«ο σιωπών δοκεί συναινείν», qui tacet consentire videtur (όπoιoς σιωπά φαίνεται ότι συναινεί)

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
Ιωάννης ΒΡΥΖΑΣ
δικηγόρος - Δρ Νομικής - ΔΜΣ Ποινικού Δικαίου
Βασ. Ηρακλείου 37-39
τηλ. 2310-238435 κιν. 6977-813733
Ε-mail : vryzas-1@otenet.gr
546 24 Θεσσαλονίκη

Τετάρτη, 1 Μαρτίου 2017

«Γέρων Παστίτσιος»

 

Τέλος στη δικαστική περιπέτεια του «Γέροντα Παστίτσιου»


Ο «Γέρων Παστίτσιος», η διαδικτυακή σατυρική περσόνα, δεν έχει πλέον αξιόποινο, σύμφωνα με το δευτεροβάθμιο δικαστήριο, ενώπιον του οποίου επρόκειτο να δικαστεί ο δημιουργός του, Φίλιππος Λοΐζος.
Ο κ. Λοϊζος επρόκειτο να δικαστεί σήμερα από Τριμελές Πλημμελειοδικείο για εξύβριση θρησκεύματος, κατηγορία για την οποία, σε πρώτο βαθμό, είχε καταδικαστεί από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο, σε ποινή φυλάκισης 10 μηνών με 3ετή αναστολή, για σατυρικές αναρτήσεις του, σχετικά με τον μοναχό Παϊσιο, το 2012.
Το δικαστήριο, ωστόσο, σήμερα, ενεργοποίησε
ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
Ιωάννης ΒΡΥΖΑΣ
δικηγόρος - Δρ Νομικής - ΔΜΣ Ποινικού Δικαίου
Βασ. Ηρακλείου 37-39
τηλ. 2310-238435 κιν. 6977-813733
Ε-mail : vryzas-1@otenet.gr
546 24 Θεσσαλονίκη

το άρθρο 8 του νόμου 4411/2016, που εξαλείφει το αξιόποινο πλημμελημάτων και πταισμάτων που είχαν τελεστεί μέχρι 31/3/2016 και απειλούνται με ποινή φυλάκισης μέχρι 2 χρόνια.
Έτσι, τελείωσε η δικαστική περιπέτεια του κ. Λοϊζου, ο οποίος μάλιστα είχε συλληφθεί από κλιμάκιο της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος το 2012, λίγες ημέρες μετά από επερώτηση στην Βουλή του βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Χρήστου Παππά, ο οποίος ζητούσε να προβούν στις «απαραίτητες ενέργειες» οι υπουργοί Παιδείας και Δημόσιες Τάξης, καθώς «ο χρήστης υβρίζει, ειρωνεύεται και προσπαθεί να εξευτελίσει την ιερή μορφή της Ελληνορθοδοξίας, τον γέροντα Παΐσιο».
Με αφορμή την επερώτηση της Χρυσής Αυγής, δόθηκε εντολή για άρση απορρήτου τηλεπικοινωνιών, εντοπίστηκαν τα αρχεία καταγραφής (logfiles) και τα ηλεκτρονικά ίχνη του χρήστη και εντός λίγων ημερών ο «Γέροντας Παστίτσιος» ταυτοποιήθηκε στο πρόσωπο του 32χρονου.
Η υπόθεση του «Παστίτσιου» είχε λάβει μεγάλη δημοσιότητα και είχε προκαλέσει αντιδράσεις από κόμματα, φορείς, πανεπιστημιακούς και εκατοντάδες πολίτες, ενώ ανακοίνωση για την υπόθεση είχε εκδώσει και η Διεθνής Αμνηστία.
Είχε επίσης προκαλέσει και ένα σατιρικό…χάπενιγκ που διοργανώθηκε στα Εξάρχεια, με πρωτοβουλία του επικεφαλής της στήλης «Ενθέματα» της Αυγής, Στρατή Μπουρνάζου, με…περιφορά του «γέροντα Παστίτσιου» στους δρόμους των Εξαρχείων. Η περιφορά αφορούσε μία εικόνα του… «Γέροντα Παστίτσιου», αλλά και ένα ταψί παστίτσιο.
(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Μεσαίωνας η καταδίκη του «Παστίτσιου»

