«ο σιωπών δοκεί συναινείν», qui tacet consentire videtur (όπoιoς σιωπά φαίνεται ότι συναινεί)

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
Ιωάννης ΒΡΥΖΑΣ
δικηγόρος - Δρ Νομικής - ΔΜΣ Ποινικού Δικαίου
Βασ. Ηρακλείου 37-39
τηλ. 2310-238435 κιν. 6977-813733
Ε-mail : vryzas-1@otenet.gr
546 24 Θεσσαλονίκη

Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου 2016

(μη)Έκδοση των «οκτώ» Τούρκων αξιωματικών

http://s.kathimerini.gr/resources/2016-12/s10skitso--2-thumb-large.jpghttp://s.kathimerini.gr/resources/2016-12/s10skitso--2-thumb-large.jpg
 

Μη έκδοση των δύο τελευταίων Τούρκων αξιωματικών αποφάσισε το Συμβούλιο Εφετών

ΙΩΑΝΝΑ ΜΑΝΔΡΟΥ

Να μην εκδοθούν στην Τουρκία αποφάσισε σήμερα Πέμπτη το Συμβούλιο Εφετών για τους δύο τελευταίους από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς, εκδίδοντας απόφαση σύμφωνη με την εισαγγελική πρόταση του εισαγγελέως Eφετών κ. Γεωργίου Βούλγαρη, που είχε ταχθεί λίγο νωρίτερα υπέρ της απόρριψης του αιτήματος των τουρκικών αρχών.
Μετά και τη σημερινή εξέλιξη - τρίτη κατά σειρά απόφαση- που εκδόθηκε από το Συμβούλιο Εφετών η υπόθεση των αιτημάτων προς έκδοση από τις τουρκικές αρχές εξελίσσεται σε θρίλερ, καθώς δύο αποφάσεις έχουν ταχθεί υπέρ της άποψης να μην εκδοθούν συνολικά οι πέντε από τους οκτώ, ενώ για τρεις έχει αποφασιστεί το αντίθετο.
Παράλληλα, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών, Αντώνιος Λιώγας έχει ασκήσει έφεση, όπως έφεση έχουν ασκήσει και οι τρεις που έχασαν τη δίκη και ο Άρειος Πάγος αναμένεται να κρίνει αμετάκλητα για την τύχη τους.
Άγνωστο προς το παρόν παραμένει, αν έφεση θα ασκηθεί και μετά τη σημερινή απόφαση από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών.
Αναλυτικά οι θέσεις των κατηγορουμένων και η εισαγγελική πρόταση:
 ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
Ιωάννης ΒΡΥΖΑΣ
δικηγόρος - Δρ Νομικής - ΔΜΣ Ποινικού Δικαίου
Βασ. Ηρακλείου 37-39
τηλ. 2310-238435 κιν. 6977-813733
Ε-mail : vryzas-1@otenet.gr
546 24 Θεσσαλονίκη

