρησε «ύποπτο» και ζήτησε να διακοπεί η διαδικασία, για να διερευνήσει την προέλευσή του. Σε επικοινωνία με το νοσοκομείο αποκαλύφτηκε πως το συγκεκριμένο έγγραφο είχε πλαστογραφηθεί και αφορούσε τον αδερφό του κατηγορούμενου, που είναι πράγματι τοξικομανής. Η δίκη διακόπηκε το μεσημέρι της Πέμπτης, για να συνεχιστεί η έρευνα του εισαγγελέα. «Όλα τα έγγραφα που κατατέθηκαν είναι πλαστογραφημένα. Είναι αριστοτεχνικά εκτελεσθείσες πλαστογραφίες και είναι φανερό ότι δεν συμμετείχε σε αυτό μόνο ο κατηγορούμενος. Μάλιστα μένουν μετέωρες οι καταθέσεις μαρτύρων που επέμεναν ότι τον εξέτασαν οι ίδιοι και πως είναι τοξικομανής. Το δικαστήριο πρέπει να διαβιβάσει τα πρακτικά στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, για να γίνει έρευνα», ζήτησε χθες από το δικαστήριο ο εισαγγελέας, αποκαλύπτοντας την πλεκτάνη που στήθηκε στο δικαστήριο.
Ανατροπές
Οι αποκαλύψεις που έγιναν χθες στο κακουργιοδικείο προκάλεσαν την αντίδραση του συνηγόρου υπεράσπισης του κατηγορούμενου, ο οποίος εξέφρασε τη θλίψη του, αποδοκίμασε όσα συνέβησαν και δήλωσε στο δικαστήριο πως παρέλαβε τα έγγραφα από τον κατηγορούμενο, χωρίς να γνωρίζει την πλαστότητά τους. Μάλιστα ανέφερε πως παραιτείται από την υπεράσπισή του, θεωρώντας τον εαυτό του θιγόμενο και μάλιστα είπε πως ενημέρωσε και τη διοίκηση του δικηγορικού συλλόγου. Τελικά ο συνήγορος παρέμεινε στη διαδικασία έχοντας τυπική παρουσία, ύστερα από την έκκληση της προέδρου του δικαστηρίου ότι κανείς δεν εγκάλεσε τον ίδιο, όπως και πως εάν αποχωρούσε, θα έπρεπε να αναβληθεί η υπόθεση.
«Αυτό είναι μία σκευωρία του αδερφού μου», απάντησε ο 32χρονος που κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις και επί των εγγράφων. «Δεν ήξερα τίποτε για αυτά τα χαρτιά, όλα τα έκανε ο αδερφός μου, εγώ τρία χρόνια είμαι στη φυλακή και ξέρω να γράφω μόνο το όνομά μου. Ο αδερφός μου είπε ότι βρήκε έναν άνθρωπο στο ΟΚΑΝΑ και αυτός τα έκανε», είπε. Μάλιστα επιβεβαίωσε πως ποτέ δεν εξετάστηκε ούτε στις Σέρρες ούτε στις ιδιωτικές κλινικές, παρότι επέμεινε πως και ο ίδιος είναι χρήστης.
Το δικαστήριο καταδίκασε τον κατηγορούμενο για αγορά και πώληση ναρκωτικών και του επέβαλε κάθειρξη 16 χρόνων και χρηματική ποινή 100.000 ευρώ, ουσιαστικά διατηρώντας την πρωτόδικη ποινή.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Μακεδονία» το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2016
102
Του Κώστα Καντούρη
kantouris@hotmail.com