Για «θεσμική και ιδεολογική οπισθοδρόμηση που δεν φαίνεται να έχει τέλος» κάνει λόγο η η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, με αφορμή την πρωτόδικη καταδίκη του δημιουργού της σελίδας κοινωνικής δικτύωσης «Γέρων Παστίτσιος».

Μεσαίωνας η καταδίκη του «Παστίτσιου»

Ο αρχαιότερος μη κυβερνητικός φορέας για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα, που «επέζησε» της απαγόρευσης λειτουργίας της από τον Ιωάννη Μεταξά και την χούντα των συνταγματαρχών, τονίζει ότι «ενώ τα στελέχη της Χρυσής Αυγής οδεύουν με βαρύτατες κατηγορίες στη φυλακή, οι κινητοποιήσεις και οι συμμαχίες της ήδη πιάνουν τόπο καθώς οι ιδεολογικές της επιλογές έχουν διαχυθεί σε θεσμούς που υποτίθεται ότι υπάρχουν για να προστατεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα».
Υπενθυμίζει μάλιστα ότι το έναυσμα για την δίωξη κατά του πολίτη που δημιούργησε την σελίδα για τον «Γέροντα Παστίτσιο» δόθηκε από τον υπαρχηγό της Χρυσής Αυγής Χρήστο Παππά, ο οποίος φέρεται να έχει στενή σχέση με τη ναζιστική ιδεολογία.
Θυμηθείτε τι έλεγε ο εμπνευστής της συγκεκριμένης σελίδας κάνοντας κλικ εδώ, αλλά και το θέμα του Εθνους που τόνιζε ότι «ξυπνήσαμε στην Τεχεράνη».
Οπως σημειώνει στην σχετική ανακοίνωση η ΕΕΔΑ, «παρά τη χαμηλή της θέση στις επικοινωνιακές προτεραιότητες της συγκυρίας, η σημερινή καταδίκη του δημιουργού της σελίδας κοινωνικής δικτύωσης "Γέρων Παστίτσιος" αποκτά εμβληματικό εκτόπισμα.
Η πρώτη, μετά από δεκαετίες, αναβίωση της διάταξης που ποινικοποιεί την "καθύβριση θρησκεύματος" εγγράφεται στην πρόσφατη σειρά φαινομένων παλινόρθωσης των πιο σκοτεινών σελίδων της ιστορίας των δικαιωμάτων στην Ελλάδα.
Ενώ τα στελέχη της Χρυσής Αυγής οδεύουν με βαρύτατες κατηγορίες στη φυλακή, οι κινητοποιήσεις και οι συμμαχίες της ήδη πιάνουν τόπο καθώς οι ιδεολογικές της επιλογές έχουν διαχυθεί σε θεσμούς που υποτίθεται ότι υπάρχουν για να προστατεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Θυμίζουμε πως η αστυνομική κινητοποίηση που οδήγησε στη σύλληψη του δημιουργού της σελίδας κοινωνικής δικτύωσης ξεκίνησε από επερώτηση του προφυλακισθέντα ως υπαρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης το Σεπτέμβριο 2013.
Έχοντας αγωνιστεί σε ανύποπτο χρόνο για την ελευθερία του λόγου και της τέχνης καθώς και για τον απεγκλωβισμό του κράτους και του δικαίου από το βραχνά της θεοκρατίας, η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου διακατέχεται όχι πια από απλή ανησυχία, αλλά δυστυχώς από βεβαιότητα για μια θεσμική και ιδεολογική οπισθοδρόμηση που δεν φαίνεται να έχει τέλος.
Ας αναλογιστούν τις συνέπειες της αδράνειάς τους όσοι νόμιζαν πως οι παρωχημένοι νόμοι δεν χρειάζεται να καταργηθούν αφού δήθεν έχουν απενεργοποιηθεί στην πράξη. Ας αναλογιστούν τις συνέπειες της αφέλειάς τους όσοι εμπιστεύονται στη διακριτική εξουσία της ελληνικής δικαιοσύνης, ως έχει, αποκλειστικές αρμοδιότητες για την ανάταξη της πολιτείας και την προκοπή της κοινωνίας.
Η σημερινή απόφαση δείχνει ότι η ελευθερία του λόγου, θεμελιώδης πυλώνας της κοινωνικής συμβίωσης σε ένα δημοκρατικό κράτος δικαίου, τελεί υπό αμφισβήτηση όχι μόνο από τους καταστατικούς εχθρούς της δημοκρατίας αλλά από τους πολιτειακά εντεταλμένους προστάτες της».