Φιράντ Μεσούντ: Αυτή τη στιγμή, στην Τουρκία υπάρχει έκτακτη ανάγκη. Συστηματικά συνεχίζονται οι βασανισμοί. Δεν υπάρχει δίκαιη εκδίκαση των υποθέσεων. Δεν υπάρχει  δικαιοσύνη. Τρεις χιλιάδες πρόεδροι και εισαγγελείς απομακρύνθηκαν από τη δουλειά τους. Ένας δικαστής την ώρα της διαδικασίας μπορεί να συλληφθεί. Πώς μπορούμε να περιμένουμε μία δίκαιη δίκη; Από όλους τους τομείς διώκονται άνθρωποι. Όλοι οι βουλευτές κατά Ερντογάν συλλαμβάνονται. Εγκατέλειψα τη χώρα γιατί φοβήθηκα όταν είδα τον αποκεφαλισμό στρατιωτικού στη βάση του Βοσπόρου.
Πρόεδρος: Την ώρα της απόπειρας κατά του Προέδρου Ερντογάν πού ήσαστε;
Εκζητούμενος: Ήμουν στην Κωνσταντινούπολη- 700 xιλιόμετρα μακριά. Όταν μαθαμε τα περί πραξικοπήματος δεν απογειωθήκαμε. Μιλήσαμε με τους διοικητές μας. Φοβηθήκαμε, δεν είχαμε ούτε όπλα ούτε αλεξίσφαιρα. Το πρωί η αστυνομία έκανε έφοδο στο στρατόπεδο. Φοβηθήκαμε και φύγαμε για να σώσουμε τη ζωή μας. Υπήρχαν άνθρωποι που ξεκοιλιάστηκαν και τους πέταξαν στον Βόσπορο. Αποφασίσαμε να έρθουμε στην Ελλάδα, γιατί είναι χώρα που σέβεται τα ανθώπινα δικαιώματα και η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη.
Δικαστής: Τι θα συμβεί αν το δικαστήριο αποφασίσει την έκδοσή σας;
Εκζητούμενος: Είμαι 100%  σίγουρος πως αν εκδοθώ θα υποστώ βασανιστήρια.
Ουγκούρ Οκάν: Είμαστε αθώοι. Φοβάμαι να γυρίσω στην Τουρκία. Θα υποστώ βασανιστήρια, υπάρχει άμεσος κίνδυνος επαναφοράς της θανατικής ποινής. Αν εκδοθώ στην Τουρκία δεν θα δικαστώ  δίκαια. Έχω τις αγωνίες μου για την οικογενειά μου. Δεν έχω καμία σχέση με το πραξικόπημα. Φοβηθήκαμε και φύγαμε. Φοβηθήκαμε ότι επειδή είμαστε στρατιωτικοί θα μας υπέβαλαν σε βασανιστήρια. Πήραμε το ελικόπτερο και ήρθαμε στην Ελλάδα  για να σώσουμε τη ζωή μας.
Εισαγγελέας Γεώργιος Βούλγαρης: «Καλείστε να πάρετε απόφαση σε μία ιδιαίτερη περίπτωση. Αντικειμενικά αν αυτοί οι άνθρωποι έχουν διαπράξει αδικήματα πρέπει να τους εκδώσουμε . Αλλά ποια χώρα τους ζητάει;  Χώρα με ελευθερία του τύπου, που διδάσκει με τη δημοκρατία της; Ποιός τους γυρεύει;  Υπάρχει κάποιος στην Ελλάδα ή τον πολιτισμένο  κόσμο που πιστευει ότι η κατάσταση στην Τουρκία θυμίζει την αθηναϊκή δημοκρατία στην εποχή του Κλεισθένη; Εγγυάται κάποιος για τη δημοκρατία και τη δίκαιη δίκη όσων δικάζονται;
Ακούσαμε ότι καταπατώνται τα ανθρώπινα δικαιώματα, ότι γίνεται πογκρόμ κατά ανθρώπων που δεν είναι αρεστοί. Όλα αυτά  θυμίζουν χώρα που θέλει να μπει στην ΕΕ;  Τότε γιατί σταμάτησαν οι διαπραγματεύσεις; Ποια δικαστήρια θα τους δικάσουν; Αυτά  τα δικαστήρια που έχουν απολύσει τους δικαστές και προσέλαβαν άλλους; Που θα πάτε  να τους δώσετε; Εδώ ακούμε ότι ενδεχομένως επιτραπεί ξανά η θανατική ποινή. Η Ελλάδα εδώ και 200 χρόνια δεν είναι βιλαέτι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Τακτικές τύπου Αλή Πασά που ακρωτηριάζουν, βιάζουν, αποκεφαλίζουν έχουν εκλείψει. Ανήκουμε στην Ευρώπη. Προασπίζουμε τη δημοκρατία τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δίκαιη δίκη.
Αν τέλεσαν αδίκημα να δικαστούν, να τιμωρηθούν, αλλά να τύχουν δίκαιης δίκης. Αν αποφασίσετε να εκδοθούν είστε σίγουροι ότι δεν θα τύχουν βασανιστηρίων; Πόσες φορές το ευρωπαϊκό δικαστήριο δεν έχει καταδικάσει την Τουρκία για τέτοια πράγματα;
Βρετανικά και γερμανικά δικαστήρια, ίσως καθ' υπερβολή, αποφασίζουν να μην εκδώσουν στην Ελλάδα τους εκζητούμενους γιατί κατά την κρίση τους οι ελληνικές φυλακές έχουν κελιά υπεράριθμα και δεν πληρούνται οι προυποθέσεις, για μην υποστούν απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση.
Σε αυτά τα έδρανα έχουν περάσει μεγάλες προσωπικότητες δικαστών και εισαγγελέων, που έμειναν στην ιστορία, γιατί δεν σκέφτηκαν το ρεύμα, αλλά είχαν οδηγό μόνον τη συνείδησή τους. Πέρασαν ενας Τερτσέτης, ένας Πολυζωίδης. Έχω την εντύπωση πως πρέπει να ακολουθήσετε τα χνάρια τους. Ακούγοντας τη συνείδησή σας να απορρίψετε  το αίτημα της Τουρκίας.
Μα θα μου πείτε, ότι οι διεθνείς σχέσεις τί θα γίνουν; Βαρέθηκα σε αυτή τη χώρα να ακούω για τις διεθνείς και διμερείς σχέσεις. Εσείς δεν είστε διπλωμάτες και δεν έχετε διχαλωτή γλώσσα. Είστε δικαστές και πρέπει να ακούσετε τη συνείδησή σας.
Καταλήγω. Αόριστο το αίτημα και δεν προκύπτει ότι τέλεσαν τα αδικήματα αυτά. Σας καλώ, σας παρακαλώ, να απορρίψετε το αίτημα».

 
ΕΛΛΑΔΑ

Αλ. Λυκουρέζος: Μόνο η μη έκδοση των «οκτώ» Τούρκων αξιωματικών σύμφωνη με τον νομικό μας πολιτισμόΠαρέμβαση στη νομική και πολιτική συζήτηση που έχει προκύψει από την απόφαση του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών, αναφορικώς με την έκδοση των Τούρκων αξιωματικών που εισήλθαν στην Ελλάδα με ελικόπτερο μετά το αποτυχημένο “πραξικόπημα”  στην Τουρκία, κάνει ο διακεκριμένος νομικός Αλέξανδρος Λυκουρέζος.
Στο κείμενο του παραθέτει τα εύλογα ερωτηματικά που προκύπτουν  από  τις δύο  αντιφατικές αποφάσεις, από τη μια για μη έκδοση των τριών από τους οκτώ και από την άλλη υπέρ της έκδοσής τους, σημειώνοντας πως η «εξέλιξη αυτή δε συμφωνεί με τον νομικό μας πολιτισμό».
Ολόκληρη η δήλωση του κ. Λυκουρέζου:
Έκπληξη και προβληματισμό προκαλούν οι πρόσφατες αντιφατικές κρίσεις του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών αναφορικώς με την έκδοση των Τούρκων αξιωματικών που εισήλθαν στη χώρα μας με ελικόπτερο μετά το αποτυχημένο “πραξικόπημα” στα μέσα Ιουλίου: Τη μία ημέρα το δικαστικό συμβούλιο, με εισαγγελέα την κ. Καπαγιάννη, αποφάσισε να μην εκδοθούν οι τρεις από οκτώ αξιωματικούς, και την επομένη το αυτό Συμβούλιο, με διαφορετική σύνθεση και την ίδια εισαγγελική λειτουργό αποφάσισε υπέρ της έκδοσής τους …για “προσπάθεια κατάλυσης του πολιτεύματος, απόπειρα παρακώλυσης συνεδρίασης του κοινοβουλίου και για λεηλασία (αρπαγή) του ελικοπτέρου”!!!
Και στις δυο περιπτώσεις, η Εισαγγελέας τάχθηκε κατά της έκδοσης των αξιωματικών, άποψη που το μεν Συμβούλιο Εφετών υιοθέτησε ομόφωνα την πρώτη φορά, δεχόμενο ότι, εφόσον αυτοί εκδοθούν, τίθεται σε κίνδυνο η ζωή τους, απειλούνται με βασανιστήρια και κακομεταχείριση, ενώ, επιπλέον, δεν θα τύχουν δίκαιης δίκης! Μολαταύτα, αναφορικώς με τη δεύτερη περίπτωση, και ενώ τα πραγματικά δεδομένα ήταν απαράλλακτα, το Συμβούλιο Εφετών κατέληξε σε διαμετρικώς αντίθετη κρίση και με προφανώς αντίθετη αιτιολογία!!!
Δεν σχολιάζω την εντύπωση που προκαλείται εσωτερικώς αλλά και διεθνώς από την δικαιοδοτική αυτή παλινωδία και αντίφαση.
Διερωτάται, ωστόσο, ευλόγως κανείς, τι μπορεί να μεσολάβησε μεταξύ των δύο κρίσεων, ώστε μέσα σε είκοσι τέσσερις ώρες το Συμβούλιο Εφετών να μεταβάλει την άποψή του και να δεχθεί, προφανώς, ότι η Τουρκία αίφνης …σέβεται τα υπερασπιστικά δικαιώματα των κατηγορουμένων και την αξιοπρέπειά τους, και ότι παρέχει τα εχέγγυα δίκαιης δίκης τους. Την απάντηση γνωρίζει ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών, κ. Λιόγας που άσκησε έφεση κατά της πρώτης απόφασης του Συμβουλίου, με την οποία αποφασίστηκε η μη έκδοσή τους. Άγνωστο παραμένει, βεβαίως, αν η πρωτοβουλία αυτή του κ. προϊσταμένου τελούσε σε γνώση και ετύγχανε εγκρίσεως της κ. Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου.