Η υπέρ Πίστεως... αγωνία της Χρυσής Αυγής
Οπως έγραφε το ethnos.gr, ερωτηματικά είχε προκαλέσει η χρονική σύμπτωση της αντίδρασης των Αρχών με προηγηθείσα επερώτηση της Χρυσής Αυγής στη Βουλή.
Πράγματι, τρεις ημέρες πριν από τη σύλληψη του 27χρονου, ο βουλευτής του ακροδεξιού κόμματος Χρήστος Παππάς κατέθεσε επερώτηση προς τους συναρμόδιους υπουργούς Κ.Αρβανιτόπουλο και Ν.Δένδια για «προσβολή της μνήμης του Γέροντα Παΐσιου από χρήστη του Facebook».
Στην επερώτηση αναφερόταν τα εξής:
Στην ιστοσελίδα facebook.com/gerontas.pastitsios έχει δημιουργηθεί προφίλ με την ονομασία “ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΠΑΣΤΙΤΣΙΟΣ/ELDER PASTITSIOS”, όπου ο χρήστης υβρίζει, ειρωνεύεται και προσπαθεί να εξευτελίσει την ιερή μορφή της Ελληνορθοδοξίας, τον Γέροντα Παΐσιο. Ενδεικτικά αναφέρονται αναρτήσεις όπως «Γέρων Παστίτσιος ο Πατσαφαρίτης», «το νέο θαύμα-τρολιά του Γέροντα στις Σέρρες», καθώς και πολλές προκλητικές και ανάρμοστες φωτογραφίες.
Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί :
1) Έχουν ενημερωθεί σχετικά με την προβολή της εν λόγω ιστοσελίδας στο διαδίκτυο;
2) Θα προβούν άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες μέσω της υπηρεσίας δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος για την άμεση αφαίρεση του συγκεκριμένου προφίλ από το διαδίκτυο; Ή μήπως θα συνεχίσουν να κωφεύουν και να ανέχονται τον επονείδιστο αυτό εμπαιγμό του Γέροντα Παΐσιου, όπως ανέχονται την ύπαρξη της ιστοσελίδας του αντιεξουσιαστικού χώρου athens.indymedia.org μέσω της οποίας διαπράττονται επανειλημμένα τα αδικήματα της εξύβρισης, της συκοφαντικής δυσφήμισης, της απειλής και άλλες παράνομες πράξεις;  
[ πηγή 1 : http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=63949730 ]

 
ΠΕΜΠTΗ, 16 Ιανουαρίου 2014

πηγή 2 - Το Ποντίκι Web
Καταδίκη του «Γέροντα Παστίτσιου» - Τι λέει ο δικηγόρος του

Το δικαστήριο καταδίκασε σε δέκα μήνες φυλάκιση τον εικοσιεπτάχρονο Φίλιππο Λοΐζο, τον δημιουργό του «Γέροντος Παστίτσιου» για «καθύβριση θρησκεύματος».

Σημειώνεται πάντως πως ο εισαγγελέας είχε προτείνει μικρότερη καταδίκη, ενώ οι δέκα μήνες είναι με τριετή αναστολή.