Πλέον, η τύχη των εκζητουμένων απομένει να κριθεί από τον Άρειο Πάγο. Πιστεύω ότι τελικά το ανώτατο δικαστήριο θα απορρίψει την έφεση του Εισαγγελέως κ. Λιόγα και δεχθεί την έφεση των Τούρκων αξιωματικών. Μόνον αυτή η εξέλιξη θα είναι σύμφωνη με τον νομικό μας πολιτισμό! Σε αντίθετη περίπτωση, φοβούμαι πως η ελληνική δικαιοσύνη θα εκτεθεί ανεπανόρθωτα, καθώς θα εμφανίζεται ενδοτική και υποκύπτουσα στα πολιτικά κελεύσματα της Τουρκίας, ενώ και η χώρα μας θα κινδυνεύει να τιμωρηθεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των εκζητουμένων. Ειλικρινά, δεν μπορώ να αντιληφθώ με ποία λογική μπορεί να κριθεί νόμιμη η έκδοση των Τούρκων αξιωματικών σε μία χώρα, η κυβέρνηση της οποίας έχει προχωρήσει σε μαζικές “εκκαθαρίσεις” αντιφρονούντων από τη δικαιοσύνη, τη δημόσια διοίκηση και τις ένοπλες δυνάμεις, και έχει αναπτύξει τελευταία μια επιθετική ρητορική σε βάρος της χώρας μας, ενάντια σε θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς δικαίου.
Θέλω να πιστεύω ότι, στην απευκταία περίπτωση κατά την οποία ο Άρειος Πάγος ταχθεί υπέρ της έκδοσης των Τούρκων αξιωματικών, ο Υπουργός Δικαιοσύνης θα επιδείξει ψυχραιμία και νηφαλιότητα κατά το χειρισμό του πρωτοφανούς αυτού νομικού και διπλωματικού αδιεξόδου, και συνάμα θα εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες που του παρέχουν οι κανόνες της Ποινικής Δικονομίας για την απόκρουση του αιτήματος των τουρκικών αρχών.
Μόνον τότε θα επιβεβαιωθεί ο ρόλος της χώρας ως μέλους του Συμβουλίου της Ευρώπης αλλά και ως διαχρονικού θεματοφύλακα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

 07.12.2016 : 17:43

Αγκυρα προς Αθήνα: Αμεση έκδοση και των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών

Την άμεση έκδοση και των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που είχαν διαφύγει στην Ελλάδα την επομένη του πραξικοπήματος στη γειτονική χώρα ζήτησε με δηλώσεις του την Τετάρτη, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Μιλώντας στον κρατικό τουρκικό σταθμό TRT, ο Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι και οι οκτώ είναι πραξικοπηματίες, υπογραμμίζοντας ότι η Αγκυρα «επιθυμεί την άμεση έκδοσή τους».
Υπενθυμίζεται ότι χθες, Τρίτη, το Συμβούλιο Εφετών αποφάσισε την έκδοση τριών εκ των οκτώ Τούρκων αξιωματικών, ενώ ο Εισαγγελέας άσκησε έφεση και κατά της αντίθετης απόφασης, δηλαδή της μη έκδοσης, που είχε ληφθεί τη Δευτέρα για τους τρεις πρώτους.
  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:

Ανατροπή - εκδίδονται τρεις από τους Τούρκους στρατιωτικούς, έφεση για τη μη έκδοση των τριών πρώτων

ΙΩΑΝΝΑ ΜΑΝΔΡΟΥ

Σε αντίθεση με την χθεσινή ομόφωνη απόφαση περί μη έκδοσης τριών από τους οκτώ συνολικά Τούρκους στρατιωτικούς που εξέδωσε το Συμβούλιο Εφετών, σήμερα ο ίδιος δικαστικός σχηματισμός, αλλά με άλλους δικαστές, αποφάσισε να εκδοθούν στις τουρκικές αρχές άλλοι τρεις Τούρκοι στρατιωτικοί, η υπόθεση των οποίων είχε εξεταστεί από την προηγούμενη εβδομάδα.
Παράλληλα, έφεση κατά της ομόφωνης 
 ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
Ιωάννης ΒΡΥΖΑΣ
δικηγόρος - Δρ Νομικής - ΔΜΣ Ποινικού Δικαίου
Βασ. Ηρακλείου 37-39
τηλ. 2310-238435 κιν. 6977-813733
Ε-mail : vryzas-1@otenet.gr
546 24 Θεσσαλονίκη
χθεσινής απόφασης του Συμβουλίου Εφετών με την οποία απορρίφθηκε το αίτημα της Αγκυρας για έκδοση άλλων τριών, άσκησε σήμερα ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών κ. Αντώνιος Λιώγας.
Και σήμερα, όπως και χθες η εισαγγελέας, της έδρας υπήρξε αρνητική στην ικανοποίηση του αιτήματος των τουρκικών αρχών και πρότεινε την απόρριψή του θεμελιώνοντας τη θέση της στο ότι αν εκδοθούν κινδυνεύει η ζωή τους, όπως ότι θα εκτεθούν σε ταπεινώσεις και βασανισμούς.
Και οι τρείς για τους οποίους αποφασίστηκε η έκδοση, θα εξαντλήσουν όλα τα ένδικα μέσα που προβλέπει η ελληνική νομοθεσία και άσκησαν έφεση.
Σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου Εφετών, που έκανε δεκτό το τουρκικό αίτημα, αποφασίστηκε η έκδοση τους για τα αδικήματα της 
προσπάθειας κατάλυσης του πολιτεύματος, 
απόπειρας παρακώλυσης της συνεδρίασης του Κοινοβουλίου 
και για λεηλασία, αρπαγή, του ελικοπτέρου με το οποίο έφθασαν στη χώρα μας. Αντίθετα το Συμβούλιο δεν έκανε δεκτό το αίτημα των τουρκικών αρχών ως προς το σκέλος που αφορούσε την κατηγορία ότι οι τρεις Τούρκοι αξιωματικοί μετείχαν σε απόπειρα δολοφονίας του Τούρκου Προέδρου.
Εφεση κατά της χθεσινής απόφασης μη έκδοσης
Οσον αφορά την έφεση κατά της χθεσινής απόρριψης του τουρκικού αιτήματος έκδοσης των πρώτων τριών, η υπόθεση θα εισαχθεί εκ νέου προς κρίση στον Άρειο Πάγο (Β’ Τμήμα).
Σύμφωνα με την πρόβλεψη του νόμου το ανώτατο δικαστήριο της χώρας οφείλει μέσα σε προθεσμία οκτώ ημερών να έχει αποφασίσει αμετάκλητα για την τύχη των τριών εκζητουμένων.
Σημειώνεται ότι χθες το Συμβούλιο Εφετών ομόφωνα αποφάσισε να μην εκδοθούν στην Τουρκία, ενώ υπέρ της μη έκδοσης τους τάχθηκε και η εισαγγελέας Ευσταθία Καπαγιάννη.