Μιλώντας στο «Ποντίκι» ο δικηγόρος του δημιουργού του «Γέροντα Παστίτσιου» Γιώργος Κλεφτοδήμος δήλωσε «Ατυχής αλλά καθ’ όλα σεβαστή η απόφαση του δικαστηρίου την οποία με έκπληξη δέχτηκε η υπεράσπιση και ο ίδιος ο κατηγορούμενος εφόσον το αδίκημα της καθύβρισης θρησκεύματος δεν πληρούται κατά τους αντικειμενικούς του όρους. Πολλώ δε μάλλον κανέναν σκοπό καθύβρισης δεν είχε ο πελάτης μου, ο οποίος απλώς σατίριζε, σάρκαζε και καυτηρίαζε την διαστρέβλωση των λεγομένων του καθ’ όλα σεβαστού γέροντα Παίσιου και την αξιοποίηση τους για ιδιοτελείς και αντίθετους με τις διδαχές του γέροντα σκοπούς».

«Η σημερινή καταδίκη του 27χρονου διαχειριστή της ιστοσελίδας “Γέρων Παστίτσιος”, (…)  πλήττει στην καρδιά της την ελευθερία της έκφρασης. Ταυτόχρονα, αποτελεί νίκη των πιο σκοταδιστικών και ακροδεξιών κύκλων που ζήτησαν, και τελικά πέτυχαν, τη λογοκρισία και την ποινική καταδίκη της σάτιρας και του λόγου», δήλωσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Βασιλική Κατριβάνου.

Πως είχε ξεκινήσει η υπόθεση:

Σημειώνεται πως όλα ξεκίνησαν όταν ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Χρήστος Παππάς, (σήμερα προφυλακισμένος),  είχε καταθέσει ερώτηση στη Βουλή για τη σατιρική σελίδα «ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΠΑΣΤΙΤΣΙΟΣ», υποστηρίζοντας ότι «ο χρήστης υβρίζει, ειρωνεύεται και προσπαθεί να εξευτελίσει την ιερή μορφή της Ελληνορθοδοξίας, τον Γέροντα Παΐσιο.

«Θα προβούν άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες μέσω της υπηρεσίας δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος για την άμεση αφαίρεση του συγκεκριμένου προφίλ από το διαδίκτυο; Ή μήπως θα συνεχίσουν να κωφεύουν και να ανέχονται τον επονείδιστο αυτό εμπαιγμό του Γέροντα Παΐσιου», έκλεινε την ερώτησή του προς τους υπουργούς Παιδείας και Δημόσιας Τάξης τότε, ο Χρήστος Παππάς.πηγή 3 βλ. και http://www.enikos.gr/politics/207584,O_Tatsopoylos_gia_thn_katadikh_toy_Gero.html

Ο Τατσόπουλος για την καταδίκη του "Γέροντα Παστίτσιου"

Πρώτη καταχώρηση: 17/01/2014 - 17:18
Τελευταία δημοσίευση: 17/01/2014 17:18Πολιτική

Ο Τατσόπουλος για την καταδίκη του "Γέροντα Παστίτσιου"
Μέσω Facebook ο Πέτρος Τατσόπουλος σχολίασε την ποινή που επιβλήθηκε στον «Γέροντα Παστίτσιο».
«Δέκα μήνες φυλακή με αναστολή σήμερα στον Γέροντα Παστίτσιο. Αντί να καταδικάσουν εκείνους τους απατεώνες που εκμεταλλεύονται καθ' έξιν την ευπιστία των συμπολιτών μας, καταδίκασαν εκείνον που τους ξεσκέπασε. Συγχαρητήρια στην ελληνική δικαιοσύνη. Μεγάλη μέρα για τους χριστιανοταλιμπάν. Απορώ πώς δεν χτύπησαν ακόμη οι καμπάνες», ήταν το σχόλιο του ανεξάρτητου βουλευτή.